Σελίδες

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Το Έθιμο της Βασιλόπιτας(NTR)

Το έθιμο της βασιλόπιτας

Στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισαρεία. Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινουπολη. Ετσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δώσουν ό,τι είχε ο καθένας χρυσαφικά νομίσματα κ.λπ. Όμως ο Ιουλιανός σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες, έτσι δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια. Τότε ο Αγιος Βασίλης έδωσε εντολή και από τα μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους φτωχούς, ένα μικρό μέρος κράτησε για τις ανάγκες των ιδρυμάτων της Βασιλειάδος , και τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο: έδωσε εντολή να ζυμώσουν ψωμιά και σε κάθε ψωμί, έβαλε από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό μέσα, κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια, έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά όλο και κάτι έβρισκαν μέσα.
Έτσι, γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε βασιλόπιτα.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019






ΛΑΛΑΓΓΙΤΕΣ(NTR)




Θα τις λατρεψετε.....

ΥΛΙΚΑ

160 γρ. λάδι
1 κιλό αλεύρι
1 κουταλάκι μαγιά μπύρας
1 κουταλάκι αλάτι
λάδι για τηγάνισμα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη μαγιά με λίγο νερό και κάνουμε μια ρευστή ζύμη με ένα ποτήρι αλεύρι. 
Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. 
Τρίβουμε καλά το υπόλοιπο αλεύρι με το λάδι και το αφήνουμε να απορροφήσει όλο το αλεύρι.
Αφού ετοιμαστούν όλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζύμη – προσθέτοντας το τριμμένο με το λάδι αλεύρι και ρίχνοντας σταδιακά όσο νερό χρειάζεται, μέχρι να γίνει ζύμη κανονική (όπως το ψωμί).
 Το αφήνουμε να φουσκώσει 2 ώρες περίπου.
 Κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα κάνουμε λεπτά κορδόνια. 
Τα διπλώνουμε σε θηλιές και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το καυτό το λάδι. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβιρονται με μελι η τριμμενο τυρι.
Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: