Σελίδες

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ (NTR)


 

 


 

Υλικα

 

Για τη γέμιση

700 γρ. κιμά μισό χοιρινό μισό μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
2 κρασοπότηρα λευκό κρασί
60 γρ. Βούτυρο
2 κ.σ.  Ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του καφέ κουκουνάρια καβουρδισμένα
2 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι
1 φλιτζάνα  και περισσοτερο ψωμακια σε κυβους
2-6 κάστανα καθαρισμένα βρασμενα
3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
½ κ.γ. κανέλα τριμμένη
½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.σ. ζάχαρη
Αλάτι

 φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μίγμα για το άλειμμα


1 φλιτζάνι τσαγιού  Βούτυρο
1 φλιτζάνι του καφέ μέλι
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
Πιπέρι
Γλυκιά πάπρικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    Ετοιμάζετε τη γέμιση.

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο.

Μόλις ζεσταθούν καλά ρίχνετε το λιωμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει.

Ρίχνετε τον κιμά και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να διαλυθεί και να ανακατευθεί με το κρεμμύδι.

Σβήνετε με το κρασί και τα αφήνετε να πάρουν βράση.

Ρίχνετε τις σταφίδες, προσθέτετε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το ψωμακι.(σε τετραγωνα κυβακια)

Αφήνετε να βράσει με ανοικτή την κατσαρόλα για 5 λεπτά και προσθέτετε τα κάστανα και το κουκουνάρι.
Ρίχνετε τον άνηθο και ανακατεύετε.
Να θυμάστε ότι η γέμισή σας δεν πρέπει να είναι στεγνή, ούτε όμως και νερουλή.
Πρέπει να είναι μελωμένη σαν αραιό μέλι!

Γεμίζετε τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα με χοντρή βελόνα και φυτικό σπάγκο για να μην χυθεί η γέμιση.
 Αν δεν έχετε τέτοια αξεσουάρ τότε τοποθετειτε στην οπή με ένα πορτοκάλι αφού πρώτα το βράσετε για 5 λεπτά.

Ετοιμάζετε το άλειμμα και ψήσιμο

Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα μπρικάκι μέχρι να λιώσει.

Το αδειάζετε σε ένα μπολ και ρίχνετε μέσα το μέλι, το κόκκινο κρασί , το πιπέρι και την πάπρικα.

Χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι και αλείφετε τη γαλοπούλα παντού.

Βάζετε το ταψί στο φούρνο και σκεπάζετε τη γαλοπούλα με λαδοχαρτο μετα με αλουμινόχαρτο καλα για να μην αρπάξει.

Ψήνετε για 2 ½ ώρες και κάπου -  κάπου την αλείφετε με το μίγμα που έχετε ετοιμάσει. Δεν θα πρέπει να την κουνάτε και να την τρυπάτε με το πιρούνι για να μην χάσει τα υγρά της και να ψηθεί ομοιόμορφα.

Αφαιρείτε το λαδοχαρτο και αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμα 1 ώρα περίπου.

Στο τέλος μπορείτε να τρυπήσετε στο στήθος με μυτερό μαχαιρι για να βεβαιωθείτε ότι ψήθηκε καλά.

    Σίγουρα θα το λατρέψουν οι επισκέπτες σας!και θα το           φτιαχνετε καθε χρονο!!!!!!
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και καλες ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!!!

2 σχόλια:

  1. Σπούδασε την Τέχνη της Μαγειρικής Τέχνης στο ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΠΕΙΡΑΙΑ! Με το κύρος και την αξιοπιστία του Ομίλου Ξυνή!
    ΤΗΛ. 210 4120 313 & 210 4120 714

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριτω Θερμα αλλα το επαγγελμα μου ειναι αλλο...Οι Συνταγες της Γιαγιας ειναι Συνταγες της Γιαγιας και μαμας μου με πολυ αγαπη και επειδη ...ηταν το Ονειρο τους να το διδαξουν ~και δεν υπαρχουν πλεον στη Ζωη~αποφασησα να δημιουργησω ενα blog ....Δοκιμαστε τις Συνταγες μου και Διδαξτε στους μαητες σας ειναι ολες δοκιμασμενες ...***Γευσου Γευσεις***Ευχαριστω για την Παρακολουηση και Καλη ΧΡΟΝΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή