Σελίδες

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Φυλλο για ΠΙΤΕΣ-5- (NTR)





Υλικα


4

Κούπες

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή καλύτερα αλεύρι σκληρό για ψωμί

½

Κούπα

Ελαιόλαδο

2

 

Αυγά

1/2

Κούπα

Χλιαρό νερό (συν 2 κουταλιές ακόμη, εάν χρειαστεί)

½

κ.γλυκου 

Αλάτι

½

Κούπα

Γραβιέρα τριμμένη (προαιρετικό)
 
Εκτελεση



Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και το τριβουμε να απορροφηθεί όλο το λάδι.

Προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπωλ.  (Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε τη ζύμη στο μίξερ χρησιμοποιόντας το γάντζο).

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα σακουλάκι ή την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Πριν ανοίξουμε το φύλλο, τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους  180 βαθμούς Κελσίου.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε σύο μέρη, το ένα θα είναι λίγο πιο μεγάλο από το άλλο γιατί θα καλύψουμε και τα πλαϊνά του ταψιού.

Σχιματίζουμε δύο μπάλες και ξεκινάμε από τη μεγαλύτερη.  Τη δεύτερη τη σκεπάζουμε.  Χρησιμοποιόντας τον πλάστη πατάμε την μπάλα σιγά σιγά να απλώσει και ανοίγουμε το φύλλο, γυρνόντας το κυκλικά κάθε φορά που το ανοίγουμε.

Το κάτω φύλλο πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 3 εκ. μεγαλύτερο από το ταψί.

Βουρτσίζουμε το ταψί με ελαιόλαδο.  Τυλίγουμε το φύλλο στον πλάστη και το φέρνουμε πάνω από το ταψί.

Προσεκτικά το ξετυλίγουμε και εάν δεν καλύπτει εντελώς τα πλαϊνά μπορείτε να το τεντώσετε με τα χέρια.  Εάν είναι μεγαλύτερο το φύλλο, με ένα μαχαίρι θα αφαιρέσετε ό,τι δεν χρειάζεται.

Προσθέτετε τη γέμιση και με τον ίδιο τρόπο κάνετε το δεύτερο φύλλο το οποίο πρέπει να γίνει στο μέγεθος του ταψιού σας.   Παίρνετε τις δύο άκρες των φύλλων και τα ενώνετε, γυρίζοντας τις άκριες προς τα μέσα να γίνει σαν σχέδιο.

Βουρτσίζουμε το φύλλο με ελαιόλαδο, το χαράσσουμε ελαφριά και το ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου