Σελίδες

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ,,,,,(NTR)



 




 


Αποθηκευστετα.... θα...σας χρειαστουν!!!.....

Βότανα για ζάχαρο


  • ΑΓΡΙΑΔΑ η Θαυματουργη…..

Η αγριάδα συναντάται παντού και αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά βότανα.
Συμπεριλαμβάνεται σε πολλούς συνδυασμούς για τη θεραπεία του προστάτη.

Είναι φυσικό αντιβιοτικό και ξακουστό διουρητικό. Καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και βοηθάει στην μείωση της κακής χοληστερίνης. Βοηθά ενάντια στους κολικούς του συκωτιού, στις πέτρες στη χολή, στη χρυσή και την κυτταρίτιδα.

Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες σε ουρικές λοιμώξεις, όπως κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, προστατίτιδα , στον ρευματισμό και τα αρθριτικά τις ασθένειες του δέρματος και την ηπατίτιδα. Είναι ωφέλιμο για την πέτρα στα νεφρά γιατί καθαρίζει το αίμα.

Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι η αγριάδα έχει αντιμικροβιακές και αντί ιικές ιδιότητες, και έχει προταθεί για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, προστατίτιδα, την σύφιλη και τη δυσεντερία.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ρίχνει τα επίπεδα γλυκόζης κατά 50% όταν χορηγηθεί η σωστή δόση και έχει προταθεί από ειδικούς ως εναλλακτική θεραπεία για τον διαβήτη.

Τα φύλλα και κυρίως η ρίζα της αγριάδας χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς ως αφέψημα.

Παρασκευή αφεψήματος :
Δύο κουταλιές του τσαγιού κομμένες ρίζες αγριάδας σε ένα φλιτζάνι νερό και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

 

  • Ευκαλυπτος...

Ο Ευκάλυπτος είναι χρήσιμος για τους διαβητικούς γιατί έχει υπογλυκαιμική δράση.

Κατεβάζει τον πυρετό.

Καταπραΰνει το βήχα, άσθμα, γρίπη, βρογχίτιδες, τις νευραλγίες και τον πονόλαιμο.

Ο Ευκάλυπτος είναι κατάλληλος για εισπνοές σε ιγμορίτιδα και βρογχικά.

Όταν βράζουμε ευκάλυπτο, οι ατμοί ιονίζουν την ατμόσφαιρα του δωματίου και την κάνουν υποφερτή από το νέφος.

 

  • Βοτανα για κατακρατηση Υγρων...

Η κατακράτηση υγρών αποτελεί συνήθη ύποπτο στις ενοχλήσεις που ταλαιπωρούν τις γυναίκες. Συμβαίνει στις περισσότερες από εμάς κάποιες στιγμές όπως σε συγκεκριμένες ημέρες τις περιόδου αλλά και σε άλλες καταστάσεις όπως πριν την κλιμακτήριο. Η κατακράτηση αυτή προκαλεί ένα πρήξιμο στο σώμα το οποίο είναι ορατό και μας χαλάει την διάθεση.

Για να διορθώσουμε την κατάσταση μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας με τα παρακάτω βότανα, χρησιμοποιώντας τα στην μαγειρική μας αλλά και ως αφεψήματα.

Λεμονόχορτο:
Ένα πανίσχυρο φυσικό αντιβακτηριδιακό βότανο, του οποίου τα φύλλα είναι διουρητικά. Κάντε το αφέψημα.

Μάραθος: Πολύ καλό διουρητικό, καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες από το σώμα, δρα κατά της κυτταρίτιδας και της κατακράτησης υγρών.

Μαϊντανός: Πλούσιος σε ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο και διουρητικός, ο μαϊντανός μας βοηθά στην αποβολή των τοξινών και ανακουφίζει από τους πόνους στο στομάχι. Η χρήση του μαϊντανού στην μαγειρική είναι εκτενής.

Πράσινη μέντα: Το αφέψημα της είναι καλό για τη χοληστερίνη και τους πόνους της κοιλιάς. Είναι εξαιρετικά χωνευτική και ταυτόχρονα τονωτική.

Τα παραπάνω βότανα (με μέτρο ΠΑΝΤΑ) μπορούν να μας βοηθήσουν στην κατακράτηση υγρών.

 

  • Βοτανα για ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΣΗ....

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από βότανα για λιποδιάλυση, την κυτταρίτιδα και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού του σώματος μας. Αυτά λειτουργούν είτε άμεσα είτε έμμεσα ,διουρητικά κλπ και είναι εύκολα στην παρασκευή τους ως αφεψήματα ή ως προσθήκη στις συνταγές μαγειρικής.

Λουίζα : Φημισμένο βότανο ανά τον κόσμο για την συμβολή της στο αδυνάτισμα, τη λιποδιάλυση, την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών και ως εκ τούτου στη μείωση της κυτταρίτιδας.

Βασιλικός : βοηθάει στην λιποδιάλυση επίσης εκτός από τις υπόλοιπες ευεργετικές ιδιότητες που έχει.

Αχιλλέα: λιποδιάλυση, κυτταρίτιδα.

Γλυκάνισο: κολικούς, λιποδιάλυση, κοιλόπονους.

Μάραθο: πέτρες νεφρών, αδυνάτισμα, λιποδιάλυση.

Χρησιμοποιήστε τα παραπάνω βότανα για λιποδιάλυση( με μέτρο ΠΑΝΤΑ ).

 

  • ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ…..

Τα βότανα βοηθούν με μεγάλη επιτυχία στην καταπολέμηση του άγχους.

Το άγχος είναι μια κατάσταση ψυχοσωματική κατάσταση, η οποία εν δυνάμει προκαλεί σωματικές ή ψυχικές αντιδράσεις του οργανισμού μας που μακροπρόθεσμα αποβαίνουν βλαβερές για την υγεία.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ψυχοσωματικές συνέπειες διότι προκαλεί τη κινητοποίηση του συμπαθητικού αυτόνομου νευρικού συστήματος και την έκκριση κάποιων ορμονών, όπως η κορτιζόλη, η νορεπινεφρίνη και η επινεφρίνη.

Οι ορμόνες αυτές είναι ο φυσικός τρόπος άμυνας που έχει ο οργανισμός μας, για να μας θέτει σε εγρήγορση όταν ανιχνευτεί κάποιος κίνδυνος, ένα κληροδότημα από την εποχή που το ανθρώπινο είδος μαχόταν καθημερινά για την ίδια του την ζωή.

Η αδυναμία του ανθρώπου να ανταπεξέλθει στις υπέρ - αυξημένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τον τρόπο ζωής και εργασίας στην σημερινή κοινωνία, τον οδηγεί στην εμφάνιση άγχους και στην αναίτια υπερέκκριση των προαναφερθέντων ορμονών, οι οποίες αλληλεπιδρούν με το νευρικό μας σύστημα, φθείροντας και άλλα οργανικά συστήματα, όπως το ανοσοποιητικό.

Οι συνήθεις εκδηλώσεις σωματικά του άγχους περιλαμβάνουν ταχυκαρδίες, εξάντληση, αϋπνία, ημικρανίες και γαστρεντερικές διαταραχές.

Εκτός από τις μεθόδους καταστολής του άγχους όπως τεχνικές χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης, γιόγκα κλπ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βότανα για το άγχος.

Τα βότανα για το άγχος τα βρίσκουμε σε μορφή αιθέριων ελαίων και πιο συχνά ως αφεψήματα.

Βότανα για το ΑΓΧΟΣ….


Βασιλικός : Βράζουμε αποξηραμένο βασιλικό για πέντε λεπτά και έχουμε ένα ευεργετικό αφέψημα κατά του άγχους.

Βαλεριάνα : ένα βότανο με ιδιαίτερα διαδεδομένες ηρεμιστικές και σπασμολυτικές ιδιότητες, έχει τονωτική δράση στο νευρικό σύστημα και χρησιμοποιείται με πολύ καλά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Μαντζουράνα : αφέψημα από τα φύλλα της 1-2 φορές την μέρα.

Χαμομήλι : έχει ήπιες ηρεμιστικές ιδιότητες. Βράζουμε το χαμομήλι και το αφήνουμε για 9 λεπτά πριν το σουρώσουμε

Βάλσαμο : χρησιμοποιείται εκτενώς στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και μάλιστα με καλά αποτελέσματα αναφέρουν έρευνες. Έχει ηρεμιστικές και αναλγητικές ιδιότητες και ανακουφίζει πολλά από τα συμπτώματα του άγχους. ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται από γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά ή από ανθρώπους που λαμβάνουν θεραπεία με κυκλοσπορίνες ή που πάσχουν από νόσο του ήπατος.

Η φύση μας έχει δώσει τα κατάλληλα βότανα για το άγχος τα οποία αν χρησιμοποιηθούν με μετρό έχουν θετικά αποτελέσματα.

 

 

Βότανα για ζάχαρ


 

 

Τα βότανα για ζάχαρο, σταματάνε τις βλάβες και τις φλεγμονές στους ιστούς του σώματος ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη ή και υψηλό ζάχαρο.

Το ζάχαρο κάνει ενώσεις με πρωτεΐνες οι οποίες με την σειρά προκαλούν αυτές τις φλεγμονές.

Οι φαινόλες, οι οποίες έχουνε ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες περιέχονται στα βότανα για ζάχαρο μειώνουν αυτές τις βλαβερές ενώσεις.

Τα ευεργετικά για το ζάχαρο βότανα είναι τα εξής :

Υσωπός
Γαρύφαλλο
Λυκίσκος
Φασκομηλιά
Μαντζουράνα
Δεντρολίβανο
Αρτεμισία
Μαστίχα Χίου
Κανέλα

Καλό είναι να προτιμούμε να χρησιμοποιούμε βότανα ή και μπαχαρικά αντί για αλάτι στην διατροφή μας, αποκομίζοντας έτσι πολλαπλά οφέλη για το ζάχαρο αλλά και την υγεία μας γενικά


ΜΟΛΟΧΑ…..
 

Που την βρίσκουμε
Ανθίζει από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο στις άκρες των εξοχικών δρόμων και σε ακαλλιέργητα χωράφια. Για να διατηρήσουμε τα άνθη και τα φύλλα της τα ξεπλένουμε και τα κρεμάμε σε σκιερό μέρος για να στεγνώσουν. Στη συνέχεια τα φυλάμε σε ένα ερμητικά κλειστό γυάλινο βάζο. Μπορούμε όμως να βρούμε τα άνθη και τα φύλλα της μολόχας καθώς και τη ρίζα και έτοιμα, σε φαρμακεία και σε καταστήματα υγιεινών τροφών.

Που ωφελεί
Η μολόχα χρησιμοποιείται σε αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα. Από τη ρίζα της, παράγονται αλοιφές και καταπλάσματα για πληγές, εγκαύματα και εξανθήματα. Χρησιμοποιείται επίσης ως μαλακτικό, καταπραϋντικό και αναβηχικό αλλά και για την αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος (περιπτώσεις κολικού, κυστίτιδας, γαστρίτιδας) και εντερικών διαταραχών.

Έγχυμα μολόχας
Μουλιάζουμε 3 κουταλάκια από ψιλοκομμένα φύλλα, άνθη ή ρίζα μολόχας σε ένα φλιτζάνι νερό για 8 ώρες και στραγγίζουμε.

Για μώλωπες και στραμπουλήγματα
Για μώλωπες, στραμπουλήγματα και μυϊκούς πόνους βράστε σε 5 φλιτζάνια νερό 250 γραμμάρια ξερής ρίζας μολόχας μέχρι να μείνουν 3 φλιτζάνια. Μουσκέψτε ένα βαμβακερό πανί και δέστε το στο μέρος που πονάει.

Για εξανθήματα
Απαλλαγείτε από σπυράκια και εξανθήματα δουλεύοντας τριμμένη ρίζα μολόχας με μέλι. Απλώστε το μείγμα σε ένα ύφασμα που έχετε ζεστάνει πάνω από νερό που βράζει και πιέστε το στο σημείο που θέλετε.

Μάθετε ότι:
1. Το έγχυμα μολόχας ανακατεμένο με λίγο παρθένο ελαιόλαδο ανακουφίζει από το τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας. Αν σας τσιμπήσει άλλο έντομο ή τσουκνίδα, τρίψτε το πονεμένο μέρος με φρέσκα φύλλα μολόχας.

2. Το κατάπλασμα της μολόχας μαλακώνει τους κάλους.

3. Το αφέψημα της μολόχας με μέλι καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες.

 

Μπελαντόνα
Τοξικό αλλά καταπραϋντικό

 

Μπελαντόνα.
 
Τοξικό αλλά καταπραϋντικό. Η εσωτερική χρήση της καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, θεραπεύει τους πόνους και καταπολεμά τους σπασμούς. Δρα κατά της νυκτερινής ακράτειας των ούρων, κατά της σπερματόρροιας, των κολικών, των στομαχικών πόνων, των αιμορροΐδων και της δυσκοιλιότητας. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άσθματος, του κοκίτη και της επιληψίας και ότι αντιμετωπίζει τη ρινοβρογχική καταρροή. Λόγω της τοξικότητάς του θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής.
Η εσωτερική χρήση της καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, θεραπεύει τους πόνους και καταπολεμά τους σπασμούς. Δρα κατά της νυκτερινής ακράτειας των ούρων, κατά της σπερματόρροιας, των κολικών, των στομαχικών πόνων, των αιμορροΐδων και της δυσκοιλιότητας. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άσθματος, του κοκίτη και της επιληψίας και ότι αντιμετωπίζει τη ρινοβρογχική καταρροή. Λόγω της τοξικότητάς του θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής.
 
 
Μενεξές
Διουρητικό - αποχρεμπτικό
Το αφέψημά του είναι διουρητικό, αποχρεμπτικό και βοηθά να σταματήσει ο βήχας και άλλοι ερεθισμοί του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα και ο κοκίτης.
Είναι δροσιστικό σε εμπύρετες καταστάσεις, ενώ θεωρείται ότι λειτουργεί ως ήπιο ηρεμιστικό σε περιπτώσει άγχους και αϋπνίας.
Ο μενεξές είναι ανθελμινθικός, θεραπεύει την πέτρα στα νεφρά, ανακουφίζει από τον πόνο και τον τυμπανισμό.
Μέντα
Συστήνεται και για την καταρροή

 

Ναστούρτσιο.
 
Ελαττώνει το σάκχαρο, επουλώνει τις πληγές. Λέγεται και νεροκάρδαμο. Καταπολεμά την πεπτική ατονία, ενισχύει την παραγωγή σάλιου, ενισχύει τον οργανισμό σε περιπτώσεις σκορβούτου και αντιμετωπίζει τον ραχιτισμό. Θεωρείται ευεργετικό για τη σπλήνα. Ως διουρητικό ενδείκνυται κατά της πέτρας στη χολή, ενώ λειτουργεί αποχρεμπτικά σε περιπτώσεις πνευμονικής καταρροής. Ελαττώνει το σάκχαρο των διαβητικών και επισπεύδει την επούλωση πληγών.
 
 
Η μέντα
 
είναι σπασμολυτική, χωνευτική, που ενισχύει την παραγωγή της χολής και τη λειτουργία του συκωτιού. Θεωρείται διεγερτική και σε μεγάλες ποσότητες αφροδισιακή, ενώ συστήνεται κατά της καταρροής, των ρευματισμών και δυσμηνόρροιας, κατά της εντερίτιδας και της πέτρας στο νεφρό και τη χολή. Επίσης θεωρείται βότανο κατά της ασφυξίας.
 
 
Μερκουριάλις
Υπνωτικό και μαλακτικό
Πρόκειται για βότανο που λειτουργεί ως δραστικό ευκοίλιο ενώ είναι, επίσης, υπνωτικό. Είναι διουρητικό και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις υδρωπικίας. Καταναλώνεται με τη μορφή αφεψήματος ενώ το κατάπλασμα που φτιάχνεται από τα φύλλα του έχει μαλακτικές ιδιότητες

 

 

Πασιφλόρα.
 
Αντιμετωπίζει τις εξάρσεις άγχους.Η πασιφλόρα προέρχεται από τα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ανακηρύχτηκε «Ιατρικό Φυτό του 2011» από την ομάδα μελέτης του πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ λόγω «του πολιτιστικού του ενδιαφέροντος και της ιατρικής του ιστορίας». Η χρήση της βοηθά στην ανακούφιση της νευρικής ανησυχίας, των συμπτωμάτων της ήπιας αϋπνίας και των γαστρεντερικών διαταραχών που συνδέονται με τη νευρικότητα. Εκτός των παραπάνω έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση των εξάρσεων άγχους. Σε αντίθεση με πολλά ψυχοφάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, η πασιφλόρα δεν επηρεάζει το μυϊκό σύστημα, γεγονός που καθιστά ακίνδυνη τη λήψη της οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Για τη χορήγησή της, ωστόσο, χρειάζεται πάντα η γνώμη του θεράποντος ιατρού. Περισσότερο από 400 είδη της είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο, πολλά εκ των οποίων είναι εδώδιμα. Μόνο η ποικιλία όμως maracuya edulis, γνωστή και ως «φρούτα του πάθους», έχει εμπορική αξία.
 
 
Μηδική
Πλούσιο σε ασβέστιο
Βοηθά στην παραγωγή γάλακτος για τον θηλασμό. Περιέχει ασβέστιο που ωφελεί τα κόκαλα και τα δόντια. Θεωρείται καθαρτική του αίματος και βοηθητική στην αναιμία, την αρτηριοσκλήρυνση, τους ρευματισμούς, τις νευραλγίες, την αϋπνία, τον ίκτερο, τον προστάτη και τη δυσκοιλιότητα.
 
 
Μηλιά
Αποτοξινώνει τον οργανισμό
Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές διαλυτών ινών.

 

 

 

Πράσσο.
 
 Για το έλκος και τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος. Θεωρείται θαυματουργό. Είναι ορεκτικό, καθαρίζει το αίμα και καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου. Συστήνεται κατά της δυσκοιλιότητας. Ωφελεί όσους πάσχουν από δερματικές παθήσεις, εκζέματα και ψωρίαση. Θεωρείται ευεργετικό για τις καούρες και τις ξινίλες στο στομάχι, για το έλκος και τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος. Ο χυμός του αποτοξινώνει τον οργανισμό, ωφελεί το κυκλοφοριακό σύστημα και βοηθά τους καπνιστές. Το πράσο δρα, επίσης, κατά του βήχα, της χρόνιας και οξείας βρογχίτιδας, ενώ τονώνει τον οργανισμό χάρη στις βιταμίνες που περιέχει. Κατάπλασμα από ψημένα πράσα θεραπεύει τα χρόνια έλκη, ενώ κομπρέσες με ζεστά φύλλα πράσου και λάδι αντιμετωπίζουν τους ρευματικούς πόνους.
 
 
Τα μήλα είναι στυπτικά, δρουν κατά των εντερικών διαταραχών, διεγείρουν την πεπτική λειτουργία και βοηθούν στη λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού. Ωφελούν τον οργανισμό σε περιπτώσεις ρευματισμών και αρθρίτιδας, εκζεμάτων, αιμορροΐδων και αρτηριοσκλήρυνσης, ενώ ο χυμός από βρασμένα μήλα καταπολεμά τον βήχα, τον πονόλαιμο και την ουροδόχο κύστη.
Μηνύανθος
Ευεργετικά φύλλα για τα ούλα
Είναι φυτό εμμηναγωγό, που ανοίγει την όρεξη και τονώνει τον οργανισμό. Τα φύλλα του είναι ευεργετικά για τα ούλα και για εξογκωμένους αδένες, όπως οι μαγουλάδες.

 

 

Πρίμουλα.
 
Ηρεμιστικό.Είναι ηρεμιστικό και χαλαρωτικό βότανο που καταπολεμά την υπερένταση και το στρες. Δρα κατά της αϋπνίας ενώ ενδυναμώνει την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Μάλιστα θεωρείται ωφέλιμο για ασθενείς με περικαρδίτιδα. Ανακουφίζει από ημικρανίες και πονοκεφάλους νευρικής φύσεως, ενώ είναι ωφέλιμο και σε περιπτώσεις προδιάθεσης για εγκεφαλικό.
Είναι αντιπυρετικό, τονωτικό του στομαχιού και καταπραϋντικό των νεύρων. Παράλληλα, αντιμετωπίζει τις κράμπες και τους πόνους του στομαχιού και ανακουφίζει από τους κολικούς με αέρα. Ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος.
Μολόχα
Θεραπεύει και τον βήχα
Μαλακτικό και αποχρεμπτικό το τσάι που παρασκευάζεται από φύλλα και άνθη μολόχας θεραπεύει και τον βήχα. Παράλληλα, καταπραΰνει τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος ενώ με τη μορφή καταπλάσματος μαλακώνει τους κάλους στα πόδια. Ποδόλουτρο από το ζουμί ξεκουράζει τα κάτω άκρα.

 

 

Σύκα.
 
Πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.Τα σύκα της αρχαίας Αθήνας θεωρούνταν τόσο πολύτιμα, που απαγορευόταν η εξαγωγή τους. Οποιος, δε, προσπαθούσε να τα εξαγάγει ονομαζόταν «συκοφάντης». Η συκιά είναι ένα δικοτυλήδονο φυτό, το οποίο ήταν γνωστό και στους προϊστορικούς χρόνους. Τα σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο και βιταμίνες C, Β3, Β5, Β6 και Ε. Είναι καθαρτικά, τονώνουν τους αδύναμους οργανισμούς, βοηθούν στα εγκαύματα (τα αποξηραμένα) και τα οιδήματα. Τα ξερά σύκα έχουν, επίσης, δράση κατά του κοκίτη, του βήχα και των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά του πονόλαιμου (γαργάρες). Το αφέψημα σύκου ανακουφίζει από τα συμπτώματα λοιμώξεων του αναπνευστικού, την ιλαρά και τη νεφρίτιδα. Τα φύλλα ωφελούν πάσχοντες από άσθμα, ενώ ο γαλακτούχος χυμός τους είναι χωνευτικός και καθαρτικός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά δερματολογικών προβλημάτων.
 
Μπάμια
«Καίει» τα λίπη
Θεραπεύει τους αρθριτικούς πόνους και συνιστάται ως ιδανική για τους παχύσαρκους, καθώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το κάψιμο λίπους. Βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής του αναπνευστικού συστήματος και των παθήσεων της ουροδόχου κύστης. Οι μπάμιες θεωρούνται, επίσης, μαλακτικές. Είναι πλούσιες σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνη C.
 
Μπέλλα
Αντισηπτικό και για τα έλκη
Είναι καλλωπιστικό φυτό με αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες. Το τσάι του δρα κατά των φλογώσεων και των εσωτερικών πληγών, ενώ η εξωτερική χρήση του με πλύσεις συμβάλλει στην αντισηψία πληγών, κοψιμάτων και ελκών. Χρησιμοποιείται, επίσης, και για πλύσεις των γεννητικών οργάνων.
 
Μπολντέα
Για τις παθήσεις του ήπατος
Τα φύλλα της μπολντέας, η οποία είναι βότανο της Χιλής, χρησιμοποιούνται κατά των παθήσεων του ήπατος. Είναι γενικό διεγερτικό και τονώνει την πέψη. Επίσης, έχει ελαφρώς υπνωτικές ιδιότητες. Συνίσταται σε περιπτώσεις ανάρρωσης από βαριές ασθένειες.
 
Μποράντζα
Αντιβηχικό το έκχυμά του
Μαλακτική και καταπραϋντική, εφιδρωτική και διουρητική και κατά συνέπεια πολύτιμη σε περιπτώσεις ρευματισμών. Το έγχυμα της μποράντζας χρησιμοποιείται ως αντιβηχικό και επιδρά ευνοϊκά στο κρυολόγημα, την πνευμονία και τη βρογχίτιδα. Σε περιπτώσεις αρθρίτιδας χρησιμοποιείται κατάπλασμα από τα φύλλα του βοτάνου.
 
Μπρόκολο
Προλαμβάνει τον καρκίνο
Θεωρείται όπλο για την πρόληψη του καρκίνου χάρη στην ουσία σουλφοραφάνη που περιέχει. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες το μπρόκολο είναι ευεργετικό για τα μάτια, τα μαλλιά και το δέρμα χάρη στην καροτίνη του. Περιέχει, επίσης, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, θείο, κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνες A, B και C.
 
Μυγκέ
Καρδιοτονωτικό και διουρητικό
Είναι το πιο ισχυρό καρδιοτονωτικό. Σταματά τους σπασμούς και είναι διουρητικό. Χρησιμοποιείται κατά της ημικρανίας και της επιληψίας, ενώ βοηθά στη χρόνια καταρροή των ματιών και των αυτιών. Προκαλεί εμετό, δρα κατά της παχυσαρκίας και της υδρωπικίας ενώ ενισχύει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η χρήση του δεν είναι διαδεδομένη γιατί είναι δηλητηριώδες.
 
Μύρτιλλο
Ιδανικό για τη διάρροια
Σταματά το αίμα, είναι απολυμαντικό και θεωρείται ιδανικό φάρμακο κατά της διάρροιας. Ρυθμίζει τη λειτουργία των αδένων και καταπολεμά την καταρροή του στομαχιού και των εντέρων ενώ ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και των παθήσεων του λαιμού. Καταπολεμά τις φλεγμονές και συγκαταλέγεται στα υπογλυκαιμικά βότανα.
 
Μπετούλα
Χωνευτικό, τονωτικό, κατάλληλο και για δερματικά
Δρα κατά του αρθρίτη. Είναι καλό διουρητικό. Το τσάι που παρασκευάζεται από τα φύλλα της θεωρείται χωνευτικό και τονωτικό. Οταν χρησιμοποιείται για πλύσεις είναι κατά των δερματικών παθήσεων. Μικρή ποσότητα τσαγιού από μπετούλα διαλυμένη σε 1 λίτρο νερό έχει καθαρτικές, διεγερτικές και ορεκτικές ιδιότητες και αντιμετωπίζει τους πόνους στα νεφρά.
Η ρίζα της θεωρείται αντιρευματική και αντιπυρετική.

Νεπέτα
Αντισπασμωδικό
Χρησιμοποιείται κατά της καταρροής και υποβοηθά τις αποχρέμψεις. Θεωρείται ότι βοηθά σε περιπτώσεις ατονίας του στομάχου, δυσπεψίας και αερίων. Είναι βότανο αντισπασμωδικό. Το αφέψημά του με εξωτερική χρήση θεραπεύει τα έλκη, ενώ τα φρέσκα φύλλα του ανακουφίζουν από τις αιμορροΐδες.
 
Νήριο 'Η Πικροδάφνη
Πολύ τοξική
Εχει παρόμοιες ιδιότητες με το βότανο δαχτυλίδα με το πρόσθετο όφελος ότι δεν αθροίζεται στον οργανισμό. Οταν χρησιμοποιείται εξωτερικά έχει ερεθιστική επίδραση και δρα κατά των άτονων ελκώσεων. Προκαλεί πτέρνισμα. Εχει τοξικές ιδιότητες με τις οποίες καταπολεμάται η ψώρα και παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, εξαιτίας τούτου, όμως, απαιτείται περιορισμένη χρήση.
 
Νούφαρο
«Τσάι» κατά της αϋπνίας
Λέγεται και νυμφαία. Συνίσταται στις παθήσεις των νεφρών, της κύστης και σε περιπτώσεις δυσεντερίας. Το τσάι του είναι κατά της αϋπνίας και της ταραχής. Καταπολεμά τον βήχα και τα φύλλα του, φρέσκα, επουλώνουν τις πληγές. Τα άνθη του σε λοσιόν καθαρίζουν το δέρμα ενώ η ρίζα του θεωρείται μαλακτικό κατευναστικό.
 
Ντουλκαμάρα
Για τον έρπη και τα εκζέματα
Είναι καθαρτικό βότανο. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πνευμονικού κατάρρου, ενώ έχει δράση και κατά των ρευματικών και αρθριτικών πόνων. Καταπολεμά τον έρπη και τα εκζέματα. Είναι διουρητικό και εφιδρωτικό. Περιέχει σολανίνη, η οποία έχει μυκητοκτόνες και μικροβιοκτόνες ιδιότητες.
 
Νεραντζιά
Αντιυπερτασικό
Σε αφέψημα, τα άνθη και τα φύλλα της νεραντζιάς είναι σπασμολυτικά και χωνευτικά. Ηρεμούν τα νεύρα, βοηθούν όσους πάσχουν από αϋπνία και ανακουφίζουν από τον στομαχόπονο και τον βήχα. Επίσης, το αφέψημα από νεραντζιά βοηθά να πέσει το σάκχαρο των διαβητικών. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούμε να κατεβάσουμε την πίεση αν βράσουμε ολόκληρα νεράντζια και πιούμε το ζουμί.
 
Νυχάκι
Αντιθρομβωτικό, σπασμολυτικό
Η κύρια δραστική του ουσία είναι το μελωτοσίδιο που, μετά την αποξήρανση, παράγει κουμαρίνη. Είναι διουρητικό, σπασμολυτικό, αντιθρομβωτικό, μαλακτικό και αρωματικό. Επίσης, δρα κατά των αερίων και θεωρείται καλό διαλυτικό, στυπτικό, επουλωτικό, αντιβηχικό, τονωτικό των φλεβών και αντισηπτικό.
 
Ναστούρτσιο
Ελαττώνει το σάκχαρο, επουλώνει τις πληγές
Λέγεται και νεροκάρδαμο. Καταπολεμά την πεπτική ατονία, ενισχύει την παραγωγή σάλιου, ενισχύει τον οργανισμό σε περιπτώσεις σκορβούτου και αντιμετωπίζει τον ραχιτισμό. Θεωρείται ευεργετικό για τη σπλήνα. Ως διουρητικό ενδείκνυται κατά της πέτρας στη χολή, ενώ λειτουργεί αποχρεμπτικά σε περιπτώσεις πνευμονικής καταρροής. Ελαττώνει το σάκχαρο των διαβητικών και επισπεύδει την επούλωση πληγών.
 
Ονωνίδα
Με δράση κατά της αρθρίτιδας
Το φυτό είναι πολύ καλό διουρητικό. Εχει θεραπευτική δράση κατά της αρθρίτιδας, της υδρωπικίας και του κατάρρου της κύστης. Σε περιπτώσεις νεφρολιθίασης και άλλων παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος χορηγείται αφέψημα το οποίο λαμβάνεται σε διάστημα 24 ωρών. Το ίδιο αφέψημα συστήνεται και για περιπτώσεις επίμονων ρευματισμών.
 
Πατάτα
Καθαρίζει το δέρμα ο χυμός
Ο χυμός της ωμής πατάτας σε εξωτερική χρήση καθαρίζει το δέρμα και είναι ευεργετικός για μώλωπες και διαστρέμματα. Κοπανισμένη σε κατάπλασμα δροσίζει το δέρμα και βοηθά στην επούλωση εγκαυμάτων. Οι διαβητικοί έχουν την επιλογή να αντικαταστήσουν το ψωμί με πατάτες γιατί περιέχουν τους μισούς υδατάνθρακες. Οι πατάτες, πάντως, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν έχουν φυτρώσει γιατί περιέχουν την ουσία σολανίνη που ενδέχεται να προκαλέσει δηλητηρίαση ή γαστρεντερικές διαταραχές.
 
Πεντάνευρο
Ανεβάζει την καλή χοληστερίνη
Οι σπόροι του χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για τη θεραπεία της κολίτιδας, του έλκους και της δυσκοιλιότητας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι δρα προληπτικά για καρδιακές παθήσεις και ανεβάζει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης. Τα φύλλα του είναι χρήσιμα σε κατάγματα, αιμορραγίες, επιληψία, ελεφαντίαση και δερματοπάθειες. Δρα ευεργετικά σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, του συκωτιού, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.
 
Πεπόνι
Διουρητικό
Το πεπόνι είναι διουρητικό και έχει καθαρτικές ιδιότητες. Κάνει καλό επίσης στους ρευματισμούς, την αρθρίτιδα, τις παθήσεις της χολής και τις αιμορροΐδες. Οι μώλωπες και τα εγκαύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με εξωτερική
χρήση του πολτού του πεπονιού.
 
Πεύκο

Για το βήχα και τη βρογχίτιδα
Οι εισπνοές με βραστό νερό στο οποίο έχουμε ρίξει φρέσκα φύλλα και αρσενικά άνθη πεύκου είναι ωφέλιμες για τον βήχα, τη βρογχίτιδα και το στομάχι. Στο νερό του μπάνιου, τα φύλλα του πεύκου ξεκουράζουν, ηρεμούν τα νεύρα και παράλληλα ωφελούν όσους πάσχουν από δερματικά προβλήματα όπως τα εξανθήματα και η ακμή. Το πεύκο δε συνιστάται σε περιπτώσεις παθήσεων των νεφρών.
 
Πικραγγουριά
Φάρμακο για την ιγμορίτιδα
Δύο σταγόνες από τον χυμό της πικραγγουριάς σε κάθε ρουθούνι είναι καλό φάρμακο για την ιγμορίτιδα, καθώς προκαλούν δακρύρροια, φτάρνισμα και αποβολή της βλέννας. Θεωρείται, πάντως, τοξικό φυτό γιατί περιέχει τη δηλητηριώδη ουσία ελατηρίνη. Σε μικρές δόσεις έχει ισχυρές καθαρτικές ιδιότητες αλλά μεγάλη δόση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
 
Πικραλίδα
Καθαρίζει το αίμα
Είναι ένα από τα καλύτερα χολαγωγά φυτά αλλά οι θεραπευτικές ιδιότητές της δεν σταματούν εκεί. Είναι πολύ καλό διουρητικό, τονωτικό, χωνευτικό, καθαριστικό του αίματος και δρα κατά των φλεγμονών του στήθους και των χρόνιων δερματικών παθήσεων. Ελαττώνει επίσης τη χοληστερίνη του αίματος, τονώνει το στομάχι και βοηθά όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις του συκωτιού.
 
Πικροδιαλέτα
Μειώνει τα τριγλυκερίδια
Λέγεται και «πικρή βιολέτα». Η βασική θεραπευτική της ιδιότητα είναι ότι επαναφέρει τα τριγλυκερίδια στις κανονικές τιμές τους. Επίσης κατεβάζει το σάκχαρο και ρυθμίζει τη λειτουργία του συκωτιού.
 
Πιπεριά
Χωνευτικό - αφροδισιακό
Οι πιπεριές ανοίγουν την όρεξη και παράλληλα είναι ιδιαίτερα χωνευτικές. Η κατανάλωσή τους δρα θετικά σε όσους πάσχουν από αρθρίτιδα, φλεγμονές του λάρυγγα, οστρακιά και ιλαρά. Ως αφέψημα κάνουν καλό σε όσους πάσχουν από υδρωπικία. Πιστεύεται, τέλος, ότι οι πιπεριές θεωρούνται και αφροδισιακές.
 
Πολύκομπο
Σταματά τις αιμορραγίες
Το πολύκαμπο χρησιμοποιείται κυρίως για παθήσεις των πνευμόνων όπως η φυματίωση. Επίσης χορηγείται σε περιπτώσεις αναιμίας και εξασθένησης του οργανισμού και κυρίως όταν έχουν ατονήσει τα νύχια και τα μαλλιά. Η στυπτική του δράση σταματά τις αιμορραγίες και το κάνει πολύτιμο σύμμαχο για όσους πάσχουν από έλκος.
 
Πολυτρίχι
Καταπολεμά την τριχόπτωση
Oπως λέει και το όνομά του, το πολυτρίχι βοηθά αποτελεσματικά όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μαλλιά τους. Εκτός από το ότι καταπολεμά την τριχόπτωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της πιτυρίδας.
 
Πορτοκαλιά
Πλούσια σε βιταμίνη C
Η υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια. Τα πορτοκάλια δρουν κατά της δυσκοιλιότητας, της αναιμίας, του διαβήτη, της ουρικής αρθρίτιδας και ωφελούν το συκώτι. Επίσης, ανοίγουν την όρεξη. Αφέψημα από φύλλα και άνθη πορτοκαλιάς τονώνει την καρδιά, είναι σπασμολυτικό και καταπραΰνει τον βήχα και τον πονοκέφαλο.
 
Ποτεντίλλα
Aντιδιαρροϊκό και στυπτικό
Ισχυρό αντιδιαρροϊκό και ένα από τα καλύτερα στυπτικά. Θεωρείται ότι δρα ευεργετικά σε περιπτώσεις δυσεντερίας και αιμορραγιών. Επίσης, έχει αντιπυρετικές ιδιότητες, καταπολεμά την καταρροή και την κράμπα του στομαχιού και των εντέρων.
 
Πουλμονάρια
Ευεργετική για τη βραχνάδα
Εχει μαλακτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, ενώ δρα και κατά του βήχα. Τα άνθη της προκαλούν εφίδρωση ενώ τα φύλλα της θεωρούνται αντιβιοτικά. Είναι ευεργε?τική για τη βραχνάδα, τη βρογχίτιδα, τη φυματίωση και τους πόνους της ουροδόχου κύστης.
 
Πρίμουλα
Ηρεμιστικό
Είναι ηρεμιστικό και χαλαρωτικό βότανο που καταπολεμά την υπερένταση και το στρες. Δρα κατά της αϋπνίας ενώ ενδυναμώνει την καρδιά και το νευρικό σύστημα. Μάλιστα θεωρείται ωφέλιμο για ασθενείς με περικαρδίτιδα. Ανακουφίζει από ημικρανίες και πονοκεφάλους νευρικής φύσεως, ενώ είναι ωφέλιμο και σε περιπτώσεις προδιάθεσης για εγκεφαλικό.
 
Πασιφλόρα
Αντιμετωπίζει τις εξάρσεις άγχους
Η πασιφλόρα προέρχεται από τα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ανακηρύχτηκε «Ιατρικό Φυτό του 2011» από την ομάδα μελέτης του πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ λόγω «του πολιτιστικού του ενδιαφέροντος και της ιατρικής του ιστορίας». Η χρήση της βοηθά στην ανακούφιση της νευρικής ανησυχίας, των συμπτωμάτων της ήπιας αϋπνίας και των γαστρεντερικών διαταραχών που συνδέονται με τη νευρικότητα. Εκτός των παραπάνω έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση των εξάρσεων άγχους. Σε αντίθεση με πολλά ψυχοφάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, η πασιφλόρα δεν επηρεάζει το μυϊκό σύστημα, γεγονός που καθιστά ακίνδυνη τη λήψη της οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Για τη χορήγησή της, ωστόσο, χρειάζεται πάντα η γνώμη του θεράποντος ιατρού. Περισσότερο από 400 είδη της είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο, πολλά εκ των οποίων είναι εδώδιμα. Μόνο η ποικιλία όμως maracuya edulis, γνωστή και ως «φρούτα του πάθους», έχει εμπορική αξία.
 
Πράσσο
Για το έλκος και τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος
Θεωρείται θαυματουργό. Είναι ορεκτικό, καθαρίζει το αίμα και καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου. Συστήνεται κατά της δυσκοιλιότητας. Ωφελεί όσους πάσχουν από δερματικές παθήσεις, εκζέματα και ψωρίαση. Θεωρείται ευεργετικό για τις καούρες και τις ξινίλες στο στομάχι, για το έλκος και τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος. Ο χυμός του αποτοξινώνει τον οργανισμό, ωφελεί το κυκλοφοριακό σύστημα και βοηθά τους καπνιστές. Το πράσο δρα, επίσης, κατά του βήχα, της χρόνιας και οξείας βρογχίτιδας, ενώ τονώνει τον οργανισμό χάρη στις βιταμίνες που περιέχει. Κατάπλασμα από ψημένα πράσα θεραπεύει τα χρόνια έλκη, ενώ κομπρέσες με ζεστά φύλλα πράσου και λάδι αντιμετωπίζουν τους ρευματικούς πόνους.
 
Ραδίκι
Αντιπυρετικό και καθαρτικό
Ενισχύει τη χολή και το συκώτι. Είναι καθαρτικό του αίματος και αντιπυρετικό. Είναι διουρητικό και συνίσταται σε άτομα που πάσχουν από αρθριτικά, νεφρίτιδα, ίκτερο και χρόνια δερματικά νοσήματα. Το ραδίκι ρίχνει το σάκχαρο στο αίμα. Θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ότι τονώνει το πεπτικό σύστημα.
Ράμνος
Θεραπευτική η φλούδα του
Φυτρώνει σε δασικές κυρίως περιοχές. Είναι φυλλοβόλο δενδρύλλιο, με λευκά άνθη, τα οποία βγαίνουν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Θεραπευτική δράση έχει η φλούδα του, η οποία συλλέγεται τον χειμώνα. Είναι καθαρτικό, έχει δράση στη χολή, ενώ χρησιμοποιείται και κατά δερματικών παθήσεων.
 
Ροδακινιά
Χρήσιμο για το στομάχι
Μικρό δένδρο, με φύλλα μακρόστενα και καρπό το γνωστό ροδάκινο, το οποίο προκαλεί ήπια κάθαρση (υπακτικό). Είναι πολύ χρήσιμο σε στομαχικές παθήσεις, στο άσθμα και τη βρογχίτιδα. Βοηθά, επίσης, στα αρθριτικά, τις παθήσεις του ήπατος, του εντέρου και της χολής. Τα φύλλα της έχουν ανάλογη δράση, αλλά απαιτείται λελογισμένη χρήση, καθώς μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση.
 
Ροδιά

Για το άσθμα και την καρδιά
Μικρό δένδρο, γνωστό από την αρχαιότητα για τη θεραπευτική του δράση. Ο χυμός των ροδιών είναι ωφέλιμος στην αντιμετώπιση παθήσεων του στομάχου, του ήπατος, της χολής και των εντέρων. Εχει αφροδισιακή δράση, βοηθά στο άσθμα, καθαρίζει το αίμα και τονώνει την καρδιά. Χρησιμοποιείται και κατά των ρυτίδων και των παθήσεων των ούλων. Από τη φλούδα του ροδιού και τη ρίζα του δένδρου παρασκευάζεται αφέψημα, το οποίο είναι ωφέλιμο σε παθήσεις του εντέρου (διάρροια ή παράσιτα), ενώ οι γαργάρες ανακουφίζουν από τον ερεθισμό των αμυγδαλών.
 
 
Ρίγανη

Αρωματική και θεραπευτική
Γνωστή σε κάθε νοικοκυριό, ως μυρωδικό της σαλάτας και του φαγητού. Πρόκειται για χαμηλό θάμνο, με άσπρα ή μοβ λουλούδια, ο οποίος φυτρώνει σε ξερές περιοχές. Η ρίγανη χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως αρωματικό και θεραπευτικό φυτό. Είναι διουρητικό, τονωτικό, σπασμολυτικό και αναστέλλει τις παθολογικές εκκρίσεις. Ανακουφίζει, επίσης, από τον πονοκέφαλο, τον πονόδοντο, τον βήχα, τον πόνο της κοιλιάς, τις εντερικές διαταραχές και τους ρευματικούς πόνους, ενώ με γαργάρες αντιμετωπίζονται οι φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας. Οι εισπνοές βοηθούν τα αναπνευστικά προβλήματα, ενώ έχει αντισηπτική δράση όταν τοποθετείται πάνω σε τραύματα.
 
Σαμπούκος

Ιδανικό για κρυολόγημα
Θάμνος ή δενδρύλλιο, το οποίο αποκαλείται και «φαρμακείο της φύσης», λόγω της σημαντικής θεραπευτικής του δράσης. Αφέψημα από ξεραμένα άνθη έχει εφιδρωτική δράση, είναι ήπιο καθαρτικό, χρησιμοποιείται κατά του κρυολογήματος, των εκζεμάτων και των ρευματισμών. Εκχύλισμα από τα άνθη του βοηθούν στην επιπεφυκίτιδα και στους ερεθισμούς του δέρματος, ενώ τα φύλλα του έχουν διουρητική δράση και βοηθούν το κυκλοφορικό. Είναι, επίσης, ωφέλιμα στη γρίπη, την καταρροή και τις παθήσεις του αναπνευστικού.
 
Σερνικοβότανο

Μαλακτικό και αντιδιαρροϊκό
Χαμηλό φυτό, που το βρίσκουμε κυρίως στα ορεινά μέρη της Θεσσαλίας. Από τους κονδύλους του παρασκευάζεται το σαλέπι. Το επιστημονικό του όνομα είναι όρχις ο άρρενας, καθώς το βασικό του χαρακτηριστικό είναι δύο κόνδυλοι που σχηματίζουν οι ρίζες του, που μοιάζουν με όρχεις. Είναι μαλακτικό και αντιδιαρροϊκό. Το αφέψημα από τα φύλλα του χρησιμοποιείται για τον ξερόβηχα και τη δυσεντερία.
 
Το σαλέπι
 
 είναι αφροδισιακό και μαλακτικό και έχει δράση στο κρυολόγημα και στη δυσεντερία.
 
Σιναμική

Κατά της δυσκιολιότητας
Πρόκειται για τη σινική κανέλα. Εχει δράση κατά της δυσκοιλιότητας, που οφείλεται σε ένα φυτικό συστατικό, το οποίο υπάρχει στα φύλλα και τους λοβούς. Το συστατικό αυτό έχει την ιδιότητα να διεγείρει την κινητικότητα του παχέος εντέρου.
 
Σκόρδο

Για ευρύ φάσμα προβλημάτων
Οι αθλητές των ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας έπαιρναν καθημερινά μία σκελίδα, προκειμένου να τονωθούν και να προλάβουν τις λοιμώξεις. Το σκόρδο είναι αντισηπτικό και αντιβιοτικό, με αποτελεσματικότητα σε ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και του εντέρου. Είναι γνωστό καρδιοτονωτικό και αντιυπερτασικό, έχει δράση κατά των αιμορροΐδων και της νεφρολιθίασης. Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, είναι διουρητικό και θεωρείται ότι έχει και δράση κατά του καρκίνου και των ρευματισμών και ανακουφίζει από τσιμπήματα εντόμων.
 
Σκορπίδι
Καταπραϋντικό, αντιβηχικό
Ονομάζεται και πολυτρίχι ή σκορπιδόχορτο και φυτρώνει κυρίως στις ρωγμές των βράχων ή παλαιών τοίχων. Το μαύρο πολυτρίχι καλλιεργείται σε γλάστρες. Η θεραπευτική του δράση είναι γνωστή από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείται κατά παθήσεων της κύστης και του ουροποιητικού. Είναι καταπραϋντικό, αντιβηχικό, διουρητικό, είναι ωφέλιμο για την αποβολή της πέτρας από τους νεφρούς και κατά της διάρροιας. Χρησιμοποιείται, επίσης, κατά παθήσεων της σπλήνας και των σκουληκιών του εντέρου.
 
 
Σολανό
Για τα εκζέματα και το άσθμα
Φυτρώνει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με εποχή άνθησης τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Το αφέψημα από στελέχη του φυτού έχει δράση κατά των εκζεμάτων και του άσθματος. Χρησιμοποιείται και στην Ομοιοπαθητική κατά των χρόνιων δερματικών παθήσεων, των ρευματισμών και της κυστίτιδας.
 
Σουσάμι

Αντιγηραντικοί οι σπόροι του
Οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και γι΄ αυτόν τον λόγο έχουν πολύτιμη αντιγηραντική, αντιυπερτασική και αντικαρκινική δράση, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση της χοληστερίνης και στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού (αμυντικού) συστήματος του οργανισμού. Σοβαρός είναι ο ρόλος του στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του καταρράκτη και του διαβήτη, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης και της σωστής λειτουργίας του ήπατος.
 
Σπαθόχορτο

Αιμοστατικό για τους... πολέμους
Ονομάστηκε έτσι, επειδή στη διάρκεια των πολέμων το χρησιμοποιούσαν για να επουλώσουν τις πληγές από τα σπαθιά. Είναι, επίσης, διουρητικό, αιμοστατικό και εμμηναγωγό, ενώ έχει δράση και στην ήπια κατάθλιψη. Χρειάζεται, όμως, προσοχή, καθώς μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ, προκαλώντας ευαισθησία στο φως. Προσοχή απαιτείται και απ΄ όσους λαμβάνουν φάρμακα, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό των ενζύμων.
 
Σπανάκι

Αντικαρκινικό, καταπραϋντικό
Η καλλιέργειά του στην Ευρώπη άρχισε το 12ο αιώνα μ.Χ. Ο τονωτικός του ρόλος είναι αποδεκτός. Εχει δράση και κατά της οστεοπόρωσης, είναι αντικαρκινικό, καθαρτικό, διουρητικό και καταπραϋντικό.
 
Σπάρτο

Ηρεμιστικό και αγχολυτικό
Καλλωπιστικός αυτοφυής θάμνος, με χαρακτηριστικά κίτρινα άνθη και χνουδωτούς καρπούς. Είναι ηρεμιστικό και αγχολυτικό, ομαλοποιώντας τους καρδιακούς τόνους, διουρητικό, καθαρτικό και αντιδιαβητικό. Εχει ωφέλεια στις γυναίκες, καθώς ελαττώνει την υπερβολική έμμηνη ροή και διεγείρει τη μήτρα κατά τον τοκετό.
 
Σύμφυτο

Πλούσια η ρίζα και τα φύλλα του
Φυτρώνει κοντά σε νερό και θεωρείται ένα σημαντικό βότανο, λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Τα άνθη του είναι λευκά ή ρόδινα, βγαίνουν την άνοιξη και μοιάζουν με μικρές καμπάνες. Πλούσια σε θεραπευτικές ουσίες είναι η ρίζα και τα φύλλα του. Οι ουσίες που περιέχει βοηθούν στην επούλωση των εσωτερικών και εξωτερικών πληγών, διαστρέμματα και εξαρθρώσεις και κιρσούς και ανακουφίζουν από ρευματισμούς. Το αφέψημα βοηθά όσους έχουν έλκος και κολίτιδα.
 
Συκά

Πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Τα σύκα της αρχαίας Αθήνας θεωρούνταν τόσο πολύτιμα, που απαγορευόταν η εξαγωγή τους. Οποιος, δε, προσπαθούσε να τα εξαγάγει ονομαζόταν «συκοφάντης». Η συκιά είναι ένα δικοτυλήδονο φυτό, το οποίο ήταν γνωστό και στους προϊστορικούς χρόνους. Τα σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο και βιταμίνες C, Β3, Β5, Β6 και Ε. Είναι καθαρτικά, τονώνουν τους αδύναμους οργανισμούς, βοηθούν στα εγκαύματα (τα αποξηραμένα) και τα οιδήματα. Τα ξερά σύκα έχουν, επίσης, δράση κατά του κοκίτη, του βήχα και των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά του πονόλαιμου (γαργάρες). Το αφέψημα σύκου ανακουφίζει από τα συμπτώματα λοιμώξεων του αναπνευστικού, την ιλαρά και τη νεφρίτιδα. Τα φύλλα ωφελούν πάσχοντες από άσθμα, ενώ ο γαλακτούχος χυμός τους είναι χωνευτικός και καθαρτικός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά δερματολογικών προβλημάτων.
 
 
Τριγωνέλλα

Ωφελεί την όραση



 
Βότανο γνωστό από την αρχαιότητα, πλούσιο σε βιταμίνες και αμινοξέα (λιπαρά οξέα, φολικό οξύ, σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορος, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρος, βιταμίνη Β1 , βιταμίνη Β2 , βιταμίνη Β3 και βιταμίνη C). Εχει καθαρτική και αντιπυρετική δράση, ωφελεί την όραση, ενώ συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του άσθματος, ενώ προάγει και την παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες.

ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ (GINGER) ΩΦΕΛΕΙ

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει για να αποκρυπτογραφηθεί η χημική σύνθεση αυτού του φυτού και να αποδειχθεί η ωφέλεια που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Tο τζίντζερ προέρχεται από την Aνατολή.Σήμερα, η ποιοτικότερη πιπερόριζα καλλιεργείται στην Kαραϊβική. Eίναι αγαπημένο και απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας. Tο ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, ένα συστατικό που όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Eκτός, όμως, από τη γεύση και το άρωμα που δίνει στα φαγητά, το τζίντζερ έχει και μεγάλη θρεπτική αξία.

Πώς σας ωφελεί
Oι Kινέζοι το συνιστούν εδώ και 2000 χρόνια για τη βελτίωση στομαχικών διαταραχών και για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Tα αιθέρια έλαιά του και άλλα συστατικά του του προσδίδουν ορισμένες από τις πολύτιμες ιδιότητές του. Συγκεκριμένα:
1. Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες.
2. Το Ginger μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τη ναυτία. Λήψη ρίζας Ginger, σε δοσολογία ισοδύναμη με 1000mg σκόνης βοτάνου, μειώνει την τάση για έμετο και προλαμβάνει συμπτώματα όπως ο ίλιγγος, ο κρύος ιδρώτας και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα που σχετίζονται με την αδιαθεσία λόγω μετακινήσεων
3. Mειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση.
4. Bοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.
5. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων.Παρ’ όλα αυτά, απαιτούνται ακόμη περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση των πιθανών του δράσεων στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. .
 
6. Η πιπερόριζα περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες και αιθέρια έλαια, τα οποία σε μελέτες με ζώα διαπιστώθηκε ότι ασκούν αναλγητική και ηρεμιστική δράση. Τα τελευταία χρόνια, ερευνητικές ομάδες αποφάσισαν να μάθουν εάν ασκούν την ίδια δράση και στους ανθρώπους, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Στην πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Επιθεώρηση «The Journal of Pain», συμμετείχαν 74 ενήλικοι οι οποίοι έκαναν ασκήσεις που στόχο είχαν να τους προκαλέσουν μυϊκό πόνο και φλεγμονή. Επί 11 ημέρες οι εθελοντές, είτε έτρωγαν 2 γραμμάρια πιπερόριζα την ημέρα, είτε μια ανενεργό ουσία. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η πιπερόριζα μείωνε κατά περίπου 25% τον πόνο τους, αλλά μόνο μετά το πρώτο 24ωρο από τη γυμναστική. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της πιπερόριζας βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και στην μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την αρθρίτιδα, τους ρευματικούς και μυϊκούς σπασμούς. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πιπερόριζας διεγείρουν αποτελεσματικά την κυκλοφορία του αίματος, αποβάλλοντας τις τοξίνες από το σώμα, καθαρίζοντας το έντερο και τα νεφρά, και θρέφοντας το δέρμα
7. Σε μια παρόμοια μελέτη, μια άλλη ερευνητική ομάδα διερεύνησε τι συμβαίνει μόνο την πρώτη και στη συνέχεια τη δεύτερη ημέρα μετά τη γυμναστική. Και πάλι, η πιπερόριζα δεν φάνηκε να επηρεάζει τον πόνο το πρώτο 24ωρο από τη γυμναστική, αλλά την επόμενη ημέρα ο πόνος ήταν λιγότερος, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η πιπερόριζα «μπορεί να αμβλύνει την εξέλιξη του πόνου». Αλλες μελέτες επιβεβαίωσαν πως η πιπερόριζα δεν ωφελεί κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη γυμναστική, αλλά μπορεί να μειώσει τον πόνο από τη δεύτερη ημέρα και μετά.
8 . Η λήψη υψηλής δοσολογίας Ginger (πάνω από 10g ημερησίως) μειώνει σημαντικά τη συσσώρευση αιμοπεταλίων (δημιουργία θρόμβων), διότι καταστέλλει τη δημιουργία θρομβοξάνης (1) κατά 37%. Το Ginger μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης (και καταστέλλει τη βιοσύνθεση νέας χοληστερόλης) όταν λαμβάνεται μακροπρόθεσμα (2,3). Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι οι ενώσεις capsaicin (καψαϊκίνη) και shogaol, που περιέχονται στο Ginger, μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
9. Η φήμη του τζίντζερ όμως βασίζεται πάνω απ'όλα στις αφροδισιακές του ιδιότητες που οφείλονται στις τζιντζερόλες, οι οποίες αυξάνουν την ποσότητα σπέρματος που παράγεται και βελτιώνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
10. οι πολλές εφαρμογές και χρήσεις της πιπερόριζας συμπεριλαμβάνουν την θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας, και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων μαλακώνοντας και απομακρύνοντας τα φλέγματα από τους πνεύμονες. Η πιπερόριζα μπορεί επίσης να βοηθήσει την μείωση του πυρετού ζεσταίνοντας το σώμα και αυξάνοντας την εφίδρωση
ΦΩΤΙΣΤΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΑΣ!!!!!!ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ.....
τ' ακολουθα βοτανα σας βοηθουν να εχετε ενα λαμπερο ΧΑΜΟΓΕΛΟ!!!!δοκιμαστε τα....

1. Ανανάς
Αναμφίβολα μπορεί να βοηθήσει στη λεύκανση των δοντιών σας. Έρευνα δείχνει ότι το ένζυμο βρομελίνη που βρίσκεται στον ανανά λειτουργεί ως ένα φυσικό συστατικό αφαίρεσης λεκέδων. Η βρομελίνη βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της πλάκας, βακτήρια δηλαδή που συσσωρεύονται στα δόντια σας. Τα βακτήρια στην πλάκα παράγουν οξέα που μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών σας και να οδηγήσουν σε τερηδόνα.
2. Τζίντζερ
Λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες για την υποστήριξη του υγιούς ιστού στο στόμα. Δεδομένου ότι η περιοδοντική νόσος είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια που προκαλεί την απώλεια της οστικής μάζας και του υποστηρικτικού συνδετικού ιστού στο στόμα σας, το τζίντζερ πέρα από τις θεραπευτικές του ιδιότητες θα δώσει επίσης πικάντικη γεύση στα φαγητά σας.
3. Καρότα
Περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των σωστών επιπέδων σμάλτου στα δόντια σας. Όταν τα τρώτε ωμά διεγείρουν το σάλιο σας, το οποίο αποτελεί φυσικό καθαριστικό του στόματός σας. Στην πραγματικότητα, το μάσημα κάθε τραγανού λαχανικού συμβάλλει στη φυσική καθαριότητα των δοντιών σας.
4. Βασιλικός
Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό που μειώνει τα βακτήρια στο στόμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αιθέρια έλαια του βασιλικού, το οξύ rosmarinic, η λιναλοόλη και το ολεανολικό οξύ είναι αυτά που αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων στο στόμα.
5. Τυρί
Το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο και όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη διάλυση των οξέων στο στόμα σας. Το ασβέστιο και ο φώσφορος μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση των αναγκαίων μετάλλων στα δόντια ή ακόμη και στην επιδιόρθωση πιθανών μικρό-επιπλοκών στην επιφάνειά τους. Απολαύστε τυρί χαμηλών λιπαρών για να ελαχιστοποιήσετε τα ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη στη διατροφή σας, τα οποία κάνουν κακό στην καρδιά σας.
 
 
6. Σουσάμι
Το σουσάμι συμβάλλει στο «τρίψιμο» της πλάκας από τα δόντια σας. Μασώντας ξηρούς καρπούς μπορείτε επίσης να παρέχετε στα δόντια σας την ίδια δράση. Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν εκτός των άλλων ασβέστιο που λειτουργεί ως ενισχυτικό για τα οστά και τα δόντια σας.
7. Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια περιέχουν θειικές ενώσεις, οι οποίες σύμφωνα με του ειδικούς μειώνουν τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Το να τα τρώτε ωμά είναι η καλύτερη επιλογή διότι το μαγείρεμα καταστρέφει αυτές τις φιλικές προς τα δόντια ενώσεις. Δεν σας αρέσουν τα κρεμμύδια; Τα σκόρδα παίζουν τον ίδιο ρόλο, μιας που περιέχουν κι αυτά τις ίδιες θειικές ενώσεις.
8. Μανιτάρια Shitaki
Αυτά τα συγκεκριμένα μανιτάρια περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται lentinan και συμβάλλει στην αναστολή της ανάπτυξης βακτηριδίων στο στόμα σας.
9. Σολομός
Ο σολομός δεν παρέχει μόνο ασβέστιο, αλλά και βιταμίνη D, μια άλλη θρεπτική ουσία απαραίτητη για υγιή οστά και δόντια.
10. Μπρόκολο
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μπρόκολο περιέχει σίδηρο που βοηθά στον σχηματισμό ενός στρώματος ανθεκτικού στα οξέα ή αλλιώς συμβάλλει στη δημιουργία ενός εμποδίου που μπορεί να προστατεύσει το σμάλτο των δοντιών σας

Ελπιζω κατι απόλα η και ολα~~~~καποτε να σας χρειασθουν αποφυγετε τα <φαρμακα> και καταπολεμιστε οτι σας συμβαινει με ~~~βοτανα~~~που μας παρεχει η φυση!!!!Θα με θυμηθειτε!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου