Σελίδες

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΚΕΤΣΑΠ…ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ {η λατρεμενη }(NTR)





Υλικα

 

1 κιλό φρέσκες ώριμες  ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 κουτάλια του φαγητού μηλόξιδο

2 κουτάλια του φαγητού κόκκινο κρασί

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη γλυκιάς πιπεριάς

1 /2 κουταλακι κοφτο αλάτι

Λιγακι μαύρο πιπέρι

Λιγο σκόνη γαρύφαλο

1 /2 κουταλακι σκόνη τζίντζερ

1 /2 κουταλακι μοσχοκάρυδο

1 φύλλο δάφνης

100  γραμμαρια ζάχαρη

 

Εκτελεση

 

Βράστε τα όλα μαζί μέχρις ότου οι τομάτες και τα κρεμμύδια να έχουν βράσει. Μετά περάστε την μάζα μέσα από ψιλό σουρωτήρι (σήτα)σε νέα κατσαρόλα και αφήστε να πάρει μια βράση ακόμη.

Αφού κρυώσει το κέτσαπ βάλτε το σε γυάλινα βάζα με βιδωτό καπάκι(λίγο πριν το γέμισμά τους ξεβγάλτε τα με ζεματιστό νερό). Σε κλειστά βάζα και μέσα στο ψυγείο, το κέτσαπ σας μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 6 μήνες.

 





 
Συνταγή 1

1 κιλό ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κόκκινες γλυκές πιπεριές ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι σκόνη μουστάρδας
1 κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι πάπρικα
150 γραμμάρια ξύδι

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 30 λεπτά ανακατεύοντας τα περιστασιακά. Περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι και ξαναβράζουμε μέχρι να πετύχουμε μια παχύρρευστη μάζα. Το βάζουμε σε μπουκάλια και το αποθηκεύουμε σε ντουλάπια μακριά από φως και υγρασία. Όταν ανοίξουμε ένα μπουκάλι το συντηρούμε στο ψυγείο.

Συνταγή 2

2 κιλά ώριμες ντομάτες
3 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
250 γραμμάρια ξύδι από κρασί
350 γραμμάρια μέλι
20 γραμμάρια αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο
20 γραμμάρια σκόνη μουστάρδας

Κόβουμε τις ντομάτες σε κομμάτια, περνάμε το κρεμμύδι και το σκόρδο από τον τρίφτη και τα βάζουμε όλα μαζί να βράσουν για 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Βράζουμε το ξύδι και του προσθέτουμε τα μυρωδικά και το αλάτι και το ξαφρίζουμε. Περνάμε τις ντομάτες από σουρωτήρι και τις ρίχνουμε στο μείγμα με το ξύδι. Βράζουμε μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή πυκνότητα. Τέλος ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά και αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Συνταγή 3

2 κρεμμύδια
1,5 κιλό ώριμες ντομάτες
1 ξινόμηλο
¼ του λίτρου ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι
Ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Κάρυ (προαιρετικά)

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι. Καθαρίζουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε στα κρεμμύδια και βράζουμε για πέντε λεπτά. Μετά προσθέτουμε το μήλο ψιλοκομμένο μαζί με το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη σε όση ποσότητα επιθυμούμε. Βράζουμε μέχρι να πετύχουμε μια παχύρρευστη μάζα. Το φυλάσσουμε σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο.

Συνταγή 4

1 κιλό ντομάτες ώριμες
2 κόκκινες πιπεριές
2 πράσινες πιπεριές
1 κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
400 γραμμάρια ξύδι
40 γραμμάρια αλάτι
150 γραμμάρια μέλι
60 γραμμάρια κορν φλάουερ

Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κομματάκια και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και τις περνάμε από το σουρωτήρι. Χτυπάμε στο μούλτι το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα μπαχαρικά και το ξύδι και τα ρίχνουμε στη ντομάτα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μια ώρα τουλάχιστον. Τέλος ρίχνουμε το κορν φλάουερ και αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και φυλάμε σε δροσερό μέρος.


Καλη Επιτυχια!!!!(με οποια συνταγη σας αρεσει )....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου