Σελίδες

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ







ΥΛΙΚΑ

-500 ml φρέσκο γάλα
-60 γρ. βούτυρο
-60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

1.Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρόλι, χωρίς να το αφήσουμε να πάρει βράση.
2.Σε ένα βαρύ κατσαρόλι λιώνουμε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα για να μην σβωλιάσει το μίγμα ή κολλήσει στον πάτο. Αντί για σύρμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλινη κουτάλα. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
3.Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μισό γάλα που έχουμε ζεστάνει, ανακατεύοντας συνεχώς. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι η σάλτσα αρχίσει να πήζει.
4.Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο γάλα και, συνεχίζοντας το σιγανό βράσιμο, ανακτεύουμε διαρκώς, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να κοχλάζει. Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, μέχρι η σάλτσα να δέσει καλά αλλά όχι να πήξει υπερβολικά.
5.Αν εμφανιστούν κομπαλάκια, τα χτυπάμε γρήγορα με πηρούνι ή το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν. Η σάλτσα μπεσαμέλ είναι έτοιμη.


ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ: Σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος, δεν σταματάμε ούτε μία στιγμή το ανακάτεμα με το σύρμα ή την ξύλινη κουτάλα. Επίσης αποφεύγουμε να αλλοιώσουμε τις αναλογίες των υλικών.



ΥΛΙΚΑ

-500 ml φρέσκο γάλα
-60 γρ. βούτυρο
-60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


1.Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρόλι, χωρίς να το αφήσουμε να πάρει βράση.
2.Σε ένα βαρύ κατσαρόλι λιώνουμε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα για να μην σβωλιάσει το μίγμα ή κολλήσει στον πάτο. Αντί για σύρμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλινη κουτάλα. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
3.Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μισό γάλα που έχουμε ζεστάνει, ανακατεύοντας συνεχώς. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι η σάλτσα αρχίσει να πήζει.
4.Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο γάλα και, συνεχίζοντας το σιγανό βράσιμο, ανακτεύουμε διαρκώς, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να κοχλάζει. Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, μέχρι η σάλτσα να δέσει καλά αλλά όχι να πήξει υπερβολικά.
5.Αν εμφανιστούν κομπαλάκια, τα χτυπάμε γρήγορα με πηρούνι ή το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν. Η σάλτσα μπεσαμέλ είναι έτοιμη.


ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ: Σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος, δεν σταματάμε ούτε μία στιγμή το ανακάτεμα με το σύρμα ή την ξύλινη κουτάλα. Επίσης αποφεύγουμε να αλλοιώσουμε τις αναλογίες των υλικών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου