Σελίδες

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ της Γιαγιας~3~ (NTR)







Το πιο ωραίο γλυκάκι των Πασχαλινών διακοπών μπορεί να συνοδεύει τα παιδιά μας καθημερινά στο σχολείο….

ΥΛΙΚΑ


Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι
20 γρ. μαγιά φρέσκια ή ½ φακελάκι ξηρή μαγιά
50 γρ. χλιαρό γάλα
50 γρ. ζάχαρη
2 δόσεις άρωμα βανίλιας
1 κουταλάκι τριμμένο μαχλέπι
2 αυγά
3 κουταλιές μπράντυ
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
75 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια

Για τη γέμιση
2 κουταλιές τριμμένα μπισκότα
75 γρ. τριμμένη καρυδόψιχα
½ λεμόνι (το ξύσμα)
½ κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
½ κουταλάκι κανέλα (σκόνη)
150 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

Για την επάλειψη

 1 κρόκος αυγού χτυπημένος με
1 κουταλάκι ζάχαρη άχνη και
1 κουταλιά νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και ρίχνουμε το μίγμα στη λακκουβίτσα.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το μίγμα να φουσκώσει. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια, το μαχλέπι, τα αυγά, το μπράντυ, το ξύσμα του λεμονιού και ζυμώνουμε.
Ρίχνουμε το βούτυρο και ξαναζυμώνουμε.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει.

Αλείφουμε μια φόρμα του κέικ με βούτυρο και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη την πλάθουμε σε μια φραντζόλα.
Την ανοίγουμε με το πλάστη σε ένα ορθογώνιο.
Αδειάζουμε τη γέμιση. 
Κλείνουμε καλά πλάθοντας τη ζύμη πάλι σε φραντζόλα, πιέζοντας τις άκρες της, ώστε να μείνει μέσα η γέμιση.
 Τοποθετούμε το τσουρέκι στη φόρμα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει.

Το αλείφουμε με το μίγμα του αυγού και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.
Μόλις κρυώσει το πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη..
Τα παιδια  θα ξετρελαθουν αλλα και εσεις !!!!!....
Καλη Επιτυχια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου