Υλικά
6 φλ. αλεύρι
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
1/2 με 1 φλιτζάνι ζάχαρη ανάλογα την προτίμησή σας
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι σόδα
1 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές ή μαυρες
1/3 φλ βούτυρο λιωμένο και επιπλέον για το άλειμμα της ζύμης
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κροκο αυγου αραιωμένο με λίγο γάλα για το άλειμμα
σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτελεση
Βουτυρώστε καλά μια φορμα η ταψακι
Τοποθετηστε σε χαμηλή φωτιά το γάλα με τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλάτι και τη σόδα, ανακατεύοντας να διαλυθούν
Αν κάψει το γάλα, αφήστε να γίνει χλιαρό
Διαλύστε τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
Κοσκινίστε το αλεύρι σε μπολ και προσθέστε τη μαγιά και το γάλα
Ζυμώστε απαλά να γίνει ζύμη λεία και εύπλαστη, προσθέτοντας αλεύρι αν χρειαστεί
Ανάψτε το φούρνο στους 50 βαθμούς να ζεστάνει
Πλάστε τη ζύμη σε μια μπάλα κι αλείψτε την με το βούτυρο
Αλείψτε και το μπολ
Βάλτε τη ζύμη στο μπολ, σκεπάστε την με πετσέτα και βάλτε τη στο φούρνο
Αφήστε την 1 1/2 με 2 ώρες να φουσκώσει
Πλένετε και σκουπίζετε καλά τις σταφίδες
Αλευρώστε τις και ζυμώστε τις μεσα στη ζύμη (ειναι πολυ βασικο να αλευρωθουν οι σταφιδες)
Χωρίστε τη ζύμη σε ίσα ζυμαράκια ή όπως αλλιώς θέλετε. Πλάστε στρογγυλά ψωμάκια ή σαλίγκαρους ή ότι σας αρέσει
τοποθετηστε τα ζυμαράκια στη φορμα η το ταψι, σκεπάστε με πετσέτα κι αφήστε τα στο φούρνο που θα χετε ζεστάνει πάλι για 1 1/2 ώρα
Αλείψτε τα ζυμαράκια με τον κρόκο, πασπαλίστε με σουσάμι και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν, ανάλογα με το φούρνο σας
Τοποθετηστε σε χαμηλή φωτιά το γάλα με τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλάτι και τη σόδα, ανακατεύοντας να διαλυθούν
Αν κάψει το γάλα, αφήστε να γίνει χλιαρό
Διαλύστε τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
Κοσκινίστε το αλεύρι σε μπολ και προσθέστε τη μαγιά και το γάλα
Ζυμώστε απαλά να γίνει ζύμη λεία και εύπλαστη, προσθέτοντας αλεύρι αν χρειαστεί
Ανάψτε το φούρνο στους 50 βαθμούς να ζεστάνει
Πλάστε τη ζύμη σε μια μπάλα κι αλείψτε την με το βούτυρο
Αλείψτε και το μπολ
Βάλτε τη ζύμη στο μπολ, σκεπάστε την με πετσέτα και βάλτε τη στο φούρνο
Αφήστε την 1 1/2 με 2 ώρες να φουσκώσει
Πλένετε και σκουπίζετε καλά τις σταφίδες
Αλευρώστε τις και ζυμώστε τις μεσα στη ζύμη (ειναι πολυ βασικο να αλευρωθουν οι σταφιδες)
Χωρίστε τη ζύμη σε ίσα ζυμαράκια ή όπως αλλιώς θέλετε. Πλάστε στρογγυλά ψωμάκια ή σαλίγκαρους ή ότι σας αρέσει
τοποθετηστε τα ζυμαράκια στη φορμα η το ταψι, σκεπάστε με πετσέτα κι αφήστε τα στο φούρνο που θα χετε ζεστάνει πάλι για 1 1/2 ώρα
Αλείψτε τα ζυμαράκια με τον κρόκο, πασπαλίστε με σουσάμι και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν, ανάλογα με το φούρνο σας
Καλη Επιτυχια!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου