Σελίδες

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ της ΓΙΑΓΙΑΣ ....ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ!!!!!!!~1~ (NTR)








1. Ξεκολλάτε τα αυτοκόλλητα.
Αφού βγάλετε το μεγαλύτερο μέρος τού αυτοκόλλητου, απομακρύνετε και όσο επιμένει, με λίγο καθαρό οινόπνευμα, ή διαλυτικό. Εάν το αυτοκόλλητο είναι κολλημένο σε μία επιφάνεια βαμμένη, δοκιμάστε πρώτα σε μία γωνία, για να βεβαιωθείτε ότι δεν διαλύεται και το χρώμα.
2. Το σωστό κλειδί.
Μερικά από τα κλειδιά σας μοιάζουν μεταξύ τους; Για να τα αναγνωρίζετε με μία ματιά, βάλτε μία σταγόνα βερνίκι για τα νύχια, διαφορετικού χρώματος στο καθένα.
3. Βρύση η οποία στάζει.
Δεν υπάρχει τίποτε πιο εκνευριστικό, από τον ρυθμικό ήχο της στάλας, η οποία πέφτει από μία βρύση, η οποία στάζει. Περιμένοντας τον υδραυλικό, δέστε έναν σπάγκο γύρω από την βρύση και αφήστε τον έως τον πάτο του νιπτήρα. Οι σταγόνες θα ακολουθούν τον σπάγκο και θα πέφτουν αθόρυβα.
4. Άλατα στον βραστήρα.
Οι βραστήρες απαλλάσσονται από τα άλατα με ξύδι. Εάν όμως αφήσετε συνέχεια μέσα, ένα κοχύλι, τα άλατα θα κολλάνε σε αυτό και όχι στα τοιχώματα του βραστήρα.
5. Πάτωμα το οποίο τρίζει.
Είναι δυνατόν να μην ξυπνάτε όλο το σπίτι με τον θόρυβο του πατώματος, βάζοντας ταλκ ανάμεσα στα ξύλα, τα οποία έχουν ξεχωρίσει.
6. Γδαρμένα σημεία στα παπούτσια.
Εάν έχετε γδάρει τα μαύρα σας παπούτσια, ζωντανέψτε τα, περνώντας εκείνο το σημείο, με ένα χονδρό μαρκαδόρο σε μαύρο χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο.
7. Περνάτε την κλωστή στην βελόνα.
Δεν είναι πάντα εύκολο να περάσετε την κλωστή στην βελόνα. Εάν ρίξετε την άκρη της κλωστής σε βερνίκι για τα νύχια, όταν ξεραθεί θα σκληρύνει και το πέρασμα θα είναι παιγνιδάκι.
8. Φτερά τα οποία πετάνε.
Για να πλύνετε το κάλυμμα ενός μαξιλαριού, ή ενός παπλώματος με πούπουλα, πρέπει να το αδειάσετε. Δεν θα πετάξουν σε ολόκληρο το σπίτι, εάν χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σκούπα. Ξηλώστε λίγο στην άκρη το μαξιλάρι, έτσι ώστε να μπορείτε να περάσετε την άκρη τού σωλήνα και μετά ανάψτε την σκούπα. Δεν έχετε παρά να ξαναβγάλετε μετά τα πούπουλα, από την σακκούλα. Θα έχετε βάλει, βέβαια, καινούρια σακκούλα.
9. Αφράτα πούπουλα.
Στο πλυντήριο, όταν πλένετε ένα μπουφάν με πούπουλα, έχετε στον νου σας να βάζετε στον κάδο, μία μπάλλα του τέννις. Έτσι, θα απλώνεται καλύτερα το πούπουλο και το μπουφάν σας θα είναι πάντοτε φουσκωτό και αφράτο.
10. Γρατσουνιές στο ξύλο.
Είναι αδύνατον να αποφύγετε τις γραμμές, ο οποίες γίνονται από τα κάπως βαρειά αντικείμενα. Βολεύει να κολλάτε μικρά κομμάτια τσόχας, από κάτω. Εάν γίνει ζημιά, έχετε υπ' όψιν σας ότι οι γρατσουνιές στο ξύλο, μπορούν να διορθωθούν με λίγο τρίψιμο με λεπτό γυαλόχαρτο, στην φορά τού ξύλου. Για να καλύψετε τα γδαρσίματα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μαρκαδόρο, στο ίδιο χρώμα με το βερνίκι τού ξύλου.
11. Αγκάθια κάκτων.
Είναι δύσκολο να χειρισθεί κανείς τους κάκτους. Εάν, παρ' όλες τις προφυλάξεις τις οποίες παίρνετε, τρυπηθείτε από τα αγκάθια τους στα δάκτυλα, υπάρχει βεβαίως η λύση με το τσιμπιδάκι των φρυδιών, ή ακόμη και αυτή με το κερί. Αφήστε να στάξει λίγο κερί στο σημείο το οποίο τσιμπηθήκατε και μετά βάλτε αμέσως το χέρι σας σε κρύο νερό. Με την δράση τού κρύου, το κερί θα σταθεροποιηθεί και δεν θα μένει παρά να το τραβήξετε, οπότε θα τραβηχθούν και τα πονηρά μικρά αγκάθια.
12. Τέλος στις χαμένες βίδες.
Όταν λύνετε ένα έπιπλο, έχετε πρόχειρη μία κολλητική ταινία. Βγάζοντας κάθε βίδα, κολλάτε την στην κολλητική πλευρά της ταινίας. Έτσι, δεν θα έχετε κανέναν κίνδυνο να τις ψάχνετε, όταν θα χρειασθεί να συναρμολογήσετε και πάλι το έπιπλο.
13. Αστραφτερά μπουκάλια.
Για να ξαναδώσετε λάμψη στα γυάλινα μπουκάλια, ξεβγάλετέ τα με νερό και λουλάκι. Το λουλάκι, εάν δεν το γνωρίζετε, είναι προϊόν το οποίο προορίζεται για το άσπρισμα των ασπρορούχων.
14. Τέλος στις κράμπες.
Εάν υποφέρετε από κράμπες μέσα στην νύκτα, δοκιμάστε ένα παλαιό τέχνασμα, το οποίο χρησιμοποιούσαν κάποτε στην ύπαιθρο. Βάλτε έναν μαγνήτη, κάτω από το στρώμα σας.
15. Κολλημένα ποτήρια.
Μπορούμε να αποχωρίσουμε εύκολα δύο ποτήρια κολλημένα το ένα μέσα στο άλλο, γεμίζοντας τό από πάνω με κρύο νερό και βάζοντας τό από κάτω σε ζεστό νερό. Θα αποχωρισθούν, χάριν της δράσεως της διαστολής, την οποία θα προκαλέσει το ζεστό και το κρύο.
16. Κουρασμένα μάτια.
Για να αποφύγετε να κουράζετε τα μάτια σας όταν βλέπετε τηλεόραση το βράδυ, ανάβετε μία λάμπα πίσω από την οθόνη. Έτσι, ελαττώνονται οι αντιθέσεις. Εάν εργάζεσθε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ή εάν διαβάζετε ένα βιβλίο, αποκτήστε την συνήθεια να ξεκουράζετε τα μάτια σας κάθε είκοσι λεπτά. Κοιτάζετε μακριά, για ένα λεπτό. Αυτό χαλαρώνει τα μάτια.
17. Ωραίος αρακάς.
Για να διατηρεί ο αρακάς το ωραίο πράσινο χρώμα του, πρέπει να προσθέτετε στο νερό το οποίο βράζει, μία κουταλιά του γλυκού σόδα του φαγητού και κυρίως, να μην σκεπάζετε την κατσαρόλα.
18. Απαλλαγή από την σκουριά.
Όταν η λάμα ενός μαχαιριού είναι σκουριασμένη, περάστε με μισό κρεμμύδι πασπαλισμένο με ζάχαρη, όλη την μεταλλική επιφάνειά της. Αφήστε το λίγα λεπτά να δράσει και μετά τρίψτε απαλά, με ένα σύρμα για κατσαρόλες.
19. SOS για φακούς επαφής.
Εάν δεν έχετε πρόχειρο φυσιολογικό ορό, υπάρχει μία λύση για να φτιάξετε μόνοι σας. Διαλύστε λίγο αλάτι χονδρό, σε ένα ποτήρι βραστό νερό.
20. Λάδι το οποίο «πετά» στο τηγάνισμα.
Αποκτήστε την συνήθεια να βάζετε λίγο αλάτι ψιλό στον πάτο του τηγανιού, πριν λειώσετε το βούτυρο, ή οποιαδήποτε άλλη λιπαρή ουσία. Θα αποφύγετε έτσι το «πέταγμα», κατά την διάρκεια του τηγανίσματος.
21. Καλύτερη απόδοση στην θέρμανση.
Για να βελτιώσετε την απόδοση ενός καλοριφέρ, κολλήστε με μία αυτοκόλλητη ταινία, ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, ανάμεσα στο καλοριφέρ και τον τοίχο. Το αλουμινόχαρτο, θα ανακλά όλη την θερμότητα, προς το εσωτερικό τού δωματίου.
22. Τέλος στους πόντους.
Αντί να χρησιμοποιείτε διαφανές βερνίκι νυχιών, ή στεγνό σαπούνι για να σταματήσετε ένα πόντο στο καλσόν σας, ρίχνετε λίγη λακ για τα μαλλιά. Είναι πολύ λιγότερο εμφανής και εξ' ίσου αποτελεσματική.
23. Μακρά διατήρηση της μπογιάς.
Όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα, ο οποίος μένει κλεισμένος στο κουτί, η μπογιά σχηματίζει μία κρούστα. Για να διατηρείτε καιρό ένα κουτί μπογιάς, το οποίο έχει ήδη ανοιχθεί, φυλάτε το ανάποδα. Έτσι, αποτρέπεται ο σχηματισμός της κρούστας στην επιφάνεια.
24. Αναζωογονημένο μπουκέτο.
Ένα μπουκέτο λουλούδια κάπως μαραμένα, ξαναβρίσκει την φρεσκάδα του, εάν, αφού κόψετε την άκρη των μίσχων, βάλετε τα λουλούδια για λίγα λεπτά σε πολύ ζεστό νερό.
25. Γεμίστε τις μπότες.
Οι μαλακές μπότες δεν μπορούν να σταθούν εύκολα όρθιες και, μακροπρόθεσμα, το δέρμα δημιουργεί πτυχές στο ύψος του αστραγάλου. Αποκτήστε την συνήθεια να βάζετε ένα μπουκάλι σε κάθε μπότα σας, πριν τις ξαναβάλετε στην θέση τους.
26. Χέρια απαλά.
Τα χέρια σας θα ενυδατώνονται ακόμη καλύτερα, εάν πλένετε τα πιάτα σας αφού πρώτα τα περάσετε με μία μαλακτική κρέμα και φορέσετε γάντια. Η ζέστη του νερού, βοηθά την διείσδυση της κρέμας, στην επιδερμίδα.
27. Απαλλαχθείτε από τις δυσάρεστες μυρωδιές.
Μην πετάτε το κατακάθι του καφέ, γιατί είναι γνωστό, ότι απομακρύνει τις μυρωδιές των σωληνώσεων. Αρκεί να ρίξετε δύο κουταλιές της σούπας στον νεροχύτη (δεν υπάρχει κίνδυνος να βουλώσει) και να αφήσετε να τρέξει άφθονο νερό, ώσπου να εξαφανισθεί τελείως ο καφές.
28. Ωραία μύτη στα μολύβια των ματιών.
Βάζετε το μολύβι για το μακιγιάζ των ματιών σας, μία νύκτα στο ψυγείο, πριν το ξύσετε. Το κρύο το σκληραίνει και έτσι είναι ευκολότερο να κάνετε λεπτή μύτη.
29. Αντισκωρικά.
Βεβαίως, τα αντισκωρικά τα οποία πωλούνται στο εμπόριο, είναι πολύτιμο βοήθημα. Αλλά μπορείτε επίσης να ρίχνετε στα συρτάρια και τις ντουλάπες σας, μοσχοκάρφια. Ο σκώρος τα απεχθάνεται και τα ρούχα σας θα έχουν ένα υπέροχο άρωμα.
30. Πιατέλες καθαρές και αστραφτερές.
Μακροπρόθεσμα, οι πιατέλες από διάφανο γυαλί, λεκιάζουν και αποκτούν μαυριδερές κηλίδες στα πλάγια. Εξαφανίστε τες, αφήνοντας την πιατέλα, όλη την νύκτα, σε νερό, με λίγη χλωρίνη και λίγο αλάτι. Τελειώστε, τρίβοντάς τες με ένα ξυστήρι.
31. Αστραφτερά μάτια της κουζίνας.
Τα μάτια της κουζίνας υγραερίου μαυρίζουν με τον καιρό και το τρίψιμο δεν ωφελεί σε τίποτα. Μπορείτε να επαναφέρετε το αρχικό χρώμα τους, τρίβοντάς τα με ξύδι. Εάν εξακολουθούν να παραμένουν λερωμένα, αφήστε τα πολλές ώρες και πάλι σε ξύδι και μετά ξεβγάλετέ τα και στεγνώστε τα.
32. Εάν τα παιδιά χάνουν τα γάντια τους.
Πόσα ακόμη ζευγάρια παιδικά γάντια κινδυνεύουν να μείνουν μονά, αυτόν τον χειμώνα; Για να αποφύγετε, λοιπόν, να ξεχνούν τα παιδιά σας το ένα τους γάντι στο θρανίο, ή το άλλο σε έναν φίλο τους, ακολουθήστε την αποτελεσματική συμβουλή μας. Αφού περάσετε ένα νήμα από το ένα μανίκι του μπουφάν και το βγάλετε από το άλλο, ράψτε από ένα γάντι στην κάθε άκρη του.
33. Τσάϊ για τις φτέρες.
Το τσάϊ φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα λιπάσματος στις φτέρες, όπως ο καφές στα γεράνια. Βάζετε ένα σακκουλάκι τσάϊ να βράσει, αφήνετέ το να κρυώσει και ποτίζετε τις φτέρες με αυτό το αφέψημα.
34. Απαλύνει το κρυολόγημα.
Ρίχνουμε σε 600 ml μεταλλικό νερό, λίγο χυμό λεμονιού, μία πρέζα αλάτι και μία κουταλιά της σούπας γλυκόζη. Πίνουμε το υγρό αυτό κάθε ώρα.
35. Ρίχνει τον πυρετό.
Σε λίγο ζεστό ουίσκυ, ρίχνουμε λεμόνι και μία κουταλιά του γλυκού μέλι (το οποίο έχει φυσική αντιβιοτική δράση).
36. Ατμός ο οποίος ανακουφίζει.
Σκύβουμε το κεφάλι, επάνω από ένα μπωλ με καυτό νερό, ενώ φοράμε στο κεφάλι μία πετσέτα, ώστε να μην φεύγει ο ατμός. Εισπνέουμε για τριάντα λεπτά. Μετά από μία ώρα, το επαναλαμβάνουμε και ξανά πάλι, αφού περάσει άλλη μία ώρα. Εάν τα συμπτώματα του κρυολογήματος εξακολουθούν να μας τυραννούν, τότε κάνουμε τις εισπνοές πρωΐ και βράδυ.
37. Λαμπεροί καθρέπτες στο μπάνιο.
Τέλος στο θάμπωμα των καθρεπτών στο μπάνιο, εάν τους τρίβετε με ένα πανί, εμποτισμένο με μερικές σταγόνες υγρό για τα πιάτα. Ένα πέρασμα με μαλακό και στεγνό πανί, αρκεί για να λάμπουν πάντα οι καθρέπτες σας.
38. Κατσαρόλα η οποία έχει «πιάσει».
Για να καθαρίσετε εύκολα μία κατσαρόλα η οποία έχει «πιάσει», βράστε μέσα της χλωρίνη.
39. Δεύτερη ζωή για τα βερνίκια.
Συχνά αφήνουμε ανοικτά τα καπάκια των βερνικιών, γι' αυτό ξεραίνονται. Για να αποκτήσουν και πάλι την κρεμώδη υφή τους, προσθέστε τους λίγο ζεστό γάλα. Αφήνετέ τα ένα βράδυ, πριν τα χρησιμοποιήσετε.
40. Εύκολο άνοιγμα.
Για να ανοίξετε εύκολα ένα μπουκάλι, δεν χρειάζεται να έχετε τον σούπερμαν στο σπίτι. Περνάτε το καπάκι από λίγο ζεστό νερό, για λίγα λεπτά και μετά ανοίξτε το με λαστιχένια γάντια, για να μπορείτε να το πιάσετε καλύτερα.
41. Σίδερο το οποίο κολλάει.
Εάν η πλάκα του σίδερου κολλάει, τρίψτε την, όσο είναι ακόμα χλιαρή, με ένα λεπτό κομμάτι πανί, στο οποίο θα έχετε τυλίξει τριμμένο κερί. Στη συνέχεια, περάστε την πλάκα με ένα μαλακό πανί.
42. Ακονίστε το ψαλίδι σας.
Ακονίστε το ψαλίδι σας, «κόβοντας» το, λαιμό ενός γυάλινου μπουκαλιού. Μία άλλη μέθοδος, εξ' ίσου αποτελεσματική, είναι να κόψετε πολλά μικρά κομματάκια, ενός λεπτού ατσάλινου σύρματος.
43. Σημάδια στην μοκέτα.
Αλλάξατε θέση στα έπιπλά σας. Πώς θα σβήσετε, όμως, τα σημάδια τα οποία έχουν αφήσει τα πόδια του τραπεζιού στην μοκέτα; Αφήνοντας απλώς τον ατμό από το σίδερό σας, σε απόσταση 5 εκατοστών από τα σημάδια και τρίβοντάς μετά με δύναμη, τα σημεία τα οποία έχουν πατηθεί.
44. Απομακρύνετε τις μύγες.
Το ανοικτό πράσινο και μπλε, απομακρύνουν τις μύγες. Επίσης, οι μύγες απεχθάνονται την μυρωδιά του ζεσταμένου ξυδιού.
45. Γυαλισμένοι καθρέπτες.
Τρίψτε τους καθρέπτες με μία πατάτα, κομμένη στα δύο. Μετά, περάστε τους με ένα πανί, βουτηγμένο σε ένα μίγμα νερού και οινοπνεύματος (150 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερό). Δεν μένει παρά να τους γυαλίσετε, με ένα στεγνό πανί.
46. Καθαρίστε τα μαύρα μεταξωτά.
Βράστε φύλλα κισσού, ώσπου να γίνουν ένας πολτός και χρησιμοποιήστε τον για να καθαρίσετε τα μαύρα μεταξωτά.
47. Γυαλισμένα πατώματα.
Απλώστε στο πάτωμα υγρό κατακάθι από καφέ και μετά τρίψτε το πάτωμα με ένα μάλλινο πανί, για να γυαλίζει.
48. Κολλάρισμα βαμβακερών.
Για να κολλάρετε τα λεπτά βαμβακερά, ξεπλύνετέ τα με το νερό, στο οποίο βράσατε το ρύζι.
49. Τσάκιση παντελονιού.
Για να κάνετε την τσάκιση ενός παντελονιού να κρατά, τρίψτε το εσωτερικό της, με ένα κομμάτι παραφίνης, πριν την σιδερώσετε.
50. Βράσιμο αυγών.
Βάλτε δύο σπίρτα τα οποία έχουν ήδη καεί, μέσα στο νερό, για να μην σπάνε τα αυγά, την ώρα κατά την οποία βράζουν.
51. Διώξτε τα ποντίκια.
Βάλτε φύλλα δάφνης, στα σημεία από τα οποία περνούν τα ποντίκια, για να τα απομακρύνετε.
52. Λαμπερά πλακάκια και πορσελάνες.
Τρίψτε τα πλακάκια και τις πορσελάνες, με ένα πανί καλά εμποτισμένο με ξύδι, για να ξαναβρούν την λάμψη τους.
53. Κοσμήματα τα οποία αφήνουν σημάδι.
Εάν ένα δακτυλίδι, ή ένα κολιέ, μαυρίζει το δέρμα σας, περάστε τό εσωτερικό τού κοσμήματος, με λίγο διαφανές βερνίκι για τα νύχια.
54. Κρύωμα εξπρές.
Όταν θέλουμε να κρυώσουμε γρήγορα ένα φαγητό, ή ένα ρόφημα, πρέπει να βάζουμε το σκεύος σε μία λεκάνη με παγάκια, στα οποία θα έχουμε ρίξει μία χούφτα αλάτι χονδρό.
55. Πώς θα βγάλετε ένα ούπα από τον τοίχο.
Θέλετε να βγάλετε ένα ούπα; Πρέπει να βάλετε μία μεγάλη βίδα και μετά να την τραβήξετε με μία πένσα, οπότε θα βγει μαζί και το ούπα.
56. Πώς θα κάνετε μία τρύπα χωρίς σκόνη.
Για να αποφύγετε να σας έλθει όλη η σκόνη στα μάτια, όταν κάνετε μία τρύπα στο ταβάνι, αρκεί να τρυπήσετε ένα πλαστικό καπάκι στο κέντρο και να περάσετε το τρυπάνι σας σε αυτό, έτσι ώστε να δέχεται το καπάκι, όλη την σκόνη.
57. Πώς θα βάψετε μία σκάλα.
Πώς θα βάψετε μία σκάλα χωρίς να καταδικάσετε την πρόσβαση στο σπίτι; Βάφοντας απλώς ένα στα δύο σκαλιά. Έτσι, θα υπάρχει πάντα ένα, στο οποίο θα μπορείτε να πατάτε για να μπείτε ή να βγείτε.
58. Κολλάτε καλά το αυτοκόλλητο πλαστικό.
Για να αποφύγετε συστολή του αυτοκόλλητου μετά την τοποθέτησή του, με αποτέλεσμα χάσματα ανάμεσα στις συνδέσεις, αρκεί να το αφήσετε μερικές ώρες στο ψυγείο, πριν το τοποθετήσετε.
59. Καρφώστε χωρίς κίνδυνο.
Εάν έχετε την άσχημη συνήθεια να κτυπάτε τα δάκτυλά σας για να βάλετε ένα καρφί, υιοθετείστε το ακόλουθο πολύτιμο τέχνασμα. Πριν καρφώσετε το καρφί, βάλτε την άκρη σε ένα κομμάτι χαρτόνι. Θα κρατάτε το καρφί πιάνοντας το χαρτόνι με το ένα σας χέρι και θα καρφώνετε με το άλλο.
60. Εξαλείψτε τις φουσκάλες από την ταπετσαρία.
Οι φουσκάλες, είναι συχνά εφιάλτης όταν τοποθετούμε την ταπετσαρία. Για να τις εξαλείψετε, πρέπει να κάνετε μία μικρή εντομή σε σχήμα σταυρού στο κέντρο της φουσκάλας και να ξαναρίξετε λίγη κόλλα με μία σύριγγα. Ενώστε μετά πάλι τις άκρες, πιέζοντας με δύναμη. Απομακρύνετε την περίσσεια της κόλλας, με ένα υγρό σφουγγάρι.
61. Καλά στερεωμένη λαβή στο σφυρί σας.
Με τον καιρό, μπορεί να τύχει να χαλαρώσει η λαβή του σφυριού σας. Βουτήξτε την σε κρύο νερό, μία ολόκληρη νύκτα. Το νερό θα φουσκώσει το ξύλο και η λαβή δεν θα κινείται πια.
62. Πώς θα βγάζετε μία σκουριασμένη βίδα.
Όταν θέλουμε να τραβήξουμε μία βίδα κάπως σκουριασμένη, πρέπει να θερμαίνουμε το κεφάλι της (με έναν αναπτήρα) πριν την ξεβιδώσουμε. Μπορούμε επίσης, να θερμάνουμε την άκρη ενός κατσαβιδιού, η οποία θα μεταδώσει την θερμότητα, μόλις τοποθετηθεί επάνω στην βίδα.
63. Θαμπά κοσμήματα.
Τα κοσμήματά σας είναι κάπως θαμπά; Βουτήξτε τα σε ένα λουτρό αμμωνίας (μερικές σταγόνες σε 1 λίτρο ζεστό νερό). Τρίψτε τα με μία μαλακή βούρτσα και ξεπλύνετέ τα με καθαρό νερό.
64. Λεκιασμένες πήλινες γλάστρες.
Πολλές φορές, οι πήλινες γλάστρες έχουν λευκούς λεκέδες, οι οποίοι οφείλονται στην υγρασία. Για να τους σβήσετε, πρέπει να τους τρίψετε με ένα συρματάκι εμποτισμένο με ξύδι και μετά να το ξεβγάλετε. Δυστυχώς, οι λεκέδες επανέρχονται και πρέπει να επαναλαμβάνετε την διαδικασία.
65. Μυρωδιά χλωρίνης.
Διώχνετε την δυσάρεστη μυρωδιά της χλωρίνης από τα χέρια σας, τρίβοντάς τα με ξύδι, ή με λεμόνι. Μετά, πλύνετέ τα με σαπούνι, τύπου Μασσαλίας.
66. Κολλημένα μεταξύ τους γραμματόσημα.
Η υγρασία κόλλησε τελικώς τα γραμματόσημα μεταξύ τους. Μην ξεχνάτε λοιπόν, ότι η κατάψυξη μπορεί να σας βοηθήσει να τα ξεκολλήσετε. Παραμονή μίας ώρας περίπου στο κρύο, τους επιτρέπει να ξεκολλήσουν εύκολα.
67. Εύκολο άνοιγμα.
Εάν σπάσει το δακτυλίδι το οποίο ανοίγει το κουτάκι των αναψυκτικών, ή της μπύρας, μην απελπισθείτε. Ακόμη και χωρίς ανοικτήρι, μπορείτε να το ανοίξετε εύκολα. Αρκεί να πιέσετε την λαβή ενός κουταλιού, στο περίγραμμα του ανοίγματος.
68. Για το τζάκι.
Για να ξαναδώσετε λίγη ζωντάνια στην φωτιά του τζακιού σας, η οποία σβήνει, πετάξτε, με προσοχή, μία χούφτα χονδρό αλάτι στις στάχτες και οι φλόγες θα τιναχθούν.
69. Λαμπερά συνθετικά.
Εάν τα συνθετικά σας υφάσματα (π.χ. κουρτίνες) έχουν κιτρινίσει, πλύνετέ τα, προσθέτοντας στο τελευταίο ξέβγαλμα, 2-3 κουταλιές της σούπας, ξύδι. Θα ξαναγίνουν λαμπερά.
70. Άπλωμα λευκών ρούχων.
Όταν απλώνετε λευκά μακό, ή πουκάμισα, έξω στην λιακάδα για να στεγνώσουν, γυρίζετε το μέσα έξω, για να μην σας κιτρινίσουν. Και μην τα στεγνώνετε ποτέ επάνω στο καλοριφέρ, γιατί η ζέστη θα τα κιτρινίσει σίγουρα.
71. Λευκότερα λευκά.
Για λευκότερα λευκά, κάθε τόσο πλένετέ τα σε υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να διατηρούν την λαμπρότητά τους.
72. Γυάλισμα των φύλλων των φυτών..
Για να γυαλίζουν τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου, «σκουπίστε» τα με πανάκι, το οποίο έχετε βουτήξει σε ελαφρύ διάλυμα σόδας φαγητού, με νερό.
73. Για τα μήλα και τα κολοκυθάκια.
Προσθέστε στο νερό στο οποίο βράζετε τα μήλα για κομπόστα, λίγη σόδα φαγητού. Έτσι, τα μήλα σας δεν θα μαυρίσουν. Κάντε το ίδιο και όταν βράζετε κολοκυθάκια. Θα διατηρήσουν ένα υπέροχο, φωτεινό, πράσινο χρώμα.
74. Καινούργια δερμάτινα.
Τα δερμάτινά σας θα μοιάζουν πάντοτε σαν καινούργια, εάν κάθε τόσο τα περνάτε με ένα πανάκι, το οποίο θα έχετε βουτήξει σε ελαφρύ διάλυμα σόδας φαγητού, με νερό.
75. Καθαρίστε τα πάνινα ζωάκια των παιδιών.
Καθαρίστε τα πάνινα ζωάκια των παιδιών, με κορνφλάουρ! Με ένα καθαρό, μαλακό πανί, τρίψτε όλα τα ζωάκια, χρησιμοποιώντας άφθονο κορνφλάουρ, έτσι ώστε να τα «αλευρώσετε» καλά. Αφήστε τα τουλάχιστον μία ώρα και μετά βουρτσίστε τα πολύ καλά. Μαζί με το κορνφλάουρ θα φύγει και όλη η σκόνη και το ζωάκι θα είναι πάλι καθαρό και αφράτο.
76. Πριν καθαρίσετε έναν λεκέ στο χαλί.
Πριν προσπαθήσετε να καθαρίσετε έναν λεκέ στο χαλί σας, χρησιμοποιήστε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και πιέστε το στον λεκέ, ώστε να «πάρει» όλα τα υγρά. Οι φρέσκοι λεκέδες φεύγουν είτε με αμμωνία, είτε με σαπούνι για πλύσιμο στο χέρι, διαλυμένο σε νερό. Πάρτε τον αφρό του λεκέ, με κάθετες, οριζόντιες και διαγώνιες κινήσεις, έτσι ώστε να μετακινηθεί το πέλος, προς όλες τις κατευθύνσεις. Εάν είναι η πρώτη φορά που πλένετε το χαλί, δοκιμάστε πρώτα την επίδραση του απορρυπαντικού σε κάποιο σημείο το οποίο καλύπτεται από έπιπλα, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξεβάψει.
77. Αφού καθαρίσετε έναν λεκέ στο χαλί.
Αφού καθαρίσετε κάποιον λεκέ στο χαλί σας, σκεπάστε τό σημείο με μία καθαρή πετσέτα και από πάνω τοποθετήστε ένα χονδρό βιβλίο. Αφήστε το έτσι, για όσο πιο πολλές ώρες μπορείτε, ώστε η πετσέτα να απορροφήσει όλη την υγρασία. Οι ίνες του χαλιού ρουφούν τον λεκέ, ο οποίος μπορεί να έχει «καθίσει» κάτω-κάτω, με αυτό το σύστημα, όμως, η πετσέτα θα απορροφήσει τα πάντα και αποκλείεται να ξαναεμφανισθεί η ενοχλητική κηλίδα.
78. Διακόσμηση ποτηριών σερβιρίσματος.
Διακοσμήστε τα ποτήρια όπου θα σερβίρετε κάποιο απεριτίφ με γλυκιά γεύση! Βάλτε σε ένα μπωλ, φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, ή λεμονιού και σε ένα δεύτερο, ζάχαρη άχνη. Βουτήξτε το χείλος του ποτηριού, πρώτα στον χυμό και μετά στην ζάχαρη. Βάλτε για λίγο τα ποτήρια στην κατάψυξη, ώστε να σταθεροποιηθεί το γαρνίρισμα και μετά γεμίστε τα με το απεριτίφ και... παρουσιάστε τα.
79. Σωτάρισμα με ζάχαρη.
Αποφασίσατε να συνοδεύσετε το ψητό με καροτάκια και κρεμμύδια σωτέ; Για να πάρουν ένα ορεκτικό χρυσαφένιο χρώμα, τυλίξτε τα σε λίγη ζάχαρη άχνη και μετά σωτάρετέ τα. Θα αποκτήσουν μία υπέροχη εμφάνιση και, φυσικά, μία ακόμη πιο υπέροχη γεύση.
80. Πάλι βραστά αντίδια;
Σας αρέσουν τα αντίδια, αλλά πάλι βραστά θα τα κάνετε; Δοκιμάστε να τα σιγοψήσετε με λίγο βούτυρο, χυμό λεμονιού και μία κουταλιά της σούπας, ζάχαρη άχνη.
81. Σάλτσα της τελευταίας στιγμής.
Όλα είναι έτοιμα, εκτός από την σάλτσα του ψητού. Οι καλεσμένοι σας θα έλθουν από στιγμή σε στιγμή... και ανακαλύπτετε ότι δεν έχετε άσπρο κρασί για να φτιάξετε την σάλτσα! Διαλύστε λίγο ξύδι σε νερό, προσθέστε δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και... να το υποκατάστατο του κρασιού! Η σάλτσα σας θα γίνει γευστικότατη, όπως πάντα.
82. Για να μην μυρίζει η τσαγιέρα.
Η τσαγιέρα έμεινε στο ράφι όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, και τώρα που θέλετε να την χρησιμοποιήσετε, μυρίζει κάπως. Εάν, όμως, βάλετε έναν κύβο ζάχαρης στον πάτο της, ακόμα κι αν μένει αχρησιμοποίητη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δεν θα μυρίζει ποτέ.
83. Καθαρισμός αντικειμένων με λεπτό στόμιο.
Εάν το βάζο ή η κρυστάλλινη κανάτα σας, έχει λεπτό στόμιο και δεν χωράει να περάσει το χέρι σας για να το καθαρίσετε καλά, μην στενοχωρείσθε. Ρίξτε του μία χούφτα χονδρό αλάτι και προσθέστε ξύδι και ζεστό νερό. Κουνήστε το με δύναμη πάνω-κάτω. Το αλάτι θα «ξύσει» τα σημεία που πρέπει και θα αφαιρέσει τα άλατα. Ξεβγάλετε πολύ καλά και το βάζο, ή η κανάτα σας, θα λάμπει και πάλι.
84. Προβλήματα τα οποία δημιουργεί η μούχλα.
Το πατάρι σας, ή κάποιο ντουλάπι, το οποίο ακουμπά σε εξωτερικό τοίχο, πιάνει υγρασία και έχει μία δυσάρεστη μυρωδιά. Τα πράγματα τα οποία φυλάτε, κινδυνεύουν να μουχλιάσουν. Ξεπεράστε αυτό το πρόβλημα, κρεμώντας καμμιά δεκαριά κομμάτια κιμωλίας, σε κάποιο σημείο του ντουλαπιού. Η κιμωλία, θα απορροφά ως δια μαγείας την υγρασία και τα ρούχα, ή τα βιβλία σας, δεν θα υποφέρουν από την «κλεισούρα».
85. Λεκές από καφέ στο στρώμα.
Ο κυριακάτικος καφές στο κρεββάτι, είχε σαν αποτέλεσμα, το να λεκιάσετε το στρώμα σας. Επειδή δεν είναι πολύ εύκολο να το πλύνετε, σκεπάστε τον λεκέ με ένα παχύρρευστο μείγμα, το οποίο θα φτιάξετε με αλεύρι και νερό. Αφήστε το να στεγνώσει καλά και ξύστε το με το μαχαίρι. Μαζί του θα φύγει και ο λεκές.
86. Εάν η μυρωδιά της ναφθαλίνης είναι ενοχλητική.
Εάν η μυρωδιά της ναφθαλίνης σας ενοχλεί, πολεμήστε τον σκώρο με γαρύφαλλα! Το μπαχαρικό αυτό είναι αρκετά αποτελεσματικό. Βάλτε λοιπόν καρφάκια γαρύφαλλου σε τούλινα σακκουλάκια και κρεμάστε τα στις ντουλάπες σας, ή κρύψτε στις τσέπες των παλτών σας 1-2 γαρύφαλλα και ο σκώρος δεν θα ξαναπλησιάσει.
87. Φραγμένες αποχετεύσεις.
Για να μην αντιμετωπίζετε ποτέ προβλήματα από φραγμένες αποχετεύσεις, ρίχνετε μία φορά την εβδομάδα στον νεροχύτη σας, λίγο καυτό ξύδι.
88. Για να μαγνητίζετε την σκόνη.
Βουτήξτε τα ξεσκονόπανά σας σε μείγμα νερού και ίσης ποσότητας γλυκερίνης. Στύψτε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν. Τώρα πια, θα μαγνητίζουν κυριολεκτικώς την σκόνη, δεν θα την αφήνουν να αιωρείται και τα έπιπλά σας θα γυαλίζουν με μία κίνηση μόνο.
89. Το ράψιμο των κουμπιών.
Εάν βαρεθήκατε να ράβετε τα κουμπιά της οικογένειας, δοκιμάστε ένα πολύ αποτελεσματικό κόλπο. Περάστε τα στο σημείο της κλωστής, με διαφανές βερνίκι νυχιών. Έτσι, η κλωστή θα γίνει πολύ πιο ανθεκτική και τα κουμπιά δεν θα ξηλώνονται κάθε λίγο και λιγάκι.
90. Εάν έχει περισσέψει λίγο πιλάφι.
Περίσσεψε λίγο πιλάφι και δεν ξέρετε τί να το κάνετε; Φτιάξτε μία κοτόσουπα με κύβους, προσθέστε το ρύζι και αυγοκόψτε την. Ή ανακατέψτε το με ωμά, ή βραστά, λαχανικά και λίγο καλαμπόκι, για να φτιάξετε ρυζοσαλάτα.
91. Λερωμένα πόμολα.
Το στρογγυλό πόμολο της πόρτας του παιδικού δωματίου, ή της κουζίνας, είναι πολύ λερωμένο και παιδεύεστε για να το καθαρίσετε; Τυλίξτε το με ένα πανί βουτηγμένο σε απορρυπαντικό, το οποίο θα στερεώσετε σφικτά με λάστιχο. Αφήστε το μία ώρα. Μετά, με λίγο τρίψιμο, όλη η «γλίτσα» θα φύγει πάρα πολύ εύκολα.
92. Καθαρισμός του φούρνου.
Εάν το φαγητό το οποίο ψήσατε στον φούρνο, πιτσίλισε τα τοιχώματά του, ή ξεχείλισε, λερώνοντας το κάτω μέρος, πασπαλίστε τους «λεκέδες», όσο ο φούρνος είναι καυτός, με άφθονο αλάτι. Μόλις ο φούρνος κρυώσει, αρκεί ένα απλό πέρασμα με vertex και θα είναι πεντακάθαρος.
93. Εάν σας ψιλοκαίγεται ή κολλάει το φαγητό.
Μήπως κάπου-κάπου σας ψιλοκαίγεται το φαγητό; Μήπως κολλάει στην κατσαρόλα; Μήπως φτιάχνετε κρέμες για τα παιδιά και το γάλα «αρπάζει»; Σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες κάτι τρέχει με τον πάτο της κατσαρόλας σας, η λύση είναι μία. Καθαρίστε ένα κρεμμύδι, κόψτε το σε ροδέλες και βάλτε το στην ταλαιπωρημένη κατσαρόλα, με άφθονο νερό. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και βάλτε τήν κατσαρόλα στην φωτιά. Αφού το νερό πάρει 2-3 βράσεις, σβήστε το μάτι και αφήστε το «σύστημα» ως έχει, μέχρι την άλλη ημέρα. Τότε, θα μπορείτε πια να πλύνετε την κατσαρόλα σας όπως συνήθως. Και θα γίνει πεντακάθαρη, χωρίς να σας ταλαιπωρήσει καθόλου.
94. Τα άλατα του βραστήρα.
Τα άλατα τα οποία μαζεύει ο βραστήρας σας, μειώνουν την απόδοσή του, με αποτέλεσμα να αργεί να βράσει το νερό και να καίει περισσότερο ρεύμα. Καθαρίστε τον, γεμίζοντάς τον κατά τα 2/3 με ίση ποσότητα νερού και ξυδιού και βάζοντάς τον σε λειτουργία. Αφήστε τον αρκετές ώρες με το νερό και το ξύδι. Μετά, ξεβγάλετέ τον καλά, γεμίστε τον με νερό, βάλτε τον σε λειτουργία και μόλις το νερό βράσει, αδειάστε τον και ξεβγάλετέ τον ακόμη μία φορά. Τώρα, είναι έτοιμος ξανά για χρήση και καθαρός σαν καινούργιος.
95. Τροχίστε τους μεταλλικούς τρίφτες.
Τροχίστε τούς μεταλλικούς τρίφτες (τυριού κ.λπ.) της κουζίνας, τρίβοντάς τους με λίγο γυαλόχαρτο. Πριν τους ξαναχρησιμοποιήσετε, ξεβγάλετέ τους πολύ καλά. Όμως τώρα, προσέξτε τα δάκτυλά σας, γιατί με αυτό το κόλπο, οι τρίφτες θα γίνουν πάλι πολύ κοφτεροί.
96. Διώξτε τα μυρμήγκια.
Διώξτε τα μυρμήγκια από τα ντουλάπια σας, σκορπίζοντας στον πάτο τους άφθονο ταλκ. Τα εργατικά αυτά έντομα, το απεχθάνονται και θα φύγουν από εκεί που ήλθαν.
97. Χρήση διάφανης μεμβράνης.
Εάν χρησιμοποιείτε διάφανη μεμβράνη για διάφορες δουλειές, φυλάξτε το ρολό της στο ψυγείο. Θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολα θα κόβεται το κομμάτι το οποίο θέλετε, χωρίς το μισό να κολλάει στα δάκτυλά σας, ή να γίνεται πλισέ.
98. Μαυρίλες στα πλακάκια από τα τακούνια των παπουτσιών.
Αφαιρέστε τις μαυρίλες τις οποίες συνήθως αφήνουν τα τακούνια, επάνω στα πλακάκια από βινύλιο, τρίβοντάς τες με λίγη οδοντόπαστα, την οποία έχετε βάλει επάνω σε ένα μαλακό πανί.
99. Το ξύλο στο οποίο κόβουμε το ψωμί.
Εάν τυχόν το ξύλο, επάνω στο οποίο κόβετε τα λαχανικά, ή το ψωμί, μυρίζει ψάρι, πρώτα το τρίβετε καλά με μουστάρδα σε σκόνη, μετά την αφήνετε να ενεργήσει για λίγα λεπτά και τέλος, ξεπλένετε καλά το ξύλο.
100. Διώξτε τις μύγες.
Ο μαϊντανός είναι ο καλύτερος διώκτης της μύγας, η οποία δεν αντέχει την μυρωδιά του. Όταν, λοιπόν, τα παράθυρα είναι ανοικτά και οι μύγες μπαινοβγαίνουν ελεύθερα, διώξτε τις από την κουζίνα σας, φυτεύοντας μαϊντανό σε γλαστράκια, τα οποία θα τοποθετήσετε κοντά στο παράθυρο της κουζίνας.
101. Κοιμήστε εύκολα το μωρό.
Μία γλυκειά, καθησυχαστική φωνή στο σκοτάδι, θα βοηθήσει το μωρό σας να κοιμηθεί πιο εύκολα, ειδικώς όταν η φωνή, αυτή είναι η δική σας. Μαγνητοφωνήστε λοιπόν τον εαυτό σας να διηγείται δυνατά κάποιο παραμυθάκι και το βράδυ, αφού αγκαλιάσετε και φιλήσετε το παιδί σας, σβήστε τό φως και βάλτε το μαγνητόφωνο να παίξει. Το βλασταράκι σας θα νανουρισθεί και θα αποκοιμηθεί γρήγορα, χωρίς κλάματα και φωνές διαμαρτυρίας.
102. Ένα εύκολο και γρήγορο σνακ.
Ετοιμάστε ένα εύκολο και γρήγορο σνακ για παιδιά, με πίττα για σουβλάκι, ή αραβική πίττα. Αλείψτε την πίττα με κέτσαπ, πασπαλίστε με άφθονο τριμμένο τυρί και προσθέστε ζαμπόν και λεπτές φέτες τυρί. Ψήστε την στο γκριλ για δύο λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί και να λειώσει το τυρί.
103. Αρώματα στο συρτάρι.
Φτιάξτε μόνοι σας, σε λίγα λεπτά, ένα αρωματικό σακκουλάκι για τα συρτάρια σας. Θα χρειασθείτε ένα δαντελλένιο στρογγυλό πετσετάκι, ένα κομμάτι τούλι με λίγο μεγαλύτερη διάμετρο από το πετσετάκι, λίγο ποτ πουρί (αποξηραμένα φύλλα και πέταλα λουλουδιών και βοτάνων), λίγο σπάγκο και κορδέλλα. Τοποθετήστε το ποτ πουρί στο κέντρο του κομματιού από τούλι και μαζέψτε το ύφασμα, έτσι ώστε να σχηματίσετε ένα σακκουλάκι. Δέστε το σφικτά με τον σπάγκο. Τοποθετήστε το τούλινο σακκουλάκι πάνω στο δαντελλένιο πετσετάκι. Μαζέψτε πάλι τις άκρες, έτσι ώστε να σχηματίζουν σακκουλάκι και δέστε το με την κορδέλλα σε φιόγκο. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, κολλήστε επάνω στην κορδέλλα, μικρά διακοσμητικά λουλουδάκια, ή χρησιμοποιήστε δύο διαφορετικές κορδέλλες.
104. Ανοίξτε τα σφικτά καπάκια.
Εάν δεν μπορείτε να ανοίξετε το πολύ σφικτό καπάκι ενός γυάλινου βάζου, π.χ. με μαρμελάδα, δοκιμάστε ένα αλάνθαστο κόλπο. Πάρτε ένα φαρδύ, σκληρό λαστιχάκι και περάστε το γύρω από το καπάκι. Ξαναδοκιμάστε. Το λαστιχάκι εμποδίζει το χέρι σας να γλιστρά κι έτσι το καπάκι θα ανοίξει πολύ εύκολα.
105. Καθαρίστε βούρτσες και κτένες.
Το νερό και το σαπούνι δεν αρκούν για να καθαρίσουν καλά οι βούρτσες και οι κτένες σας και να απαλλαγούν από όλα τα υπολείμματα ζελέ, μους, λακ και των υπόλοιπων προϊόντων με τα οποία «ταλαιπωρούμε» τα μαλλιά, τις κτένες και τις βούρτσες μας! Η μόνη πραγματικά αποτελεσματική λύση, είναι η χλωρίνη! Βυθίστε τα κομμωτικά σας σύνεργα σε αραιωμένη χλωρίνη και αφήστε τα 10 λεπτά. Μετά, ξεπλύνετέ τα πολύ καλά. Θα λάμπουν, πεντακάθαρα, σαν καινούργια.
106. Βάζα τα οποία αστράπτουν.
Με την πάροδο του χρόνου, τα γυάλινα βάζα θαμπώνουν και αποκτούν ένα λευκό στρώμα, το οποίο οφείλεται γενικώς, στην εναπόθεση αλάτων από το νερό. Γεμίστε τα με ζεστό νερό και ξύδι, προσθέστε μια χούφτα αλάτι χονδρό, κουνήστε τα με δύναμη μερικές φορές και ξεπλύνετέ τα πολλές φορές, με καθαρό νερό. Τα βάζα σας θα ξαναβρούν την λάμψη τους.
107. Κερί χωρίς σταξίματα.
Τέλος στο στάξιμο κατά μήκος του κεριού. Βουτάτε το σε νερό με αλάτι, ή βάζετέ το μία νύκτα στην κατάψυξη.
108. Επαναφέρετε την πίεση στο νερό.
Πολλές φορές, τα άλατα είναι αιτία της πτώσεως της πιέσεως του νερού, στο ντους. Στην πραγματικότητα, οι τρύπες του τηλεφώνου τού ντους, φράζουν από την εναπόθεση αλάτων. Λίγη ώρα μέσα σε βραστό ξύδι, τα απομακρύνει.
109. Λάστιχο χωρίς τρύπες.
Μια μικρή τρυπούλα στο λάστιχο του ποτίσματος φτάνει για να γίνετε είτε εσείς, είτε ο διπλανός σας, μούσκεμα. Με μια μικρή επιδιόρθωση, θα μπορείτε αμέσως να το χρησιμοποιήσετε ξανά. Τρίψτε το κατεστραμμένο κομμάτι με λεπτό γυαλόχαρτο και μετά, περάστε του κόλλα για καουτσούκ (κόλλα για μπαλώματα). Αφήστε να στεγνώσει λίγο και περάστε μετά στο σημείο το οποίο έχει το πρόβλημα, έναν πολύ λεπτό σπάγκο. Στην συνέχεια, περάστε άλλη μία στρώση κόλλας.
110. Αυγό.
Ένας λεκές από κρόκο αυγού, σε βαμβακερό ύφασμα, καθαρίζει με οξυζενέ. Στα πιο ευαίσθητα υφάσματα, δοκιμάστε κρύο νερό με λίγη αμμωνία, ή νερό με σαπούνι.
111. Αίμα.
Σε άσπρο βαμβακερό ύφασμα, χρησιμοποιήστε άφθονο νερό με οξυζενέ. Πλύνετέ το και μετά ξεβγάλετέ το σε νερό, το οποίο περιέχει λίγη χλωρίνη. Εάν το ύφασμα είναι χρωματιστό, ή μάλλινο, λειώστε μία ασπιρίνη σε κρύο νερό και ρίξτε το επάνω στον λεκέ. Αφήστε το να ξεραθεί και μετά τρίψτε το.
112. Απεριτίφ.
Σε φυτικό ύφασμα, περάστε τον λεκέ με ένα πανάκι βουτηγμένο σε νερό, οινόπνευμα και λίγο άσπρο ξύδι. Ξεβγάλετέ το. Σε συνθετικό ύφασμα, απλώστε υγρό σαπούνι στον λεκέ και βάλτε το στο πλυντήριο.
113. Άρωμα.
Εάν το ύφασμα είναι ευαίσθητο, τρίψετε ελαφρά τον λεκέ με ένα βαμβάκι με οινόπνευμα. Εάν το ύφασμα έχει έντονα χρώματα, χρησιμοποιήστε ένα τριχλωροαιθυλένιο και μετά πλύνετε το ρούχο.
114. Βερνίκι.
Βγάλτε το περισσότερο με την λάμα ενός μαχαιριού και τοποθετήστε χαρτί κουζίνας στην ανάποδη του υφάσματος. Απλώστε στον λεκέ βούτυρο, ή γλυκερίνη, αφήστε τον 10 λεπτά και απομακρύνετε την λιπαρή ουσία με απορροφητικό χαρτί. Πλύνετε το ρούχο αμέσως.
115. Βούτυρο.
Σε φυσικό, ή συνθετικό ύφασμα, απομακρύνετε, όσο περισσότερο μπορείτε, την λιπαρότητα, με χαρτί κουζίνας. Πασπαλίστε τον λεκέ με ταλκ. Αφήστε το να στεγνώσει και μετά βουρτσίστε το με μια μαλακή βούρτσα. Εάν χρειάζεται, επαναλάβετε την διαδικασία πριν πλύνετε το ρούχο.
116. Γάλα.
Περάστε τον λεκέ με ένα πανί, βουτηγμένο σε κρύο νερό με αμμωνία. Ξεβγάλετε με νερό.
117. Γράσσο.
Καλύψτε τον λεκέ με βούτυρο και τρίψετέ τον προσεκτικά, αφήστε τον 10 με 15 λεπτά και μετά αφαιρέστε όλη την λιπαρή ουσία. Στη συνέχεια, βρέξτε το σημείο του λεκέ, βάλτε απορρυπαντικό και πλύνετε το ρούχο κανονικά, ανάλογα με το είδος του υφάσματος.
118. Ζουμί από κρέας.
Περάστε τον λεκέ με τριχλωροαιθυλένιο. Ξεβγάλετέ το.
119. Ιδρώτας.
Σε όλα τα υφάσματα, εκτός από τα μάλλινα, τρίψτε απαλά τον λεκέ με αμμωνία.
120. Καφές.
Εάν πέσει σε άσπρο βαμβακερό ύφασμα, ξεβγάλετέ το αμέσως και μετά περάστε το απαλά με χλωρίνη αραιωμένη κατά 50%, ή με οξυζενέ. Στα χρωματιστά φυτικά υφάσματα, περάστε τον λεκέ με ένα μίγμα νερού, οινοπνεύματος και άσπρου ξυδιού (3/4 έως 1/4). Εάν το ύφασμα είναι ευαίσθητο, βάλτε λίγη γλυκερίνη επάνω στον λεκέ και μετά ξεβγάλετέ το με χλιαρό νερό. Εάν είναι μάλλινο, βάλτε ένα κρόκο αυγού διαλυμένο σε χλιαρό νερό και μετά ξεβγάλετέ το πριν το πλύνετε.
121. Κερί.
Ξεκολλήστε το περισσότερο στεγνό κερί, με την λάμα ενός μαχαιριού. Εάν το κερί έχει γλιστρήσει ανάμεσα στις ίνες του υφάσματος, βάλτε το κομμάτι με το κερί ανάμεσα σε δύο φύλλα άσπρο απορροφητικό χαρτί και σιδερώστε το με μέτριο σίδερο, αλλάζοντας το χαρτί, όποτε εμποτίζεται με κερί. Τελειώστε πλένοντας το ύφασμα, για να φύγουν τα μικροϋπολείμματα.
122. Κόλα (αναψυκτικά).
Σε ύφασμα το οποίο πλένεται, αρκεί να περάσετε τον λεκέ από αναψυκτικό τύπου κόλα, με ένα μίγμα ίσων ποσοτήτων νερού και οινοπνεύματος και μετά να πλύνετε το ρούχο κανονικά με απορρυπαντικό.
123. Κόλλα.
Σε ύφασμα το οποίο πλένεται, η λευκή κόλλα διαλύεται εύκολα με το πλύσιμο. Δυστυχώς όμως, οι πιο δυνατές κόλλες δεν φεύγουν.
124. Κοκκινάδι.
Στα ανθεκτικά υφάσματα, τρίψτε με αιθέρα, ή οινόπνευμα, ή με τριχλωροαιθυλένιο. Εάν το ύφασμα είναι πιο ευαίσθητο, καλύψτε τον λεκέ με λίγο βούτυρο, τρίψτε τον ελαφρά και πλύνετε το ρούχο με νερό και σαπούνι.
125. Κρασί κόκκινο.
Εάν το ύφασμα είναι άσπρο, ρίξτε άσπρο κρασί, ή αεριούχο νερό, πριν το πλύνετε στο πλυντήριο και το ξεβγάλετε με νερό το οποίο περιέχει αμμωνία. Τα συνθετικά υφάσματα πλένονται με κρύο νερό και λίγη αμμωνία. Μην καλύπτετε ποτέ τον λεκέ με αλάτι: το χλωριούχο νάτριο μπορεί να κάνει τρύπες στο ύφασμα, μετά από πολλαπλά πλυσίματα.
126. Λίπος.
Το λίπος βγαίνει τις περισσότερες φορές με τριχλωροαιθυλένιο, ή βενζίνη. Βάλτε επάνω στον λεκέ, ένα από τα προϊόντα αυτά (εκτός και εάν πρόκειται για μαλλί, ή μετάξι) και ρίξτε επάνω λίγο ταλκ. Αφήστε το να στεγνώσει και μετά βουρτσίστε το προσεκτικά.
127. Μαρκαδόρος.
Οι λεκέδες από μαρκαδόρο, εξαφανίζονται από όλα τα υφάσματα, με λίγο καθαρό οινόπνευμα. Στην συνέχεια, πλένετε το ρούχο, για να ζωντανέψουν και πάλι τα χρώματά του.
128. Μαρμελάδα.
Σε βαμβακερό, ή συνθετικό ύφασμα, ρίξτε αεριούχο νερό στον λεκέ και αφήστε το να δράσει μερικά λεπτά. Για τους λεκέδες από κόκκινα, ή μοβ φρούτα, καθαρίζετε τον λεκέ με κρύο νερό και μετά ξεβγάζετε το ρούχο με νερό, στο οποίο θα έχετε προσθέσει λίγη αμμωνία.
129. Μελάνι.
Το μελάνι βγαίνει από τα περισσότερα υφάσματα, με χλιαρό γάλα. Στην συνέχεια, πρέπει να πλύνετε το ρούχο, για να φύγει η λιπαρή ουσία. Στα βαμβακερά, χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού.
130. Μούχλα.
Μουλιάστε το ρούχο σε νερό και άφθονο ξύδι ή, εάν το ύφασμα αντέχει, με νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει χλωρίνη, ή οξυζενέ.
131. Μπύρα.
Οι λεκέδες από μπύρα σε ύφασμα, βγαίνουν με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε χλιαρό νερό, με μερικές σταγόνες από αμμωνία.
132. Ούρα.
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ζεστό νερό, αλλά προσθέτετε μερικές σταγόνες αμμωνία σε ένα ποτήρι νερό και μουλιάζετε το ύφασμα σε αυτό το διάλυμα. Επαναλάβετε ώσπου να εξαφανισθεί ο λεκές και η οσμή.
133. Πίσσα.
Πρώτ' απ' όλα, πρέπει να την αφήσετε να στεγνώσει και μετά να καλύψετε τον λεκέ, με άφθονο βούτυρο. Περιμένετε για λίγα λεπτά και ξύστε τον με μία λεπτή λάμα. Τελειώστε τρίβοντας με ένα πανί, βουτηγμένο σε τριχλωροαιθυλένιο.
134. Ρετσίνι.
Εάν το ύφασμα είναι ευαίσθητο, δοκιμάστε να τρίψετε τον λεκέ με οινόπνευμα, ή με αιθέρα. Εάν το ύφασμα είναι ανθεκτικό και δεν υπάρχει κίνδυνος για τα χρώματα, τρίψετε τον λεκέ με βενζίνη και μετά πλύνετε το ρούχο.
135. Σοκολάτα.
Σε ύφασμα φυτικό, ανακατέψτε λίγο καθαρό οινόπνευμα με νερό και τρίψτε τον λεκέ. Σε περίπτωση δύσκολου λεκέ σε συνθετικό ύφασμα, βάλτε γλυκερίνη στον λεκέ, από την καλή και από την ανάποδη. Τρίψτε τον και βάλτε μετά το ύφασμα ανάμεσα σε δύο απορροφητικά χαρτιά, τα οποία θα «τραβήξουν» την σοκολάτα και την λιπαρή ουσία. Στη συνέχεια, πλύνετε το ρούχο κανονικά.
136. Σκουριά.
Εάν το ύφασμα είναι άσπρο, δοκιμάστε χυμό λεμονιού και μετά ξεβγάλετε με νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει λίγη χλωρίνη.
137. Στυλό διαρκείας.
Σε ένα ύφασμα το οποίο σίγουρα δεν ξεβάφει, τρίψτε τον λεκέ με οινόπνευμα. Εάν το ύφασμα είναι ευαίσθητο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα βαμβάκι με οινόπνευμα.
138. Τσάϊ.
Εάν το ύφασμα είναι άσπρο, τρίψτε τον λεκέ με χυμό λεμονιού και μετά πλύνετέ το. Εάν το ύφασμα είναι χρωματιστό, μάλλινο, ή μεταξωτό, φτιάξτε μια ζύμη με ένα κρόκο αυγού και χλιαρό νερό. Τρίψτε απαλά. Εάν ο λεκές είναι παλιός, χρησιμοποιήστε ένα μίγμα νερού και γλυκερίνης.
139. Τσίχλα.
Βάλτε για λίγα λεπτά ένα παγάκι στην ανάποδη του υφάσματος, για να σκληρύνει η τσίχλα. Ξεκολλήστε την και μετά καθαρίστε τα υπολείμματα, με νερό και σαπούνι.
140. Φον ντε τεν.
Σε ύφασμα το οποίο πλένεται, περάστε τον λεκέ με ένα πανί βουτηγμένο σε διαλυμένη αμμωνία, ή καθαρό τριχλωροαιθυλένιο, πριν το βάλετε στο πλυντήριο.
141. Φρούτο.
Σε άσπρο βαμβακερό, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα χλωρίνης. Εάν το ύφασμα είναι συνθετικό, ή χρωματιστό, ρίξτε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού, ή άσπρο ξύδι. Ξεβγάλετέ το και μετά πλύνετέ το.
142. Χορτάρι.
Εάν ο λεκές είναι σε άσπρο βαμβακερό, βουτήξτε το σε νερό, με λίγη χλωρίνη. Εάν το ύφασμα είναι χρωματιστό, περάστε τον λεκέ με νερό το οποίο περιέχει αμμωνία και μετά ξεβγάλετέ το με άφθονο νερό. Στα μάλλινα, πρέπει να χρησιμοποιείτε νερό με άσπρο ξύδι.
143. Συνθετικά υφάσματα.
Στα συνθετικά υφάσματα δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ ασετόν, καθαρό ξύδι, νέφτι, καθαρό οινόπνευμα και χλώριο.
144. Υφάσματα από ζωϊκές ίνες.
Τα υφάσματα από ζωϊκές ίνες (μετάξι και μαλλί) δεν αντέχουν την χλωρίνη. Το λευκό αντέχει το οξυζενέ, πολύ αραιωμένο.
145. Υφάσματα από φυτικές ίνες.
Τα υφάσματα από φυτικές ίνες (βαμβακερό, λινό, λινάτσα) αντέχουν την αμμωνία και το οξυζενέ σε διάλυμα και την χλωρίνη, εάν είναι λευκά.
146. Μεταξωτά υφάσματα.
Το μεταξωτό είναι ύφασμα πολύ ευαίσθητο. Μην δοκιμάζετε να τρίψετε ένα λεκέ, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν οι ίνες. Εάν πρόκειται για λεκέ από λιπαρή ουσία (και εάν είναι «φρέσκος»), ρίξτε λίγο ταλκ, αφήστε το να απορροφηθεί και ξεσκονίστε το. Στις άλλες περιπτώσεις, τρέχετε στο καθαριστήριο.
147. Πλύσιμο.
Μην πλένετε το ρούχο πριν βγει ο λεκές.
148. Σιδέρωμα.
Μη σιδερώνετε ένα ύφασμα το οποίο παραμένει λεκιασμένο.
149. Μερικοί λεκέδες δεν βγαίνουν.
Μην επιμένετε πεισματικά στους λεκέδες οι οποίοι δεν βγαίνουν: σινική μελάνη, κόκκινο ιώδιο, κ.λπ.
150. Ξύστε τον λεκέ.
Ξύστε τον λεκέ με ένα μαχαίρι και πατήστε το ύφασμα με απορροφητικό χαρτί πριν προσπαθήσετε να το καθαρίσετε.
151. Πριν αποφασίσετε να βγάλετε τον λεκέ.
Αναγνωρίστε το είδος του υφάσματος. Μπορεί να πλυθεί; Είναι συνθετικό ή φυτικό; Κάντε μία δοκιμή σε μία άκρη, η οποία δεν φαίνεται. Βάλτε ένα καθαρό πανί κάτω από το σημείο το οποίο θέλετε να καθαρίσετε, για να απορροφά τόσο τον λεκέ, όσο και το υλικό με το οποίο προσπαθείτε να τον βγάλετε. Απλώστε το υλικό καθαρισμού επάνω στον λεκέ, τρίβοντας από την εξωτερική πλευρά προς το κέντρο.
152. Πώς να εξαφανίσετε την άλω.
Ο λεκές έφυγε αλλά έχει αφήσει μία σκιά. Για να την απομακρύνετε, κρατήστε την επάνω από μία κατσαρόλα με νερό το οποίο βράζει και ο ατμός θα εξαφανίσει αυτό το αντιπαθητικό σημάδι.
153. Πώς να εξαφανίσετε τα σημάδια από τραπεζομάνδηλα και σεντόνια.
Τα κιτρινωπά σημάδια τα οποία αφήνει το φως, στα λευκά τραπεζομάνδηλα και σεντόνια, όταν μένουν πολύ καιρό διπλωμένα, εξαφανίζονται εάν ρίξετε το ύφασμα πλυμένο και ξεβγαλμένο, σε νερό με χλωρίνη (μία κουταλιά του γλυκού σε 1 λίτρο νερό). Το ξεβγάζετε πάλι και μετά, στο τελευταίο νερό, προσθέτετε λίγη αμμωνία.
154. Προφυλάξεις στην χρήση.
Φυλάτε τα επικίνδυνα προϊόντα σε μέρος στο οποίο δεν φθάνουν τα παιδιά. Μην καπνίζετε κατά την χρήση τους. Ορισμένα προϊόντα αφήνουν τοξικούς ατμούς, γι' αυτό πρέπει να βάζετε μάσκα και να ανοίγετε πάντα το παράθυρο. Φοράτε ποδιά και ειδικά γάντια. Μην χρησιμοποιείτε τα διάφορα καθαριστικά, κοντά σε πηγή θερμότητας. Μην ανακατεύετε ποτέ χλωρίνη με αμμωνία, ή όξινα προϊόντα.
155. Βάδισμα.
Εάν έχετε κακή κυκλοφορία επιστροφής του αίματος, κανένα μασάζ δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει τουλάχιστον μισή ώρα βάδισμα κάθε μέρα. Για να ξανανέβει το αίμα από τα πόδια στην καρδιά, χρειάζεται βοήθεια. Για τον σκοπό αυτόν, το σώμα διαθέτει δύο κατάλληλους μηχανισμούς. Πρώτ' απ' όλα, είναι το φλεβικό δίκτυο στην πατούσα: με την πίεση την υφίσταται από το βάρος του σώματός σας, κάθε φορά κατά την οποία κάνετε ένα βήμα, λειτουργεί σαν «σφουγγάρι» το οποίο σφίγγεται και σπρώχνει το αίμα προς τα επάνω. Στην συνέχεια, παίρνει τη σκυτάλη η μυϊκή αντλία της κνήμης, η οποία συσπώμενη, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Ο μηχανισμός αυτός, όμως, ενεργοποιείται μόνον με το βάδισμα.
156. Προσοχή στο μαύρισμα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μαυρισμένα πόδια είναι πιο ωραία από τα κάτασπρα... όμως, αυτός δεν είναι λόγος για να τα «ψήνετε» στην παραλία. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι ολέθρια για την κυκλοφορία του αίματος. Μαυρίστε, αλλά σε συνδυασμό με άλλα σπορ. Εάν υποφέρετε από αίσθηση βάρους στα πόδια, το καλύτερο είναι το βάδισμα στο νερό, το οποίο δροσίζει, γυμνάζει και κάνει μασάζ ταυτοχρόνως.
157. Συχνά ντους.
Το πρωΐ, τελειώνοντας την τουαλέτα σας, αλλά και το βράδυ, μετά από μια ζεστή ημέρα, κάντε ένα ντους με κρύο νερό στα πόδια σας. Αρχίζετε από την πατούσα και ανεβαίνετε προς τον αστράγαλο, την γάμπα και τον μηρό. Αυτό ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος. Εάν είσθε θαραλλέα, περνάτε όλο σας το σώμα με κρύο νερό. Το δέρμα σας θα φαίνεται τότε πιο σφικτό.
158. Όχι στην ορθοστασία.
Είναι πιο εύκολο να το λέει κανείς παρά να το κάνει, ειδικά αν είσθε, για παράδειγμα, πωλήτρια, ή αεροσυνοδός. Εάν λοιπόν είσθε πραγματικά υποχρεωμένη να μένετε όλη την ημέρα όρθια, θα βοηθήσετε τα πόδια σας εάν διαλέγετε προσεκτικά τα παπούτσια σας: πρέπει να είναι άνετα, για να μην σφίγγονται τα πόδια σας, στα οποία καταλήγουν πολλά φλεβικά δίκτυα. Το τακούνι τους πρέπει να είναι από 2 έως 5 εκατοστά.
159. Συμβουλευθείτε έναν ειδικό.
Η επίσκεψη μία φορά τον χρόνο σε έναν αγγειολόγο (ειδικό για την κυκλοφορία του αίματος), ή σε έναν φλεβολόγο (ειδικό για τα φλεβικά προβλήματα), επιβάλλεται εάν έχετε ευαίσθητα πόδια. Ο ειδικός θα μπορέσει να διαπιστώσει τυχόν φλεβικές νόσους και να τις θεραπεύσει.
160. Μασάζ.
Εάν η ημέρα ήταν ιδιαιτέρως ζεστή, το βράδυ γυρνώντας, βάζετε τα πόδια σας για λίγο σε μία λεκάνη με δροσερό νερό. Στην συνέχεια, κάνετέ τους μασάζ. Για μεγαλύτερη χαλάρωση, χρησιμοποιήστε μία μπάλα, την οποία θα κυλάτε στην πατούσα των ποδιών σας. Μετά, με μία κρέμα ή ένα τζελ ειδικό για τα ταλαιπωρημένα πόδια, κάνετε αργό μασάζ, ανεβαίνοντας από τους αστραγάλους ως τους μηρούς.
161. Όχι στα σφικτά ρούχα.
Εξαφανίστε από την ντουλάπα σας τα καλτσάκια τα οποία σφίγγουν την γάμπα και τα παντελόνια τα οποία πιέζουν τους μηρούς και την κοιλιά και εμποδίζουν τη ροή του αίματος.
162. Προσοχή στο φαγητό.
Εάν υποφέρετε από τα πόδια σας, μάθετε να τα σκέφτεσθε όταν κάθεστε στο τραπέζι: καταργήστε τα μπαχαρικά, τα ισχυρά διεγερτικά (καφέ, τσάϊ) και μειώστε το αλκοόλ. Αντιθέτως, μην διστάζετε να πίνετε πολύ νερό και διάφορα αφεψήματα, ειδικά για τα πονεμένα πόδια (ιππουρίδας, κόκκινου σταφυλιού, σημύδας κ.λπ.).
163. Τα πόδια επάνω στο τραπέζι!
Όποτε μπορείτε, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, σηκώνετε τα πόδια σας. Βάζετέ τα στο τραπέζι, ξαπλώνετε στο πάτωμα και ακουμπάτε τα πόδια σας στον τοίχο ή, εάν κάθεστε σε καρέκλα, βάζετέ τα επάνω σε ένα σκαμνάκι. Με λίγα λόγια: βοηθάτε την κυκλοφορία της επιστροφής βάζοντας τα πόδια σας πιο ψηλά από την καρδιά σας, όποτε αισθάνεστε ότι έχουν ανάγκη από ανακούφιση. Μπορείτε ακόμη να βάλετε τηλεφωνικούς καταλόγους, κάτω από τα μπροστινά πόδια του κρεβατιού σας.
164. Όχι στο κάπνισμα.
Ο καπνός, σκληραίνοντας τις αρτηρίες, έχει επιβλαβή αντίκτυπο στην κυκλοφορία του αίματος. Σε συνδυασμό με τα αντισυλληπτικά χάπια, κάνει ακόμη μεγαλύτερο κακό, πολλαπλασιάζοντας σημαντικά τον κίνδυνο αρτηρίτιδας στα κάτω άκρα.
165. Αθλήματα καλά για τα πόδια.
Προτιμάτε βάδισμα, ποδηλασία, κολύμβηση, γυμναστική και χορό. Να αποφεύγετε όλα τα αθλήματα τα οποία προκαλούν συχνά τραντάγματα στο πέλμα, όπως είναι το τζόγκινγκ, το σκουώς, το σχοινάκι, η αεροβική, το τέννις.
166. Για τις χιονίστρες.
Βράστε 100 γραμμάρια φρέσκιες ρίζες κολλιτσίδας, σε ένα λίτρο νερό, για 15 λεπτά.
Ρίξτε 30 γραμμάρια σπόρους κάνναβης, σε ένα λίτρο νερό. Αφήστε τους να βράσουν για 15 λεπτά.
Βράστε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 10 λεπτά, ένα λίτρο νερό, με 25 γραμμάρια ξηραμένο φλοιό ρίζας σημύδας.
167. Για τα σκασίματα.
Κάντε μασάζ στα χέρια σας, πριν πέσετε για ύπνο, με ένα μίγμα ελαιόλαδου και χυμό λεμονιού.
Βάζετε χλιαρές κομπρέσσες, εμποτισμένες με ένα αφέψημα αγριοφραουλιάς (50 γραμμάρια, σε ένα λίτρο νερό). Ανανεώνετε τις κομπρέσσες τρεις, ή τέσσερις φορές.
Για το σκάσιμο των χειλιών, τρίβετε απαλά με μία φέτα αγγούρι.
168. Για τους μαύρους κύκλους στα μάτια.
Βάζετε κομπρέσσες, εμποτισμένες με ένα αφέψημα φουντουκιάς, στα βλέφαρα (20 γραμμάρια φύλλα, ή φλοιός, σε ένα λίτρο νερό). Χρόνος βρασίματος: δέκα λεπτά, χρόνος παραμονής κομπρέσσας: τριάντα λεπτά.
Καλύπτετε τα βλέφαρά σας με δύο, ή τρεις, λεπτές φέτες, από καθαρισμένη πατάτα. Χρόνος: δεκαπέντε λεπτά.
169. Για τις μικρές ρυτίδες γύρω από τα μάτια.
Τρέφετε την ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια, με μια ειδική ενυδατική κρέμα.
Ενεργοποιείτε την παραγωγή νέων κυττάρων, τονώνοντας την επιδερμίδα. Κάθε βράδυ κάνετε μασάζ γύρω από τα μάτια με τα ακροδάκτυλά σας, ή με μία συσκευή τονώσεως.
170. Για την ροδόχροη ακμή.
Βράστε 200 γραμμάρια μαρούλι, σε μισό λίτρο νερό, για δύο ώρες.
Ξεφλουδίστε και κόψτε σε κομματάκια, 6 κάστανα. Αφήστε τα να βράσουν για 15 λεπτά, σε 1 λίτρο νερό.
Φτιάξτε ένα αφέψημα, με 40 γραμμάρια άνθη φιλύρας και ένα λίτρο βραστό νερό.
171. Για τα κρύα πόδια.
Ρίχνετε στο εσωτερικό από τις κάλτσες σας, μουστάρδα σε σκόνη.
172. Πράσινο λεμόνι.
Μερικές σταγόνες σε οποιοδήποτε γλυκό, ή κοκτέιλ, θα του δώσουν ένα καλοκαιριάτικο άρωμα.
173. Περισσότερος χυμός από τα λεμόνια.
Για να παίρνετε περισσότερο χυμό από τα λεμόνια, πιέζετέ τα λίγο στα χέρια σας, πριν τα στύψετε.
174. Ξερά λεμόνια.
Μην πετάτε τα ξερά λεμόνια. Βουτάτε τα λίγες ώρες στο νερό, για να επανυδατωθούν.
175. Ο χυμός των εσπεριδοειδών.
Μην κρατάτε τον χυμό των εσπεριδοειδών τα οποία έχετε στύψει, γιατί οξειδώνεται στον αέρα. Στύβετε το φρούτο, ακριβώς πριν καταναλώσετε τον χυμό του.
176. Άρωμα στην φρουτοσαλάτα.
Για να δίνετε άρωμα στην φρουτοσαλάτα σας, τρίβετε κομματάκια ζάχαρης στην φλούδα ενός καλοπλυμένου μανταρινιού, ή νεραντζιού και μετά λειώνετέ τα στον χυμό της φρουτοσαλάτας.
177. Φλούδες πορτοκαλιών.
Μην πετάτε τις φλούδες των πορτοκαλιών. Βάζετέ τις επάνω στο καλοριφέρ. Τον χειμώνα δίνουν στο σπίτι, ένα υπέροχο άρωμα.
178. Λάμψη στα δερμάτινα.
Για να ξαναδώσετε λάμψη στα δερμάτινά σας, αρκεί να τα τρίψετε με την φλούδα ενός πορτοκαλιού και μετά να τα περάσετε με ένα μάλλινο ύφασμα.
179. Απομάκρυνση σκώρου.
Ένα πορτοκάλι τρυπημένο με αρκετά μοσχοκάρφια, αφήνει ένα υπέροχο άρωμα στην ντουλάπα και απομακρύνει τον σκώρο.
180. Το πορτοκάλι κατά των διασταλμένων πόρων.
Εάν το στύβετε και το χρησιμοποιείτε μετά σαν λοσιόν, το πορτοκάλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, οι οποίες επιτρέπουν την σύσφιξη των πόρων του δέρματος και χαρίζουν λαμπερό χρώμα. Χρησιμοποιείτε το δύο φορές την εβδομάδα σε ένα βαμβάκι και σκουπίζετε μετά το πρόσωπό σας με ένα χαρτομάνδηλο.
181. Το ακτινίδιο κατά της θαμπής επιδερμίδας.
Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, κάνει το ακτινίδιο ιδανικό για την τόνωση και την απαλότητα του δέρματος. Αφήνετε μερικές ροδέλες από ακτινίδιο στο πρόσωπό σας, δέκα λεπτά. Τις βγάζετε και περνάτε το δέρμα σας με λοσιόν.
182. Το τσάϊ κατά των πρησμένων βλεφάρων.
Δύο βρεγμένα σακκουλάκια τσάϊ, ή δύο κομπρέσσες βουτηγμένες σε δυνατό τσάϊ, θα βοηθήσουν τα βλέφαρα να ξεπρηστούν. Τα αφήνετε δέκα λεπτά στα μάτια, μένοντας ξαπλωμένη.
183. Το μέλι κατά των σκασμένων χειλιών.
Υπέροχο, γευστικό αλλά και πολύ καλό για να τρέφει και να απαλύνει τα χείλη. Με την προϋπόθεση ότι θα αντιστέκεσθε στον πειρασμό να το γλείφετε!
184. Κρέμα σε σωληνάριο ή σε βαζάκι;
Όταν σας προτείνεται μία κρέμα σε δύο συσκευασίες, είναι καλύτερα να προτιμάτε τα σωληνάρια και όχι τα βαζάκια, γιατί είναι πιο πρακτικά και πιο υγιεινά στην χρήση. Αρκεί να πιέσετε λίγο για να πάρετε την ποσότητα την οποία θέλετε, χωρίς να χρειάζετε να βάλετε τα δάκτυλά σας μέσα, με κίνδυνο να αφήσετε μικρόβια. Ένα άλλο, μη αμελητέο, πλεονέκτημα: τα σωληνάρια είναι, συχνά, αρκετά φθηνότερα από τα βαζάκια.
185. Ξεκιτρινίστε τις άσπρες συσκευές.
Για να ξεκιτρινίσετε τις άσπρες συσκευές σας, ανακατέψτε 1/2 φλυτζάνι χλωρίνη, 1/4 του φλυτζανιού σόδα σε σκόνη και 4 φλυτζάνια ζεστό νερό. Πλύνετε με σφουγγάρι και αφήστε να ενεργήσει για 10 λεπτά . Κατόπιν ξεβγάλετε και σκουπίστε τις καλά.
186. Βγάλτε την πίσσα από τα πάνινα παπούτσια.
Για να βγάλετε την πίσσα από τα πάνινα παπούτσια σας, αλείψτε τα με βούτυρο, σκουπίστε τα καλά, αφήστε τα λίγη ώρα και πλύνετέ τα με χλιαρό νερό και πράσινο σαπούνι.
187. Συντήρηση ψυγείου και πλυντηρίου πιάτων.
Για να ξαναβρείτε σε καλή κατάσταση το ψυγείο και το πλυντήριο των πιάτων σας, πριν φύγετε για διακοπές, πλύνετέ τα καλά και αφήστε τα ανοικτά, βάζοντας στο εσωτερικό τους ένα ποτήρι ξύδι.
188. Θάμπωσε το μαργαριταρένιο κολιέ;
Εάν έχει θαμπώσει το μαργαριταρένιο κολιέ σας, φορέστε το στην θάλασσα, όσο πιο συχνά μπορείτε. Θα το βοηθήσετε να ξαναβρεί την λάμψη του.
189. Μπριζόλες στα κάρβουνα.
Οι μπριζόλες στα κάρβουνα γίνονται πιο νόστιμες με δυνατή φωτιά και συχνό γύρισμα. Μην βάζετε ποτέ βρεγμένο κρέας στην φωτιά. Η υγρασία εμποδίζει να αναπτυχθεί η υψηλή θερμοκρασία η οποία χρειάζεται για να γίνει το κρέας πιο νόστιμο.
190. Κόκκινο κρασί στο καλό τραπεζομάνδηλο.
Εάν σας έπεσε κόκκινο κρασί στο καλό σας τραπεζομάνδηλο, αφήστε να μουλιάσει ο λεκές σε ένα δοχείο με άσπρο κρασί, ή ούζο. Πλύνετε κατόπιν όλο το τραπεζομάνδηλο, με καλό απορρυπαντικό.
191. Κερί στο χαλί;
Έσταξε κερί στο χαλί σας; Βάλτε στυπόχαρτο, ή χασαπόχαρτο, επάνω και κάτω από το χαλί και σιδερώστε το με ζεστό σίδερο. Συνεχίστε μέχρι να απορροφηθεί όλο το λιωμένο κερί, αλλάζοντας συνεχώς τα στυπόχαρτα.
192. Ζωντανέψτε τα τριαντάφυλλα.
Εάν τα τριαντάφυλλα, τα οποία αγοράσατε, έγειραν κιόλας το κεφάλι τους, κάντε τους ένα μπάνιο σε μία λεκάνη γεμάτη νερό, στο οποίο προσθέσατε 5-6 κουταλιές ξύδι, πριν το βάλετε στο ανθοδοχείο.
193. Διατηρείστε τις σπιτικές μαρμελάδες.
Για να διατηρηθούν οι σπιτικές μαρμελάδες σας, βρέξτε τα γυάλινα βάζα στα οποία θα τις τοποθετήσετε, με λικέρ της αρεσκείας σας.
194. Καθαρίστε και γυαλίστε τα χάλκινα σκεύη.
Για να καθαρίσουν και να γυαλίσουν τα χάλκινα σκεύη, τρίψτε τα με ένα κομμένο λεμόνι, βουτηγμένο σε αλάτι.
195. Σας τσίμπησαν έντομα;
Εάν σας τσίμπησαν έντομα, φτιάξτε μία αλοιφή από κορν-φλάουρ, ή σόδα σε σκόνη με ξύδι, ή χυμό λεμονιού. Για να ανακουφισθείτε από την φαγούρα, τρίψτε το τσίμπημα με βρεγμένο σαπούνι.
196. Λεκέδες στο δέρμα από τον ήλιο.
Σε 1/2 λίτρο νερό, θα βάλετε 50 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο και θα τον αφήσετε 2-3 ώρες. Προσθέστε κατόπιν μία κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού. Σουρώστε καλά και με ένα βαμβάκι, περάστε τα σημεία τα οποία σας ενδιαφέρουν.
197. Ξαναδώστε λάμψη στα ταλαιπωρημένα μαλλιά.
Ξαναδώστε λάμψη στα μαλλιά σας, τα οποία ταλαιπωρήθηκαν από τον ήλιο και την θάλασσα. Μαζέψτε μερικές κορφές φρέσκου δενδρολίβανου και ρίξτε από πάνω τους 1 φλυτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το νερό να κρυώσει και ξεβγάλτε με αυτό τα μαλλιά σας.
198. Αντιηλιακό λάδι στα ρούχα;
Το αντιηλιακό λάδι βγαίνει από τα ρούχα, εάν το τρίψετε με τετραχλωριούχο άνθρακα (θα τον βρείτε στα φαρμακεία)
199. Το συρτάρι δεν ανοίγει εύκολα;
Εάν το συρτάρι σας δεν ανοιγοκλείνει εύκολα, τρίψτε τα σημεία στα οποία ακουμπά και τα πλαϊνά των συρταριών, με λίγο στεγνό σαπούνι, ή παραφίνη. Το συρτάρι θα γλιστρά πια με άνεση.
200. Κράμπες και καούρες στο στομάχι.
Για κράμπες στο στομάχι και καούρες, μασήστε αργά ένα ωμό μήλο. Ένα μήλο κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε, είναι ηρεμιστικό και καθαρτικό.
201. Διατηρήστε τα λουλούδια στο βάζο.
Για διατηρηθούν περισσότερο τα λουλούδια στο βάζο, βάλτε μισή ποσότητα νερό, άλλη τόση σπράϊτ και μισό κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη.
202. Καταπολεμήστε τους πονόλαιμους.
Η γιαγιά λέει πως για να καταπολεμηθούν οι πονόλαιμοι, πρέπει να κάνετε γαργάρες με ζεστό νερό, μέσα στο οποίο έχετε προσθέσει χονδρό αλάτι.
203. Για την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος.
Από 10 σταγόνες δενδρολίβανο, λεβάντα και αγριοκυπάρισσο, σε 100 ml αμυγδαλέλαιο, για την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος.
204. Χαλαρώστε και ξεκουρασθείτε.
Μερικές σταγόνες λεβάντα, γεράνι, σανταλόξυλο, χαλαρώνουν και ξεκουράζουν. Μπορείτε επίσης να ρίξετε μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων στο σφουγγάρι του μπάνιου, σε κρέμες, γαλακτώματα, ή φυτικά έλαια, αναλόγως με τη δράση την οποία επιθυμείτε.
205. Αρωματισμός χώρου.
5-10 σταγόνες ευκάλυπτου και αγριοκυπάρισσου στην συσκευή αρωματισμού χώρου, δημιουργούν αίσθηση εξοχής σε κλειστούς χώρους.
206. Εισπνοές για καλή αναπνοή.
8-10 σταγόνες ευκάλυπτου για την καλή αναπνοή, σε βαμβάκι, ή στην συσκευή αρωματισμού χώρου.
207. Γαργάρες για την κακοσμία του στόματος.
Λίγες σταγόνες περγαμόντο σε ένα ποτήρι νερό, καταπολεμούν την κακοσμία του στόματος.
208. Κομπρέσσες για το κουρασμένο δέρμα.
Λίγες σταγόνες λεβάντα σε ένα μπωλ με χλιαρό νερό, αναζωογονούν το κουρασμένο δέρμα.
209. Το προσωπικό σας άρωμα.
Λίγες σταγόνες ιλάγκ-ιλάγκ, γιασεμιού, ροδόξυλου, ή μύρου, σε οινόπνευμα και νερό, δημιουργούν το προσωπικό σας άρωμα.
210. Συμβουλές για την χρήση των αιθέριων ελαίων.
Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται απ' ευθείας επάνω στο δέρμα, αλλά πρέπει να διαλύονται σε λάδι, ή κρέμα. Να αποφεύγετε την χρήση τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και να τα φυλάτε σε μέρος δροσερό, χωρίς υγρασία, σε καλά κλεισμένα σκουρόχρωμα φιαλίδια.
211. Πώς θα αγοράζετε μέλι.
Αγοράζετε μέλι, πάντα σε κλειστή και επώνυμη συσκευασία, κατά προτίμηση σε γυάλινα δοχεία γεμάτα και αεροστεγή, για να μπορείτε να ελέγχετε το χρώμα και την καθαρότητά του, αλλά και να αποκλείετε το ενδεχόμενο αλλοιώσεώς του, λόγω επαφής του με τον ατμοσφαιρικό αέρα.
212. Ποιό μέλι να αποφεύγετε.
Αποφεύγετε το μέλι το οποίο πουλιέται σε βάζα, εκτεθειμένα σε έντονο φως ή στον ήλιο, γιατί θα έχει χάσει την βιολογική αξία. Επίσης, το κρυσταλλωμένο μέλι.
213. Για να επανέλθει το κρυσταλλωμένο μέλι στην φυσική του ρευστότητα.
Αφήστε το με το δοχείο, για αρκετή ώρα, σε μπεν-μαρί χαμηλής θερμοκρασίας (40 βαθμούς) και ποτέ σε άμεση επαφή με θερμαντική πηγή.
214. Σχετικώς με το μέλι κηρύθρας ή το ανθόμελο.
Το μέλι κηρύθρας, ή το ανθόμελο, κρυσταλλώνει σε συντομότερο χρόνο από τα δασόμελα. Γι' αυτό, καλό είναι να το αγοράζετε σε μικρές ποσότητες, οι οποίες μπορούν να καταναλωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
215. Πώς θα συντηρήσετε το μέλι.
Κλείνετε ερμητικά το δοχείο του μελιού, ύστερα από κάθε χρήση και συντηρήστε το σε σκοτεινό, δροσερό και ξηρό μέρος, μακρυά από τρόφιμα με έντονες οσμές.
216. Πώς θα καθαρίσετε τα λαχανικά.
Βάλτε ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα σκεύος και πλύνετέ τα. Κατόπιν, αρκεί να το τραβήξετε και όλα τα φλούδια θα είναι συγκεντρωμένα μέσα.
217. Πώς θα κουβαλήσετε πολλές σακκούλες.
Βγαίνετε από το σούπερ μάρκετ με πολλές σακκούλες; Δέστε τα χερούλια τους με μια άλλη τσάντα, η οποία θα χρησιμεύει ως σύνδεσμος. Έτσι θα μπορείτε να τις κουβαλήσετε πιό εύκολα.
218. Μεγάλες πιάστρες για τον φούρνο.
Για να μην καίγονται τα χέρια σας όταν βγάζετε τις πιατέλες από τον φούρνο, επειδή οι πιάστρες είναι πολύ μικρές, ράψτε δύο παλιές πετσέτες και μετατρέψτε τις σε μία πιάστρα «ειδική για τον φούρνο», η οποία θα πιάνει ολόκληρη την πιατέλλα.
219. Για να βρίσκετε εύκολα τα αρνητικά των φωτογραφιών.
Οι φωτογραφίες είναι έτοιμες να περασθούν στο άλμπουμ; Γλυστρήστε το αντίστοιχο αρνητικό κάτω από την κάθε φωτογραφία. Έτσι δεν θα χρειάζεται να το ψάχνετε πολλή ώρα όταν θα θέλετε ανατυπώσεις.
220. Πρακτικά βαζάκια.
Οι μπάλλες οι οποίες πωλούνται με τα απορρυπαντικά, είναι πρακτικά βαζάκια όταν τα παιδιά ζωγραφίζουν με νερομπογιές. Όταν αναποδογυρίζουν, το νερό δεν χύνεται παντού.
221. Οι σακκούλες με κατεψυγμένα τρόφιμα.
Ανοίγετε μία σακκούλα με κατεψυγμένα τρόφιμα; Κόψτε την σύρριζα στο επάνω μέρος. Έτσι, θα μπορέσετε να την ξανακλείσετε για να την βάλετε και πάλι στον καταψύκτη.
222. Για τους επίδοξους διαρρήκτες.
Γράψτε σε μία κασέτα, οικείους ήχους: συζητήσεις, το γαύγισμα του σκύλου, γέλια, τηλεόραση, ραδιόφωνο. Βάζετέ την όταν λείπετε και οι επίδοξοι διαρρήκτες θα νομίζουν ότι είσθε σπίτι.
223. Άρωμα πολυτέλειας στα ασπρόρουχα.
Προσθέστε ένα άρωμα πολυτέλειας στα ασπρόρουχά σας, ρίχνοντας στο νερό στο οποίο τα πλένετε, δείγματα τα οποία προσφέρονται δωρεάν.
224. Το πλύσιμο των αθλητικών παπουτσιών.
Σας περισσεύει λίγο από το καθαριστικό τής ταπετσαρίας τών επίπλων; Απλώστε το στα υφασμάτινα αθλητικά παπούτσια, πριν τα ρίξετε, όπως συνήθως, στο πλυντήριο. Θα βγουν πιο καθαρά και πιο φρέσκα από ποτέ.
225. Το πουλόβερ το οποίο δεν αφήνει μαλλί.
Το πουλόβερ σας από ανκορά, δεν θα αφήνει μαλλί, εάν του ρίξετε λίγη λακ για τα μαλλιά.
226. Όχι πλέον βαλίτσες με άσχημη μυρωδιά.
Απλώνετε λίγη σόδα τού φαγητού, στις βαλίτσες και τους ταξιδιωτικούς σας σάκους, όταν μένουν άδειοι. Εξαφανίζει την άσχημη μυρωδιά.
227. Καθαρίστε τις κατσαρόλες οι οποίες έχουν κολλήσει.
Καθαρίζετε τις κατσαρόλες οι οποίες έχουν κολλήσει, με λίγο νερό, λίγη σόδα του φαγητού και λίγο ξύδι. Αφήνετε αυτό το μείγμα να βράσει. Όλα τα σημάδια εξαφανίζονται.
228. Κοσμήματα με υπέροχη λάμψη.
Τα κοσμήματά σας θα ξαναβρούν υπέροχη λάμψη, εάν τα αφήσετε μία ολόκληρη νύκτα, σε ένα ποτήρι τζιν, ή βότκα.
229. Αλλαγή γλάστρας στα φυτά σας.
Αποφεύγετε να λερώνετε παντού, όταν αλλάζετε γλάστρα στα φυτά σας. Κάνετε αυτήν την δουλειά στην μπανιέρα, οπότε δεν χρειάζεται παρά να την ξεβγάλετε.
230. Αφαίρεση της διαφανούς μεμβράνης.
Η διαφανής μεμβράνη θα τραβιέται ευκολότερα, εάν την αφήσετε μία ώρα στο ψυγείο. Έτσι ξεκολλά πιο εύκολα η άκρη της.
231. Βρείτε την άκρη του σελοτέϊπ.
Για να είσθε σίγουροι ότι θα ξαναβρείτε την άκρη του σελοτέϊπ σας, μετά από κάθε χρήση, κολλάτε ένα μικρό νόμισμα.
232. Τα άλατα στο τηλέφωνο του ντους.
Αφαιρείτε τα άλατα από το ντους σας, ρίχνοντάς το σε ένα μπωλ με νερό, στο οποίο θα έχετε διαλύσει ένα δισκίο καθαρισμού τεχνητών οδοντοστοιχιών.
233. Το αστείο χρονόμετρο.
Βάλτε ένα αστείο χρονόμετρο δίπλα στον νιπτήρα σας. Έτσι, τα παιδιά σας θα ξέρουν πάντοτε πόση ώρα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους.
234. Η εύκολη απόψυξη.
Κάνατε απόψυξη στο ψυγείο, ή στον καταψύκτη; Απλώστε λίγη γλυκερίνη στα τοιχώματα της καταψύξεως. Την επόμενη φορά, ο πάγος θα φεύγει πλάκες-πλάκες, οπότε θα διευκολυνθείτε σημαντικά.
235. Διατηρήστε φρέσκο το ψωμί.
Βάζετε λίγο σέλινο στην σακούλα στην οποία φυλάτε το ψωμί. Θα διατηρηθεί περισσότερο καιρό φρέσκο.
236. Για να βρίσκετε εύκολα τις βελόνες σας.
Για να μην ψάχνετε τις βελόνες, όταν θέλετε να ράψετε ένα κουμπί, ή ένα στρίφωμα, κολλήστε μικρά κομματάκια αφρολέξ, στα δύο μασουράκια τα οποία χρησιμοποιείτε περισσότερο (άσπρο, μαύρο, μπλε σκούρο κ.λπ.) και πιάνετε τις βελόνες σας εκεί.
237. Γρατσουνιές στα έπιπλα.
Τα έπιπλά σας έχουν μικρές γρατσουνιές; Ρίξτε στην άκρη ενός φελλού λίγο ελαιόλαδο και τρίψτε απαλά. Επαναλάβετε μία ώρα αργότερα.
238. Καθαρός φούρνος.
Διατηρήστε τον φούρνο και το γκριλ σας καθαρά, τυλίγοντας την γρίλλια του φούρνου, με αλουμινόχαρτο. Αρκεί να το βγάζετε όταν λερώνεται.
239. Καθαρίστε τις βερνικωμένες επιφάνειες.
Καθαρίζετε τις βερνικωμένες επιφάνειες με κρύο τσάϊ. Η τεΐνη διαλύει τα λίπη και αναζωογονεί τα χρώματα.
240. Τα αποξηραμένα λουλούδια.
Διατηρείστε την ωραία όψη των αποξηραμένων λουλουδιών σας, με λίγη λακ για τα μαλλιά. Τα εμποδίζει να συρρικνωθούν και να ξεθωριάσουν.
241. Το ψήσιμο της πίτσας.
Οι πίτσες καίγονται γύρω-γύρω, ενώ το κέντρο παραμένει άψητο; Πριν τις βάλετε στο φούρνο, καλύπτετε την περιφέρεια με αλουμινόχαρτο. Οι πίτσες σας θα ψήνονται κανονικά.
242. Άσχημες μυρωδιές στις μασχάλες των ρούχων;
Τα ρούχα σας μυρίζουν άσχημα στις μασχάλες; Ψεκάστε τα με λίγο άσπρο ξύδι, πριν τα πλύνετε και η μυρωδιά θα εξαφανισθεί.
243. Τα χάπια του σκύλου.
Για να πείσετε τον σκύλο σας να πάρει τα χάπια του, ανακατέψτε τα (διακριτικά) με λίγο λειωμένο τυρί, ή βούτυρο. Θα τα καταβροχθίσει.
244. Για να διακρίνετε τα σκαλοπάτια.
Κάντε μία άσπρη γραμμή στο πρώτο και στο τελευταίο σκαλοπάτι της σκάλας του υπογείου, ή της εξωτερικής σκάλας του σπιτιού σας. Έτσι, θα τα βλέπετε καλύτερα στο σκοτάδι, ενώ θα διευκολύνετε σημαντικά και τους ηλικιωμένους. Μπορείτε, επίσης, να κολλήσετε μία φωσφορίζουσα ταινία.
245. Οι τσακίσεις στα φουλάρια.
Για να αποφύγετε τις τσακίσεις στα φουλάρια, τα οποία μένουν διπλωμένα στο βάθος ενός συρταριού, σιδερώστε τα και κρεμάστε τα σε κρεμάστρες για φούστες.
246. Τα τηλεοπτικά προγράμματα τα οποία σας αρέσουν.
Κολλάτε χαρτάκια στην αντίστοιχη ημέρα του τηλεοπτικού προγράμματος, εάν δεν θέλετε να το χάσετε.
247. Τα μασουράκια με τις κλωστές.
Τα μασουράκια με τις κλωστές ξετυλίγονται. Φυλάτε τα σε μία άδεια αυγοθήκη.
248. Έξυπνες βάτες από παλαιά ρούχα.
Χρησιμοποιείτε τις παλαιές βάτες από ρούχα τα οποία δεν φοράτε πια, για να γυαλίζετε τα παπούτσια και τις τσάντες σας, ή ακόμα για να μεταφέρετε βαρειά αντικείμενα. Η βάτα θα εμποδίσει το χερούλι της τσάντας, να χαράξει την παλάμη σας.
249. Για να μην μυρίζουν τα χέρια από τα κρεμμύδια.
Ρίχνετε στα δάκτυλά σας λίγο ξύδι, πριν καθαρίσετε και κόψετε κρεμμύδια. Δεν θα μυρίζουν μετά.
250. Το στέγνωμα των ρούχων.
Οι κάλτσες, τα καλσόν, τα εσώρουχα και τα ρούχα των μωρών, στεγνώνουν γρήγορα εάν τα στραγγίζετε σε ένα περιστρεφόμενο καλάθι για λαχανικά.
251. Το δικό σας εντομοκτόνο.
Φτιάξτε το δικό σας εντομοκτόνο, τρίβοντας τρεις σκελίδες σκόρδο, σε μισό λίτρο νερό. Αφήστε το να βράσει. Όταν κρυώσει το υγρό, μεταφέρετέ το σε ένα ψεκαστήρα και ψεκάστε τα φυτά σας.
252. Το υπέροχο ξεσκονιστήρι.
Κόψτε παλαιά πανιά και ρούχα από μαλακό ύφασμα, σε φαρδιές λωρίδες. Πιάστε τα σε ένα κοντάρι σκούπας και θα έχετε ένα υπέροχο ξεσκονιστήρι για τα ταβάνια και για επάνω από τις ντουλάπες.
253. Καθαρίστε το κρυστάλλινο βάζο το οποίο θάμπωσε.
Το κρυστάλλινο βάζο σας έχει θαμπώσει; Κόψτε μία ωμή πατάτα σε μικρά κομμάτια, βάλτε τα σε μισό φλυτζάνι ξύδι και ρίξτε το σύνολο μέσα στο βάζο, συμπληρώνοντας μέχρι επάνω, με νερό. Αφήστε το 24 ώρες και μετά πλύνετέ το με νερό και σαπούνι και ξεβγάλετέ το.
254. Χνουδωτά πουλόβερ.
Τα πουλόβερ από μοχέρ και ανκορά, θα είναι πιο χνουδωτά εάν το τελικό σας στέγνωμα το κάνετε με το σεσουάρ.
255. Άρωμα.
Μην αφήνετε αρώματα στον ήλιο, γιατί αλλοιώνονται.
256. Αρωματικά φυτά.
Πριν φύγετε για διακοπές, κόψτε σύρριζα τα αρωματικά φυτά σας (μαϊντανός κ.λπ.) και βάλτε τα στην κατάψυξη, ή ξηράνετέ τα. Στην επιστροφή σας, τα φυτά θα έχουν αποκτήσει και πάλι το αρχικό τους μέγεθος.
257. Αστερίας.
Για να διατηρήσετε τους αστερίες σας, πρέπει να τους ρίχνετε μερικά λεπτά σε άσπρο ξύδι, πριν τους αφήσετε πολλές ημέρες στον ήλιο για να ξεραθούν. Εάν θέλετε να μαζέψετε κοχύλια, προσέξτε να έχει βγει το ζώο από το όστρακο. Γι' αυτό, αφήνετέ το μερικές ημέρες μέσα στην άμμο, οπότε τα καβούρια τρώνε τα ζωάκια.
258. Αυτί.
Εάν έχετε ευαισθησία και βουΐζουν τα αυτιά σας όταν ταξιδεύετε με το αεροπλάνο, καταπίνετε, μασάτε τσίχλα, πίνετε με καλαμάκι, ή χασμουρηθείτε.
259. Αυτοκίνητο.
Μετά από παρατεταμένη στάθμευση στον ήλιο, είναι συχνά αδύνατον να αγγίξετε το τιμόνι, γιατί καίει. Έχετε πάντοτε στο αυτοκίνητό σας μία άσπρη πετσέτα για να σκεπάζετε το τιμόνι, όταν σταθμεύετε. Θα διατηρείται σε μία ανεκτή θερμοκρασία και θα μπορείτε να οδηγήσετε.
260. Εάν δεν έχετε σίδερο για να σιδερώσετε.
Δεν έχετε σίδερο και το πουκάμισό σας έχει ταλαιπωρηθεί μέσα στην βαλίτσα. Αφήστε να τρέξει ζεστό νερό από την βρύση της μπανιέρας και κρεμάστε το πουκάμισο σε μία κρεμάστρα, πάνω από τον ατμό, οπότε το ύφασμα θα ξεζαρώσει.
261. Βαλίτσα.
Για να διατηρήσετε τις πιέτες μίας φούστας στην βαλίτσα, τυλίξτε την στο «πόδι» ενός καλσόν.
262. Γκαζόν.
Όταν το γκαζόν είναι κομμένο σύρριζα, χρειάζεται πολύ λιγότερο νερό. Μην διστάζετε να το κουρέψετε πριν φύγετε για διακοπές, ώστε να αντέξει πολύ καλύτερα στις καλοκαιρινές κλιματολογικές συνθήκες.
263. Γουώκμαν.
Το καλοκαίρι δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ στο αυτοκίνητο, με 30 βαθμούς υπό σκιάν, γουώκμαν, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, ευαίσθητα τρόφιμα, σπρέϋ, ζώα.
264. Δροσιά.
Για να κρατήσετε δροσερό ένα πολύ ζεστό δωμάτιο, απλώστε ένα βρεγμένο σεντόνι, μπροστά στο παράθυρο. Μόλις στεγνώσει, πρέπει να το ξαναβρέχετε.
265. Ενυδάτωση.
Όσο πιο πολλή ζέστη κάνει, τόσο περισσότερο νερό χρειάζονται τα φυτά του κήπου. Για να μην χρειάζονται συχνό πότισμα, καλύψτε την επιφάνεια του χώματος με κατακάθι του καφέ, ή πριονίδι. Τα υλικά αυτά εμποδίζουν την εξάτμιση του νερού.
266. Επιτυχείς φωτογραφίες.
Πριν και μετά την χρήση ενός φιλμ για φωτογραφίες, βάζετέ το στο ψυγείο. Η ζέστη δεν θα αλλοιώνει το φιλμ και δεν θα υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσουν οι φωτογραφίες σας σκιές στα χρώματα, κατά την εμφάνιση.
267. Εσπαντρίγ.
Έχουν την τάση να παίρνουν γρήγορα άσχημη μυρωδιά. Για να απαλλαγείτε, ρίξτε μερικές σταγόνες μέντα, ή λίγο αρωματικό ταλκ, στο εσωτερικό.
268. Θερμός.
Θα ξεμυρίσετε το θερμός σας, ρίχνοντας μέσα το περιεχόμενο από ένα φακελλάκι μαγιά, με ζεστό νερό. Μετά από δύο ώρες, αδειάζετε το νερό και ξεβγάζετε δύο φορές, πριν χρησιμοποιήσετε το θερμός. Τακτοποιήστε το χωρίς το πώμα, γιατί διαφορετικά κινδυνεύετε να επανέλθει η δυσάρεστη μυρωδιά πολύ γρήγορα. Οι κανάτες θερμός είναι πολύ πιο αποτελεσματικές, εάν τις γεμίζετε με βραστό νερό πριν ρίξετε μέσα ζεστό νερό και το αντίθετο για το κρύο.
269. Καταψύκτης.
Φεύγετε διακοπές και θέλετε να είσθε σίγουροι ότι ο καταψύκτης σας δεν σταμάτησε κατά την απουσία σας; Καταψύξτε ένα ποτήρι νερό και βάλτε το ανάποδα, πριν φύγετε. Εάν στην επιστροφή σας το ποτήρι είναι άδειο, ο καταψύκτης σας σταμάτησε να λειτουργεί για κάποιο διάστημα και ίσως πρέπει να πετάξετε το περιεχόμενό του.
270. Κουνούπια.
Για να απομακρύνετε τα κουνούπια, χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο σιτρονέλας, ή γερανιού. Τα κουνούπια απεχθάνονται αυτήν την μυρωδιά, όπως και του βασιλικού. Τα τσιμπήματα υποχωρούν γρήγορα, εάν τρίψετε το δέρμα με μαϊντανό, μισό κρεμμύδι, ή σαπούνι τύπου Μασσαλίας.
271. Λεκέδες από φρούτα.
Εάν το ύφασμα είναι ανθεκτικό, ρίξτε το ρούχο, πριν από το πλύσιμο, σε μία λεκάνη με νερό και άφθονη αμμωνία. Στα συνθετικά υφάσματα, μερικές σταγόνες χυμός λεμονιού, ή άσπρο ξύδι, είναι πολύ αποτελεσματικές. Πλύντε το ρούχο και μετά ξεβγάλτε το.
272. Λεκέδες από χορτάρι.
Γενικώς, οι λεκέδες από χορτάρι βγαίνουν με τρίψιμο με καθαρό οινόπνευμα και ξέβγαλμα με άφθονο νερό. Εάν το ύφασμα είναι λευκό βαμβακερό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη.
273. Λεκέδες από τσίκλα.
Το καλοκαίρι, οι τσίκλες είναι μαλακές και κολλάνε πιο εύκολα στα υφάσματα. Για να τις βγάλετε, βάζετε από πάνω ένα παγάκι. Σκληραίνουν και δεν έχετε παρά να τις ξύσετε με την λάμα ενός μαχαιριού.
274. Λεκέδες από αντιηλιακό λάδι.
Σε ύφασμα το οποίο πλένεται, τρίψτε τον λεκέ με σαπούνι τύπου Μασσαλίας και μετά πλύντε το. Εάν το ύφασμα είναι ευαίσθητο, πασπαλίστε το με ταλκ και μετά τρίψτε το προσεκτικά.
275. Λευκά αθλητικά παπούτσια.
Για να διατηρήσετε την λευκότητα των αθλητικών σας παπουτσιών, μην διστάσετε να τα βάλετε κατ' ευθείαν στο πλυντήριο. Οι επίμονοι κίτρινοι λεκέδες φεύγουν, εάν τους περάσετε με ένα βαμβάκι με οξυζενέ, ή χλωρίνη. Μετά, αρκεί να ξεβγάλετε με άφθονο νερό.
276. Λουλούδια.
Η ζέστη αποτελεί τρομερή δοκιμασία για τα μπουκέττα σας, τα οποία μαραίνονται πιο γρήγορα από ότι συνήθως. Για να τους ξαναδώσετε ζωντάνια, βάλτε τα λίγα λεπτά σε νιπτήρα γεμάτο με χλιαρό νερό και μετά πάλι στο βάζο με κρύο νερό.
277. Μπάρμπεκιου.
Για να ελέγξετε την θερμοκρασία την οποία έχουν τα κάρβουνα, βάλτε το χέρι σας σε απόσταση 2 εκατοστών και μετρήστε μέχρι το τρία. Εάν η ζέστη είναι ανυπόφορη, τα κάρβουνά σας είναι έτοιμα για να ψήσετε.
278. Δροσερά μπουκάλια.
Όσο πιο πολλή ζέστη κάνει, τόσο πιο δροσερά θέλουμε να είναι τα υγρά τα οποία πίνουμε. Για να διατηρήσουμε ένα αναψυκτικό δροσερό, τυλίγουμε το μπουκάλι πολλές φορές με εφημερίδα, ή με μεγάλη βρεγμένη κάλτσα. Η εξάτμιση του νερού, ψυχραίνει το μπουκάλι.
279. Μύγες.
Για να απομακρύνετε τις μύγες, μιμηθείτε τους ισπανούς, τοποθετώντας εδώ κι εκεί μισά λεμόνια τρυπημένα με μοσχοκάρφια.
280. Μυρμήγκια.
Τα μυρμήγκια μπαίνουν στο σπίτι αναζητώντας τροφή, κατά κανόνα γλυκιά. Εκτός από τα ειδικά προϊόντα για έντομα, ένα καλό μέσον για την απομάκρυνσή τους, συνίσταται στο να ρίχνετε ξύδι, ή χλωρίνη στον δρόμο τους. Θα κάνουν αμέσως μεταβολή.
281. Μυρωδιές.
Το εξοχικό μυρίζει κλεισούρα. Για να διώξετε την μυρωδιά, αφήστε στα δωμάτια κομμάτια από βαμβάκι, εμποτισμένα με αιθέριο έλαιο από πευκοβελόνες.
282. Ναυτία στο αυτοκίνητο.
Για να αποφύγετε τις ναυτίες στο αυτοκίνητο, στο πούλμαν, στο λεωφορείο, μην ταξιδεύετε ποτέ με άδειο στομάχι. Έχετε υπ' όψιν σας ότι λίγη ζάχαρη καταπολεμά την ναυτία.
283. Ντομάτες.
Είναι πολύ καλύτερες εάν δεν τις διατηρείτε στο ψυγείο. Εάν είναι κάπως πιο ώριμες, θα σφίξουν εάν τις βάλετε 5 λεπτά, σε πολύ κρύο νερό.
284. Ξεπάγωμα.
Για να έχετε κρύο νερό χωρίς να κουβαλάτε ψυγείο εκδρομής, υιοθετήστε το ακόλουθο τέχνασμα: καταψύχετε ένα μπουκάλι μεταλλικό νερό (όχι τελείως γεμάτο για να μην «σκάσει») και πάρτε το μαζί σας στην παραλία. Με την ζέστη, το νερό θα λειώνει στον ρυθμό της δίψας σας.
285. Ομπρέλλα για τον ήλιο.
Το ύφασμα της ομπρέλλας θα αντέχει περισσότερο στις υπεριώδεις ακτίνες εάν το ψεκάσετε, στην αρχή του καλοκαιριού, με λακ για τα μαλλιά.
Επίσης, πριν κλείσετε την ομπρέλλα σας, βεβαιωθείτε ότι είναι τελείως στεγνή. Διαφορετικά, προσοχή στους λεκέδες από μούχλα, γιατί είναι ανεξίτηλοι.
286. Φουσκώστε τα στρώματα της θάλασσας.
Για να μην σας πιάνει ο λαιμός σας φουσκώνοντας τα παιγνίδια και τα στρώματα της θάλασσας, βάζετέ τα σε ζεστό νερό, πριν τα φουσκώσετε. Όταν τα τακτοποιείτε τον χειμώνα, μην παραλείπετε να τα πλένετε και να τα περνάτε με ταλκ, για να μην κολλάνε.
287. Πίσσα.
Η μεγάλη ζέστη λειώνει την πίσσα η οποία κολλά στην καρότσα των αυτοκινήτων. Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε; Κατ' αρχήν, ρίξτε στα σημεία στα οποία έχει κολλήσει, λινέλαιο, για να μαλακώσει η πίσσα και μετά σκουπίστε με ένα πανί εμποτισμένο με το ίδιο λάδι. Όσο για τους λεκέδες από πίσσα στα πόδια, εξαφανίζονται εάν τους τρίψετε με λίγο βούτυρο, ή μαργαρίνη.
288. Πλύσιμο.
Εάν δεν έχετε πρόχειρο απορρυπαντικό, λίγο σαμπουάν θα το αντικαταστήσει θαυμάσια.
289. Σόδα η οποία δεν χάνει το ανθρακικό της.
Εάν δεν τελειώνετε την σόδα σας, θα χάσει όλο το ανθρακικό της. Εκτός και εάν αναποδογυρίσετε το μπουκάλι, αφού το κλείσετε.
290. Σαλάτα.
Η ζέστη δυσκολεύει την ζωή της σαλάτας. Για να ζωντανέψετε μια μαραμένη σαλάτα, ρίξτε την σε ένα μεγάλο μπωλ γεμάτο κρύο νερό, στο οποίο θα έχετε προσθέσει τον χυμό μισού λεμονιού.
291. Σφήκες.
Όταν τρώτε έξω, βάζετε «παγίδες» (πιάτα γεμάτα με νερό με ζάχαρη) γύρω σας, για να κρατήσετε τις σφήκες μακρυά από το τραπέζι σας. Προσέχετε επίσης, τα πολύ ώριμα φρούτα, τα οποία κρέμονται ακόμα από το δένδρο. Οι σφήκες τα επισκέπτονται συχνά.
292. Τσουκνίδες.
Οι τσουκνίδες οι οποίες βγάζουν άσπρα λουλούδια δεν τσιμπάνε, οι άλλες όμως προκαλούν έντονο εξάνθημα. Για να ανακουφισθείτε, τρίψτε το δέρμα δυνατά, με λίγο ξύδι.
293. Φρούτα.
Με την δυνατή ζέστη, τα φρούτα ωριμάζουν πολύ γρήγορα. Για να μην χρειάζεται να τα πετάτε, όταν δεν μπορείτε πια να τα φάτε, φτιάχνετε κομπόστα, ή μαρμελάδα, και διατηρήστε την στην κατάψυξη.
294. Φωτογραφίες.
Οι φωτογραφίες των διακοπών περνάνε από χέρι σε χέρι, οπότε μένουν δακτυλιές. Για να εξαφανίσετε αυτά τα ανεπιθύμητα σημάδια, τρίψτε απαλά την επιφάνεια των φωτογραφιών, με ένα χαρτομάνδηλο.
295. Φωτογραφική μηχανή.
Μία φωτογραφική μηχανή ταξιδεύει, χωρίς να κινδυνεύει να σπάσει, εάν είναι τοποθετημένη, τυλιγμένη, σε μία χονδρή πετσέτα, στο κέντρο της βαλίτσας.
Οι κόκκοι της άμμου, είναι ο υπ' αριθμός ένα εχθρός των φωτογραφικών μηχανών. Στην παραλία, πρέπει να την παίρνετε σε μία θήκη, η οποία κλείνει με φερμουάρ. Βγάζετέ την μόνο για να τραβήξετε φωτογραφία.
296. Υγρά χέρια.
Εάν τα χέρια σας έχουν την τάση να υγραίνονται όταν κάνει ζέστη, τρίβετε καθημερινά τις παλάμες σας με καμφορά.
297. Προσανατολισμός.
Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι τα βρύα φύονται στον βορρά. Για να βρίσκετε λοιπόν τον δρόμο σας όταν δεν έχει πυξίδα, αρκεί να κοιτάζετε τον κορμό των δένδρων.
298. Ψάρι.
Τα κόκκινα ψάρια δεν είναι φτιαγμένα για να κολυμπούν σε ζεστά νερά. Εάν η θερμοκρασία της γυάλας τους ξεπερνά τους 25 βαθμούς, ρίξτε μέσα ένα πλαστικό σακκουλάκι με παγάκια, για να δροσίσετε τον χώρο τους.
299. Ωρίμανση καρπών.
Ακόμα και όταν τελειώσει το καλοκαίρι, μένουν στον κήπο μερικοί καρποί, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι πράσινοι. Για να τους κάνετε να ωριμάσουν:
Μαζέψτε και μετά βάλτε τις ντομάτες ανάποδα, σε μέρος φωτεινό, αλλά χωρίς ήλιο.
Μαζέψτε και τυλίξτε τους πράσινους καρπούς σε ένα ελαφρώς υγρό πανί, το οποίο θα τυλίξετε σε ένα φύλλο εφημερίδα.
300. Μπουκέτα λουλουδιών.
Τα μπουκέτα διαρκούν περισσότερο εάν βγάζετε το βάζο σας έξω, κάθε βράδυ.
301. Φροντίστε τον σκύλο σας.
Το καλοκαίρι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να φορέσετε στον σκύλο σας γυαλιά ηλίου. Αντιθέτως όμως, πρέπει να του δίνετε πολύ τακτικά να πίνει νερό.
302. Διατηρείστε το βερνίκι των νυχιών σας.
Για να μην ξεραίνεται, φυλάξτε το σε δροσερό μέρος, προστατευμένο από την ζέστη και το φως και προσέχετε να το ξανακλείνετε πάντοτε καλά. Κάθε τόσο καθαρίζετε τον «λαιμό» του μπουκαλιού και το πινελλάκι, με ένα βαμβάκι με ασετόν. Έτσι, θα μπορείτε να το ανοίγετε και να το κλείνετε σωστά και το πινέλλο δεν θα κολλά, εάν περάσει λίγος καιρός χωρίς να το χρησιμοποιήσετε.
303. Για να μην πονά το κεφάλι σας.
Τα μαλλιά σας πέφτουν στα μάτια σας και δεν έχετε βρει καλύτερη λύση από το να σηκώνετε τα γυαλιά σας, ή να φοράτε μία στέκα, για να τα κρατάτε πίσω. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μετά από λίγη ώρα, έχετε πονοκέφαλο. Χρησιμοποιήστε το «πιστολάκι» σας και ρίξτε τον καυτό αέρα, για λίγο, στο κέντρο της στέκας, ή στους βραχίονες. Το πρόβλημα έχει λήξει.
304. Διπλάσια λοσιόν.
Ένα μπουκάλι τονωτικής λοσιόν, ίσης περιεκτικότητας με ένα γαλάκτωμα για ντεμακιγιάζ, διαρκεί το μισό χρόνο από το δεύτερο. Για να κάνετε οικονομία στην λοσιόν σας, ρίχνετέ την σ' ένα υγρό βαμβάκι, το οποίο θα απορροφά λιγότερο προϊόν.
305. Οικονομικά ντους.
Πιο τονωτικό και γρήγορο από την μπανιέρα, το ντους είναι, επίσης, πιο οικονομικό σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση νερού. Προσοχή, όμως, στα ζελ και τα άλλα υγρά αφροντούς, τα οποία κοστίζουν αρκετά ακριβά. Η τιμή τους είναι δύο με τρεις φορές υψηλότερη, από ένα κλασσικό σαπούνι!
306. Σπιτικές μάσκες.
Τα αγγούρια καθαρίζουν τα λιπαρά δέρματα, η μπανάνα απαλύνει τα ξηρά δέρματα και το καρότο δίνει λάμψη στην επιδερμίδα.
307. Η ζέστη δίνει ζωή.
Πριν χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα ομορφιάς (γαλάκτωμα για ντεμακιγιάζ, κρέμα ημέρας ή νυκτός, φον ντε τεν) ζεσταίνετέ τα στην παλάμη σας. Έτσι, θα έχουν την θερμοκρασία του σώματος, θα απλώνονται πιο εύκολα στο δέρμα και θα απορροφώνται καλύτερα, οπότε... θα χρειάζεσθε μικρότερες ποσότητες.
308. Αιώνιο άρωμα.
Οι κολώνιες και τα αρώματα, αλλοιώνονται πολύ γρήγορα από την ζέστη και –κυρίως– από το φως. Για να διατηρούνται ανέπαφα όσο περισσότερο γίνεται, αφήνετέ τα στο κουτί τους, κλεισμένα σ' ένα ντουλάπι. Προτιμήστε τα μπουκάλια μικρού μεγέθους, γιατί το άρωμα αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα όταν είναι συσκευασμένο σε μεγάλο μπουκάλι.
309. Μέχρι την τελευταία σταγόνα.
Φυλάτε τα σωληνάρια και τα μπουκαλάκια σας ανάποδα. Έτσι, θα χρησιμοποιείτε όλη την ποσότητα του προϊόντος το οποίο περιέχουν. Όσο για τα μπουκάλια του σαμπουάν, γεμίζετέ τα με νερό, όταν αρχίζουν να αδειάζουν: θα εξοικονομείτε ένα με δύο λουσίματα!
310. Κρέμα διπλής προστασίας.
Με το κρύο ή τον αέρα, το δέρμα αφυδατώνεται πιο εύκολα. Εάν η κρέμα την οποία χρησιμοποιείτε συνήθως, δεν είναι αρκετά πλούσια, απλώνετέ την δύο φορές, αφήνοντας να περάσουν πέντε λεπτά ενδιάμεσα, για να προλαβαίνει να εισχωρήσει το προϊόν. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να δαπανήσετε χρήματα για μια πιο θρεπτική κρέμα.
311. Δείγματα άνευ αξίας.
Μην διστάζετε να ζητάτε δείγματα στα φαρμακεία και τα καταστήματα καλλυντικών, για να μπορείτε να δοκιμάζετε τις καινούργιες κρέμες. Έτσι, θα ξέρετε εάν μία κρέμα σάς πηγαίνει πραγματικά, πριν αποφασίσετε να την αγοράσετε.
312. Βερνίκια διαρκείας.
Κλείνετε πάντα πολύ προσεκτικά το μπουκαλάκι με το βερνίκι σας αφού το χρησιμοποιήσετε και βάζετέ το στο ψυγείο, γιατί έτσι διατηρείται καλύτερα. Εάν, παρ' όλ' αυτά, αρχίσει να στεγνώνει, αραιώστε το με μία σταγόνα διαφανούς βάσεως. Αποφύγετε το διαλυτικό, γιατί θα το εμποδίζει να απλώνεται, μετά, καλά, στα νύχια.
313. Προσοχή στην οδοντόβουρτσα.
Κάθε δύο μήνες: αυτός είναι ο σωστός ρυθμός για να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας. Όμως, αντί να πετάτε την παλαιά, χρησιμοποιείτε την για να στρώνετε τα φρύδια σας.
314. Όπως στα ινστιτούτα.
Πώς να κάνετε καθαρισμό προσώπου στο σπίτι; Βάζετε το κεφάλι σας 10 λεπτά καλυμμένο με μία πετσέτα, επάνω από ένα μεγάλο μπωλ με ζεστό νερό και μετά σκουπίστε το πρόσωπό σας μ' ένα χαρτομάνδηλο. Η ζέστη ανοίγει τους πόρους του δέρματος, οπότε θα μπορείτε να απομακρύνετε ευκολότερα τα μαύρα στίγματα, πιέζοντάς τα ελαφρά, ανάμεσα στους δείκτες των χεριών σας, τυλιγμένους σε χαρτομάνδηλα. Απλώνετε, αμέσως μετά, ένα αντισηπτικό.
315. Σαμπουάν μακράς διαρκείας.
Τα σαμπουάν είναι, συχνά, πολύ συμπυκνωμένα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όπως είναι, αλλά πάντα αραιωμένα με λίγο νερό. Δεν χρειάζεται να βάζετε μεγάλη ποσότητα: λίγο προϊόν και ένα μόνο χέρι, εάν λούζεσθε κάθε μέρα!
316. Το χρώμα ξεγελά.
Κάτω από το «ψεύτικο» φως των καταστημάτων, το φον ντε τεν το οποίο διαλέξατε, σας φαίνεται ωραίο, αλλά στο φως της ημέρας αποδεικνύεται πολύ σκούρο για το δέρμα σας. Για να μην το πετάξετε, μπορεί να το ανοίξετε, ανακατεύοντάς το με ελάχιστη κρέμα ημέρας.
317. Νερό και κρέμα για το χτένισμα.
Τα μαλλιά σας έχουν στατικό ηλεκτρισμό: Βρέξτε λίγο τα χέρια σας και περάστε τα, με τα δάχτυλα ανοιχτά, στα μαλλιά σας. Σας τελείωσε ο αφρός και δεν μπορείτε να στερεώσετε τις μπούκλες σας; Χρησιμοποιήστε λίγη κρέμα ημέρας, αλλά σε πολύ μικρή ποσότητα, για να μην βαρύνει το κτένισμά σας.
318. Πινέλα τα οποία διατηρούνται πάντοτε ωραία.
Συνηθίστε να πλένετε τακτικά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, τα πινέλλα, τα πον-πον και τα σφουγγαράκια σας, με νερό και σαπούνι. Έτσι, τα πινέλλα σας δεν θα «μαδάνε» πολύ γρήγορα, ενώ θα αποφεύγεται και η ανάπτυξη μικροβίων, η οποία μπορεί να ευθύνεται για τα ανεπιθύμητα σπυράκια.
319. Σχολαστικά με τις κρέμες.
Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής. Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας πριν χρησιμοποιήσετε την κρέμα, ειδικά εάν είναι σε βαζάκι, και χρησιμοποιείτε την σπάτουλα. η οποία συμπεριλαμβάνεται συχνά στην συσκευασία.
320. Μακιγιάζ το οποίο κρατά.
Ψεκάζετε λίγο νερό στο πρόσωπό σας μόλις τελειώνετε το μακιγιάζ σας, για να το διατηρήσετε περισσότερο. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα ψεκαστήρι για φυτά, γεμάτο με μεταλλικό νερό.
321. Λαμπερά μαλλιά.
Τρία λεπτά με χλιαρό νερό και τελείωμα με κρύο: αυτό είναι το ιδανικό ξέβγαλμα, μετά το σαμπουάν, για να γυαλίζουν τα μαλλιά σας, χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύετε χρήματα για ειδικά προϊόντα.
322. Πριν ξεκινήσετε, θυμηθείτε...
Οι φρέσκοι λεκέδες φεύγουν ευκολότερα, ιδιαιτέρως εάν γυρίζετε τα ρούχα από την ανάποδη, προτού τα πλύνετε στο πλυντήριο και εάν διαβάζετε πάντοτε τις οδηγίες, οι οποίες βρίσκονται στις ετικέτες των ρούχων.
323. Test σταθερότητας χρωμάτων.
Βρέξτε μία μικρή επιφάνεια και σιδερώστε από πάνω ένα κομμάτι λευκό ύφασμα. Εάν ξεβάψει, πλύντε το χωριστά και ξεπλύντε με κρύο νερό.
324. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ...
Ασετόν στα ρούχα από βισκόζι, ραιγιόν και ασετάτ.
Klinex Color στα ρούχα από νάϋλον.
Λευκαντικά και χλώριο στα μάλλινα και μεταξωτά.
325. Αίμα.
Βάλτε το ρούχο αμέσως σε κρύο νερό με αλάτι. Αλλάζετε το νερό διαρκώς, μέχρι να γίνει διαυγές. Μετά πλύντε με απορρυπαντικό. Εάν ο λεκές είναι παλιός, μουσκέψτε σε κρύο νερό και προσθέστε επάνω (μετά από ένα τεστ σταθερότητας των χρωμάτων) οξυζενέ, ή Klinex Color. Μετά τρίψτε και πλύντε κανονικά.
326. Αυγό.
Αφαιρέστε το με σφουγγάρι, βουτηγμένο σε κρύο αλατόνερο και ξεπλύντε το με νερό. Για μεγάλους λεκέδες, μουλιάστε σε διάλυμα απορρυπαντικού. Τρίψτε με σφουγγάρι και πλύντε κανονικά με απορρυπαντικό.
327. Βερνίκι παπουτσιών.
Πλύντε στο χέρι με υγρό απορρυπαντικό και μερικές σταγόνες αμμωνίας. Εάν ο λεκές είναι έντονος, χρησιμοποιήστε νέφτι. Μετά πλύντε με απορρυπαντικό.
328. Ιώδιο.
Μουλιάστε αμέσως σε διάλυμα απορρυπαντικού για πλύσιμο στο χέρι, στο οποίο έχετε προσθέσει και λίγες σταγόνες αμμωνίας. Μετά πλύντε κανονικά.
329. Καφές-Τσάϊ.
Πλύντε αμέσως με το απορρυπαντικό. Εάν χρειασθεί, πλύντε τά λευκά σε διάλυμα χλωρίνης και τα χρωματιστά με Klinex Color.
330. Κερί.
Ξύστε το πλεονάζον κερί. Τοποθετήστε τό ύφασμα ανάμεσα σε 2 στυπόχαρτα, ή σε απορροφητική πετσέτα κουζίνας. Σιδερώστε τον λεκέ, μέχρι να λειώσει το κερί. Εάν μείνουν ίχνη, τρίψτε με σφουγγαράκι, βουτηγμένο σε λίγη βενζίνη και πλύντε κανονικά.
331. Κόλλες.
Ελέγξτε πρώτα την ετικέττα, για τον τύπο του υφάσματος. Οι απλές κόλλες αφαιρούνται με ασετόν. (Το ασετόν φθείρει τις υφάνσεις από ασετάτ, καθώς και τις συνθετικές.)
332. Κρασί.
Καλύψτε τον λεκέ με αλάτι, για 30 λεπτά. Μετά, τρίψτε με σφουγγάρι εμποτισμένο σε ζεστό διάλυμα απορρυπαντικού και ξεπλύντε με κρύο νερό.
333. Λάδι - Λίπη.
Βρέξτε με λίγη βενζίνη, προσθέστε ταλκ, βουρτσίστε και πλύντε κανονικά. Εάν δεν επιτρέπεται το πλύσιμο, ρίξτε ταλκ επάνω στον λεκέ και βουρτσίστε μόλις απορροφηθεί. Επαναλάβετε.
334. Λάσπη.
Ξύστε, ή βουρτσίστε, πρώτα την επιφανειακή λάσπη. Πλύντε στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία (βλ. ετικέττα υφάσματος) και δοσολογία απορρυπαντικού.
335. Μέϊκ-Απ.
Βουρτσίστε πρώτα καλά. Τοποθετήστε επάνω στον λεκέ, υγρό απορρυπαντικό, αφήστε το να δράσει και πλύντε κανονικά. Εάν ο λεκές επιμένει, βάλτε για 5 λεπτά σε αραιό διάλυμα αμμωνίας (αναλογία αμμωνίας νερού 1:100). Μετά πλύντε κανονικά.
336. Μούχλα.
Πλύντε στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία (βλ. ετικέττα υφάσματος). Για τα λευκά βαμβακερά, χρησιμοποιήστε διάλυμα χλωρίνης και για τα χρωματιστά με σταθερά χρώματα, Klinex Color.
337. Παγωτό.
Μουλιάστε σε ζεστό διάλυμα απορρυπαντικού. Εάν επιτρέπεται, πλύντε στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία. Εάν όχι (μάλλινα, μεταξωτά), καθαρίστε με σφουγγαράκι εμποτισμένο σε χλιαρό υδατικό διάλυμα βόρακα, 1,5%.
338. Ρετσίνι δένδρου.
Τοποθετήστε απορροφητικό χαρτί επάνω στον λεκέ και προσθέστε βενζίνη, ή ευκαλυπτέλαιο, από την ανάποδη του υφάσματος. Πλύντε κανονικά.
339. Σάλτσα ντομάτας.
Μουλιάστε για 1 ώρα, μέσα σε διάλυμα ζεστού νερού και γλυκερίνης, σε αναλογία 1:1. Μετά πλύντε κανονικά.
340. Σκουριά.
Τρίψτε με μίγμα από χυμό λεμονιού και αλάτι. Αφήστε 1 ώρα. Πλύντε με απορρυπαντικό. Εάν χρειασθεί, δοκιμάστε με ειδικό προϊόν απομακρύνσεως λεκέδων σκουριάς, το οποία θα βρείτε σε super markets.
341. Σοκολάτα.
Ξύστε και μετά σκουπίστε με σφουγγάρι εμποτισμένο σε ζεστό νερό και σαπούνι. Εάν ο λεκές επιμείνει, ρίξτε λίγη σκόνη βόρακα επάνω στον λεκέ και ξεπλύντε με ζεστό νερό.
342. Στυλό διαρκείας-Μαρκαδόρος.
Τοποθετήστε απορροφητικό χαρτί επάνω στον λεκέ. Τρίψτε από την ανάποδη με σφουγγαράκι εμποτισμένο σε οινόπνευμα. Μετά, τρίψτε τον λεκέ με λίγο σαπούνι. Πλύντε κανονικά.
343. Τσίκλα.
Βάλτε το ρούχο σε σακκούλα και τοποθετήστε για 1 ώρα στην κατάψυξη. Σπάστε και ξεκολλήστε την τσίκλα Αφαιρέστε τυχόν ίχνη, με βενζίνη. Πλύντε με απορρυπαντικό.
344. Φρούτα.
Ξεπλύντε αμέσως με κρύο νερό. Πλύντε με απορρυπαντικό. Εάν ο λεκές είναι παλαιός, μαλακώστε με διάλυμα γλυκερίνης και ζεστού νερού, 1:1. Μετά πλύντε κανονικά.
345. Χόρτο.
Τρίψτε αμέσως με οινόπνευμα. Εάν ο λεκές είναι παλαιός, μουλιάστε σε διάλυμα γλυκερίνης και ζεστού νερού, 1:1. Μετά πλύντε κανονικά.
346. Ξεσκονίστε τα αμπαζούρ.
Για να ξεσκονίσετε καλά τα αμπαζούρ, τρίβετέ απαλά με μερικές φέτες μπαγιάτικο ψωμί.
347. Καθαρίστε την καφετιέρα.
Όταν δεν έχετε χρησιμοποιήσει την καφετιέρα σας για αρκετό καιρό, είναι καλό να την περνάτε με λίγο σκέτο νερό, πριν την ξαναχρησιμοποιήσετε. Έτσι, δεν θα αλλοιώνεται το άρωμα του καφέ.
348. Καθαρίστε τα κηροπήγια.
Ένα κηροπήγιο με λερωμένο με κερί το οποίο έχει κρυώσει, καθαρίζεται ευκολότερα εάν το βάλετε λίγες ώρες στην κατάψυξη. Το κερί θα βγαίνει σε κομμάτια, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να χαραχθεί το ασήμι. Μπορείτε επίσης να βάλετε το κηροπήγιο κάτω από πολύ ζεστό νερό και να το τρίψετε μετά με ένα μαλακό πανί.
349. Καθαρίστε το θερμός.
Τα θερμός πλένονται με χημική μαγιά και βραστό νερό. Αφήστε τα λίγα λεπτά και μετά ξεβγάλετέ τα καλά.
350. Δώστε λάμψη στα μεταξωτά.
Για να δώσετε λάμψη στα μεταξωτά σας πουκάμισα, ή σε άλλα ευαίσθητα ρούχα, τα οποία πλένονται στο χέρι, προσθέστε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη, στο τελευταίο ξέβγαλμα. Ξαναζωντανεύει τα χρώματα και διευκολύνει το σιδέρωμα, με την προϋπόθεση ότι θα σιδερώσετε τα ρούχα όσο είναι ακόμα υγρά.
351. Φυλάξτε τις μπαταρίες.
Οι μπαταρίες πωλούνται τουλάχιστον ανά δύο. Τα ξυπνητήρια όμως χρειάζονται μόνον μία. Κολλήστε την δεύτερη πίσω από το ξυπνητήρι σας, με σελοτέϊπ. Δεν πρόκειται να την χάσετε!
352. Αποφύγετε τα τσακίσματα στα ρούχα.
Τα συνθετικά ρούχα πρέπει να τα τυλίγετε σε ρολό και όχι να τα διπλώνετε όταν τα μαζεύετε για την αλλαγή εποχής. Έτσι, αποφεύγετε τα τσακίσματα τα οποία μετά, είναι δύσκολο να εξαφανίσετε.
353. Διατηρείτε τα μπισκότα τραγανά.
Για να μένουν τα μπισκότα τραγανά, φυλάτε τα σε μεταλλικό κουτί και προσθέτετε μερικά κομμάτια ζάχαρη.
354. Διατηρήστε τα λουλούδια στο βάζο.
Χρησιμοποιείτε μία μεγάλη πατάτα για να κρατάνε τα λουλούδια στο βάζο σας (να είναι αδιαφανές!). Κάνετε τρύπες στην πατάτα και στερεώνετε μέσα τους μίσχους.
355. Αφαιρέστε τα ίχνη από αυγό στα ασημικά.
Τα ίχνη από αυγό στα ασημικά, εξαφανίζονται εάν τα τρίψετε με υγρό αλάτι.
356. Αποφύγετε την σκουριά στα εργαλεία.
Μερικές μπάλλες ναφθαλίνη, στο κουτί με τα εργαλεία, θα τα εμποδίσουν να σκουριάσουν.
357. Καθαρίστε τα άλατα του πλυντηρίου.
Για να φύγουν τα άλατα από το πλυντήριό σας, κάνετε ένα πρόγραμμα χωρίς ρούχα, αλλά αντί για απορρυπαντικό, βάλτε τέσσερα (4) λίτρα ξύδι.
358. Αφαιρέστε τα σημάδια από άλατα στα παπούτσια.
Τα σημάδια από τα άλατα στα παπούτσια τον χειμώνα, εξαφανίζονται εάν τα σκουπίσετε με ένα μαλακό πανί, βρεγμένο με ένα μείγμα από μία κουταλιά της σούπας ξύδι, διαλυμένο σε ένα φλυτζάνι νερό.
359. Γυαλιστερά ασημικά.
Τα ασημικά θα μένουν γυαλιστερά και δεν θα οξειδώνονται εάν βάζετε ένα κομμάτι κιμωλία στα κουτιά τους, όταν τα τακτοποιείτε.
360. Προστατευθείτε από τα πεσίματα.
Ράβοντας παλαιές βάτες στα γόνατα από τα παντελόνια των ποδιών σας, τα προστατεύετε από τα πεσίματα.
361. Προστατεύστε τις βελόνες του ραψίματος.
Οι βελόνες του ραψίματος, πρέπει να φυλάσσονται σε ξύλινα, ή πλαστικά, κουτιά. Εάν τις βάζετε σε μεταλλικά κουτιά, μπορεί να αμβλυνθούν οι μύτες από την ελαφριά οξείδωση.
362. Φρέσκα λαχανικά.
Απλώστε στο συρτάρι του ψυγείου σας εφημερίδα, ή χαρτί κουζίνας, και τα λαχανικά σας θα μένουν περισσότερο καιρό φρέσκα.
363. Εξαφανίστε τα σκασίματα στα έπιπλα.
Τα μικρά σκασίματα στα ξύλινα έπιπλα, εξαφανίζονται εάν τα τρίψετε με αμυγδαλέλαιο.
364. Αυξήστε την διάρκεια του σαμπουάν.
Τα σαμπουάν και τα αφρο-ντούς διαρκούν περισσότερο, εάν τα αδειάζετε σε μπουκάλια υγρού σαπουνιού.
365. Κόψτε ευαίσθητα υφάσματα.
Βάζετε το ψαλλίδι σας σε ζεστό νερό και σκουπίζετέ το γρήγορα, πριν κόψετε ευαίσθητα υφάσματα. Έτσι, θα γλυστράνε πιο εύκολα.
366. Βρείτε εύκολα τα σεντόνια σας.
Βάζοντας ένα κομμάτι χαρτόνι ανάμεσα στα σεντόνια σας, όταν τα τακτοποιείτε στο συρτάρι, θα βρίσκετε αμέσως το σετ το οποίο θέλετε.
367. Φέρτε στην ζάχαρη άχνη την αρχική της όψη.
Η ζάχαρη άχνη η οποία έχει σχηματίσει σβωλάκια, βρίσκει την αρχική της όψη, εάν βάλετε για λίγες ώρες ένα κομμάτι φρέσκο ψωμί, στο πακέττο.
368. Φρέσκο άσπρο τυρί.
Το άσπρο τυρί αφού ανοιχθεί, παραμένει φρέσκο, εάν το βάζετε στο ψυγείο, ανάποδα.
369. Πώς θα βράσετε το κουνουπίδι.
Για να αποφύγετε την άσχημη μυρωδιά, όταν βράζετε κουνουπίδι, ρίξτε μία φέτα μπαγιάτικο ψωμί στην κατσαρόλα.
370. Διατηρείστε τα κρεμμύδια.
Για να διατηρήσετε ένα κρεμμύδι το οποίο έχει κοπεί, αλείψτε το κομμένο κομμάτι με βούτυρο και τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο. Θα διατηρηθεί μερικές ημέρες στο ψυγείο, χωρίς να αφήνει μυρωδιά.
371. Για να μυρίζει όμορφα το μπάνιο.
Το μπάνιο σας θα μυρίζει όμορφα, εάν ψεκάσετε λίγο άρωμα στις λάμπες, όταν είναι σβησμένες. Όταν ανάβουν, θα ζεσταίνονται και θα αρωματίζουν τον χώρο.
372. Το σωληνάριο της οδοντόκρεμας.
Εάν το σωληνάριο της οδοντόκρεμας έχει κολλήσει, θα ανοίξει εύκολα εάν το βάλετε για λίγα λεπτά κάτω από ζεστό νερό.
373. Τα ποτήρια στα οποία βάζουμε τις οδοντόβουρτσες.
Τα ποτήρια στα οποία βάζουμε τις οδοντόβουρτσες, παραμένουν καθαρά εάν τα πλένουμε μία φορά την εβδομάδα, με ένα μείγμα χλιαρού νερού, με αλάτι.
374. Το βράσιμο των κατεψυγμένων λαχανικών.
Ρίχνετε βραστό νερό στα κατεψυγμένα λαχανικά, πριν τα μαγειρέψετε. Θα φαίνονται πιο φρέσκα.
375. Διατήρηση ελαιολάδου.
Το ελαιόλαδο διατηρείται περισσότερο καιρό φρέσκο, εάν βάλετε ένα κομμάτι ζάχαρη στο μπουκάλι.
376. Το καθάρισμα του καμένου φούρνου.
Κάηκε κάτι μέσα στον φούρνο σας; Ρίξτε αμέσως λίγο αλάτι στο σημείο εκείνο. Όταν κρυώσει ο φούρνος, τα καμένα κομμάτια θα βγαίνουν εύκολα με ένα βρεγμένο πανί.
377. Για να κάνετε την σαλάτα τραγανή.
Μία μαραμένη σαλάτα θα ξαναγίνει τραγανή, εάν την ρίξετε σε μία σαλατιέρα με κρύο νερό και τον χυμό μισού λεμονιού και την αφήσετε έτσι μισή ώρα, στο ψυγείο.
378. Απαλά μάλλινα.
Όταν πλένετε μάλλινα στο χέρι, μην τα ξεβγάζετε πολύ σχολαστικά. Εάν μείνει μία ιδέα σαμπουάν στο μαλλί, τους δίνει πιο απαλή όψη.
379. Καθαρίστε τό τηλέφωνο.
Καθαρίστε τό τηλέφωνό σας με οινόπνευμα. Θα γίνει σαν καινούργιο.
380. Μαλακώστε τίς ίνες τών μάλλινων.
Πλύνατε μία μάλλινη μπλούζα με πολύ ζεστό νερό; Ρίξτε την σε χλιαρό νερό και προσθέστε λίγο σαμπουάν για τα μαλλιά. Μερικές φορές, αυτό μαλακώνει τις ίνες του μαλλιού και τους επιτρέπει να ξαναβρούν την αρχική τους φόρμα. Το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο, αλλά αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε!
381. Καθαρίστε τά βάζα με στενό λαιμό.
Για να καθαρίσετε ένα βάζο με στενό λαιμό, βρέξτε το, ρίξτε λίγο υγρό από αυτό με το οποίο καθαρίζετε την τουαλέττα και αφήστε το δέκα (10) λεπτά. Όλοι οι λεκέδες θα εξαφανισθούν.
382. Πεντακάθαροι γιακάδες και μανσέτες.
Για να βγαίνουν οι γιακάδες και οι μανσέτες από τα πουκάμισα, πραγματικά καθαρές μετά το πλύσιμο, ρίχνετε στα πιο βρώμικα σημεία σαμπουάν για τα μαλλιά, πριν τα βάλετε στο πλυντήριο. Διαλύει τα λίπη τού σώματος.
383. Τσίκλα στα μαλλιά των παιδιών.
Κόλλησε τσίκλα στα μαλλιά των παιδιών; Τρίψτε τά μαλλιά με κρέμα για τα χέρια, ή το δέρμα, και μετά περάστε τα πολλές φορές με μια στεγνή πετσέτα.
384. Ακονίστε τό ψαλλίδι.
Ακονίστε το ψαλλίδι της κουζίνας σας, κόβοντας αλουμινόχαρτο.
385. Ισιώστε τίς ίνες τών ρούχων.
Τα ρούχα σας είναι τσαλακωμένα; Κρεμάστε τα από την μπάρα της κουρτίνας τού μπάνιου, αφήστε να τρέξει καυτό νερό και κλείστε την πόρτα και το παράθυρο. Ο ατμός διεισδύει στο ύφασμα και ισιώνει τις ίνες. Ιδιαιτέρως πρακτικό τρυκ, για τα ταξίδια.
386. Καθαρισμός υφασμάτινων παπουτσιών.
Καθαρίζετε τα εσπαντρίγ και τα άλλα υφασμάτινα παπούτσια, με μια παλαιά οδοντόβουρτσα βουτηγμένη σε λίγο σαμπουάν για χαλιά.
387. Συγκεντρώστε τά πράγματα των παιδιών.
Τα παιδιά σας αφήνουν τα πράγματά τους παντού μέσα στο σπίτι και στα μπαλκόνια; Αγοράστε στο καθένα ένα καλάθι με ροδάκια, από αυτά στα οποία βάζουμε τα λαχανικά. Θα ρίχνουν τα πράγματά τους μέσα και θα μπορούν να τα μεταφέρουν όπου θέλουν.
388. Εάν το φερμουάρ τού καλοκαιρινού παντελονιού κατεβαίνει.
Το φερμουάρ του καλοκαιρινού σας παντελονιού κατεβαίνει; Περάστε μία αρκετά γερή κλωστή, στο μεταλλικό άκρο, δέστε την σε μία θηλιά και πιάνετέ την στο κουμπί, όταν κλείνετε το φερμουάρ.
389. Ταιριάξτε τίς μονές κάλτσες.
Κάθε φορά που μετά το πλύσιμο σάς μένουν κάλτσες μονές, ρίχνετέ τις σε μία σακούλα. Όταν γεμίσει, ζητήστε από τα παιδιά σας να τις κάνουν ζευγάρια. Για εκείνα θα είναι παιγνίδι, ενώ εσείς θα κερδίσετε χρόνο.
390. Διατηρήστε τήν βαλίτσα σας τον χειμώνα.
Πριν μαζέψετε την βαλίτσα, ή τον σάκκο σας, για τον χειμώνα, περάστε την με ένα άχρωμο κερί για να διατηρηθεί το δέρμα και επιμείνετε σε όλα τα κλεισίματα (φερμουάρ, πόρπες κ.λπ.). Την επόμενη φορά που θα την χρησιμοποιήσετε, θα ανοίξει χωρίς πρόβλημα.
391. Το περιεχόμενο του καταψύκτη.
Δυσκολεύεστε να βρείτε τί έχει ο καταψύκτης σας; Φτιάξτε έναν κατάλογο με το περιεχόμενό του, κολλήστε το στην πόρτα και σβήνετε ό,τι καταναλώνετε.
392. Τα μικρά βαζάκια μαρμελάδας.
Μην πετάτε τα μικρά βαζάκια μαρμελάδας. Είναι ό,τι χρειάζεται για να βάζετε κρέμα για τα χέρια, όταν φεύγετε για Σαββατοκύριακο.
393. Αυτοσχέδιος σάκκος.
Εάν πρέπει να μεταφέρετε ρούχα και δεν έχετε βαλίτσα, βάλτε τα στο εσωτερικό ενός πανωφοριού. Όταν το κουμπώσετε, θα γίνει ένας αυτοσχέδιος σάκκος.
394. Ωραία μπουκέττα με λουλούδια.
Για να φτιάχνετε ωραία μπουκέττα με λουλούδια του καλοκαιριού, βάζετε στον πάτο του βάζου, βότσαλα, ή χρωματιστούς βώλους, για να τα συγκρατούν.
395. Λεκέδες στην πόρτα τού ψυγείου.
Για να αποφύγετε τους λεκέδες από χυμούς φρούτων και άλλα αναψυκτικά, στην πόρτα του ψυγείου σας, καλύψτε τήν επιφάνεια με διαφανή μεμβράνη, την οποία μπορείτε μετά να βγάλετε εύκολα.
396. Προετοιμασθείτε για τις διακοπές.
Πριν φύγετε για διακοπές, κάντε έναν κατάλογο με τα πράγματα τα οποία δεν πρέπει να ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας. Κρατήστε αυτόν τον κατάλογο. Θα σας χρησιμεύσει για να βεβαιωθείτε, ξεκινώντας, εάν τα έχετε πάρει όλα.
397. Αυτοσχέδιο ποτιστικό σύστημα.
Για να επιζήσουν τα φυτά εσωτερικού χώρου κατά την απουσία σας, δεν χρειάζεται να επενδύσετε σε ποτιστικό σύστημα. Γεμίστε έναν κουβά με νερό και κόψτε ένα παλιό καλσόν στα δύο. Μετά, βάλτε το κομμάτι του σλιπ στον κουβά και το κομμάτι του ποδιού στην γλάστρα. Το χώμα θα παραμείνει υγρό, χάρις σε ένα φαινόμενο τριχοειδών.
398. Διώξτε τά μυρμήγκια.
Διώξτε τά μυρμήγκια από την κουζίνα σας, ρίχνοντας απλώς λίγο ταλκ στην πόρτα.
399. Ανέξοδα αποσμητικά χώρου.
Αντί να ξοδεύετε χρήματα για αποσμητικά χώρου, επωφεληθείτε από την εποχή με τα φρέσκα μυρωδικά. Βάζετέ τα σε μικρά βάζα και, ακόμη και όταν ξεραθούν, θα αναδύουν ένα λεπτό άρωμα.
400. Για να μην χαθούν όλα τα πράγματα στο ταξίδι.
Εάν φεύγετε για διακοπές με αεροπλάνο, μοιράστε τα πράγματα όλων σε διάφορες βαλίτσες. Έτσι, εάν χαθεί μία βαλίτσα, κανείς δεν θα έχει χάσει όλα τα πράγματά
401. Η τέχνη της βαλίτσας.
Όταν φτιάχνετε την βαλίτσα σας, βάζετε τα πιο βαριά πράγματα κάτω, για να μην πατικώσουν τα εύθραυστα. Μην γεμίζετε ποτέ την βαλίτσα, ή τον σάκκο σας, σε σημείο ώστε να είναι δύσκολο να κλείσει, διότι έτσι είναι σίγουρο ότι θα βγουν όλα τσαλακωμένα.
Βάζετε τις σόλες των παπουτσιών στα τοιχώματα της βαλίτσας, ώστε να πιάνουν όσο λιγότερο χώρο γίνεται. Βάζετε τα τζην και τα πουλόβερ, πριν από τα άλλα ρούχα. Δεν τσαλακώνουν εύκολα, ενώ τα πράγματα τα οποία θα μπουν από επάνω, θα τα πατικώσουν, οπότε θα δημιουργηθεί περισσότερος χώρος.
Βάζετε τις κάλτσες και τα εσώρουχα, σε παπούτσια, ή σε σακκουλάκια (τα οποία χρειάζονται έτσι κι' αλλιώς, μετά για τα άπλυτα). Τα πιο εύθραυστα και τα πιο ελαφριά πράγματα θα πρέπει να τα βάλετε πάνω-πάνω.
Τα υπόλοιπα εσώρουχα μπορούν να χωθούν ανάμεσα στα ρούχα. Πριν κλείσετε τις ζώνες, στο εσωτερικό της βαλίτσας, προστατέψτε τα ρούχα με μία πετσέτα, για να μην τσαλακωθούν.
402. Προλάβετε τις μυρωδιές.
Εάν πρόκειται να λείψετε περισσότερο από μία εβδομάδα, αδειάστε από το ψυγείο σας ό,τι μπορεί να χαλάσει. Πλύνετε το ψυγείο και βάλτε μέσα ένα μπωλ με μαγιά, για να απορροφά τις μυρωδιές.
403. Αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Μην γράφετε ποτέ την διεύθυνση του σπιτιού σας στις αποσκευές σας. Βάλτε καλύτερα την διεύθυνση της δουλειάς σας. Έτσι, κανείς δεν θα μπορεί να εντοπίσει το άδειο σας σπίτι.
404. Αρωματίστε τό αυτοκίνητο.
Βάλτε ένα αρωματικό κερί, χωρίς να το ανάψετε, στο αυτοκίνητό σας. Θα δίνει άρωμα και κυρίως, θα διαρκεί περισσότερο από τα διάφορα αποσμητικά αυτοκινήτου.
405. Κρατήστε τό αυτοκίνητο δροσερό.
Ο ήλιος ο οποίος πέφτει επάνω στο αυτοκίνητο, το κάνει καμίνι. Μία ψάθα για την παραλία στο παρμπρίζ, φέρνει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα με τα ειδικά καλύμματα.
406. Έξυπνη χειραποσκευή.
Εμποτίστε ένα γάντι μπάνιου με μερικές σταγόνες λάδι λεβάντας και βάλτε το μέσα σε μια πλαστική σακκούλα, στην χειραποσκευή σας. Χρησιμοποιείτε το για να δροσίζετε τα χέρια και το πρόσωπό σας.
407. Κρατήστε τά παιδιά απασχολημένα στο ταξίδι.
Όταν κάνετε μεγάλα ταξίδια με αυτοκίνητο, μαθαίνετε στα παιδιά σας τα σήματα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Θα απασχολούνται αναγνωρίζοντάς τα και θα περνά η ώρα τους ευκολότερα.
408. Για να μην ξηραίνεται το δέρμα.
Έχετε ένα σωληνάριο με κρέμα για τα χέρια, στο αυτοκίνητό σας. Τα σαπούνια και ο ζεστός αέρας για το στέγνωμα των χεριών στα διάφορα σημεία στα οποία θα κάνετε στάση, ξηραίνουν το δέρμα.
409. Παιγνίδια για τα παιδιά.
Φροντίστε να έχετε μαζί σας μερικά παιγνίδια παραπάνω, για να απασχολούνται τα παιδιά σας.
410. Ευχάριστες αναμνήσεις.
Αγοράζετε μία κάρτα από κάθε μέρος από το οποίο περνάτε. Σημειώνετε επάνω την ημερομηνία και γράφετε μερικά λόγια. Αυτό θα σας θυμίζει, τον χειμώνα, ευχάριστες αναμνήσεις.
411. Απασχολήστε ευχάριστα τα μεγαλύτερα παιδιά.
Δώστε στα μεγαλύτερα παιδιά έναν χάρτη και προτείνετέ τους να παρακολουθούν την διαδρομή και να σημειώνουν ό,τι τους κάνει εντύπωση.
412. Συγκεντρώστε τά σκουπίδια.
Έχετε πάντοτε στο αυτοκίνητο μερικές πλαστικές σακκούλες για τα σκουπίδια, από τις καραμέλλες και τα τσιπς, τα οποία θα τρώνε τα παιδιά σας.
413. Καθαρίστε τά παιγνίδια από την άμμο.
Όταν πηγαίνετε στην θάλασσα με μικρά παιδιά, σκεφθείτε να έχετε μαζί σας ένα φιλέ. Το απόγευμα, πριν γυρίσετε, ρίχνετε όλα τους τα παιγνίδια στο φιλέ και περνάτε τα κάτω από το νερό. Έτσι, θα φεύγει εύκολα η άμμος.
414. Για να μην φάει άμμο το μωρό.
Το μωρό σας κινδυνεύει να φάει άμμο, παίζοντας στην παραλία; Πάρτε του μία μικρή φουσκωτή πισίνα. Βάζετέ το μέσα με τα παιγνίδια του και η άμμος θα είναι πλέον πολύ μακριά για να φθάσει στο στόμα του. Ξεφούσκωτη η πισίνα, μεταφέρεται πάρα πολύ εύκολα.
415. Ξεχωρίστε εύκολα τα παιδιά σας.
Όταν κάνετε περιπάτους, μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά σας από τα μάτια σας. Φοράτε τους ρούχα ζωηρόχρωμα, ώστε να τα ξεχωρίζετε, ακόμή και ανάμεσα στον πολύ κόσμο. Εξηγήστε τους ότι δεν πρέπει να απομακρύνονται για κανέναν λόγο από κοντά σας.
416. Πάντα μαζί με τα παιδιά σας.
Μην αφήνετε τα παιδιά σας μόνα, ειδικώς σε μέρη με πολύ κόσμο. Συνοδεύετέ τα στην τουαλέττα, ακόμη και εάν είναι απολύτως ικανά να πάνε μόνα τους.
417. Παρακολουθείτε τά παιδιά σας.
Παρακολουθείτε τα παιδιά σας όταν ασχολούνται με κάποιο άθλημα, ή άλλες δραστηριότητες. Ακόμη και εάν έχουν απόλυτη αυτοπεποίθηση στο σπίτι, μπορεί να συναντήσουν δυσκολίες σε ένα άγνωστο μέρος.
418. Όταν τρώτε έξω.
Χρησιμοποιείτε πλαστικά πιάτα και ποτήρια, όταν τρώτε έξω. Φροντίζετε να έχετε εντομο-απωθητικά σε κάθε τραπέζι. Απομακρύνετε τυχόν τοξικά φυτά, ειδικώς εάν πρόκειται να έλθουν παιδιά. Σκεπάζετε τις πιατέλλες με διαφανή μεμβράνη, μέχρι να σερβίρετε. Κρατάτε στο ψυγείο τα φαγητά τα οποία χαλάνε εύκολα, μέχρι σχεδόν την τελευταία στιγμή. Είδη σαν την μαγιονέζα, χαλάνε πολύ γρήγορα εάν εκτεθούν στον ήλιο. Σερβίρετέ τα επάνω σε ένα στρώμα πάγου. Σκεπάζετε τα φαγητά, για να τα προστατέψετε από τα έντομα.
419. Τα εργαλεία κηπουρικής.
Μαζέψτε όλα τα εργαλεία της κηπουρικής, σε ένα μέρος.
420. Το έξυπνο μπάρμπεκιου.
Ετοιμάζετε μπάρμπεκιου; Φροντίστε να έχετε και μία εναλλακτική λύση, για την περίπτωση βροχής. Μην καλέσετε περισσότερα άτομα από όσα χωράνε μέσα στο σπίτι σας.
421. Διώξτε τον σκώρο.
Άδεια δείγματα από αρώματα, ή άδεια μπουκάλια από αρώματα, τοποθετημένα στα ντουλάπια, διώχνουν τον σκώρο.
422. Πώς θα βράσετε ένα ραγισμένο αυγό.
Εάν τρίψετε το ραγισμένο σημείο με μία φέτα λεμόνι, το αυγό θα βράσει χωρίς να βγει το ασπράδι στο νερό. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, προσθέτετε λίγο ξύδι στο νερό, οπότε ακόμα και εάν τα αυγά ραγίσουν, το ασπράδι δεν θα βγαίνει έξω.
423. Μείωση θερμοκρασίας.
Για να ελαττώσετε γρήγορα την ζέστη στον φούρνο, βάλτε επάνω στην σχάρα, ένα σκεύος με πολύ κρύο νερό.
424. Πώς θα κόβετε το ψωμί-φόρμα για τοστ.
Είναι δύσκολο να κόψετε την φόρμα σε φέτες, όταν είναι φρέσκια. Θα είναι ευκολότερο, εάν βάλετε το ψωμί στον καταψύκτη, για 30 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες. Μετά, με ένα καλό μαχαίρι θα είναι παιγνιδάκι.
425. Διατηρήστε τίς κρέπες ζεστές.
Για να το πετύχετε, μην τις βάζετε στον φούρνο, γιατί ξεραίνονται. Βάλτε τις καλύτερα σε ένα πιάτο και τοποθετήστε το επάνω από μία κατσαρόλα με βραστό νερό. Σκεπάστε τις με ένα άλλο πιάτο, ανάποδα, για να διατηρηθούν ζεστές.
426. Η μαρέγκα δεν είναι τόσο δύσκολη.
Τα ασπράδια κτυπιούνται εύκολα μαρέγκα, εάν τους ρίξετε λίγο αλάτι, ή μερικές σταγόνες λεμόνι, ή ακόμη λίγη ζάχαρη άχνη. Αφού γίνει η μαρέγκα, περάστε το σκεύος κάτω από πολύ κρύο νερό, για να ξεκολλήσει ολόκληρη, σαν ένα κομμάτι.
427. Τραγανιστές τηγανητές πατάτες.
Οι καλές τηγανητές πατάτες είναι τραγανιστές και γερές. Για να έχετε σίγουρη επιτυχία, αφήνετέ τις μισή ώρα πασπαλισμένες με λίγο αλάτι. Μετά στεγνώστε τις με ένα πανάκι και θα είναι έτοιμες για τηγάνισμα.
428. Γρήγορα καναπεδάκια.
Για να κερδίζετε χρόνο, μην κόβετε το ψωμί για τοστ στο πλάτος τους, αλλά σε μεγάλες φέτες κατά μήκος. Αλείφετε τις φέτες με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, για να απλώνεται καλύτερα. Στην συνέχεια, κόβετε τα τετραγωνάκια. Η διακόσμηση γίνεται πάντα τελευταία.
429. Για τα γκρατέν ζυμαρικά.
Στα γκρατέν, ή ακόμη και στις απλές συνταγές με ζυμαρικά, για να λειώσει και να πάει παντού το έμενταλ, ή η γραβιέρα, δεν πρέπει να τα τρίβετε πολύ λεπτά, αλλά μάλλον χονδρά ή, ακόμη καλύτερα, να τα κόβετε σε λεπτές φέτες, τις οποίες θα ρίχνετε μετά στα ζεστά ζυμαρικά, ανακατεύοντας έτσι, ώστε να λειώσει το τυρί τελείως.
430. Πώς θα βουτυρώνετε εύκολα τις φόρμες.
Είναι ευκολότερο να βουτυρώσετε μία φόρμα εάν έχετε πριν ζεστάνει το βούτυρο. Κατόπιν, αρκεί να το απλώσετε με ένα πινέλλο, ή με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας. Ακόμα πιο απλό: βάλτε την φόρμα τρία λεπτά σε ζεστό φούρνο, πιάστε ένα κομμάτι βούτυρο με ένα πηρούνι και περάστε το στα τοιχώματα της φόρμας.
431. Όχι στην μυρωδιά του σκόρδου.
Για να διώξετε την μυρωδιά την οποία αφήνει το ωμό σκόρδο στα δάκτυλα, υπάρχει ένα πολύ αποτελεσματικό τέχνασμα: κάτω από κρύο νερό, τρίψτε τα δάκτυλά σας στην λάμα ενός μαχαιριού από ανοξείδωτο ατσάλι.
432. Για να γίνονται οι τάρτες σας τραγανές.
Για να πετυχαίνετε ζύμη για τάρτες τραγανή, πρέπει να την ψήνετε σε δύο χρόνους: πρώτα κανονικά και μετά, πέντε λεπτά πριν το τέλος, να την βγάζετε από την φόρμα και να την βάζετε στην σχάρα. Πριν βάλετε τα φρούτα τα οποία «βγάζουν» νερό, απλώνετε μία στρώση ασπράδι (με ένα πινέλλο), ή πασπαλίζετε με λίγο σιμιγδάλι. Το ασπράδι κάνει αδιάβροχη την ζύμη, ενώ το σιμιγδάλι απορροφά την υγρασία.
433. Πώς να σώζετε την μαγιονέζα.
Όταν η μαγιονέζα αρχίζει να χωρίζεται, μπορείτε να την σώσετε ζεσταίνοντάς την σε μπεν μαρί. Σε ένα μπωλ, βάζουμε μία κουταλιά του γλυκού μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Στην συνέχεια, προσθέτουμε προοδευτικά την μαγιονέζα η οποία έχει αρχίσει να κόβει, κτυπώντας ώστε το μείγμα να πήξει. Πριν συνεχίσετε την διαδικασία, βεβαιωθείτε ότι η μαγιονέζα έχει ξαναγίνει ομοιογενής.
434. Πώς θα γλυκάνετε μία πολύ αλμυρή σάλτσα.
Εάν ξέφυγε το χέρι σας στο αλάτι, βάλτε μία ζαχαρίτσα σε ένα κουτάλι και βουτήξτε την για μία στιγμή στην σάλτσα, χωρίς να την αφήσετε να πέσει μέσα. Βγάλτε το κουτάλι, πριν προλάβει η ζάχαρη να λειώσει τελείως. Δοκιμάστε την σάλτσα και επαναλάβετε εάν χρειασθεί.
435. Φρυγανίζετε το ψωμί χωρίς φρυγανιέρα.
Η λύση: βάλτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (το πιο χονδρό) σε ένα μάτι της κουζίνας προθερμασμένο σε μέτρια φωτιά και αφήστε το ψωμί σας να φρυγανισθεί, πρώτα από την μία και μετά από την άλλη μεριά.
436. Για να μην πετάγεται το νερό όταν βράζετε ρύζι.
Όταν βράζει, το ρύζι κάνει μεγάλες φουσκάλες οι οποίες πετάγονται και λερώνουν την κουζίνα. Τέλος στην αγγαρεία του καθαρίσματος, προσθέτοντας ένα κομμάτι βούτυρο στο νερό του βρασμού, το οποίο δεν θα πετάγεται πια.
437. Πώς θα στρώνετε τέλεια τα γλυκά σας.
Όταν ένα γλυκό πρέπει να καλυφθεί με ένα σχετικά υγρό μείγμα, υπάρχει κίνδυνος να μουσκέψει. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να περνάτε πρώτα την επιφάνεια με λίγη μαρμελάδα, η οποία θα παίζει ρόλο μονωτικό.
438. Λειωμένη σοκολάτα χωρίς σβωλαράκια.
Όταν λειώνετε σοκολάτα, δεν πρέπει να βάζετε νερό, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σχηματισθούν σβώλοι. Για να ξαναγίνει λεία, τραβήξτε την από την φωτιά και προσθέστε σιγά-σιγά μία με δύο κουταλιές του γλυκού λάδι, ή βούτυρο λειωμένο.
439. Για να μην «πέφτει» η μαρέγκα κατά το ψήσιμο.
Για να μην «πέσουν» οι μαρέγκες σας κατά το ψήσιμο, πριν τις βάλετε στον φούρνο, βουτυρώνετε με άφθονο βούτυρο την πλάκα του φούρνου και πασπαλίζετέ τις με ζάχαρη άχνη. Κυρίως, μην ανοίξετε τον φούρνο την ώρα που ψήνονται.
440. Πώς θα μαγειρεύετε το ψάρι ολόκληρο χωρίς διαλύεται.
Όταν θέλετε να βγάλετε το ψάρι από την κατσαρόλα για να το σουρώσετε, μπορεί συχνά να σας κόβεται σε δύο, ή τρία, κομμάτια. Για να διευκολύνετε αυτήν την διαδικασία, πρέπει να βάζετε στον πάτο της κατσαρόλας ένα αλουμινόχαρτο, το οποίο θα ξεπερνά αρκετά και τα δύο τοιχώματα. Για να βγάλετε το ψάρι δεν θα έχετε παρά να ενώσετε τις δύο άκρες του αλουμινόχαρτου και να το τραβήξετε προς τα επάνω.
441. Ενυδατώστε ταχύτατα τις σταφίδες σας.
Εάν ξεχάσατε να μουλιάσετε τις σταφίδες, δύο με τρεις ώρες πριν τις χρησιμοποιήσετε στην συνταγή σας, χρησιμοποιήστε τον φούρνο μικροκυμάτων. Τριάντα γραμμάρια σταφίδες σε μισό φλυτζάνι ρούμι, φουσκώνουν υπέροχα μετά από τριάντα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων.
442. Για να μην ξεθωριάζουν τα γράμματα στο φούτερ.
Τα μαύρα γράμματα στο αγαπημένο φούτερ του παιδιού σας, ξεθωριάζουν μετά από μερικά πλυσίματα; Περάστε τα από πάνω, με έναν μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδόρο.
443. Σημειώστε τις χρήσιμες πληροφορίες.
Αγοράστε μία θήκη για επισκεπτήρια και σημειώστε: μεγέθη ρούχων και νούμερα παπουτσιών όλης της οικογένειας, το μοντέλλο της σακκούλας για την ηλεκτρική σκούπα, τις μπαταρίες και διάφορα άλλα ανταλλακτικά τα οποία χρησιμοποιούμε περισσότερο στο σπίτι. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε το νούμερο από το κραγιόν το οποίο σας άρεσε, ή ένα παιγνίδι το οποίο σας ζήτησε το παιδί σας και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Το μικρό αυτό σημειωματάριο, σας βοηθά να κερδίσετε χρόνο και χρήματα!
444. Το καινούριο κλειδί.
Για να γλυστράει ευκολότερα ένα καινούργιο κλειδί στην κλειδαριά, τρίβετε τα δόντια του με την μύτη ενός μολυβιού.
445. Διατηρήστε τα σταφύλια.
Τα σταφύλια διατηρούνται περισσότερο καιρό φρέσκα, εάν βάλετε την άκρη από το τσαμπί, σε λίγο νερό.
446. Για να φαίνονται σαν αληθινά τα ψεύτικα λουλούδια.
Τα ψεύτικα λουλούδια κάνουν πιο ευχάριστα τα παράθυρα, τα οποία δεν είναι αρκετά φωτεινά για να τοποθετήσετε αληθινά. Το τέχνασμα για να φαίνονται τα φυτά σας σαν «αληθινά»: ανακατέψτε σε μία ζαρντινιέρα φυτά υφασμάτινα με μερικά αληθινά πράσινα φυτά, τα οποία αντέχουν στην σκιά, όπως π.χ. κισσό.
447. Για να απορροφήσετε λεκέδες λίπους από τα πατώματα.
Η άμμος υγιεινής της γάτας, είναι πολύ χρήσιμη για να απορροφά τους λεκέδες από λίπος από τα πατώματα: ρίξτε λίγο επάνω από τον λεκέ, αφήστε την μερικά λεπτά να απορροφήσει το λίπος και σκουπίστε.
448. Για να διώξετε τα περιστέρα από το μπαλκόνι.
Περιστέρια κουρνιάζουν στα παράθυρα, ή στα μπαλκόνια σας; Ρίχνετε στα σημεία αυτά βαζελίνη και τα πουλιά δεν θα πλησιάζουν πια.
449. Για να μην ψάχνετε την ντουλάπα.
Τοποθετήστε στο εσωτερικό της ντουλάπας σας έναν κατάλογο, στον οποίο θα έχετε γράψει κάθε τι που έχετε τακτοποιήσει στα ψηλά ράφια: έτσι θα αποφύγετε μάταιο ψάξιμο.
450. Καθαρή κουρτίνα στο μπάνιο.
Για να μένει καθαρή η κουρτίνα του μπάνιου, περνάτε την κάθε φορά με ένα δέρμα, όσο είναι ακόμα υγρή.

 

Τα κεριά ταιριάζουν παντού και δημιουργούν -πόσο μάλιστα αυτές τις γιορτινές ημέρες- ζεστή ατμόσφαιρα. Πόσο χάλια όμως γίνονται όταν αρχίζουν να λιώνουν και να στάζουν δημιουργώντας γρήγορα δύσκολους λεκέδες.
Βούτηξε λοιπόν τα κεριά σας πριν τα ανάψετε μέσα σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό, τόσο όσο χρειάζεται για να τα σκεπάσει. Ρίξτε στο νερό 3 κουταλάκια αλάτι και αφήστε τα εκεί για μισή ώρα. Βγάλτε τα, σκουπίστε τα, και θα καούν μέχρι τέλους χωρίς να στάξουν!
Εάν το βάζο, το μπουκάλι του νερού ή η κρυστάλλινη κανάτα σου, έχει λεπτό στόμιο και δεν χωράει να περάσει το χέρι σου για να το καθαρίσεις καλά, μην στεναχωριέσαι!
Ρίξε μέσα μια χούφτα χονδρό αλάτι, ή ρύζι και ξίδι και πρόσθεσε μέσα ζεστό νερό. Κούνησε το με δύναμη πάνω - κάτω. Το αλάτι ή το ρύζι θα "ξύσει" τα σημεία που πρέπει και θα αφαιρέσει τα άλατα.Ξέβγαλε το πολύ καλά και το βάζο ή η κανάτα σου θα λάμπει και πάλι!
Για να φύγει η δυσάρεστη μυρωδιά του ωμού σκόρδου όταν το ψιλοκόβετε...
τρίψτε τα χέρια σας σε ένα ανοξείδωτο κουτάλι κάτω από τρεχούμενο νερό. Το μέταλλο θα ουδετεροποιήσει την έντονη μυρωδιά!
Διώχνετε την δυσάρεστη μυρωδιά της χλωρίνης απ'τα χέρια σας...
τρίβοντας τα με ξίδι ή λεμόνι. Μετά τα πλένετε με σαπούνι
Για να καθαρίσετε το χαλάκι της εξώπορτας από τη σκόνη....
σκορπίστε πάνω ψιλό αλάτι και μετά 1-2 ώρες σκουπίστε με σκληρή βούρτσα και τινάξτε καλά. Μαζί με το αλάτι θα φύγει η σκόνη και τα χρώματα θα ζωντανέψουν!
Εάν ακόμη χρησιμοποιείτε την οδοντόκρεμά σας μόνο για το πλύσιμο των δοντιών, τότε ανακαλύψτε νέους έξυπνους τρόπους χρήσης της, που δεν θα φανταζόσασταν ποτέ! 
Σβήνει σημάδια από δερμάτινα
Παλτά, παπούτσια, τσάντες γεμάτες γρατζουνιές ή σημάδια; Βάλτε σε ένα στεγνό πανί λίγη οδοντόκρεμα και τρίψτε την περιοχή καλά. Στην συνέχεια σκουπίστε με ένα νωπό πανί. Το δέρμα θα είναι σαν καινούργιο!
Όχι πια θαμποί καθρέπτες
Εάν οι καθρέπτες και τα τζάμια μετά το μπάνιο σας είναι θαμπά και γεμάτα υδρατμούς με αποτέλεσμα αμέσως μετά να χρειάζονται καθάρισμα, αποφύγετε το θάμπωμα με λευκή οδοντόκρεμα (όχι τζελ). Απλώστε μια μικρή ποσότητα σε κάθε επιφάνεια, τρίψτε λίγο μέχρι να γυαλίσουν και κάνετε το μπάνιο σας ξέγνοιαστοι!
Ασπρίζει και καθαρίζει το καουτσούκ
Παπούτσια για σπορ, παιχνίδια, προστατευτικά επίπλων, λαστιχένιες επιφάνειες, οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από καουτσούκ μπορείτε να το κάνετε να λάμψει με λίγη λευκή οδοντόκρεμα (όχι σε μορφή τζελ) που θα τρίψετε επάνω του. Καθαρίστε με ένα βρεγμένο πανί και έτοιμοι!
Καθαρίζει το σίδερο
Εάν η πλάκα του σίδερου έχει υπολείμματα καμένων υφασμάτων τότε το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη οδοντόκρεμα. Εφαρμόστε την σε κρύο ή χλιαρό σίδερο, τρίψτε καλά και ξεπλύνετε με ένα νωπό πανί. Η πλάκα θα γυαλίσει και θα ξαναγίνει σαν καινούργια!
Αρωματικό για το αυτοκίνητο
Εάν ψάχνετε ένα φρέσκο άρωμα για το αυτοκίνητό σας και θέλετε μια εύκολη λύση με διάρκεια, τότε εμποτίστε ένα μικρό ύφασμα ή ένα χαρτομάντηλο με μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας. Έπειτα, διπλώστε το καλά και τοποθετήστε το κάτω από το κάθισμά σας, ή μέσα σε κάποιο ντουλαπάκι. Η θερμότητα του εσωτερικού του αυτοκινήτου θα βοηθάει να εκλύεται το δροσιστικό άρωμα της αγαπημένης σας οδοντόκρεμας για εβδομάδες!
Αν ένα ρούχο σας έχει λιπαρό λεκέ και το προσέξατε την ώρα που το σιδερώνατε, τότε υπάρχει τρόπος να τον απομακρύνετε.
Διπλώστε ένα παγάκι σε μικρή πετσέτα ή σε καθαρό πανάκι και τρίβετε το παγάκι επάνω στον λεκέ. Μετά σιδερώνετε και θα δείτε ότι έχει εξαφανιστεί!
Νομίζατε ότι το ασετόν ξεβάφει μόνο το μανό απ'τα νύχια μας;;Λάθος!!! Το ασετόν μπορεί να...
βγάλει λεκέδες λαδομπογιάς από πλακάκια ή μάρμαρα. Προσέξτε όμως να ξεβγάλετε αμέσως μετά το σημείο με αρκετό νερό!
Αν σας πέσει το πιάτο και λεκιάσετε το χαλί με σάλτσες ή με λάδι, μην απογοητευτείτε!
Πασπαλίστε το σημείο με άφθονο ταλκ και τρίψτε γερά με το χέρι. Αν ο λεκές πήγε πολύ βαθιά και πέρασε και από την πίσω πλευρά του χαλιού σας, ρίξτε μπόλικο ταλκ σε ένα κομμάτι εφημερίδας και στρώστε το κάτω απ'το χαλί στο σημείο του λεκέ. Αφήστε 24 ώρες να "ρουφήξει" το λίπος. Αν δείτε ότι χρειάζεται, επαναλάβετε τη διαδικασία με καινούρια εφημερίδα. Μετά, σκουπίστε πολύ καλά με την ηλεκτρική σας σκούπα
Αν φυλάτε τα ποτήρια σας τακτοποιώντας τα σε στοίβα, το ένα μέσα στο άλλο, είναι πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να σφηνώσουν και να μην μπορείτε να τα ξεχωρίσετε. Για να τα χωρίσετε χωρίς να σπάσουν...
βυθίστε το κάτω - κάτω σε ένα μπολ με ζεστό νερό και γεμίστε το πάνω - πάνω με κρύο νερό. Θα ξεσφηνώσουν αμέσως!
Όταν έχετε στο ψυγείο σας τρόφιμα με έντονη μυρωδιά και μυρίζει δυσάρεστα....

Βάλτε στο μεσαίο ράφι και κοντά στην πλάτη του ψυγείου ένα κομματάκι κιμωλία, που έχει την ιδιότητα να απορροφά τις μυρωδιές και φροντίζετε να την αλλάζετε κάθε δύο βδομάδες!
Αν θέλετε να Μυρίζει η κουζίνα σας ωραία μετά από το μαγείρεμα....
βάλτε πάνω στο ζεστό μάτι της κουζίνας λίγη σκόνη ελληνικού καφέ. Έτσι ο χώρος σας θα γεμίσει με ένα ευχάριστο άρωμα καφέ. Επίσης μπορούν να φύγουν οι μυρωδιές, αν μέσα σε ένα σταχτοδοχείο κάψετε φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού.
Εύκολες λύσεις για του δύσκολους λεκέδες!!

Μελάνι: Αν το ύφασμα είναι λευκό, τότε τρίβετε τον λεκέ με χλιαρό νερό και χλωρίνη. Αν είναι χρωματιστό, τρίβετε με χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι ή με καθαρό οινόπνευμα. Ξεπλένετε καλά.

Αυγό: Μουλιάζετε το λεκέ σε κρύο ή χλιαρό νερό και τρίβετε απαλά.

Αίμα: Αφήνετε τον λεκέ να μουλιάσει μέσα σε κρύο νερό, τρίβοντας τον. Αν ο λεκές επιμεένι, τότε τρίβετε με οξυζενέ ή με νερό και χυμό λεμονιού.

Κερί: Βγάζετε προσεκτικά το κερί με λάμα από μαχαίρι με στρογγυλές άκρες και στην συνέχεια βάζετε το σημείο του υφάσματος που έχει πέσει το κερί ανάμεσα σε δύο φύλλα εφημερίδας και σιδερώνετε.

Χρώμα: Καθαρίζετε αμέσως με νέφτι ή με μισή ποσότητα από νέφτι και μισή αμμωνία ή ακόμα με νερό και λίγες σταγόνες από αμμωνία.


Καθαρίστε το μπάνιο σας με φυσικά και εύκολα καθαριστικά που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας!

Μαγειρική σόδα και ξίδι: Ρίξτε στη λεκάνη σόδα και στη συνέχεια ψεκάστε με ξίδι και τρίψτε καλά με το ειδικό σκουπάκι. Η λεκάνη θα καθαρίσει τέλεια και θα μυρίζει όμορφα. 

Για το βαθύ καθαρισμό της μπανιέρας: Απλώστε σε ένα σφουγγάρι ξίδι και σκουπίστε την. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τη σόδα σαν να ήταν σκόνη καθαρισμού και τρίψτε δυνατά με ένα υγρό σφουγγάρι. Ξεβγάλετε καλά. 

Για να απολυμάνετε τα πλακάκια του μπάνιου σας :και να τα κάνετε να λαμποκοπάνε, χρησιμοποιήστε

 1/2 φλιτζανιού ξίδι σε 3 λίτρα νερό.

Το καλαθάκι αχρήστων του μπάνιου μυρίζει άσχημα. Ακόμη και όταν δεν είναι γεμάτο. Για να μην αλλάζεις σακουλάκι τρεις φορές την ημέρα...
ρίξε μέσα στο καλαθάκι, λίγο χαρτί υγείας, ή χαρτί κουζίνας, στο οποίο θα έχεις ρίξει λίγο μαλακτικό ρούχων.
Κάθε φορα που θα ανοίγεις το καλαθάκι, θα μυρίζει το μαλακτικό!

Έχει άσχημη μυρωδιά το σιφώνι του νεροχύτη σας;;
 Ρίξ'τε 2 κουταλιές μαγειρική σόδα σε σκόνη στο σιφώνι.
 Αφήστε να περάσουν κανα  δύο λεπτά και ανοίξτε τη βρύση να τρέξει αρκετά.

Εάν σας ενοχλούν τα έντομα που έχουν εγκατασταθεί σπίτι σας, σίγουρα τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να τα ξεφορτωθείτε!

Σε τρεις κούπες νερού, προσθέστε δυο κουταλιές της σούπας λιωμένο σκόρδο, μισή κούπα τριμμένο μαϊντανό (ξηρό), βράστε το μείγμα μέχρις ότου μείνουν μόνο 2 κούπες νερού. 

Στραγγίξτε το και αφήστε το υγρό να κρυώσει. Ψεκάζετε με το μείγμα αυτό τα σημεία όπου εμφανίζονται τα έντομα, είναι αποτελεσματικό για ένα μεγάλο αριθμό εντόμων, φθηνό, και προ παντός αβλαβές για την υγεία σας. 

Αν μερικά ψηφιακά δισκάκια σας (CDs), έχουν γρατζουνιστεί ή λερωθεί, με αποτέλεσμα να "πηδούν" όταν τα παίζετε, μην απελπίζεστε. Υπάρχει τρόπος!
Απλώστε στην καλή επιφάνειά του και τρίψτε ελαφρά με το δάχτυλό σας λίγη οδοντόπαστα συνηθισμένη (όχι την διαυγή gel). Αφήστε την 5 λεπτά, και μετά σκουπίστε την με ένα νωπό μαλακό χνουδωτό πανί.

Άν σας τελείωσε το άρωμα σας, μπορείτε να κρατήσετε το μπουκαλάκι...
τοποθετώντας το στα συρτάρια με τα εσώρουχα και τα ασπρόρουχα σας όπου συνεχίζουν να αναδύουν τη μυρωδιά τους!

Την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε τη ηλεκτρική σας σκούπα....
φροντίστε μέσα στην σακούλα να βάλετε μια μπάλα από βαμβάκι που την έχετε ποτίσει με αιθέρια έλαια,Έτσι, όταν τη ξαναχρησιμοποιήσετε θα αναδυθούν τα αιθέρια έλαια και τοσπίτι σας θα γεμίσει όμορφες μυρωδιές!

Τι  ωραίο και τι χαλαρωτικό συναίσθημα , ο πρωινός καφές στο κρεβάτι...Άλλα δυστυχώς λίγο η νύστα σου, λίγο η μαλακή επιφάνεια του στρώματος και η ζημιά έγινε...

Αν λοιπόν χύθηκε ο καφές πάνω στο στρώμα, φυσικά δεν μπορείς να το πλύνεις. Μάζεψε με χαρτί κουζίνας, όσο το δυνατόν περισσότερο από τον λεκέ, και φτιάξε μια παχύρρευστη πάστα από αλεύρι και νερό.
Άπλωσέ την πάνω στον λεκέ, και άφησε μέχρι να στεγνώσει. όταν στεγνώσει ξύσε με ένα μαχαιράκι. Το αλεύρι θα έχει απορροφήσει όλο τον λεκέ του καφέ!

Για να είναι πάντοτε καθαρές οι αποχετεύσεις μας και να μην μυρίζουν....
ρίξτε τους ένα κεσέ με γιαούρτι το βράδυ και αφήστε το μέχρι το πρωί. Τα βακτηρίδια που έχει μέσα το γιαούρτι θα φάνε τις "βρομιές" που είναι αιτία να μυρίζουν και να βουλώνουν οι σωλήνες σας.

Ένα κόλπο για να καθαρίσετε τα καμένα λίπη από το τηγάνι ή την κατσαρόλα σας....
Παίρνετε 4-5 αναβράζοντα δισκία για τον πονοκέφαλο, γεμίζετε το σκεύος με νερό , και αντί να τα πιείτε εσείς, τα....ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα ή το τηγάνι. Περιμένετε καμιά ωρίτσα και μετά πλένετε το σκεύος κανονικά (χωρίς να ταλαιπωρηθείτε ιδιαίτερα)!

 Υπάρχουν κάποια σημεία μέσα στο σπίτι, που μόνο αν μετακινηθούν, μπορούμε να τα σκουπίσουμε. Κάτω από το ψυγείο, κάτω από καναπέδες, κλπ. Μην τραβάς αυτά τα βαριά αντικείμενα.
Απλά προσάρμοσε στην άκρη της σωλήνας της σκούπας, το χαρτόνι από το τελειωμένο χαρτί κουζίνας σου. Πάτησε λίγο τις άκρες και σκούπισε!


Kρατηστε αυτες τις ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ  και να τις χρησιμοποιησετε!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου