***....Γευσου....Γευσεις....***



Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ~ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ***ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ *** ~11~(NTR)




ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ…..

Κάθε χρόνο, τις μέρες που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα κάθε σπίτι παίρνει μια γλυκιά μυρωδιά από μέλι και κανέλα!
 Ο λόγος; Φυσικά τα μελομακάρονα!
 Το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων.
 Εύκολη συνταγή που κρατάει από τα βάθη των χρόνων και δεν αλλάζει πολύ σε όποια χώρα και αν τα φτιάχνουν.


Μελομακάρονο, είναι ένα ελληνικό γλύκισμα το οποίο παρασκευάζεται από αλεύρι, λάδι και μέλι και  καρυδια….
Κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα και θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία την περίοδο των Χριστουγέννων.
Στα αγγλικά το αποκαλούν “small honey cake”!
Θεωρείται το πιο απλό και λιτό από όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Παρόλα αυτά είναι λίγο παρεξηγημένο γιατί πολλοί το θεωρούν πολύ παχυντικό. Στην πραγματικότητα ένα μεσαίου μεγέθους περιέχει 115 θερμίδες (μελωμένο) και 60 θερμίδες χωρίς το σιρόπι.
Απολαύστε χωρίς άγχος λοιπόν, αλλά με μέτρο, κι αν θέλετε μία πιο απλή εκδοχή παραλείψτε το σιρόπιασμα!

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ  ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ......




Υλικα


 3 φλιτζάνια του τσαγιού λάδι
 χυμό από 3 πορτοκάλια και το ξύσμα τους
 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
 10 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 μισό ποτήρι του κρασιού κονιάκ
 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουτερ
 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
 100 γρ. καρυδόψιχα
1 κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλλα σε σκόνη

Για το Σιρόπι

 3 φλιτζάνια του τσαγιού μέλι
 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη

Εκτελεση

Χτυπάς την ζάχαρη με το λάδι και προσθέτεις όλα τα υγρά υλικά.
Κατόπιν βάζεις όλα τα υπόλοιπα (εκτός από τα καρύδια).
Τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βράζεις όλα τα υλικά για το σιρόπι για 10 λεπτά.
Όταν βγάλεις τα μελομακάρονα από τον φούρνο τα περιχύνεις (μέσα στο ταψί) με το σιρόπι.
Τρίβεις τα καρύδια και τα ρίχνεις από πάνω στα μελομακάρονα.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ








ΥΛΙΚΑ

 600γρ βούτυρο γάλακτος
 (βαζω παντα ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμενο Γαλακτος)
 250γρ αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα
 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
 1 βανίλια
 220 γρ ζάχαρη άχνη
 50 γρ ρούμι η Κονιακ
 1200 γρ αλεύρι μαλακό (προσοχή όχι αυτό που φουσκώνει  ...    μόνο του)
  Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
 Ροδονερο




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουμε  το βούτυρο στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα μεταλλικό δοχείο στο μάτι της κουζίνας.
 Μόλις λιώσει το ρίχνεις σε μια λεκάνη με την άχνη και ανακατεύεις καλά για να λιώσει η ζάχαρη.
Στη συνέχεια ρίχνεις το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη μέσα στο μείγμα αλεύρι, μπείκιν πάουντερ και βανίλια.
 Ανακατεύεις καλά με το μίξερ χειρός

Λίγο πριν σφίξει τελείως η ζύμη σου ρίχνεις μέσα στο μπολ και το ρούμι(η Κονιακ) και ανακατεύεις πολύ καλά μέχρι να γίνει το ζυμάρι μαλακό.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνεις μια κουταλιά βούτυρο και ρίχνεις τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα για να καβουρδιστούν.
Τα βγάζεις από τη φωτιά μόλις πάρουν χρώμα.

Ρίχνεις τα αμύγδαλα μέσα στο ζυμάρι σου και ανακατεύεις για να πάνε τα αμύγδαλα παντού στο μείγμα σου.

Προθερμαίνεις τον φούρνο σου στους 180 βαθμούς και σε ένα μεγάλο ταψί απλώνεις αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Κόβεις μικρές μπαλίτσες από το ζυμάρι, τις πλάθεις στα χέρια σου και αρχίζεις να απλώνεις τις κουραμπιεδες μπουκίτσες σου.

Ψήνεις τους κουραμπιέδες σου στον φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
Μόλις τους βγάλεις από τον φούρνο τους αφήνεις να κρυώσουν και τους πασπαλίζεις με λιγο ροδονερο και μετα  με Αχνη ζάχαρη.

 Και του χρόνου!!!!!




Καλη Επιτυχια!!!!!και Χαρουμενες Γιορτες 

με.... Υγεια+Αγαπη!!!.....