Σελίδες

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΠΡΑΣΣΟΤΥΡΟΠΙΤΤΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΠΛΕΞΟΥΔΑ (NTR)









ZYMH ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ
  • 2 1/2 φλ. αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 3/4 φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 6-7 κ.σ. κρύο νερό


ΥΛΙΚΑ


-1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι
-1 ½ κιλό πράσσα ψιλοκομμένα
-300 γρ φέτα
-1 κουταλιά σούπας σπόρους παπαρούνας






Κατασκευη


(Για τη Ζυμη)
  1. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κόβουμε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύουμε τρίβοντάς το, μέχρι να γίνει σαν να έχει το αλεύρι μικρά μικρά μπαλάκια. Προσέχουμε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο. Καλό είναι τα χέρια μας να είναι κρύα και στεγνά.
  2. Μετά προσθέτουμε το νερό κουταλιά κουταλιά μέχρι να κρατιέται η ζύμη και να μπορούμε να την ανοίξουμε. Μη χρησιμοποιήσετε περισσότερο νερό απ'ό,τι χρειάζεται.
  3. Βάλτε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, πατήστε τη να γίνει επίπεδη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
  4. Χωρίστε τη σε δύο μπάλες (η μία λίγο πιο μεγάλη από την άλλη) και ανοίξτε τη ζύμη με τον πλάστη. Ο μεγάλος δίσκος θα πάει κάτω και ο μικρός θα σκεπάσει την πίτα.






(Για την Πιτα)


Ετοιμάζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 3 ίσα τεμάχια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα πράσσα με τη φέτα. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Απλώνουμε το ένα φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια και τοποθετούμε στο κέντρο του το 1/3 της γέμισης. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και το λαδώνουμε καλά. Κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα δύο φύλλα. Τα λαδώνουμε και αυτά και τα πλέκουμε κοτσίδα όπως κάνουμε με το Πασχαλινό τσουρέκι. Πασπαλίζουμε με τους σπόρους της παπαρούνας και τοποθετούμε την πλεξούδα σε ταψί, ελαφρά λαδωμένο.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά η πλεξούδα.η Τετραγωνη η στρογγυλη.

Καλη Επιτυχια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου