***....Γευσου....Γευσεις....***



Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

ΜΠΙΣΚΟΥΙΝΙΑ (NTR)





    ΥΛΙΚΑ

    370 γραμμαρια αχνη ζαχαρη
    300 γραμμ.βουτυρο (1 ποτηρι του νερου)
     1       κροκους αυγων
1   βανιλια
170 γραμμαρια ζαχαρη(1 ½ ποτηρι νεροιυ ζαχαρη)

 


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Τα ασπραδια τα χτυπαμε χωριστα τα υπολοιπα υλικα όλα μαζι
Δερνουμε το βουτυρο επι αρκετη ωρα σαν τους κουραμπιεδες,ριχνουμε τα αυγα κτυπημενα χωριστα, την βανιλια, το αλευρι και τα ζυμωνουμε όλα μαζι αφου ζυμωθουν καλα τα
     Πλαθουμε σε διαφορα σχηματα  και στο φουρνο στους 200 βαθμους για 20 λεπτα. 
     Καλη Επιτυχια....

MΠΙΣΚΟΤΑ (NTR)

MΠΙΣΚΟΤΑ

 ΥΛΙΚΑ

1 Πιατο Βαθυ κοπανισμενο καρυδι
250 γραμμαρια ζαχαρη
2 κουταλιες βουτυρο γαλακτος
λιγη κανελλα
1 ποτηρακι κονιακ
τριμα λεμονιου
3αυγα




ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Κτυπαμε λιγο τα αυγα και τα ριχνουμε όλα μαζι και τα ζυμωνουμε λιγο
Μετα τα πλαθουμε και τα τοποθετουμε στο ταψι και επανω σε κάθε ένα σχημα τοποθετουμε ένα αμυγδαλο και στο φουρνο.

ΣΤΡΙΦΤΑ***(Γιαγιας) (NTR)

ΣΤΡΙΦΤΑ
 ΥΛΙΚΑ

1 ½ κιλο φυλλο μπακλαβα
μια σουπιερα καρυδι με 3 κουταλιες  κανελλας
2 κιλα ζαχαρη
( ½ κιλο στο  σιροπι και μισο κιλο ζαχαρι πασπαλιζουμε \μεσα)
1 κιλο φρουι γλασσε
830 γραμμαρια νερο
βουτυρο
ανα 4 φυλλα αλειφουμε με βουτυρο
τοποθετουμε το μιγμα και τυλιγουμε
στριφτο
χαραζουμε , ραντιζουμε με νερο και στο φουρνο



ΣΙΡΟΠΙ

½ κιλο ζαχαρη
2 ½ ποτηρια νερο

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Απλωνουμε 3-4 φυλλα τα πασπαλιζουμε με βουτυρο επειτα ριχνουμε τα καρυδια ψιλοκομμενα και το φρουι γλασσε σε κομματακια και λιγη ζαχαρι παντου.Επειτα τυλιγουμε κυλινδρικα και τοποθετουμε στο ταψι(αφου το εχουμε αλειψει με βουτυρο.Χαρασουμε τα τεμαχια και ραντιζουμε.Συνεχιζουμε και φτιαχνουμε και άλλο στρυφτο εως οτου γεμισει το ταψι μας Τοποθετουμε στοι φουρνο και ψηνουμε στους 200 βαθμους .
Οταν ψηθουν και όταν κρυωσουν ριχνουμε το σιροπι.
Καλη Επιτυχια

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Κουλούρια Σουσαμένια(NTR)

 


      ΥΛΙΚΑ
  • 6 φλυτζάνια αλεύρι
  • 2 κουταλάκια αμμωνία
  • 2 βανίλλιες
  • 1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 3/4 φλυτζάνια βούτυρο
  • 1 1/2 φλυτζάνι γάλα
  • 2 φλυτζάνια σουσάμι
   
 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C
-Βουτυρώνετε τα ταψάκια σας
-Κοσκινίζετε το αλεύρι
-Σε ένα μεγάλο μπώλ βάζετε το αλεύρι
-Λιώνετε το βούτυρο και το ανακατεύετε με το αλέυρι
-Ζεσταίνετε το γάλα ελαφρά
-Χτυπάτε τ αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά
-Προσθέτετε στο γάλα την αμμωνία
-Ρίχνετε στο αλεύρι όλα τα παραπάνω υλικά και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μία λεία    και   εύπλαστη ζύμη
-Πλάθετε τα κουλούρια σε ότι σχήμα θέλετε
-Αλοίφετε τα κουλούρια γύρω γύρω με νερό
-Τα τυλίγετε με σουσάμι
-Τοποθετείτε στο ταψί
           -Ψήνετε 20 -30 λεπτά

Κουλούρια Σμυρνέϊκα (NTR)


     ΥΛΙΚΑ
  • 3 φλυτζάνια αλεύρι
  • 1 κουταλάκι αμμωνία
  • 2 βανίλλιες
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο
  • 1 φλυτζάνι γάλα
  • 1 αυγό
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

 Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C
-Βουτυρώνετε τα ταψάκια σας
-Κοσκινίζετε το αλεύρι
-Σε ένα μεγάλο μπώλ βάζετε το αλεύρι
-Λιώνετε το βούτυρο
-Ζεσταίνετε το γάλα ελαφρά
-Χτυπάτε τ αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά
-Προσθέτετε στο γάλα την αμμωνία
-Ρίχνετε στο αλεύρι όλα τα παραπάνω υλικά και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μία λεία και εύπλαστη ζύμη
-Κρατάτε το ασπράδι από το αυγό και προσθέτετε ένα κουταλάκι νερό και ανακατεύετε
-Πλάθετε τα κουλούρια σε ότι σχήμα θέλετε
-Τοποθετείτε στο ταψί και αλοίφετε με το ασπράδι
          -Ψήνετε 20 -30 λεπτά

Κολοκυθόπιτα (NTR)





ΥΛΙΚΑ


  • 1 κιλό κίτρινα κολοκύθια
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
  • 1 φλυτζάνι σταφίδες
  • 1 1/4 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλα κοπανισμένα
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 φλυτζάνια του καφέ ρύζι γλασσέ
  • 1 κουτάκι φύλλο για πίτα
  • 1/2 φλυτζάνι βούτυρο
 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

-Πλένετε τα κολοκύθια και τα καθαρίζετε
-Τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με νερό να βράσουν μέχρι να γί΄νουν πολτός
-Προσθέτετε την κανέλλα, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα γαρύφαλλα
-Αφήνετε να πάρουν βράση και ρίχνετε και το ρύζι
-Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να είναι έτοιμο
-Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι
-Στρώνετε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα ραντίζοντας ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο
-Απλώνετε τη γέμιση
-Στρώνετε τα άλλα μισά φύλλα ραντίζοντας και αυτά ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο
-Διπλώνετε τα φύλλα που περισσεύουν μέσα στο ταψί
-Χαράζετε την πίτα με ένα μαχαιράκι στα κομμάτια που θέλετε
-Ραντίζετε με βούτυρο
-Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ξανθίνει το φύλλο

ΕΚΜΕΚ ΚΑΤΑΙΦΙ (NTR)

      ΥΛΙΚΑ

  • 3/4 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι μαλακό
  • 2 1/2 φλυτζάνια γάλα
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 φλυτζάνι βούτυρο
  • 150 γρ. καταϊφι
  • 3/4 φλυτζάνι ζάχαρη για το σιρόπι
        1/2 φλυτζάνι νερό για το σιρόπι
  • φλούδα από λεμόνι
  • 3 γαρύφαλλα
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • 2 1/2 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος
       1 κουταλιά ζάχαρη

  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

-Βάζετε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη και τα αυγά
-Προσθέτετε το αλεύρι και λίγο - λίγο το γάλα
-Τοποθετείτε στη φωτιά την κατσαρόλα και ανακατεύετε μέχρι να πάρει βράση
-Όταν πήξει αποσύρετε από την φωτιά
-Προσθέτετε την βανίλια
-Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει
-Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε το καταϊφι,
-Ψήνετε στους 180 C μέχρι να ροδοκοκκινήσει
-Εν τω μεταξύ βράζετε σε μία άλλη κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη με τα μυρωδικά να φτιάξετε το σιρόπι
-Αφαιρείτε τα μυρωδικά και σιροπιάζετε το καταϊφι
-Στρώνετε την κρέμα από πάνω από το καταϊφι
-Βάζετε το ταψί στο ψυγείο να κρυώσει
-Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη να γίνει σαντιγύ
-Απλώνετε την σαντιγύ πάνω από την παγωμένη κρέμα και σερβίρετε

ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ ΜΕ ΚΡΕΜΑ + ΚΑΣΤΑΝΟ (NTR)

ΥΛΙΚΑ
* 24 έτοιμα σουδάκια φρέσκα
* λίγη σαντιγί
* λίγο αμύγδαλο καβουρδισμένο και χοντροκομμένο

για την κρέμα καστάνου:
* 2 φλιτζάνια ψίχα από βρασμένα κάστανα ζεστή
* 2 φλιτζάνια γάλα εβαπορέ καυτό
* 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
* 1 φασόλι βανίλιας

για την κρέμα σοκολάτας:
* 2 ½ φλιτζάνια γάλα
* ½ φλιτζάνι ζάχαρη
* 2 αβγά (τους κρόκους τους)
* 2 κουτ. σούπας (κοφτές) κορν φλάουρ
* 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σχίζουμε το φασόλι της βανίλιας κατά μήκος και ξύνουμε το εσωτερικό του για να πάρουμε όλη τη μαύρη πάστα και τα σποράκια. Aλέθουμε στο multi ή στο μπλέντερ τα κάστανα με τη βανίλια, το ζεστό γάλα και τη ζάχαρη μέχρι να σφίξει η κρέμα και να γίνει λεία. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε 2 φλιτζάνια γάλα με τη ζάχαρη και το φασόλι της βανίλιας για να δώσει το άρωμά του. Χτυπάμε με τον αβγοδάρτη το υπόλοιπο γάλα με το κορν φλάουρ και τους κρόκους των αβγών σ' ένα μπολάκι. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, αφαιρούμε το φασόλι της βανίλιας και ρίχνουμε το μείγμα των αβγών. Bάζουμε πάλι στη φωτιά ανακατεύοντας ζωηρά μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε ξανά από τη φωτιά και προσθέτουμε αμέσως τη σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα, την αφήνουμε να κρυώσει και να γίνει χλιαρή. Γεμίζουμε τα σουδάκια με την κρέμα από τα κάστανα που είχαμε ετοιμάσει. Τα αραδιάζουμε σε μπολάκια σερβιρίσματος ή σε μία μεγάλη σουπιέρα. Περιχύνουμε με την κρέμα σοκολάτας και διακοσμούμε με τη σαντιγί και τα αμύγδαλα.
Καλή επιτυχία!

PROFITEROL (NTR)



























ΥΛΙΚΑ

15-20 σου


ΣΑΝΤΙΓΙ
2 κούπες κρέμα γάλακτος
1/3 κούπας άχνη ζάχαρη
1 βανίλια
1 πακέτο μασκαρπόνε


ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

3 κούπες σοκολατούχο γάλα
4 κουτ γλ. κορν φλάουρ
½ κούπα ζάχαρη
3 αβγά
250 γρ. κουβερτούρα
2-3 κουτ σούπας λικέρ
2 κουτ σούπας βούτυρο
1 βανίλια
2 κουτ σούπας γλυκόζη
Λικέρ grand marnier

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Στο μίξερ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη, το μασκαρπόνε και τη βανίλια για 5 λεπτά για να φτιάξετε μία σφιχτή σαντιγί. Βάζετε την κουβερτούρα να λιώσει σε μπεν μαρί. Βράζετε το σοκολατούχο γάλα. Ανακατεύετε  το κορν φλάουρ με τη ζάχαρη και τα αβγά. Ρίχνετε  μονομιάς το σοκολατούχο γάλα  και ανακατεύετε  ζωηρά  σε μέτρια φωτιά  μέχρι να πήξει. Ανακατεύετε την κρέμα με την κουβερτούρα και  αφήνετε να κρυώσει. Ρίχνετε το λικέρ, το βούτυρο, τη γλυκόζη  και την βανίλια.
Μόλις κρυώσει η κρέμα κόβετε στη μέση τα σου  τα γεμίζετε με σαντιγί, τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε πέντε ατομικά και τα περιχύνετε με την κρέμα σοκολάτας!

Η αγαπημενη συνταγη που μου εφτιαχνε η ***μαμα μου***

ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ(NTR)



ΥΛΙΚΑ
* 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
* 125 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
* 3 αυγά
* 75 γρ. ζάχαρη
* 50 γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
* 1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί να λιώσουν με προσοχή όμως, να είναι σε χαμηλή φωτιά και να ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Αφού λιώσουν τα υλικά, αποσύρουμε τη σοκολάτα από τη φωτιά και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μπολ να γίνουν αφράτα και προσθέτουμε λίγη, λίγη τη σοκολάτα αφού κρυώσει, ανακατεύοντας την με τα αυγά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα προσθέτουμε το στο μείγμα διπλώνοντας το μείγμα απαλά με μια κουταλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 6 ατομικά φορμάκια και μοιράζουμε το μείγμα σε αυτά. Ψήνουμε στους 200οC για 9 με 10 λεπτά και ξεφόρμαρε αμέσως για να σερβίρουμε με κρέμα γάλακτος και παγωτό.

tip:
Φροντίζουμε να μην αφήσουμε παραπάνω το σουφλέ στο φούρνο, γιατί έτσι θα χάσει την απολαυστική παχύρευστη καρδιά από σοκολάτα.
Καλή επιτυχία!

Σουσαμοπιτα (NTR)


ΥΛΙΚΑ

* 250 γραμμ. φύλλο κρούστας
* 250 γραμμ. σουσάμι
* 110 γραμμ. μαργαρίνη
* 3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά

* 1/2 κουταλιά κανέλα
* 1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
* σουσάμι ακοπάνιστο

για το σιρόπι:
* 220 γραμμ. ζάχαρη
* 180 γραμμ. μέλι
* 2 κουταλιές αμαρέτο ή μπράντι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε τη μαργαρίνη. Καβουρντίζουμε ελαφρά το σουσάμι, το κοπανάμε και το ανακατεύουμε με τα μπαχαρικά και τη φρυγανιά. Για την πίτα: Κόβουμε τα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού, αλείφουμε με μαργαρίνη το ταψί και στρώνουμε 2 φύλλα αλείφοντάς τα ένα ένα με μαργαρίνη. Πασπαλίζουμε τα φύλλα με λίγο μείγμα φρυγανιάς, στρώνουμε ένα φύλλο, το αλείφουμε και πασπαλίζουμε με λίγο μείγμα. Συνεχίζουμε με αυτό τον τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, ολοκληρώνοντας την πίτα με 3 αλειμμένα φύλλα και αρκετό ολόκληρο σουσάμι.Τέλος κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, βάζουμε το ταψί σε φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε την πίτα για 30-40 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει καλά. Για το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από το αμαρέτο) σ' ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε 450 ml νερό, ανακατεύουμε και βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά. Το αφήνουμε το να γίνει χλιαρό, προσθέτουμε το αμαρέτο, ανακατεύουμε, το ρίχνουμε πάνω στη ζεστή πίτα και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ (NTR)



 


ΥΛΙΚΑ


-2 μεγάλες κόκκινες, γλυκιές πιπεριές
-2 μεγάλες πράσινες πιπεριές
-250 γρ. μανιτάρια, φρέσκα
-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-2 κουτ. της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
-1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
-1 κουτ. του γλυκού κοπανισμένους σπόρους μαύρου πιπεριού

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

1. Ρίχνουμε τις πιπεριές σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Τις βγάζουμε, τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε μεμβράνες και σπόρια και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
2. Αναμιγνύουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια, κομμένα στη μέση, σε ένα μπολ. Σ? ένα άλλο, μικρό μπολ χτυπάμε με το σύρμα το σκόρδο, το ξίδι και τους κοπανισμένους σπόρους του πιπεριού. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το μίγμα αυτό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.





Αν δεν επιθυμούμε ωμά μανιτάρια, μπορούμε να τα σοτάρουμε πολύ ελαφρά, ώστε να παραμείνουν τραγανά.

ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ (NTR)

 



ΥΛΙΚΑ
-1 πακέτο ζυμαρικά «κοχυλάκι» η στριφτα
-2 κόκκινες, γλυκιές πιπεριές
-1 ματσάκι άνηθο
-αλάτι και πιπέρι
-2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
-1 φλιτζάνι μαγιονέζα
-1 κουτ. της σούπας ξίδι

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ξίδι. Ανακατεύουμε και πάλι.
2. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, ανακατεύουμε όλα τα υλικά με προσοχή και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο. Σερβίρουμε τη σαλάτα χλιαρή.

ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΕ ΜΑΡΙΝΑΔΑ (NTR)



ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μοσχαράκι γάλακτος
1 κρεμμύδι ξερό
μερικά γαρυφαλλο
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. του γλυκού ξίδι
1/2 λίτρο άσπρο, ξηρό κρασί
1/2 λίτρο νερό
λίγο αλάτι


ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
40 γρ. αλεύρι
400 γρ. ζωμό κρέατος
125 ml άσπρο κρασί
1 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουτ. της σούπας κρέμα γάλακτος
1 κρόκο αυγού
1/2 ματσάκι μαϊντανό


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Πλένουμε το κρέας καλά, το σκουπίζουμε και το κόβουμε σε μικρούς κύβους. Φτιάχνουμε μία μαρινάδα από το κρεμμύδι που έχουμε χοντροκόψει, τα γαρύφαλλα, τη δάφνη, το ξίδι και το κρασί και βουτάμε εκεί το κρέας για όλη τη νύχτα. Προσθέτουμε αλάτι και νερό και βράζουμε το κρέας μέσα στη μαρινάδα για 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, ζεσταίνοντας το βούτυρο και προσθέτοντας το αλεύρι για να ετοιμάσουμε ρου. Ρίχνουμε σιγά σιγά τον καυτό ζωμό και το κρασί και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κρέας και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε όσο χυμό λεμονιού θέλουμε, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος που έχουμε αναμίξει με τον κρόκο του αυγού. Ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε με ταλιατέλες ή άλλο ζυμαρικό H ρυζι και συνοδεύουμε με κάποιο πλούσιο, λευκό κρασί.

ΜΠΡΙΑΜ ΜΕ ΑΥΓΑ Η ΜΠΕΣΑΜΕΛ(NTR)

 


Yλικά

1 κιλό πατάτες
1 κιλό κολοκυθάκια
250 γρ. ζαμπόν
1 κιλό μελιτζάνες
3 κρεμμύδια
τυρί τριμμένο (κασέρι, γκούντα, έμενταλ)
3 αυγά
100 γρ. λάδι
λίγο μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Kαθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε σε φέτες, προσθέτουμε το μαϊντανό και το ζαμπόν ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνοντας. Πριν βάλουμε το ταψί στο φούρνο απλώνουμε τυρί τριμμένο (κασέρι, γκούντα, έμμενταλ). Xτυπάμε 3 αυγά ελαφρά, περιχύνουμε τα λαχανικά και βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί. Bάζουμε το ταψί στο φούρνο και αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια θερμοκρασία για 1 ώρα. Όταν ψηθεί το φαγητό το σερβίρουμε σε μια πιατέλα. Tο μπριάμ επειδή είναι λαδερό, τρώγεται και ζεστό και κρύο.
Mπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αυγά με μία ελαφριά σάλτσα μπεσαμέλ.

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΑΠΟ ΣΝΙΤΣΕΛ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ (NTR)

 


1½ κουτάλι της σούπας φυτικό λάδι
4 μπριζόλες από σνίτσελ, πάχους 2,5 εκ.
1 κουτάλι της σούπας πράσινο άκοπο πιπέρι
2 κουτάλια της σούπας πηχτή κρέμα γάλακτος
1 κουτάλι της σούπας βούτυρο
375 γρ. μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα στα τρία
2 εσαλότ, κομμένα
1 κουτάλι της σούπας κομμένος μαϊντανός
1/4 του φλιτζανιού του τσαγιού κονιάκ
1 φλιτζάνι του τσαγιού πηχτή κρέμα γάλακτος
αλάτι και πιπέρι


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 70°C.
Tηγανίζουμε τις μπριζόλες σε δύο δόσεις, ακολουθώντας την εξής διαδικασία. Kαίμε το μισό λάδι σ’ ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε για 3 ως 4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Γυρίζουμε το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε καλά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 3 ως 4 λεπτά. Tο βγάζουμε από το τηγάνι και διατηρούμε τις μπριζόλες ζεστές στο φούρνο.
Σπάμε το πράσινο πιπέρι, το βάζουμε σ’ ένα μικρό μπολ και προσθέτουμε 2 κουτάλια της σούπας κρέμα γάλακτος.
Tα ανακατεύουμε και το κρατάμε γι’ αργότερα.
Προσθέτουμε το βούτυρο στο τηγάνι και το καίμε.
Mαγειρεύουμε τα μανιτάρια, τα εσαλότ και το μαϊντανό για 3 λεπτά. Aλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε το κονιάκ και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Pίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα και το μίγμα του πιπεριού.
Mαγειρεύουμε για 4 ως 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

ΜΥΔΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΠΑΝΕ (NTR)

 


ΥΛΙΚΑ

1 αυγό
1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 καρότο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1½ κιλό φρέσκα μύδια
1 κλαράκι σέλινο
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. του γλυκού ολόκληρους σπόρους πιπεριού
2 γαρυφαλλο
3 κομμάτια από φλούδα λεμονιού
1/4 του λίτρου λευκό, ξηρό κρασί
σπορέλαιο για τηγάνισμα
2 ολόκληρα λεμόνια
φύλλα ρόκας και φυλλαράκια μαϊντανού για τη διακόσμηση

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αυγό και το ελαιόλαδο και 12,5 cl νερό. Νοστιμίζουμε με λίγο αλατοπίπερο και χτυπάμε το μίγμα για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με το μίγμα με μία στεγνή πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα.
2. Στο μεταξύ πλένουμε καλά τα μύδια σε άφθονο τρεχούμενο νερό και αφαιρούμε τα «μουστάκια» τους με ένα μικρό και κοφτερό μαχαίρι. Κλείνουμε με τα χέρια μας αυτά που είναι μισάνοιχτα και πετάμε όσα δεν κλείνουν. Καθαρίζουμε το καρότο και το κρεμμύδι και τα κόβουμε φέτες. Πλένουμε καλά το σέλινο και το χοντροκόβουμε.
3. Ρίχνουμε τα τρία αυτά λαχανικά σε μία κατσαρόλα μαζί με το φύλλο της δάφνης, τους ολόκληρους σπόρους του πιπεριού, τα γαρυφαλλοκάρφια, τα κομμάτια από τη φλούδα του λεμονιού, 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι, το κρασί και ? του λίτρου νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τα μύδια. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ανακινώντας την κατσαρόλα κάθε τόσο, μέχρι να ανοίξουν όλα τα μύδια. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν για 30 λεπτά. Πετάμε όσα από τα μύδια έμειναν κλειστά.
4. Καθαρίζουμε τα μύδια από τα κελύφη τους και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Ρίχνουμε άφθονο σπορέλαιο σε ένα τηγάνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Βουτάμε τα μύδια στο μίγμα του αλευριού που έχουμε ετοιμάσει και τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με τα φύλλα ρόκας και τα φυλλαράκια του μαϊντανού.
Για να φουσκώσει το κουρκούτι για το πανάρισμα, όταν το τηγανίζουμε, προσθέτουμε 2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ στο μίγμα με το αλεύρι και το αυγό.

ΠΑΤΕ ΑΠΟ ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ(NTR)

















ΥΛΙΚΑ

-250 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, πλυμένα και καθαρισμένα από ίνες
-2 μικρά κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
-1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
-80 γρ. βούτυρο
-2 κουτ. σούπας κονιάκ
-αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-λίγα δαφνόφυλλα
-λιωμένο βούτυρο


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Σε ένα τηγάνι πάνω από μέτρια φωτιά σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο βούτυρο μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τα συκωτάκια και τη μια κουταλιά κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθούν τελείως.
Τοποθετούμε το μίγμα στο μπλέντερ με το βούτυρο, το υπόλοιπο κονιάκ και το αλατοπίπερο και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει λεία κρέμα. Αδειάζουμε το μίγμα σε μια οβάλ φόρμα ή πήλινο σκεύος και αφού ισιώσουμε την επιφάνεια, διακοσμούμε με τα φύλλα δάφνης.
Αφήνουμε το πατέ στο ψυγείο για λίγη ώρα. Αν δεν το καταναλώσουμε την ίδια μέρα, το αλείφουμε ελαφρά με βούτυρο για να μην ξεραθεί.
Το σερβίρουμε με αλμυρά κράκερς

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΠΛΗ (NTR)



ΥΛΙΚΑ

-1 ½ κιλό πατάτες
-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-4 κλωναράκια μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένα
-αλάτι και άσπρο πιπέρι
-1 φλυτζ. μαγιονέζα
-1 κουτ. της σούπας μουστάρδα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Πλένουμε και βουρτσίζουμε καλά τις πατάτες για να καθαρίσει καλά η φλούδα τους και τις βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Όταν θα τρυπιούνται εύκολα με το πηρούνι, τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τις ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ για σαλάτα και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, και τον μαϊντανό.
Ανακατεύουμε το περιεχόμενο του μπολ καλά και νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο. Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και όταν το μίγμα γίνει ομοιόμορφο, περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα και ανακατεύουμε ελαφρά πριν σερβίρουμε.
 Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε 1 ξυνόμηλο κομμένο σε κύβους, ή 2 σφικτοβρασμένα αυγά κομμένα στα 4. Επίσης για πιο ελαφριά και υγειινή γεύση, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαγιονέζα με γιαούρτι.

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ (NTR)

Τονοσαλάτα
ΥΛΙΚΑ

1 ½ κιλό πατάτες
3 κουτ. της σούπας μαγιονέζα
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 φλυτζ. ανάμικτα τουρσιά ψιλοκομμένα
1 κονσέρβα τόνο στο λάδι
2 κουτ. του γλυκού κάππαρη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι και πιπέρι
4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε σε κύβους μέτριου μεγέθους και τις τοποθετούμε σε ένα βαθύ μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα τουρσιά, τα κρεμμυδάκια, την κάππαρη, τη μαγιονέζα και το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε από πάνω τον τόνο, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε ελαφρά. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή ή κρύα.

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΛΙΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΩΣ(NTR)




ΥΛΙΚΑ

-2 ½ κιλά μεγάλες πατάτες
-3/4 του φλυτζ. ξύδι
-1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
-2 μέτριες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-1 κουτ. του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
-3/4 του κουτ. τπου γλυκού τριμμένη καφτερή πιπεριά
-3/4 του φλυτζ. κοπανισμένους σπόρους κόλιανδρου

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. Τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε καλά και τις τοποθετούμε όμορφα σε ένα βαθύ μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ, αναμιγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κόλιανδρο. Ρίχνουμε το μίγμα αυτό πάνω από τις πατάτες και από πάνω πασπαλίζουμε με τους κοπανισμένους σπόρους του κόλιανδρου.

ΠΕΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ 3 ΤΥΡΙΑ (NTR)

 



ΥΛΙΚΑ

-λίγο βούτυρο για την επάλειψη του ταψιού
-400 γρ. ζυμαρικά πένες
-1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
-2 αυγά χτυπημένα
-1 ½ φλιτζανιού τυρί ρικότα
-4 φρέσκιες κορυφές πλατύφυλλου βασιλικού
-1 φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα ή χαλούμι
-4 κουτ. της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
-αλάτι και πιπέρι
-φρέσκα φύλλα βασιλικού για τη διακόσμηση

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


1. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα πυρίμαχο ταψί και το τοποθετούμε κατά μέρος. Ρίχνουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τις πένες και το ελαιόλαδο και, μόλις βράσουν και γίνουν αλ ντέντε, τις σουρώνουμε και τις τοποθετούμε κατά μέρος, ζεστές.
2. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά μαζί με τη ρικότα και νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο.
3. Απλώνουμε τα μισά από τα βρασμένα ζυμαρικά μέσα στο βουτυρωμένο ταψί και ρίχνουμε από πάνω μερικά από τα φύλλα του πλατύφυλλου βασιλικού. Από πάνω απλώνουμε το μισό από το μίγμα της ρικότα.
4. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη μοτσαρέλα ή το χαλούμι και απλώνουμε άλλη μία στρώση από φύλλα βασιλικού. Ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα ζυμαρικά και απλώνουμε το υπόλοιπο μίγμα της ρικότα. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.
5. Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 °C, για 30 έως 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να βγάζει φουσκαλίτσες. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, πασπαλισμένο με μερικά φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού.

ΠΑΤΖΑΡΙΑ ΣΑΛΑΤΑ (NTR)






ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες

1 κιλό πατζάρια μικρά, μαζί με την πρασινάδα τους
4 κουτ. της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι και πιπέρι
30 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

1. Κόβουμε την πρασινάδα από τα πατζάρια, 8 εκατοστά πάνω από τον κόκκινο βολβό, και τοποθετούμε κατά μέρος. Πλένουμε τα πατζάρια (βολβούς) καλά και τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση και κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 έως 1,5 ώρα, ανάλογα με το μέγεθός τους, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε τα πατζάρια και τα ξεφλουδίζουμε. Κόβουμε κάθε πατζάρι στα 8 και τα τοποθετούμε κατά μέρος.
2. Στο μεταξύ, χοντροκόβουμε τις πρασινάδες από τα πατζάρια και τις βράζουμε στο νερό που έχει απομείνει από το βράσιμο των βολβών, προσθέτοντας, αν χρειάζεται, λίγο νερό ακόμη. Βράζουμε για 15 έως 20 λεπτά και, 2 λεπτά πριν γίνουν, ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο αλάτι και το ξίδι.
3. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα πατζάρια, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Κατόπιν τα βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
4. Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε. Πλένουμε το μαϊντανό και τον ψιλοκόβουμε. Βγάζουμε τα πατζάρια και τις πρασινάδες από την κατσαρόλα με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μία σαλατιέρα ή σε πιατέλα σερβιρίσματος. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και λίγο ξίδι και πασπαλίζουμε με πιπέρι, το ψιλοκομμένο σκόρδο και το μαϊντανό. Συνοδεύουμε με κροκέτες ή φιλέτα μπακαλιάρου τηγανητά.



ΠΟΥΡΕΣ ΚΑΡΟΤΟΥ (NTR)

ΠΟΥΡΕΣ ΚΑΡΟΤΟΥ
 

ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
-750 γρ. καρότα
-30 γρ. βούτυρο
-4 κουτ. της σούπας φρέσκο γάλα
-4 κουτ. της σούπας χυμό πορτοκαλιού
-½ κουτ. του γλυκού τριμμένη κανέλα
-αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένουμε καλά τα καρότα και τα καθαρίζουμε. Τα κόβουμε σε πολύ λεπτες φέτες και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που να τα σκεπάζει. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά, κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ.
2. Τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από το μπλέντερ ή από το μύλο των λαχανικών. Τα μεταφέρουμε σε ένα ζεσταμένο μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο, το χυμό του πορτοκαλιού, το φρέσκο γάλα και την κανέλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Τέλος, νοστιμίζουμε με αλάτι κα πιπέρι και ανακατεύουμε και πάλι πολύ καλά.
3. Ξαναρίχνουμε τον έτοιμο, πια, πουρέ μέσα στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Σερβίρουμε τον πουρέ ζεστό ή χλιαρό.



Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ της Γιαγιας ****(NTR)

ΥΛΙΚΑ

4  φλυτζανια αλευρι
1/2 φλυτζανα ελαιολαδο (καλο)
1/2 φλυτζανα νερο χλιαρο
3/4 φλυτζανα μουστο
1 1/2  κουταλια αμμωνιας
1  κουταλακι κανελλα
1/2 κουταλακι γαρυφαλλο
2 φλυτζανες ζαχαρη
προεραιτικα (λιγες σταφιδες μαυρες)

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Τοποθετουμε σε μια λεκανι το αλευρι.
Βαζουμε το λαδι να καψει  παρα πολυ και το ριχνουμε στο αλευρι.Το τριβουμε με
τα χερια να μη σβολιασει...Τοποθετουμε σ ενα μπολ το ζεστο νερο και ριχνουμε το Μουστο
τη Ζαχαρη και την αμμωνια  και ανακατευουμε, προσθετουμε το μιγμα στο αλευρι και
τα κανελογαρυφαλλα..Ζυμωνουμε  καλα και πλαθουμε σχηματα πλεξιδες ..Ψηνουμε στους 200 βαθμους.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!....

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ της Γιαγιας ****~2~ (NTR) ***






ΥΛΙΚΑ

12 Aυγα
1/2  κιλο Ζαχαρη
320 γραμμαρια βουτυρο(γαλακτος ΗΠΕΙΡΟΥ)
2 χαρτια Μαχλεπι
2 βανιλιες
3 φακελακια Μαγια
1 Μπουκαλι Γαλα
Λιγη Μαστιχα τριμμενη
2 1/2 κιλα αλευρι
Λιγα αμυγδαλα φιλε (για επανω)

 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Το μισο μπουκαλι γαλα χλιαρο αναμειγνυουμε τη  μαγια
Επειτα σιγα-σιγα ανακατευουμε το αλευρι.
Σε μια λεκανι κτυπαμε τη Ζαχαρη με το Βουτυρο ν ασπρισει.
Τα ζυμωνουμε  οταν κτυπηθουν καλα ριχνουμε τα αυγα και τα  υπολοιπα υλικα.
Ζυμωνουμε με το υπολοιπο γαλα και τ αφηνουμε παλι να φουσκωσουν.
Για επανω αφου τα πλασουμε διαφορα σχηματα.
Διαλυουμε αυγο  και νερο και λιγη ζαχαρη κρυσταλλικη και αλειφουμε με ενα πινελλο.
Τελος ριχνουμε τα αφυγδαλα φιλε και τ αφηνουμε να  φουσκωσουν και τα ψηνουμε στους 200 βαθμους...

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ της Γιαγιας *****~1~(NTR)






















Η συνταγη αυτη ηταν της μητερας της Γιαγιας μου(τα υλικα ηταν<οκαδες>εγω τα εκανα γραμμαρια....(οπως και ολες οι συνταγες  μου ...) ...Πρεπει να τη δοκιμασετε!!!!!!!.....


ΥΛΙΚΑ

100 γραμμαρια Βουτυρο Ηπειρου γαλακτος(1 ποτηρι)
480 γραμμαρια Ζαχαρη
8 αυγα
128ο γραμμαρια αλευρι (για ολες τις χρησεις)
1/2 κουταλακι σοδα
1 λεμονι(το χυμο)
2 βανιλιες
1 φακελακι αμμωνια
325 γραμμαρια Γαλα (1 ποτηρι του νερου)
λιγο αλατι

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ



Τοποθετουμε σε μια λεκανιτσα το αλευρι .
Ριχνουμε  στο αλευρι τη σοδα.
Κτυπαμε σε ενα μπολ  το βουτυρο πολυ καλα.
Σε ενα αλλο μπολ κτυπαμε τη Ζαχαρη με τα αυγα .
Διαλυουμε στο χλιαρο γαλα την αμμωνια και ριχνουμε στη λεκανι με το αλευρι ολα τα υλικα .
Τελος ριχνουμε και το χυμο απο το λεμονι.
Ζυμωνουμε πολυ καλα  ολα τα υλικα  και πλαθουμε διαφορα σχηματα.αλειφουμε με αυγο και λιγο νερακι τα κουλουρακια μας και τα τοποθετουμε στο ταψι μας....
Προθερμαιινουμε  το φουρνο μας στους 250 βαθμους και ψηνουμε στους 200 βαθμους..για 20 λεπτα εως ροδοκοκκινισουν!!!!!!

~~~Το Βουτυρο πρεπει  να  ειναι γαλακτος!!!!!!!~~~ετσι θα τριβουν Σαν κουραμπιεδες στο στομα!!!!!Δοκιμαστε τα!!!!!

Καλη Επιτυχια

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ (NTR)

 








ΥΛΙΚΑ


-2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας
-4 φλιτζάνια κολοκύθα, κομμένη σε κύβους
-2 φλιτζάνια χοντροκομμένη φέτα
-60 γρ. μαύρη σταφίδα
-1/2 φλιτζανιού λευκό κρασί
-1/2 κουτ. του γλυκού κύμινο σε σκόνη
-αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-2 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
-1 κουτ. της σούπας μέλι
-λίγο ελαιόλαδο


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ



1. Τοποθετουμε  τις σταφίδες στο λευκό κρασί για 20 λεπτά.
2. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τους κύβους της κολοκύθας. Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και πασπαλίζουμε με το κύμινο. Μόλις μαλακώσουν τα κυβάκια της κολοκύθας (σε 5-7 λεπτά), προσθέτουμε το μέλι, τις σταφίδες στραγγισμένες και τη φέτα. Ανακατεύουμε απαλά το μίγμα.
3. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 2 λεπτά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Χτυπάμε τα ασπράδια σε απαλή μαρέγκα, την οποία προσθέτουμε στο μίγμα της κολοκύθας ανακατεύοντας απαλά.
4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210 °C. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ ή μικρό πιάτο κόβουμε δίσκους από τη σφολιάτα. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τους δίσκους, καθώς και το ταψί στο οποίο θα ψήσουμε τα πιτάκια.
5. Τοποθετούμε από 1 κουταλιά της σούπας μίγμα κολοκύθας στο κέντρο κάθε δίσκου σφολιάτας και διπλώνουμε το δίσκο στη μέση, ώστε να σχηματίσουμε μισοφέγγαρα. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών σε ένα μπολ και αλείφουμε τα πιτάκια. Τα τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Tα σερβίρουμε ζεστά.

Καλη Ορεξη.