Σελίδες

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΖΥΜΗ ΑΠΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΓΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ~23~ (NTR)
















Ζύμη με γιαούρτι (τύπου «κουρού») ιδανική επιλογή για πεντανόστιμα τυροπιτάκια με μόλις τρία υλικά!


Η ζύμη γιαουρτιού είναι η ιδανική επιλογή για πεντανόστιμα τυροπιτάκια.Φτιάχνεται δε πολύ εύκολα και με μόλις τρία υλικά, που σίγουρα υπάρχουν σε κάθε ψυγείο και ντουλάπι.


Υλικά για τη ζύμη

500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
8 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
440γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 2 κουτ. γλυκού νερό για το ψήσιμο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο και τρίβετε το μίγμα με τα δάκτυλα, μέχρι να ποτιστεί το αλεύρι με το βούτυρο.

Προσθέτετε το γιαούρτι και ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα, πριν τη χρήση.

Για να ετοιμάσετε τα πιτάκια, χωρίζετε τη ζύμη σε 2 – 3 μέρη και τα πλάθετε σε μπάλες.

Παίρνετε μία – μία τις μπάλες και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, τις ανοίγετε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε φύλλα πάχους 1/4εκ.

Με το στόμιο ενός ποτηριού, ή με κουπ πατ διαμέτρου 7εκ. κόβετε στρογγυλούς δίσκους η με το χερι σας κοβετε τετραγωνα κομματια (οπως σας αρεσει)....
Στο τέλος μαζεύετε τη ζύμη που μένει μετά το κόψιμο, την ξαναπλάθετε σε μπάλα και την ανοίγετε ξανά σε φύλλο, για να κόψετε και άλλους στρογγυλούς δίσκους.

Συνεχίζετε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Παίρνετε ένα-ένα τα κομμάτια της ζύμης και βάζετε από 1 κοφτό κουτ. γλυκού γέμιση στη μέση.

Ύστερα διπλώνετε τη ζύμη έτσι ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο η τετραγωνα κομματια  και πιέζετε τις άκρες με πιρούνι βουτηγμένο σε νερό.

Τοποθετειτε τα πιτάκια σε λαδωμένο ταψί, µε ένα πινέλο τα αλείφετε με το µίγµα του αβγού και ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους  εως ροδισουν.

 Επισης μπορειτε να τα τηγανισετε(αν θελετε)


 Καλη Επιτυχια και Καλη Ορεξη……

Tip:

Εκτός από πιτάκια, μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη στα 2 και την ανοίξετε δυο φύλλα, για να φτιάξετε μία μέτρια πίτα με την γέμιση της αρεσκείας σας.
Επίσης, εάν ανοίξετε όλη την ζύμη σε ένα φύλλο μπορείτε να κάνετε τάρτα ή ανοιχτή πίτα 

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΗ ΑΙΓΙΝΗΣ+ΑΜΥΓΔΑΛΑ(NTR)





ΥΛΙΚΑ

 4 πακέτα φύλλο Βηρυτού
4 πακέτα = 1 κιλό βούτυρο αγελαδινό (φρέσκο)
500 γρ. σουσάμι
500 γρ αμύγδαλα
250 γρ. φιστίκι Αιγίνης 
1-2 κουταλιές  κανέλα


Για το Σιρόπι

2 κιλά και μία κούπα ζάχαρη
1200 ml νερό
2 κουταλιές σιρόπι γλυκόζης
χυμό από ένα μικρό λεμόνιη
 φλούδα του λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καβουρδίζουμε - χωρίς να κάψουμε - ξεχωριστά τους ξηρούς καρπούς (και το σουσάμι) για να φύγει όλη η υγρασία που θα εμποδίσει τα μεσαία φύλλα να ψηθούν . 
Σε ένα μούλτι σπάμε το σουσάμι χωρίς να το κάνουμε σκόνη, το φιστίκι σε μικρά κομματάκια και τέλος το αμύγδαλο σε λίγο μεγαλύτερα κομματάκια
Ανακατεύουμε πολύ καλά τους σπασμένους ξηρούς καρπούς με το σμυρνιό.
Σε μία μικρή κατσαρόλα βράζουμε το βούτυρο.
 Πρέπει να βράσει για να φύγει το περισσότερο νερό που έχει και που θα εμποδίσει να ψηθούν τα μεσαία φύλλα, αλλιώς θα λασπώσουν όταν μπει το σιρόπι.
 Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ένα πακέτο αγελαδινό βούτυρο με πρόβειο (τύπου Κερκύρας) για περισσότερο άρωμα,(η μαμα μου εβαζε ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ) όμως πρέπει να βράσει λίγο ακόμη διότι έχει περισσότερη υγρασία.
το ταψί πρεπει να  είναι αρκετά μεγάλο   για να χωρά σχεδόν ολόκληρο ένα φύλλο …Για μικρότερα ταψιά μπορείτε φυσικά να κάνετε μικρότερη δόση. Βουτυρώνετε το μέσα μέρος του ταψιού και απλώνετε τα πρώτα 5 φύλλα.
 Όλα τα φύλλα μέχρι το τελευταίο πρέπει να βουτυρώνονται ένα-ένα.
Μετά πάνω σε κάθε φύλλο ρίχνετε σε όλη την επιφάνεια 1-2 κουταλιές από την γέμιση (τους ξηρούς καρπούς με το σμυρνιό).
 Για το τέλος να έχετε κρατήσει 4 φύλλα, τα πιο όμορφα που να μην έχουν κοψίματα, και τα απλώνετε και αυτά, χωρίς γέμιση φυσικά.
 Για να φτάσει η γέμιση για όλα τα φύλλα, χωρίζω αυτήν και τα φύλλα στα δυο (ποσοτικά) και κανονίζω τις δόσεις. Κόβουμε με μαχαίρι σε κομμάτια σε ότι σχήμα θέλουμε (τετράγωνα ή τρίγωνα ή ακόμη και σε ρόμβους).
Τοποθετουμε απο ενα γαρυφαλλο αν θελουμε,σε καθε κομμενο κομματι .
  Το μαχαίρι πρέπει να πάει μέχρι κάτω (να ακουμπήσει ταψί) σε όλη την διαδρομή του κοψίματος για να ξεχωρίζουν αργότερα τα κομμάτια αλλά και για να ψηθούν τέλεια.
 Πριν βάλω το ταψί στον φούρνο το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω στους 150οC βαθμούς για 40 λεπτά, μετά βγάζω το αλουμινόχαρτο και ψήνω για 50 λεπτά, τέλος βάζω τον φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά ακόμη ή μέχρι τα πάνω φύλλα να πάρουν ωραίο ανοιχτόχρωμο καφετί χρώμα.
 Συνολικά 2 ώρες ψήσιμο. Δεκαπέντε λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και την φλούδα του. 
Ανάβουμε δυνατή φωτιά (όσοι έχουν ηλεκτρική κουζίνα στο μέγιστο). Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά. Αν ενδιάμεσα βγει αφρός τον αφαιρούμε. 
Μετά τα 5 λεπτά ρίχνουμε και την γλυκόζη και βράζουμε για ακόμη 1 λεπτό.

 Το σιρόπι είναι έτοιμο.

 Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και όπως είναι καυτός ρίχνουμε με μια κουτάλα το καυτό σιρόπι από πάνω, πρέπει και τα δύο να είναι καυτά και να αρχίζει να κοχλάζει, αν δεν κοχλάσει θα πει πως δεν ψήθηκε σωστά.
 Με αυτόν τον τρόπο ο μπακλαβάς παραμένει τραγανός.

Αφήνουμε τον μπακλαβά ξεσκέπαστο  για μία μέρα ώστε να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι, και είναι έτοιμος.

Καλή Επιτυχια!!!!!!

TIPS(ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ)


Συνολικά θα χρειαστούν 4 ώρες, 2 για προετοιμασία και 2 για το ψήσιμο.
Είναι αρκετά ακριβός (ξηροί καρποί - βούτυρο - φύλλο Βυρητού) και σχετικά εύκολος αφού χρειάζεστε μόνο τρία σκεύη (τηγάνι για το καβούρντισμα, κατσαρολάκι, ταψί) και τρία εργαλεία (μούλτι, πινέλο για το βούτυρο, μαχαίρι).

ΤΑΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ(NTR)




ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση

 300 γρ. σοκολατένια cookies
 100 γρ. λιωμένη μαργαρίνη


Για την κρέμα Σοκολάτας

 300 γρ. κουβερτούρα
 200 ml. κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 
Για να φτιάξουμε τη βάση της τάρτας, τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με το λιωμένο βιτάμ.
 Σε ταρτιέρα  η σε ταψακι λεπτο απλώνουμε ένα φύλλο μεμβράνης (για να ξεφορμάρουμε εύκολα την τάρτα) και στρώνουμε το μίγμα του μπισκότου.
Καλύπτουμε τη βάση μας με μεμβράνη και την αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη από πάνω.
 Για να φτιάξουμε την επίστρωση σοκολάτας, ζεσταίνουμε σε απλό κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε την κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει για 10 λεπτά.
 Αδειάζουμε την κρέμα σοκολάτας πάνω στη βάση της τάρτας, προσέχοντας να είναι ομοιόμορφα απλωμένη.
 Σκεπάζουμε με μεβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες, μέχρι να σφίξει η κρέμα.
Καλη Επιτυχια….