Σελίδες

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ~12~(NTR)







Υλικά 

950-1000 γρ. αλεύρι για τσουρέκια δυνατό 
100 γρ. νερό χλιαρό 
2 φακελάκια ξηρή μαγιά 
4 αυγά 
220 γρ. γιαούρτι 
360 γρ. γάλα (1 1/2 κούπα) 
100 γρ. ζάχαρη καστανή 
200 γρ. μέλι 
120 γρ. βούτυρο λιωμένο 
30 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ ή καλαμποκέλαιο 
1/2 -2/3 κ.γλ. μαστίχα τριμμένη με ζάχαρη 
1 κ.γλ. μαχλέπι τριμμένο 
1/2 κ.γλ. κακουλέ τριμμένο 
1κ.γλ. βανίλια υγρή 
80-100 γρ. σταγόνες σοκολάτας 
1 αυγό μικρό με 2 κ.σ. γάλα για το άλλειμα 
αμύγδαλα φιλε  για γαρνίρισμα 


Εκτέλεση

 Αφήνουμε τα αυγά, το βούτυρο, το γάλα και το γιαούρτι 30-40 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. 
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το 1 κιλό αλεύρι.
 Σε ένα μικρό γουδί ή στο multi χτυπάμε 1/3 κ.γλ. μαστίχα (5 μικρά κομματάκια) με 1/2 κ.γλ. ζάχαρη καστανή (να γίνει σαν αλεύρι). 
Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 100 γρ. χλιαρό νερό με τα δύο φακελάκια μαγιά, δύο κουταλιές σούπας ζάχαρη και 4 κουταλιές σούπας από το κοσκινισμένο αλεύρι. 
Το αφήνουμε σκεπασμένο με μία πλαστική μεμβράνη και μία πετσέτα σε μία ζεστή θέση στον πάγκο μας, για 20 λεπτά να ανέβει η μαγιά μας. 
Στο κάδο του μίξερ ή στο χέρι, χτυπάμε πρώτα τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το μέλι για 4-5 λεπτά. 
Στη συνέχεια προσθέτουμε την μαστίχα, το 1 κ.γλ. μαχλέπι, 1/2 κ.γλ. κακουλέ, την βανίλια, το γάλα, το γιαούρτι και προσθέτουμε τον χυλό με την μαγιά..
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι γύρω στα 950 γραμμάρια και προσθέτουμε το βούτυρο σιγά-σιγά. 
Χτυπάμε στο μίξερ δυνατά για 15-20 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου η ζύμη. 
Επίσης προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ενσωματώνουμε. (μην προσθέσετε άλλο αλεύρι αλλά με το λάδι της συνταγής μας θα λαδώνουμε την ζύμη και τα χέρια μας όταν το πλάθουμε για να μην μας κολλάει στα χέρια.
Λαδώνουμε την ζύμη μας γύρω-γύρω να μην κολλάει στον κάδο, την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και μία πετσέτα και την βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος του πάγκου μας για 2 ώρες ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 50 βαθμούς για 15 λεπτά τον σβήνουμε και βάζουμε μέσα την ζύμη μας που θα διπλασιασθεί σε λιγότερο από μία ώρα. 
Ζυμώνουμε ξεφουσκώνοντας το ζυμάρι, το πλάθουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τα χέρια μας περασμένα με το λάδι σε στρογγυλά ή κοτσίδες.Τα βάζουμε σε 2 ταψιά πάνω σε λαδόκολλες, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος η στον ζεστό φούρνο μας. 
Σε μία ώρα περίπου έξω στον πάγκο μας η σε πολύ λιγότερο μέσα στον σβηστό ζεστό φούρνο τα τσουρέκια θα φουσκώσουν. (εδώ να προσέξουμε να μην τα ξεχάσουμε και τα αφήσουμε πολύ ώρα και η μαγιά χάσει την δύναμη της και δε μας φουσκώσουν όταν ψηθούν) 
Στη συνέχεια τα αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο ψιλοκομμένο σε φέτες....(εγω παιρνω ετοιμα φιλε)...
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά τα μικρά και 30 λεπτά τα μεγάλα τσουρέκια. (στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 180 στο αερόθερμο) 
Μόλις κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε σε μεμβράνη να διατηρηθούν φρέσκα για πολλές μέρες ή τα βάζουμε στην κατάψυξη που διατηρούνται για 2 μήνες.
Καλη Επιτυχια!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου