Σελίδες

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ψωμί με σαφράν {Κροκος Κοζανης} (NTR)












Υλικά

500 γρ. Άσπρο αλεύρι
3 κουταλάκια ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι του καφέ γάλα
20 στίγματα σαφράν(κροκο Κοζανης)
1 1/2  κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
4 κρόκους αυγών
2 αυγά ολόκληρα
80γρ. βούτυρο



Εκτέλεση

Τρίβετε το σαφράν και το αφήνετε στο γάλα 3–4 ώρες.

 Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το βούτυρο. 
Τα ανακατεύετε να ενωθούν καλά και ρίχνετε το αλεύρι.
 Αρχίζετε να ζυμώνετε, προσθέτοντας σιγά-σιγά το βούτυρο χλιαρό. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα. 
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και λεία. Τη βάζετε σε μία λεκάνη, αλείφετε με βούτυρο και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
 Όταν φουσκώσει (σε 40 – 50 λεπτά), την αλείφετε ξανά και τη σκεπάζετε να ξαναφουσκώσει.
 Βάζετε τη ζύμη σε φόρμες και τη σκεπάζετε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
 Αλείφετε την επιφάνεια με ασπράδι αυγού, ελαφρά χτυπημένο, και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. 
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο.
 Ο μέσος χρόνος είναι γύρω στα 40 λεπτά.
 Η συνταγή είναι για δύο μακρόστενες φόρμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου