***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ (NTR)













ΥΛΙΚΑ 


500 γρ αλευρι (ισως και λιγο παραπανω) 
200 γρ βουτυρο 
300 γρ γαλα χλιαρο 
1 φακ.ξερη μαγια 
1κ.σ. ζαχαρη 
2 κ.γ. αλατι 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Κανουμε {προζυμη} με λιγο απο το γαλα τη μαγια τη ζαχαρη  και αφηνουμε 10 λεπτα .....
να φουσκωσει..... 
σε μια λεκανιτσα βαζουμε το αλευρι κανουμε μια λακουβιτσα και ριχνουμε ολα τα υπολοιπα υλικα και το προζυμι κι ανακατευουμε καλα αφου η ζυμη δεν κολαει στα χερια μας κανουμε μια μπαλα και την αφηνουμε σκεπασμενη για 1 ωρα να φουσκωσει μετα την χωριζουμε σε 3 ισα μερη και την ανοιγουμε σε φυλλο,την κοβουμε σε 8 τριγωνα κομματια οπως κοβουμε την πιτσα και τυλιγουμε σε κρουασαν τα βαζουμε σε ταψι με λαδοκολλα και τα αφηνουμε ακομη 30 λεπτα τα αλειφουμε με κροκο αυγου και τα ψηνουμε σε πολυ καλα προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για 20 λεπτα περιπου 
(θα δειτε μεχρι να παρουν χρωμα)... 
τα γεμιζουμε με οτι θελουμε .....
μπορουμε να τα κανουμε γεμιστα και πριν τα ψησουμε
Καλη Επιτυχια!!!!!

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΦΕΤΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ(NTR)






Υλικα

 1 αυγο,
1/2 κουπα γαλα,
1κεσεδακι γιαουρτι,
1φακ μπεικιν,
1κ του γλυκου αλατι,
3 κουπες αλευρι για ολες της χρησεις...


Εκτελεση


Χτυπαμε λιγο το αυγο ανακατευουμε ολα τα υλικα μαζι,
Ανοιγουμε ενα φυλλο οχι πολυ ψιλο
 Λοιωνουμε με ενα πιρουνι την φετα,την βαζουμε πανω στο φυλλο 
και τοποθετουμε ενα αλλο φυλλο απο πανω,κοβουμε με κουπ η με μια κουπα(φλιτζανα)
και τηγανιζουμε σε καφτο λαδι(Ηλιε
λαιο).... ειναι πεντανοστιμα, κρατανε μεχρι και τρεις μερες μαλακα.
Ειναι το Τελειο Πρωινο!!!!!!
Καλη Επιτυχια!!!!!!

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ~6~(NTR)





Υλικα 

1/2 κουπα ελαιολαδο 
1/4 κουπας χυμο πορτοκαλιου 
3/4 κουπας πετιμεζι 
1/4 κουπας ζαχαρη 
1 /2 κ.γ.σοδα 
1κ.γ.μπεικιν 
1κ.γ κανελλα 
1/4 κ.γ.γαρυφαλλο 
1/2 κιλο αλευρι που φουσκωνει μονο του 

Εκτελεση

 Ριχνουμε το λαδι , το πορτοκαλι , το πετιμεζι και την ζαχαρη και ανακατευουμε στο μπολ 
μεχρι να διαλυθει η ζαχαρη .. στην συνεχεια προσθετουμε την κανελλα και το γαρυφαλλο ... 
μεσα στο αλευρι ανακατευουμε το μπεικιν και αρχιζουμε να το ριχνουμε κουταλια - κουταλια στο προηγουμενο  μειγμα μεχρι να γινει μια ζυμη 
που δεν θα κολαει  αλλα θα πλαθεται ευκολα ..
Τοποθετουμε στο ταψι  λαδοκολλα και βαζουμε τα κουλουρακια μας σε αποσταση μεταξυ τους ....
Τα ψηνουμε στο φουρνο καλα προθερμασμενο στους180 βαθμους
 πανω κατω αντιστασεις για 10 εως 12 λεπτα .
Καλη Επιτυχια !!!!!!

ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ(NTR)










ΥΛΙΚΑ

8         ΑΥΓΑ
1 1/2  ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΤΣΑΓΙΟΥ ΖΑΧΑΡΗ
1         ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΨΙΛΟ
1 1/2  ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΑΛΕΥΡΙ ΑΛΑΤΙΝΗ
1          κ.γλ.ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΑΟΥΝΤΕΡ
1          ΑΛΣΑ ΤΟΠ ΣΑΝΤΙΓΙ(κουτι)


ΣΙΡΟΠΙ

2 1/2  ΠΟΤΗΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ
2 1/2  ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ
2  ΒΑΝΙΛΙΕΣ
ΞΥΣΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάω καλά τα αυγά με την ζάχαρη να ασπρίσουν,μετά όλα τα υπολοιπα υλικα

απαλά -  απαλά ψήνω σε φορμάκια σανιτας βουτυρωμένα και αλευρωμένα, 

και βάζω στα φορμάκια μιςη δοςη γιατί φουςκωνουν 

ψηνω για μισή ώρα  στους 200 βαθμους, για μιση ωρα

 Αφού κρυωςουν ......

τα σιροπιάζω ένα ένα  και τ' αφήνω να κρυώσουν 

και μετα τα κόβω και βάζω σαντιγι και κερασάκια.(η οτι μας αρεσει)

Μια συνταγη που εκανε  πολλα χρόνια...η Γιαγια ...μαμα μου κι...εγω!!!!!!
 ( ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΚΟΜMΑΤΙΑ)

Καλη Επιτυχια!!!!!!

ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΑΚΙΑ (NTR)





 ΥΛΙΚΑ

 1 πακέτο φύλλο κρούστας 
 Σπορέλαιο (Ηλιελαιο)για τηγάνισμα 
 και για το φύλλο

Για το Σιρόπι 

 2 κούπες ζάχαρη 
 2 κούπες νερό  
 1 κούπα γλυκόζη  
 Φλούδα από 1 λεμόνι  
 1 στικ κανέλλας ή βανίλια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζω όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. 
Μόλις αρχίζει να βράζει το αφήνω 1 λεπτό και το βάζω στην άκρη να κρυώσει. 
Παίρνω ένα φύλλο, το αλοίφω με σπορέλαιο. 
Στις άκρες του βάζω λίγο νερό και αλεύρι για να μην κολλήσει.
(πολύ λίγο αλεύρι απλά πασπαλίζω τις άκρες). 
Από πάνω βάζω ένα άλλο φύλλο και κάνω το ίδιο. 
Τυλίγω κυλινδρικά και το αφήνω στην άκρη. 
Κάνω το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα. 
Τ' αφήνω 20 λεπτά να ξεκουραστούν. 
Μετά τα κόβω σε κυλίνδρους 1,5 εκατοστό περίπου 
και τα τηγανίζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσουν. 
Τα βάζω σε απορροφητικό χαρτί για 1-2 λεπτά 
και μετά τα βάζω στο σιρόπι για 1-2 λεπτά.

Αν θελετε πασπαλιζετε με τριμμενους ξηρους καρπους...
Καλη Επιτυχια!!!!!

Ζύμη ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ .... Για Τυροπιτάκια....Λουκανικοπιτάκια(NTR)






ΥΛΙΚΑ

1 γιαούρτι 200 γρ 
{γίνεται και με πλήρες στραγγιστό και με 2% }
 2 αυγά 
1/2 ποτήρι ηλιέλαιο ή 100γρ βούτυρο 
500 γρ αλεύρι φαριν απ 
1 ξερή μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό 
Η... ενα φακελακι μαγια σκονη
1κ.γ αλάτι
1κ.γ ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζυμώνω όλα τα υλικά σε μαλακό ζυμαρι και αφήνω σχεδόν 1 ώρα να φουσκώσει. 
Κόβω λίγη ζύμη με το χέρι μου ανοίγω σε πιτάκι, βάζω γέμιση και κλείνω.
Ή ανοίγω φύλλο και κόβω με κουπ πάτ ή με ποτηρι σε στρογγυλα κομμμάτια, 
γεμίζω και κολλάω τις άκρες με ασπράδι αυγού.
Τα περνάω με αυγό και νερο {κρόκος και νερό}
και ψήνω στους 180 βαθμούς έως να ροδίσουν.

Το τελειο πρωινο!!!!!!

Καλη Επιτυχια!!!!!!!!

ΚΟΥΚΙΣ ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ(NTR)






ΥΛΙΚΑ

2 1/2 κούπες αλεύρι σκληρό( για ψωμί )
1 κούπα βούτυρο  λιωμένο
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα λευκή ζάχαρη
1 κούπα σταγόνες σοκολάτας 
ή χοντροκομμένη σοκολάτα
2 αυγά
1 βανίλια
1/2 κ.γ αλάτι
1 κοφτό κ.γ μπέικιν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ'ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν,αλάτι και βανίλια.
Σ'άλλο μπολ ρίχνω το λιωμένο και χλιαρό βούτυρο (πρέπει να είναι λιωμένο ) προσθέτω τα 2 είδη ζάχαρης και ανακατεύω με σύρμα πολύ καλά 2-3 λεπτά,(αν θέλουμε χτυπάμε στο μίξερ)και ρίχνω 1-1 τα αυγά χτυπώντας.
Ρίχνω όλο το αλευρι και ανακατεύω με σπάτουλα μέχρι να το απορροφήσει.
Τέλος,προσθέτω τη σοκολάτα να ανακατευτεί κι αυτη.
Βάζω τη ζύμη στην κατάψυξη 20 λεπτα.Μένα κουτάλι παίρνω ζύμη και πλάθω μπαλάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού.
Τα βάζω σε ταψι με λαδόκολλα τα πατάω ελαφρά και ψήνω στους 180 βαθμους πάνω κάτω για 10 λεπτά.

TIPS
Αυτό που τα κάνει μαλακά  είναι το αλεύρι που πρέπει να είναι σκληρό για ψωμί,και το λιωμένο βούτυρο!!!
Επίσης η υφή τους μ'αυτό το αλεύρι,είναι σαν να έχουν μέσα ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς!!!
Επίσης μπορούμε να μειώσουμε την καστανη ζάχαρη στα 3/4 κούπας,αλλά όχι λιγότερο...!!!
Ακόμα μπορούμε να βάλουμε 2 κούπες σοκολάτα!!!

Καλη Επιτυχια!!!!!!



Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Εκμέκ Κανταϊφι Της Γιαγιας(NTR)







Υλικα

Για το κανταϊφι

500 γρ. φύλλο κανταΐφι
200 γρ. βούτυρο λιωμένο(εγω βαζω Γαλακτος Ηπειρου)

Για το σιροπι

200 ml νερό
200 γρ. ζάχαρη

Για τη κρέμα γαρνιρίσματος

700 γρ. γάλα φρέσκο
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 κρόκοι αυγού χτυπημένοι
40 γρ. αλεύρι μαλακό
40 γρ. κορν φλάουρ
½ κουταλάκι γλυκού βανιλια
50 γρ. κρύο βούτυρο φρέσκο

Για τη σαντιγι

500 γρ. κρέμα γάλακτος 
100 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. φιστίκι Αιγίνης 
(εγω βαζω Αμυγφαλα και Καρυδια τριμμενα)
 για πασπάλισμα

Εκτελεση

Για το κανταϊφι 

Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί.
 Στρώνουμε στη βάση του το φύλλο κανταΐφι κολλητά ώστε να μην έχει καθόλου κενά και το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.
 Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 oC για 5 με 8 λ. ή μέχρι να ροδίσει. 
Το βγάζουμε από το φούρνο, στραγγίζουμε τη μαργαρίνη που περισσεύει και μετά από 10 λ το περιχύνουμε με το σιρόπι.

Για το σιρόπι

 Σ' ένα κατσαρόλακι ρίχνουμε 200 ml νερό και 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική. 
To βράζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. 
Μόλις πάρει βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε το φύλλο κανταΐφι.

Για τη κρέμα

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη βανιλια  και τη μισή κρυσταλλική ζάχαρη και τα αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 
Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε καλά το κορν φλάουρ, 
το αλεύρι, την υπόλοιπη κρυσταλλική ζάχαρη και τους χτυπημένους κρόκους.
Παίρνουμε μερικές(κουταλιες  σουπας) από το ζεστό γάλα και τις ρίχνουμε σταδιακά, 1 κ.σ. τη φορά, μέσα στο μπολ με το μείγμα κορν φλάουρ ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα χλιαρό χυλό (αυτό το κάνουμε για να ζεστανουμε το μείγμα κορν φλάουρ, διότι αν το ρίξουμε κατευθείαν σε καυτό γάλα θα σβολιάσει και θα αφήσει κόμπους στην κρέμα).
Αφού κάψει καλά το μείγμα γάλακτος ρίχνουμε το χλιαρό πλέον χυλό 
με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε γρήγορα, και πολύ καλά, μέχρι να σφίξει το μείγμα, να πάρει ένα κίτρινο χρώμα και να γίνει μία σφιχτή κρέμα. Το αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να γυαλίσει η κρέμα μας.
Απλώνουμε  τη κρέμα στο ταψί πάνω από το φύλλο κανταΐφι και το αφήνουμε στη άκρη μέχρι να κρυώσει και σφίξει ελαφρώς τη κρέμα.

Για τη σαντιγι

 Χτυπάμε στο μίξερ τη κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνει μια (πηχτή) σαντιγί.
 Με μια σπάτουλα ή με κορνέ γαρνίρουμε με τη σαντιγί όλη την επιφάνεια του ταψιού πάνω από τη κρέμα και το πασπαλίζουμε από πάνω φιστίκι Αιγίνης. Μόλις κρυώσει καλά το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.




 Ειναι το πιο ευκολο και γρηγορο γλυκο...Δοκιμαστε το!!!!!
 Καλη Επιτυχια!!!!!!!!