Σελίδες

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η πίτα της Γιαγιας (NTR)







ΥΛΙΚΑ


Για τη Γέμιση

 ½ κιλό σπανάκι
 ½ κιλό τσουκνίδα
 ½ κούπα τυρί
 4 με 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
 1 ματσάκι άνηθο
 αλάτι

Για το φύλλο

 1 1/2  κούπα νερό 

 1 φακελακι Μαγια
 2 κουταλάκια αλάτι
 αλεύρι όσο πάρει
 και καλαμποκέλαιο 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Αν είμαστε αρχάριοι στο άνοιγμα του φύλλου,θα σας πω γιατι ειναι πολυ ευκολο, (οπως μου ειχε δειξει η Γιαγια μου)


Διαλύουμε λίγη μαγιά σε ζεστό νερό.
 Την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό.
 Προσθέτουμε αλάτι και το αλεύρι σιγά-σιγά. 
Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας η ζύμη.

Η μαγιά βοηθάει, στο να ανοίγει καλύτερα το φύλλο.

Μόλις το ζυμάρι είναι έτοιμο το χωρίζουμε σε 16 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με ζελατίνα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά περίπου.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

 Κόβουμε τα σπανάκια με ένα ψαλίδι, επειδή είναι πιο εύκολη μέθοδος και δεν μαυρίζει πολύ το χόρτο.
 Τρίβουμε τις τσουκνίδες με μια πετσέτα, για να μην μας τσιμπάν στα χέρια μας.
 Τις κόβουμε κι αυτές ψιλές-ψιλές. 
Τέλος κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με αλάτι, για να τριφτούν. Τα πιεζουμε καλά με το χέρι, για να φύγουν τα υγρα  τους.

Αμέσως μετά, είναι ώρα να ανοίξουμε το φύλλο με τον πλάστη.

 Ανοίγουμε ένα-ένα τα μπαλάκια, τα λαδώνουμε με το πινέλο και φτιάχνουμε δυο πύργους με 8 φύλλα ο καθένας τους. Όταν βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, για τον κάθε πύργο, προσέχουμε να μην παίρνουν αέρα ανάμεσά τους. Ανοίγουμε τον κάθε πύργο ξεχωριστά στο μέγεθος του ταψιού.

Στρώνουμε το κάτω φύλλο στο λαδωμένο ταψί.

 Βάζουμε το τυρί στη γέμιση και λίγο λάδι και την ξανά-πιεζουμε για να φύγουν τα υγρά της. Την τοποθετούμε στο ταψί και πάνω της βάζουμε το δεύτερο φύλλο.

Τυλίγουμε , λαδώνουμε την πίτα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά περίπου.
 
Καλη Επιτυχια και Καλη Ορεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου