***....Γευσου....Γευσεις....***



Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Τηγανητός μπακαλιάρος με κουρκούτι (NTR)



Σ' όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή δύο φορές καταλύεται το ψάρι, τη μία του Ευαγγελισμού, ανήμερα την 25η Μαρτίου και την άλλη την Κυριακή των Βαΐων.
Τα έθιμα της πατρίδας μας επιβάλλουν του Ευαγγελισμού να τρώμε ψάρι και μάλιστα μπακαλιάρο.
Ψάρι ιδιαίτερα αγαπητό σ' όλη την Ελλάδα ο μπακαλιάρος μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, από  στιφάδο μέχρι σούπα. 


Ο δημοφιλέστερος,  στις ημέρες μας είναι οι κροκέτες, που συνοδεύονται από τη βελούδινη σκορδαλια.  Φαγητο που το εφτιαχνε η μαμα μου ...

Υλικά

1 κιλό φύλλο μπακαλιάρου κομμένο σε μερίδες, 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 2 κουταλιές ρακή, μισό κουταλάκι ζάχαρη και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

1. Με τα παραπάνω υλικά ετοιμάστε ένα πηχτό κουρκούτι, μέσα στο οποίο θα τοποθετησετε  τα κομμάτια του μπακαλιάρου και έπειτα θα τα τηγανίσετε σε καυτό ελαιόλαδο.
2. Τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσει το λάδι τους και σερβίρετε τον τηγανητό μπακαλιάρο αμέσως μαζί με σκορδαλιά.

Τα μυστικά του μπακαλιάρου (tips)

Το σωστό ξαρμύρισμα είναι το σπουδαιότερο μυστικό επιτυχίας για το κάθε πιάτο με μπακαλιάρο, ακόμη και για το πιο απλό.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ακόμη λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε:

-Αγοράζετε φύλλα βακαλάου, με λευκό κρέας, παχιά σάρκα και καλοσχηματισμένα.
-Για να υπολογίσετε την ποσότητα βακαλάου, που χρειάζεστε, θα πρέπει να ξέρετε ότι 1 κιλό αλατισμένου βακαλάου προσφέρει μετά το ξαρμύρισμα 1,8 κιλά νωπού.
-Μετά το καθάρισμα υπολογίστε ότι θα έχετε στη διάθεση σας 1,5 κιλό έτοιμο ψάρι για μαγείρεμα.
-Υπολογίστε ότι σε κάθε άτομο αντιστοιχούν 150-200 γρ. αλατισμένου βακαλάου.
-Για να ξαρμυρίσετε το βακαλάο θα πρέπει να τον κόψετε σε κομμάτια της αρεσκείας σας.
Θα τα βάλετε σε άφθονο κρύο νερό για 24- 48 ώρες, γιατί η αφαίρεση του δέρματος γίνεται πιο εύκολο μετά την αφαλάτωση.
-Αν σκοπεύετε να τηγανίσετε το ψάρι θα πρέπει να τον ξαρμυρίσετε ακόμη περισσότερο.
-Ο ξαρμυρισμένος βακαλάος μπορεί να φυλαχτεί στην κατάψυξη, γι' αυτό όσο περισσότερο βακαλάο ξαρμυρίσετε τόσο πιο εύκολα θα έχετε έτοιμο ψάρι για μαγείρεμα.
-Ο αλμυρός μπακαλιάρος φυλάσσεται και στο ψυγείο, αρκεί να είναι κλεισμένος αεροστεγώς σε σακούλα για να μη μυρίσουν τα άλλα τρόφιμα.
-Αν δεν έχετε χρόνο αγοράστε έτοιμα ξαρμυρισμένα φύλλα μπακαλιάρου από τα σούπερ-μάρκετ. Θα τα βρείτε στα κατεψυγμένα προϊόντα

Καλη Επιτυχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου