***....Γευσου....Γευσεις....***



Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΚΙΜΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ~2~ (NTR)





 Υλικα για τη ΖΥΜΗ

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ἰσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
2 φλιτζάνια γάλα 3,5%
1 κυβάκι μαγιά νωπή των 40 γραμ. ή 1 και 1/2 φακελάκι ξερή
2 ½ κοφτά κουταλάκια αλάτι
1 αβγό
1 κουταλιά κοφτή σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά λιωμένο φρέσκο βούτυρο

Υλικα για τη  Γέμιση

350 γραμ.κιμά από μοσχάρι
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
5-6 κλωναράκια μαιντανό ψιλοκομμένα
2 κλωναράκια άνιθο
1 1/2 κουταλιά σούπας ρύζι νυχάκι ή καρολίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

Σε ένα μπόλ βάζουμε τα 4 φλιτζάνια αλεύρι, το αβγό, μια κουταλιά κοφτή σούπας ζάχαρη, το αλάτι και την μαγιά αφού την έχουμε λιώσει μέσα σε ένα χλιαρό φλιτζάνι γάλα από τα δύο που χρειαζόμαστε. Ρίχνουμε λοιπόν τα δύο χλιαρά φλιτζάνια γάλα μέσα στο μπόλ με τα υλικά, δύο κουταλιές λάδι και την μία κουταλιά βούτυρο λιωμένο και αρχίζουμε να δουλεύουμε τα υλικά στην αρχή με το χέρι και μετά ζυμώνουμε καλά για 5-6 λεπτά.

Θέλουμε μία ζύμη ελαστική. Αν χρειαστεί προσθέστε ελάχιστο αλεύρι.
Έχω ανάψει το φούρνο στο πιο χαμηλό βαθμό για 3-4 λεπτά ίσα να ζεστάνει πολύ ελαφρά και βάζω μέσα την ζύμη μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο (τουλάχιστον για 45 λεπτά).
Αν δεν βιάζεστε σκεπάστε τη σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.

Γέμιση

Σε ένα κατσαρολάκι ή τηγανάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια φρέσκα και ξερά και τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε ελαφρώς.
 Σε 10 λεπτά προσθέτουμε και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και ένα ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά περίπου 30 λεπτά.
 Μόλις φτάσουμε στα 25 λεπτά προσθέστε το ρύζι 1 και 1/2 κουταλιά της σούπας και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει εντελώς, να μην υπάρχουν υγρά.~αν μας αρεσει~
Αποσύρουμε την κατσαρολα από την φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, προσθέτουμε και τον μαϊντανὀ, ανακατεύουμε και είναι έτοιμη η γέμιση μας.

Το γέμισμα

Παίρνουμε τη ζύμη που έχει φουσκώσει και την ζυμώνουμε μία δύο φορές να ξεφουσκώσει. χωρίζουμε σε μπαλάκια τη ζύμη σε μέγεθος που μας αρέσει, το κανονικό είναι λίγο πιο μεγάλο από καρύδι.
Βολεύει να το ανοίγετε μέσα στην παλάμη, βάζετε το μπαλάκι στο αριστερό χέρι και πατώντας με το άλλο χέρι ανοίγει αμέσως και βάζετε μια κουταλιά του γλυκού γέμιση και το κλείνετε.
Το πλάθετε μετά με προσοχή σαν σουτζουκάκι για να καταλάβετε. Αν προτιμάτε να ανοίξετε τη ζύμη με τον μικρό πλάστη σαν ροδέλα να αλευρώσετε την επιφάνεια που θα το ανοίξετε γιατί θα σας κολλήσει.
Βάζουμε στη συνέχεια μπόλικο ελαιόλαδο (όχι σπορέλαιο !) σε κατσαρολά  η σε φριτέζα και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Με τρυπητή κουτάλα τα αναποδογυρίζουμε γρήγορα γρήγορα γιατί αρπάζουν και μόλις πάρουν χρυσαφί χρώμα τα βάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε ζεστά.

Συμβουλη

Όταν τα κλείνουμε στο χέρι μας βρέχουμε την επιφάνεια της ζύμης λίγο σε μάκρος με το χέρι μας. 
Απλά βρέχουμε το δάχτυλό μας σε ένα πιάτο που έχουμε κοντά μας, περνάμε το άνοιγμα και μετά το κλείνουμε πλάθοντας. 
Το κολλάμε δηλαδή  για να κλείσει.
Επισης τη Ζυμη μπορειτε να τη χρεισιμοποιησετε και με αλλα υλικα αρεσκειας σας,τοποθετοντας λουκανικα,τυρι,ζαμπον η ότι σας αρεσει…..

Καλη Επιτυχια  και Καλη σας Ορεξη!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου