Σελίδες

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ Η ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ(NTR)





ΥΛΙΚΑ

Για το παντεσπάνι

250γρ αλεύρι
150γρ ζάχαρη
6 αυγά
2 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη άγλυκη
1/2φλτζ βούτυρο
50γρ κουβερτούρα
1 κούπα αλεσμένα φουντούκια

Για τη γέμιση

150γρ κουβερτούρα
150γρ βούτυρο
300γρ άχνη ζάχαρη
1/2φλτζ γάλα
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1 κούπα φουντούκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να μπορούν να γίνουν κορυφές από το μίγμα όταν το σηκώνουμε με ένα πιρούνι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα ρίχνουμε σιγά σιγά στα αυγά.
Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο και την προσθέτουμε στο μίγμα μαζί με τα φουντούκια αλεσμένα.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα, ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο Κελσίου για 40-45 λεπτά. 
Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει και το χωρίζουμε στα δύο οριζόντια.
Για τη γέμιση λιώνουμε την κουβερτούρα και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. 
Χτυπάμε το βούτυρο με τη μισή άχνη και το γαλά μέχρι να γίνουν κρέμα. 
Χτυπάμε την υπόλοιπη άχνη με την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
Ανακατεύουμε την κουβερτούρα με την κρέμα βουτύρου και στη συνέχεια προσθέτουμε την σαντιγί και τα φουντούκια αλεσμένα όσο γίνεται πιο πολύ.
Απλώνουμε τη μισή γέμιση στο κάτω παντεσπάνι, σκεπάζουμε με το άλλα και με την υπόλοιπη κρέμα καλύπτουμε όλη την τούρτα.Αφηνουμε να κρυωσει και κοβουμε!!!Γαρνιρετε με κουβερτουρα  κομματια. Απολαυστε την ....



Καλη Επιτυχια!!!!!!!!!!!

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ -4-(NTR)





ΥΛΙΚΑ

225 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
180 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι αλεύρι (όχι γεμάτο)
6 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)



Και για το γλάσο

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 ml κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα. Προσθέτουμε το βούτυρο, που το έχουμε κόψει σε κομματάκια, και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε στο μίγμα τους κρόκους των αυγών, ελαφρά χτυπημένους, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Τελευταία προσθέτουμε τα ασπράδια χτυπημένα σε σφικτή μαρέγκα. Ανακατεύουμε προσεκτικά. Αδειάζουμε το μίγμα σε όχι πολύ μεγάλο πυρέξ ή σε ταψάκι χωρίς τρύπα στη μέση και ψήνουμε για 15-17 λεπτά σε μέτριο φούρνο.
Φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας σε μπεν μαρί τη κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος. 

Όταν βγει το κέικ από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και απλώνουμε στην επιφάνειά του το γλάσο.
Απολαμβάνουμε απίστευτη σοκολάτα!


Tips:
1)Ο χρόνος ψησίματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 15-20 λεπτά.

 Η σοκολατόπιτα δεν γίνεται σαν κέικ. Είναι υγρή σαν brownies.
2)Ψήστε την σε μεσαίο και όχι πολύ μεγάλο πυρέξ όπως αναφέρω, για να μην σας απλώσει και βγει πολύ λεπτή.
3)Αν θελετε  αντικαταστηστε το αλεύρι με τριμμένο φουντούκι.

  Εσείς αποφασίζετε....

  Καλή επιτυχία

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ~3~(NTR)




ΥΛΙΚΑ

400 γρ κουβερτούρα
200 γρ βιτάμ
5 αυγά
1 1/2 φλτζ ζάχαρη
1 φλτζ φαρινάπ
2 βανίλιες
½ κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο μιξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και το βιτάμ μέχρι να φουσκώσουν. 
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την προσθέτουμε στα αυγά και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. 
Κοσκινιζουμε το αλεύρι και τις βανίλιες και τα προσθέτουμε στο μίγμα ανακατεύοντας με προσοχή. 
Στο τέλος προσθέτουμε την κανέλα και το μέλι.
Ρίχνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο Κελσίου για 30-40 λεπτά.
Καλη Επιτυχια.

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ~11~(NTR)





ΕΞΥΠΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ(ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ)

Ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για πίτες. 
Είναι η περίοδος που η φύση μας προσφέρει τις καλύτερες πρώτες ύλες για σπανακόπιτες και χορτόπιτες,τυροπιτες,κρεατοπιτες... ή για γλυκές μηλόπιτες.
 Υπάρχουν βέβαια πάντα στο συρτάρι της καθεμιάς μας παραδοσιακές ή και πιο... ψαγμένες συνταγές για κρεατόπιτες, μανιταρόπιτες, κολοκυθόπιτες και ένα σωρό άλλες.

Η λίστα είναι ατελείωτη. Το ίδιο και η απόλαυση, καθώς μια επιτυχημένη πίτα σας ανακηρύσσει αυτομάτως σε σούπερ μαγείρισσα και μπορεί να αποτελέσει από κύριο γεύμα για μια οικογένεια μέχρι συνοδευτικό στο πιο επίσημο τραπέζι. Είτε είστε η καλύτερη χρυσοχέρα που γνωρίζετε να ανοίγετε χειροποίητο φύλλο, είτε καταφεύγετε στην αξιοπρεπέστατη -τα τελευταία χρόνια- λύση του έτοιμου φύλλου από το super market, σήμερα θα δούμε μερικά μυστικά που θα οδηγήσουν την πίτα σας -αλμυρή ή γλυκιά- στην απόλυτη επιτυχία.
Δεν θα ασχοληθούμε σήμερα καθόλου με τη γέμιση.
  Θεωρούμε δεδομένο ότι έχετε φτιάξει την υπέροχη γέμισή σας, ακολουθώντας την <<Συνταγή της Γιαγιάς>> και βρίσκουμε έξυπνα <<tips>> για τραγανές, εμφανίσιμες και καλοψημένες πίτες.

Γεμίζοντας την πίτα

Για να παραμείνει τραγανό το κάτω φύλλο, αλείψτε το με ασπράδι αυγού και βάλτε το για λίγα λεπτά στο ψυγείο. Το ασπράδι θα «σφραγίσει» το φύλλο και έτσι τα υγρά της γέμισης δεν θα το μουλιάσουν, κάνοντάς το τραγανό.
Μπορείτε επίσης να ρίξετε πάνω στο κάτω φύλλο λίγη τριμμένη φρυγανιά, που θα απορροφήσει τα υγρά της γέμισης και θα κάνει το κάτω μέρος της πίτας σας να έχει περισσότερο όγκο.
Για πίτες με γέμιση φρούτων. Βάλτε παραπάνω γέμιση υπολογίζοντας ότι τα φρούτα όταν θα ψηθούν θα χάσουν μεγάλο μέρος από τα υγρά τους και η γέμιση θα λιγοστέψει πολύ.
Αν η γέμιση περιέχει πολύ μαρέγκα (ή χτυπημένα ασπράδια αβγών). Φροντίστε να την απλώσετε πολύ ομοιόμορφα σε όλο το μήκος του ταψιού για να μην κάνει η πίτα βαθουλώματα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Πίτες με χοντρό φύλλο

Αφήστε πολύ περιθώριο στο κάτω φύλλο, ώστε να μπορέσετε να το φέρετε μέχρι πάνω και να το ενώσετε με το πάνω φύλλο. Αλείψτε τις άκρες του με νερό ή ασπράδι αυγού για να κολλήσετε τα δύο φύλλα μεταξύ τους στην περίμετρο του ταψιού.
Τσιμπήστε τις ενωμένες άκρες με τα δάχτυλά σας ή με ένα πιρούνι, διακοσμώντας έτσι την πίτα σας με εύκολο τρόπο.
Ανοίξτε τρύπες στο πάνω φύλλο για να εξατμιστούν τα υγρά της γέμισης. Μπορείτε να το κάνετε και με τα κουπ-πατ για κουλουράκια. Κόψτε τρυπούλες σε σχήμα φύλλου, αστεράκια ή καρδούλες. Τα κομματάκια μπορείτε στη συνέχεια να τα κολλήσετε με νερό ή ασπράδι πάνω στο φύλλο, δημιουργώντας όμορφα διακοσμημένες πίτες.
Αλείψτε το πάνω φύλλο με ένα αχτύπητο αυγό ή λίγο γάλα για να το κάνετε να γυαλίσει.
Για γλυκές πίτες, πασπαλίστε το πάνω φύλλο με λίγη ζάχαρη ή κανέλα. Όταν θα ψηθούν θα γίνουν σαν ασημόσκονη και η πίτα σας θα λαμπυρίζει.

Καλοψήνουμαι... την τέλεια πίτα

Οι πίτες με γέμιση φρούτων ψήνονται καλύτερα σε γυάλινα ή πήλινα σκεύη. Το μέταλλο του ταψιού μπορεί να οξειδώσει τα φρούτα κάνοντας την πίτα σας να μαυρίσει. (Θυμηθείτε να χαμηλώσετε τον φούρνο 40 βαθμούς κάτω, αν ψήνετε σε γυάλινο πυρέξ).
Βάλτε κάτω από το ταψί με την πίτα ένα μεταλλικό δίσκο ή το μεταλλικό ρηχό ταψί του φούρνου σας. Το κάτω μέρος της πίτα θα γίνει πιο τραγανό και θα γλιτώσετε και την λάτρα αν η πίτα φουσκώσει και χυθούν υλικά της κατά το ψήσιμο.
Βάλτε τον φούρνο 20-30 βαθμούς πιο ψηλά όταν φουρνίζετε την πίτα και χαμηλώστε τον στην κανονική θερμοκρασία της συνταγής μετά από 5-10 λεπτά.
 Αυτό θα κάνει την ζύμη να ψηθεί γρήγορα και να παραμείνει τραγανή όσο θα ψήνεται η γέμιση.
Καλη Επιτυχια!!!!!

Ετοιμασια ,,Ανοιγμα,Ψησιμο Φυλλου για ΠΙΤΕΣ -4- (NTR)





   

  Ετοιμασια Φυλλου

Κοσκινίζουμε το αλεύρι για να αποκτήσει όγκο σε μία πολύ φαρδιά λεκάνη.
 Ρίχνουμε το λάδι και τρίβουμε με τις παλάμες μας το αλεύρι για 3-4 λεπτά μέχρι το λάδι να πάει σε όλο το αλεύρι.
 Στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύδι το αλάτι και ανακατεύουμε ρίχνοντας λίγο νερό με ένα πιρούνι. 
Προσθέτουμε νερό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. 
Μόλις προσθέσουμε όλο το νερό, ζυμώνουμε δυνατά με τα χέρια για 10 λεπτά περίπου παρατηρώντας ότι το αλεύρι ξεκολλάει από τα χέρια μας.
Αν τηρήσουμε με ακρίβεια την παραπάνω αναλογία σε αλεύρι-νερό θα πάρουμε τελικά μία ζύμη με αίσθηση καλοδουλεμένης πλαστελίνης. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα σε μέρος με θερμοκρασία από 20-30°C, σκεπασμένη με μία κουβέρτα..
Στη συνέχεια ζυμώνουμε παλι,για 5-10 περίπου λεπτά, αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη στον ίδιο χώρο και σε μισή ώρα είναι έτοιμη για να ανοίξουμε το φύλο.

Άνοιγμα φύλλου

για στρογγυλό ταψί διαμέτρου 38-40 εκατοστών.
Υπάρχει ειδικό στρόγγυλο ταψί σε διάφορες διαμέτρους με πολύ χαμηλά πλαϊνά τοιχώματα, που μπορείτε να βρείτε στην αγορά και λέγεται σινί. Σ΄ αυτό οι πίτες ψήνονται καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο. Κάθε φορά παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμη σε μέγεθος ανδρικής γροθιάς για τα κάτω φύλλα και τα ¾ αυτής για τα πάνω φύλλα. Απλώνουμε στη στρογγυλή τάβλα που ανοίγουμε το φύλλο ή σε ξύλινο ή μαρμάρινο τραπέζι λίγο νισεστέ (για να μην απορροφά την υγρασία όπως το αλεύρι) και πιέζουμε την μπάλα με το χέρι μας μέχρι να γίνει σαν από πίτα από σουβλάκι. Ρίχνουμε και από πάνω νισεστέ και ανοίγουμε το φύλλο με λεπτό πλάστι
Συνήθως χρειαζόμαστε 2 φύλα κάτω και 2 για επάνω.

ΨΗΣΙΜΟ ΠΙΤΑΣ

Από τη στιγμή που βάζουμε τη γέμιση στα δύο κάτω φύλλα της πίτας και πριν ανοίξουμε τα δύο πάνω φύλλα, ξεκινάμε και προθερμαίνουμε το φούρνο καλά στους 200ο C.
Βάζουμε την πίτα στη μέση του φούρνου αχάρακτη και τη βγάζουμε για να τη χαράξουμε σε 6 με 7 λεπτά. Τη χαράζουμε με πριονωτό μαχαίρι, όπως τον μπακλαβά, και της ρίχνουμε άλλο λίγο λάδι στο επάνω φύλλο, ιδιαίτερα στα σημεία στα οποία βλέπουμε ότι έχει ασπρίσει. Τοποθετούμε στο φούρνο χαμηλώνοντας τον στους 175ο C. Σε μισή ώρα χαράζουμε ξανά την πίτα και την τοποθετούμε πάλι στο φούρνο.
Αν θέλουμε το φύλλο μας να μην είναι πολύ τραγανό, τότε τη βγάζουμε σε 25 με 30 λεπτά και τη σερβίρουμε σε μισή ώρα περίπου.
Αν θέλουμε το φύλλο μας να είναι τραγανό, τότε την αφήνουμε αν είναι χορτόπιτα ή κρεατόπιτα 35 με 40 λεπτά ακόμη και μόλις τη βγάλουμε, τη χαράζουμε πάλι στο αρχικό χάραγμα, ώστε να φύγουν οι υδρατμοί και να μην πανιάσει το φύλλο. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε ένα φύλλο τραγανό σαν μπισκότο. 
Σερβίρουμε σε μισή ώρα από τη στιγμή που θα βγει από το φούρνο.

Τον τρόπο με τον οποίο ψήνουμε τη πίτα τον έμαθα από τη μαμαμου ….την ευχαριστώ και γι’ αυτό και για τόσα άλλα πράγματα που μου έμαθε στη ζωή μου.!!!!!!{αλλα και από εκει που είναι….με βλεπει και είναι χαρουμενη}....

Λαδώνουμε καλά το ταψί και βάζουμε το πρώτο φύλο το οποίο έχει διάμετρο 6 με 7 εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού. 
Λαδώνουμε καλά και τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο Τοποθετούμε τη γέμιση μέσα στο ταψί χωρίς να το λαδώσουμε εσωτερικά και στη συνέχεια γυρίζουμε τις άκρες του δεύτερου φύλλου πάνω στη γέμιση και τις λαδώνουμε. 
Στη συνέχεια ανοίγουμε ένα φύλλο διαμέτρου ίσης με τη διάμετρο του ταψιού, το λαδώνουμε και γυρίζουμε πάλι τις άκρες του πρώτου φύλλου, μέσα στο ταψί.

Τέλος, ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο, διαμέτρου δύο με τρία εκατοστά μεγαλύτερης από τη διάμετρο του ταψιού και το τοποθετούμε πάνω στο προηγούμενο.

 Με το πινέλο μας σπρώχνουμε τις άκρες του φύλλου προς τα κάτω και λαδώνουμε πολύ καλά από πάνω για τελευταία φορά.



Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε να έχουμε «γωνίες» στην πίτα, οι οποίες όμως έχουν και πολύ γέμιση, χωρίς να είναι ο συνηθισμένος <<κώθρος >>που είναι ως επί το πλείστον ψημένο ζυμάρι.
Καλη Επιτυχια...

ΦΥΛΛΟ ΖΥΜΗΣ(ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ+ΠΙΤΣΑ)της Γιαγιας~2Α~(NTR)









ΥΛΙΚΑ

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά (ή 1 κύβο νωπή μαγιά)
1 κοφτή κουταλιά της σούπας  αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή λάδι
1 ποτήρι (250ml) χλιαρό νερό
(Φτιάχνει μία κανονικού μεγέθους πίτσα) 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ (το οποίο έχει τους ζυμωτήρες, δηλαδή τα δόντια που μοιάζουν με τιμπουσόν) το χλιαρό νερό, τη μαγιά, μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι. 
Χτυπάμε λίγο και το αφήνουμε για 15 λεπτά σε ζεστό μέρος. 
Μετά ανοίγουμε το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα  και προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας λάδι (ή μαργαρίνη), το υπόλοιπο αλεύρι, 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ και τέλος 1 κουταλιά της σούπας αλάτι.
Συνεχίζουμε με το μίξερ 5 λεπτά στο γρήγορο και 5 λεπτά στο αργό. Στην ουσία μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη και να μη κολλάει καθόλου στα χέρια. Αν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε στο αργό. 

Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (25 βαθμοί Κελσίου τουλάχιστον - 35 το πολύ), σκεπασμένο με μια βαμβακερή πετσέτα. Μέχρι να φουσκώσει ετοιμάζουμε τα υλικά για την πίτσα (σάλάμια, τυριά, τομάτες κ.λπ.)

Απλώνουμε στο ταψί μια λαδόκολλα και βάζουμε μέσα την μπάλα από το ζυμάρι. Απλώνουμε το ζυμάρι μέσα στο ταψί πιέζοντάς το με τα δάκτυλά μας από το κέντρο προς τα έξω ή με ένα ρολό 

Βάζουμε τα υλικά πάνω στην ωμή ζύμη και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.

Θα πάρει 35 λεπτά στους 180ο Κελσίου για να γίνει η πίτσα. Όσο πιο στεγνή η ζύμη τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η πίτσα. Αν βιάζεστε γκαζώστε το στους 200 βαθμούς αλλά θα κερδίσετε 3 με 5 λεπτά μόνο. Αν η ζύμη κολλάει κάπως στα χέρια τότε θα κάνει 40 με 45 λεπτά για να ψηθεί.

 Προσθέτουμε τα υλικά από επάνω και την ψήνουμε όπως είναι (όλα μαζί) στους 180 βαθμούς. Όσον αφορά την επικάλυψη (τυριά - αλλαντικά κ.ά.) δεν πρόκειται να προτείνουμε κάτι καθώς είναι θέμα γούστου.

 Αυτή είναι, άλλωστε η ομορφιά της χειροποίητης πίτσας, όμως μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

Πρώτη στρώση είναι η σάλτσα και τυριά που αλείφονται.

 Φυσικά προτείνουμε φυσική ντομάτα αλλά μια μικρή επάλειψη με σάλτσα που έμεινε από κάποιο φαγητό πάνω στο ζυμάρι προσθέτει στο τελικό αποτέλεσμα.
Μετά βάζουμε μια μικρή στρώση τυρί, μετά τα λαχανικά (πιπεριές, κρεμμύδια κ.λπ.) και τα μπαχαρικά (αλάτι οπωσδήποτε αν βάλατε φρέσκια τομάτα, ρίγανη, πιπέρι), μετά τα αλλαντικά, μετά το τυρί και τέλος τα υλικά διακόσμησης (λίγη πιπεριά, ροδέλες λουκάνικο, ό,τι θέλετε να φαίνεται από πάνω). 

Η συνταγή δύο στρώσεις τυριά, μία πάνω και μία κάτω δίνει απίθανη υφή στη "γέμιση". Και φυσικά, μια και χρησιμοποιήσαμε τη λέξη "γέμιση" μπορείτε να κάνετε τη ζύμη πιο ψιλή (σε πάχος) να γεμίσετε τη μισή και μετά να την διπλώσετε στη μέση.  


 πίτσα καλτσόνε

Αρκετοί φίλοι μας μάς ζήτησαν να μάθουν τη συνταγή για την πίτσα με τυρί στη ζύμη. Είναι πολύ εύκολη ...

 Απλά ανοίγεις τη βάση να είναι 3 με 4 δάκτυλα πιο πλατιά (6 με 7 δάκτυλα μεγαλύτερη διάμετρο). 
Όπως κάνουμε δηλαδή και στις παραδοσιακές πίτες.
Με το δάκτυλό μας κάνουμε ένα αυλάκι 2 δάκτυλα από την περίμετρο. 

Μέσα σε αυτό το αυλάκι ρίχνουμε τυρί.
Μετά παίρνουμε τη ζύμη και τυλίγουμε - σκεπάζουμε το τυρί και πιέσουμε την άκρη της ζύμης για να κολλήσει. 

Η ζύμη πρέπει να ακουμπάει ζύμη, όχι τυρί, αλλιώς θα ανοίξει. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνουμε ένα "σωλήνα τυριού" περιμετρικά της πίτσας! 
Καλη Επιτυχια!!!




Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Χωριάτικο φύλλο για πίτες Της ΓΙΑΓΙΑΣ~9~ (NTR)







Υλικά



1 κιλό αλεύρι (1/2 σκληρό,1/2
μαλακό),
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι,
αλάτι,
νερό χλιαρό όσο πάρει για να
γίνει η ζύμη αρκετά μαλακιά,
N
ισεστέ για το άνοιγμα των
φύλλων.


Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα,ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το λάδι και λίγο χλιαρό νερό.
Με ένα κουτάλι προσπαθούμε  να ενώσουμε τα υλικά, ρίχνουμε όλο το νερό και με τα χέρια μας ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής και αρκετά μαλακή (την ποσότητα του νερού την καθορίζουμε εμείς).
 Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30΄ περίπου.
 Παίρνουμε τον πλάστη και ανοίγουμε στην αρχή ένα-ένα τα μπαλάκια σε μικρούς δίσκους, στο μέγεθος του πιάτου του τσαγιού,αφού ρίξουμε από επάνω λίγο νισεστέ ή μαλακό αλεύρι.
Στη συνέχεια παίρνουμε έναν-έναν τους μικρούς δίσκους και με τη βοήθεια του νισεστέ και του πλάστη
μεγαλώνουμε τον κύκλο και κάνουμε το φύλλο λεπτό και διάφανο.
Απλώνουμε τα φύλλα πάνω σε καθαρό τραπέζι και ενδιάμεσα βάζουμε αλεύρι ή νισεστέ για να μην κολλήσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε
Ετσι θα ετοιμαζετε ολα σας τα φυλλα για τις πιτες σας...
Καλη Επιτυχια.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΦΥΛΛΟ (ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ -3-(NTR)






ΥΛΙΚΑ

Αλευρι οσο παρει (ΜΠΛΕ)
1 κουπα λαδι
1 φλιτζανι ΟΥΖΟ
1 κουταλια της σουπας αλατι
1 κουπα χλιαρο νερο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκανιτσα ριχνουμε το αλευρι.μαζι με το αλατι.
Κανουμε μια γουβιτσα στη μεση και ριχνουμε το λαδι  ανακτευοντας απαλα
Επειτα το ουζο και το χλιαρο νερο.
Αν κολλανε τα χερια μας ριχνουμε λιγο αλευρι ακομα.
Βασικα δεν πρεπει να γινει  (σφιχτη πολύ) η ζυμη για να δουλευεται σωστα όταν ανοιξουμε το φυλλο μας.
Με αυτή τη συνταγη σαν ΒΑΣΗ ετοιμαζουμε το φυλλο για τις ΠΙΤΕΣ ΜΑΣ.
Χωριζουμε σε δυο μπαλιτσες  τη ζυμη μας αφου την εχουμε αφησει τυλιγμενη σε μεμβρανη να ξεκουρασθει 20-30 λεπτα και πλαθουμε κάθε φυλλο ξεχωριστα .

Είναι το πιο νοστημο και πανευκολο φυλλο για ΠΙΤΕΣ..
Δοκιμαστε το θα με θυμηθειτε!!!!

Καλη Επιτυχια.

ΦΥΛΛΟ (ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ -3-(NTR)






ΥΛΙΚΑ

Αλευρι οσο παρει (ΜΠΛΕ)
1 κουπα λαδι
1 φλιτζανι ΟΥΖΟ
1 κουταλια της σουπας αλατι
1 κουπα χλιαρο νερο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκανιτσα ριχνουμε το αλευρι.μαζι με το αλατι.
Κανουμε μια γουβιτσα στη μεση και ριχνουμε το λαδι  ανακτευοντας απαλα
Επειτα το ουζο και το χλιαρο νερο.
Αν κολλανε τα χερια μας ριχνουμε λιγο αλευρι ακομα.
Βασικα δεν πρεπει να γινει  (σφιχτη πολύ) η ζυμη για να δουλευεται σωστα όταν ανοιξουμε το φυλλο μας.
Με αυτή τη συνταγη σαν ΒΑΣΗ ετοιμαζουμε το φυλλο για τις ΠΙΤΕΣ ΜΑΣ.
Χωριζουμε σε δυο μπαλιτσες  τη ζυμη μας αφου την εχουμε αφησει τυλιγμενη σε μεμβρανη να ξεκουρασθει 20-30 λεπτα και πλαθουμε κάθε φυλλο ξεχωριστα .

Είναι το πιο νοστημο και πανευκολο φυλλο για ΠΙΤΕΣ..
Δοκιμαστε το θα με θυμηθειτε!!!!

Καλη Επιτυχια.

ΦΥΛΛΟ (ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ -3-(NTR)






ΥΛΙΚΑ

Αλευρι οσο παρει (ΜΠΛΕ)
1 κουπα λαδι
1 φλιτζανι ΟΥΖΟ
1 κουταλια της σουπας αλατι
1 κουπα χλιαρο νερο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκανιτσα ριχνουμε το αλευρι.μαζι με το αλατι.
Κανουμε μια γουβιτσα στη μεση και ριχνουμε το λαδι  ανακτευοντας απαλα
Επειτα το ουζο και το χλιαρο νερο.
Αν κολλανε τα χερια μας ριχνουμε λιγο αλευρι ακομα.
Βασικα δεν πρεπει να γινει  (σφιχτη πολύ) η ζυμη για να δουλευεται σωστα όταν ανοιξουμε το φυλλο μας.
Με αυτή τη συνταγη σαν ΒΑΣΗ ετοιμαζουμε το φυλλο για τις ΠΙΤΕΣ ΜΑΣ.
Χωριζουμε σε δυο μπαλιτσες  τη ζυμη μας αφου την εχουμε αφησει τυλιγμενη σε μεμβρανη να ξεκουρασθει 20-30 λεπτα και πλαθουμε κάθε φυλλο ξεχωριστα .

Είναι το πιο νοστημο και πανευκολο φυλλο για ΠΙΤΕΣ..
Δοκιμαστε το θα με θυμηθειτε!!!!

Καλη Επιτυχια.

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ***(NTR)




ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο

1 κιλό αλεύρι μαλακό
1 1\2 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά ξiδι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 βιταμ(βουτυρο)


Για τη γέμιση


1/2 κιλό καθαρισμένο σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο
1\2 ματσάκι δυόσμο
½ κιλο τυρι φετα
Ι φλιτζάνι ελαιόλαδο


Εκτέλεση

 Ανακατεύετε μέσα σε μεγάλο σκεύος όλα τα υλικά  μαζί με το  αλεύρι, μέχρι να  γίνει μια  μαλακή ζύμη . Την αφήνετε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί .
 Στη συνέχεια χωρίζετε τη ζύμη σε δυο  κομμάτια, το κάθε κομμάτι το απλώνετε με το πλάστη και το αλείφετε με το μισό λιωμένο βούτυρο το διπλώνετε στα έξη και τα βάζετε για λίγη ώρα στη κατάψυξη για να παγώσουν  .
Ψιλοκόβεται τα λαχανικά και τα σοτάρετε σε μια κατσαρόλα χωρίς λάδι  μέχρι να μαλακώσουν . Πετάτε το νερό που θα βγάλουν  ρίχνετε το λάδι και ψιλοκομμένα τα μυρωδικά.Σ ένα βαθυ πιατο τριβετε με το πιρουνι την φετα και ανακατευετε όλα μαζι τα υλικα για τη γεμιση.
Λαδώνετε καλά ένα ταψί απλώνετε με το πλάστη το ένα ψύλλο ζύμης και το τοποθετείτε στο ταψί  ρίχνετε από πάνω τη Γέμιση  και προσθέτετε και πάλι το άλλο φύλο . Κόβετε τα κομμάτια που  προέχουν και τη λαδώνετε , χτυπάτε ένα κρόκου αυγού με  γάλα και λάδι και αλείφετε τα φύλα .Τελος τα ραντιζετε τα φυλλα με Νερο Σουρωτη(για να είναι τραγανα)
 Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200  για 3\\4 της ώρας .
Καλη Επιτυχια.

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ της μαμας μου (NTR)



   




     ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια πλυμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνιθο φιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
1/2 κιλό φέτα σε μικρά κομμάτια
4 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
λίγο μάυρο πιπέρι
λίγο αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα)
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

       ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

700 γρ. αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
αλάτι
νερό όσο παρει  η ζύμη

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε.
Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, λίγο αλάτι και λίγο νερό και αρχίζουμε και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική σαν πλαστελίνη.
Αυτό το επιτυγχάνουμε ρίχνοντας νερό αν είναι σφικτή ή αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή.
Μόλις η ζύμη είναι εύπλαστη, τη χωρίζουμε σε 5 μπαλάκια.
Παίρνουμε έναν ψιλό πλάστη, αλευρώνουμε μια επιφάνεια, βάζουμε το μπαλάκι και αρχίζουμε σιγά -σιγά να ανοίγουμε το φύλλο, αλευρώνοντας για να μην κολλήσει η ζύμη στον πλάστη.
Το φύλλο μας πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού.
Με ένα πινέλο αλείφουμε με λαδάκι το ταψί μας και παίρνουμε το φύλλο τυλιγμένο στον πλάστη και αρχίζουμε να το ξετυλίγουμε επάνω στο ταψί αρχίζοντας από την άκρη.
Λαδώνουμε ελάχιστα το φύλλο και συνεχίζουμε ανοίγοντας τη δεύτερη μπαλίτσα σε φύλλο με την ίδια διαδικασία.
Μόλις βάλουμε και το δεύτερο φύλλο στο ταψί ρίχνουμε το μισό μίγμα μας και το στρώνουμε για να είναι ομοιόμορφο σε όλο το ταψί.
Ανοίγουμε ακόμη ενα φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί.
Απλώνουμε το υπόλοιπο μίγμα και ανοίγουμε φύλλα και τις επόμενες μπαλίτσες και με τις ίδιες διαδικασίες τα τοποθετούμε στο ταψί.
Και από τα 5 φύλλα που έχουμε τοποθετήσει, πιάνουμε το μέρος που περισσεύει (όλα μαζί) και τα διπλώνουμε προσεκτικά, σχηματίζοντας περιμετρικά του ταψιού ένα κορδόνι.
Με ένα πινέλο αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με νερό(ΣΟΥΡΩΤΗ) και ψήνουμε στους 180-200  βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αντίσταση για 1 ώρα περίπου.

{ Αν σας φαίνεται πολύ δύσκολο να ανοίξετε φύλλο, μπορειτε να χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας εμπορίου ή φύλλο σφολιάτας, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με το σπιτικό όταν το απλώνουμε στο ταψί.}

Καλη Επιτυχια και Καλη Ορεξη…..


ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ της ΓΙΑΓΙΑΣ (NTR)







   ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

   1 Βιταμ (Βουτυρο 250 γραμ.

   3 κουπες ζεστο Νερο

   2 κουπες Τυρι Κεφαλοτυρι τριμμενο

   1 κιλο αλευρι (ΜΠΛΕ)
   1 κουταλακι ξιδι
         λίγο λάδι για το ταψί & τα φύλλα
         λίγο αλέυρι για το άνοιγμα των φύλλων

    
 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

       1 κιλό σπανάκι
       4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
       1 ματσάκι άνιθο
       1/2 κιλό φέτα τριμμένη
        3-4 αυγά
        Αλάτι.Πιπερι

  




    ΕΚΤΕΛΕΣΗ



Βάζουμε σε μία λεκάνη όλο το αλέυρι, σχηματίζοντας ένα βουναλάκι με μιά τρύπα στη μέση. Μέσα στην τρύπα ρίχνουμε το αλάτι,το βουτυρο , το ξιδι και ζυμώνουμε.
Στην αρχή φαίνεται μια τριφτή ζύμη σαν της τάρτας, αλλά προσθέτοντας το νερό σταδιακά ομογενοποιείται και καταλήγει σε μία μέτρια ζύμη.
Αφού την ετοιμάσουμε τη χωρίζουμε σε  μικρότερες μπαλες και τις αφήνουμε μισή ώρα στη λεκάνη να ξεκουραστούν
Ανοίγουμε την κάθε μπαλα σε φυλλο  λεπτό με λεπτο πλαστη.
Κατα προτίμηση βάζουμε 2 φύλλα κάτω, 1 στη μέση και 2 για σκέπασμα. Όλα τα φύλλα τα τοποθετουμε σε  λαδωμένο ταψί , και το κάθε ένα το αλείφουμε με λάδι.
Βαζουμε 2 φυλλα κατω  στη μεση τη γεμιση και επανω  αλλα δυο φυλλα. Κλεινουμε την πιτα μας χαρασουμε σε τεμαχια και την ραντιζουμε με ΣΟΥΡΩΤΗ για να είναι το φυλλο μας τραγανο
{η Γιαγια+Μαμα μου τα ραντιζαν(τα φυλλα επανω της πιτας) με υγρη ΣΟΔΑ }
Ψηνουμε στους 220-250 βαθμους για  45 λεπτε με 1 ωρα.
       Καλη Επιτυχια.

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ της ΓΙΑΓΙΑΣ~3~(NTR)







(πανευκολη)….


ΥΛΙΚΑ

1 φακελακι Μαγια
1 ½ ποτηρι χλιαρο Νερο
½ κιλο αλευρι φαρινα η ολικης αλεσης
2 κουταλακια αλατι
1 κουπα ελαιολαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ ένα μπολ αναμειγνυουμε τα υλικα και ζυμωνουμε καλα.
Για 20 λεπτα αφηνουμε τη Ζυμη να ηρεμησει.
Επειτα ετοιμαζουμε την Πιτσα μας(τοποθετουμε επανω στην πιτσα,  ότι μας αρεσει ).
Επισης μπορει να χωρισουμε τη ζυμη σε τεσσερα τεμαχια και να ετοιμασουμε τεσσαρες μικρες Πιτσες ατομικες.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 220-250 βαθμους κελσιου πανω-κατω φια 25 –30 λεπτα.
Καλη Επιτυχια…