Ρολό με Σοκολάτα
Υλικά:
175 γρ. Σοκολάτα γάλακτος
4 κουτ. χυμός φρούτων ή ρούμι ή Κονιάκ
225 γρ. Ζάχαρη
5 Αυγό(ά)
2 κουτ. Αχνη ζάχαρη
450 γρ. σαντιγί ή χτυπημένη Κρέμα γάλακτος
220 γρ. Μανταρίνια χωρίς κουκούτσια (κονσ.)
1 (σε φετούλες) Μανταρίνια κλιμεντίνη
1 (σε λεπτές φέτες) λάιμ ή Λεμόνι(α)
Κατασκευη
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνετε ένα ταψάκι (30X33 εκ.) και στρώνετε χαρτί ψησίματος, να υψώνεται στα πλαϊνά του ταψιού.
Κόβετε τη σοκολάτα σε κομματάκια και τη βάζετε σε μπολ μαζί το κονιάκ ή το ρούμι ή τον χυμό, επάνω σε μπεν μαρί.
Ανακατεύετε ώσπου να λιώσει.
Χτυπάτε ελαφρά και αφήνετε στην άκρη.
Σε μπολ χτυπάτε τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να ασπρίσει.
Ρίχνετε μέσα τη σοκολάτα (όχι ζεστή) και ανακατεύετε.
Σε καθαρό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μίγμα με τη σοκολάτα και ανακατεύετε απαλά.
Αδειάζετε στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνεια.
Ψήνετε στον φούρνο για 20 - 25 λεπτά.
Σκεπάζετε το ταψί με χαρτί ψησίματος, το ραντίζετε με νερό και το καλύπτετε με καθαρή βρεγμένη πετσέτα.
Το αφήνετε για 8 ώρες.
Πασπαλίζετε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος με την άχνη ζάχαρη.
Αναποδογυρίζετε επάνω το παντεσπάνι και βγάζετε προσεκτικά το κάτω φύλλο ψησίματος.
Απλώνετε στο παντεσπάνι το 1/3 από τη σαντιγί ή την κρέμα.
Στραγγίζετε την κονσέρβα με τα μανταρίνια, βάζετε σε απορροφητικό χαρτί και τακτοποιείτε τις φετούλες επάνω στην κρέμα κάθετα.
Διπλώνετε το παντεσπάνι σε ρολό.
Βάζετε γύρω - γύρω σε πιατέλα τις φετούλες της κλημεντίνης και στο κέντρο το ρολό.
Αλείφετε με την υπόλοιπη σαντιγί ή κρέμα, χαράζετε με πιρούνι και τακτοποιείτε κατά μήκος τις φετούλες λεμόνι
Υλικά:
175 γρ. Σοκολάτα γάλακτος
4 κουτ. χυμός φρούτων ή ρούμι ή Κονιάκ
225 γρ. Ζάχαρη
5 Αυγό(ά)
2 κουτ. Αχνη ζάχαρη
450 γρ. σαντιγί ή χτυπημένη Κρέμα γάλακτος
220 γρ. Μανταρίνια χωρίς κουκούτσια (κονσ.)
1 (σε φετούλες) Μανταρίνια κλιμεντίνη
1 (σε λεπτές φέτες) λάιμ ή Λεμόνι(α)
Κατασκευη
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνετε ένα ταψάκι (30X33 εκ.) και στρώνετε χαρτί ψησίματος, να υψώνεται στα πλαϊνά του ταψιού.
Κόβετε τη σοκολάτα σε κομματάκια και τη βάζετε σε μπολ μαζί το κονιάκ ή το ρούμι ή τον χυμό, επάνω σε μπεν μαρί.
Ανακατεύετε ώσπου να λιώσει.
Χτυπάτε ελαφρά και αφήνετε στην άκρη.
Σε μπολ χτυπάτε τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να ασπρίσει.
Ρίχνετε μέσα τη σοκολάτα (όχι ζεστή) και ανακατεύετε.
Σε καθαρό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μίγμα με τη σοκολάτα και ανακατεύετε απαλά.
Αδειάζετε στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνεια.
Ψήνετε στον φούρνο για 20 - 25 λεπτά.
Σκεπάζετε το ταψί με χαρτί ψησίματος, το ραντίζετε με νερό και το καλύπτετε με καθαρή βρεγμένη πετσέτα.
Το αφήνετε για 8 ώρες.
Πασπαλίζετε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος με την άχνη ζάχαρη.
Αναποδογυρίζετε επάνω το παντεσπάνι και βγάζετε προσεκτικά το κάτω φύλλο ψησίματος.
Απλώνετε στο παντεσπάνι το 1/3 από τη σαντιγί ή την κρέμα.
Στραγγίζετε την κονσέρβα με τα μανταρίνια, βάζετε σε απορροφητικό χαρτί και τακτοποιείτε τις φετούλες επάνω στην κρέμα κάθετα.
Διπλώνετε το παντεσπάνι σε ρολό.
Βάζετε γύρω - γύρω σε πιατέλα τις φετούλες της κλημεντίνης και στο κέντρο το ρολό.
Αλείφετε με την υπόλοιπη σαντιγί ή κρέμα, χαράζετε με πιρούνι και τακτοποιείτε κατά μήκος τις φετούλες λεμόνι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου