Τα βερίκοκα, με καταγωγή από τη μακρινή Κίνα, ήρθαν στην Ελλάδα τον 4ο π.Χ αιώνα, πιθανότατα από το Μέγα Αλέξανδρο.
Η επιστημονική ονομασία Prunus armeniaca δηλαδή αρμένικο δαμάσκηνο, οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη έφτανε μέσω Αρμενίας.
Εντάχθηκαν εύκολα στο διαιτολόγιο όλων των μεσογειακών λαών. Μάλιστα ήταν από τα δημοφιλέστερα φρούτα των ΡωμαίωνΗ διατροφική τους αξία είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Αν και έχουν μόνο 48 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, περιέχουν βιταμίνη Α , υδατάνθρακες, πεκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία .
Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι το β-καροτένιο περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως είναι τα βερίκοκα, το πεπόνι, η ντομάτα και τα καρότα.
Στατιστικά, η κατανάλωση αυτών των τροφών συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου .
Επί πλέον, το βερίκοκο χαρακτηρίζεται «αιμοποιητικό» φρούτο.
Ο Νομπελίστας G.S.Whipple, το 1934, χαρακτήρισε το βερίκοκο ισάξιο του συκωτιού όσον αφορά την αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης.
Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι οι μήνες που τα βερίκοκα είναι άφθονα στην αγορά μας αλλά και στους κήπους των τυχερών που έχουν βερικοκιές.
Επειδή είναι ευαίσθητα φρούτα, όταν ωριμάσουν πρέπει να μαζεύονται και να αξιοποιούνται με διάφορους τρόπους, γιατί αλλιώς πέφτουν από το δέντρο και αχρηστεύονται.
Ευτυχώς όμως μπορούμε να τα αποξηράνουμε, να τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα , και κομπόστα για να τα κρατήσουμε αρκετό καιρό.
Επίσης γίνονται υπέροχη γρανίτα και παγωτό, για πιο άμεση κατανάλωση. Ακόμη και τα κουκούτσια δίνουν υπέροχο ποτό!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου