Υλικά
| |
κατασκευη Την προηγούμενη της Πρωτοχρονιάς κατά το βραδάκι αλέθουμε στο multi τη ζάχαρη με τη μαστίχα (κρατάμε λίγη). Σε 3 κουταλιές αλεύρι ανακατεύουμε τη μαγιά και λίγη από τη ζάχαρη μας, προσθέτουμε 3/4 φλιτζανιού ζεστό νερό (να το αντέχει το χέρι) και το αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσει. Σε λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το μαχλέπι και το μπέικιν. Κάνουμε μια λακουβιτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς, της ζάχαρης και όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι το ζεστό εβαπορέ γάλα καθώς και λίγο από το βούτυρο. Ζυμώνουμε πολύ καλά. Αν το μίγμα γίνει αραιό προσθέτουμε αλεύρι, αν γίνει σφιχτό προσθέτουμε γάλα. Στο τέλος του ζυμώματος ρίχνουμε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε απαλά τη ζύμη αρκετές φορές. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με κάτι και την βάζουμε σε ζεστό μέρος (σκεπασμένη με κουβέρτες ας πούμε) όλη τη νύχτα. | |
Ετοιμασία1. Το πρωί ξαναζυμώνουμε πολύ ελαφρά, προσθέτουμε το νόμισμα και μεταφέρουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι. 2. Αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 για περίπου μια ώρα. 3. Επειδή διαφέρουν οι φούρνοι στο ψήσιμο αρχίζουμε να το παρατηρούμε από τα 40 λεπτά, αν αρχίσει να σκουραίνει πολύ ανοίγουμε τον φούρνο (μετά τα 45') και ακουμπάμε πάνω στην επιφάνεια ένα αλουμινόχαρτο, χωρίς να κουνήσουμε το ταψί. Αν δεν μας αρέσει το αμύγδαλο μπορούμε απλώς να το αλείψουμε με τον κρόκο και αφού κρυώσει η πίτα να την πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη ή να φτιάξουμε γλάσο και να ζωγραφίσουμε την χρονολογία. Η μπορούμε να αλείψουμε όλη την επιφάνεια με γλάσο και να φτιάξουμε την χρονολογία με πολύχρωμα κουφετάκια... |
Σελίδες
▼
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου