***....Γευσου....Γευσεις....***



Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

ΠΙΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΕΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ(NTR)









Υλικά

Για τη ζύμη


600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
κοσκινισμένο + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων 
10γρ. ξηρή μαγιά
 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
 ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη 
1 κουτ. γλυκού ξίδι 
25ml γάλα 
25ml νερό 
50γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, 
λιωμένο + λίγο επιπλέον για το ταψί 
150ml ελαιόλαδο 
Για την επιφάνεια της πίτας

1 φλιτζάνι γιαούρτι 
2 κρόκους αβγών 
½ φλιτζάνι παπαρουνόσπορο 




Για τη γέμιση


¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο 
400γρ. κιμά από μοσχαρίσια σπάλα 
300γρ. συκωτάκια πουλερικών ψιλοκομμένα με το μαχαίρι 
1 πράσο μέτριο, ψιλοκομμένο 
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια,ψιλοκομμένα
 1 ποτηράκι κονιάκ 
4 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες 
200γρ. κασέρι τριμμένο 
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι, καβουρδισμένο για λίγα λεπτά στο γκριλ 
στη μύτη του κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη 
αλάτι
 πιπέρι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη 

Σε μια λεκάνη ανακατεύετε με τα χέρια σας το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξίδι. Ζεσταίνετε το γάλα και το νερό σε ένα μπρίκι. Κάνετε μια λακκούβα στο μείγμα αλευριού και ρίχνετε εκεί το γάλα με το νερό, καθώς και το μετρημένο βούτυρο με το ελαιόλαδο. 
Ανακατεύετε με τα χέρια σας με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και στη συνέχεια τα ζυμώνετε μέχρι να φτιάξετε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη. Εναλλακτικά, ρίχνετε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες. 

Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 35-40 λεπτά.

Για τη γέμιση

 Σε μια φαρδιά  κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τον κιμά για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αλλάξει εντελώς χρώμα και να γίνει σπυρωτός.
 Προσθέτετε τα συκωτάκια πουλερικών, ανακατεύετε και μετά από 4 λεπτά βάζετε το πράσο, σοτάρετε για 2-3 λεπτά και ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρετε και αυτά για 2-3 λεπτά, νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι και σοτάρετε 1-2 λεπτά επιπλέον, μέχρι το μείγμα να στεγνώσει από τα υγρά που θα βγάλει. Σβήνετε με το κονιάκ και ανακατεύετε καλά. 
Προσθέτετε τις σταφίδες, χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύετε για 10 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι το μείγμα να στεγνώσει και πάλι, αλλά να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. 
Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το κασέρι, τα κουκουνάρια και το κύμινο. 

Για την πίτα 

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη – σκεπάζετε το ένα κομμάτι με μια πετσέτα για να μην ξεραθεί, μέχρι να ανοίξετε το άλλο. 
Αλευρώνετε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και ανοίγετε με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης σε φύλλο  περίπου μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε .

Βουτυρώνετε ελαφρώς ένα ταψί και στρώνετε εκεί το φύλλο ζύμης, καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα – η ζύμη πρέπει να εξέχει λίγο από τα χείλη του ταψιού. Αδειάζεται  εκεί το μείγμα τη γέμισης και το απλώνετε ομοιόμορφα. 

Ανοίγετε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο όση και του ταψιού. 
Με το φύλλο αυτό σκεπάζετε τη γέμιση και στριμώχνετε τις άκρες του στα τοιχώματα του ταψιού. 
Φέρνετε προς τα μέσα και τις άκρες του κάτω φύλλου και τις στριμώχνετε και αυτές στα τοιχώματα.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά το γιαούρτι με τους κρόκους και αλείφετε καλά όλη την επιφάνεια της πίτας. 
Τη χαράζετε βαθιά σε ρόμβους ή σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με τον παπαρουνόσπορο.

Ψήνετε την πίτα για 40-45 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Τ
η σερβίρετε ζεστή .
Καλη σας Ορεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου