- Μην αλλάζετε την συνταγή (εκτός κι αν έχετε τη σχετική εμπειρία). Μισή κούπα ζάχαρη παραπάνω γιατί σας φαίνεται λίγη, ή ένα αυγό λιγότερο, αρκούν για να κάτσει η ζύμη.
- Τίποτα παγωμένο και τίποτα καυτό. Το καυτό καταστρέφει τη μαγιά, το παγωμένο δεν την αφήνει να δουλέψει.
- Μην προσθέτετε πολύ παραπάνω αλεύρι. Πρέπει να κολλάει ελαφρά στα χέρια. Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να γίνει ομοιογενής ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφήστε την να φουσκώσει, ξαναζυμώστε με τον γάντζο και μετά για το πλάσιμο, βουτυρώστε καλά τα χέρια και τον πάγκο, και δουλέψτε τη στα γρήγορα.
- Για να φουσκώσει τώρα, που είναι και το πρώτο σημείο που θα κρίνει την επιτυχία ή αποτυχία της συνταγής:
-Στον κάδο που τη ζυμώσαμε τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα, ή ακόμα καλύτερα με ένα τραπεζομάντηλο τετράδιπλο.
-Αν είναι κατακαλόκαιρο, η πετσέτα να είναι ελαφρά νωπή. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει.
-Αν κάνει κρύο, βάζουμε μια διπλωμένη πετσέτα μπάνιου πάνω στο καλοριφέρ και ακουμπάμε πάνω τον κάδο (όχι απευθείας πάνω στο καυτό καλοριφέρ). Ή ζεσταίνουμε 3 λεπτά τον φούρνο στους 50 βαθμούς, τον σβήνουμε και βάζουμε μέσα τον σκεπασμένο κάδο. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
-Κατά την διάρκεια του φουσκώματος, δεν την ταρακουνάμε, ούτε την ξεσκεπάζουμε κάθε λίγο.
-Ξαναζυμώνουμε με το γάντζο. Βουτυρώνουμε καλά τα χέρια και τον πάγκο, πλάθουμε τη ζύμη και την βάζουμε στο ταψί που θα ψηθεί. Ξεσκέπαστο τώρα, αφήνουμε να ξαναφουσκώσει στο διπλάσιο.
-Αν είναι κατακαλόκαιρο, η πετσέτα να είναι ελαφρά νωπή. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει.
-Αν κάνει κρύο, βάζουμε μια διπλωμένη πετσέτα μπάνιου πάνω στο καλοριφέρ και ακουμπάμε πάνω τον κάδο (όχι απευθείας πάνω στο καυτό καλοριφέρ). Ή ζεσταίνουμε 3 λεπτά τον φούρνο στους 50 βαθμούς, τον σβήνουμε και βάζουμε μέσα τον σκεπασμένο κάδο. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
-Κατά την διάρκεια του φουσκώματος, δεν την ταρακουνάμε, ούτε την ξεσκεπάζουμε κάθε λίγο.
-Ξαναζυμώνουμε με το γάντζο. Βουτυρώνουμε καλά τα χέρια και τον πάγκο, πλάθουμε τη ζύμη και την βάζουμε στο ταψί που θα ψηθεί. Ξεσκέπαστο τώρα, αφήνουμε να ξαναφουσκώσει στο διπλάσιο.
- Το ψήσιμο είναι το δεύτερο σημείο που θέλει προσοχή. Αν παραψηθεί στεγνώνει και σκληραίνει. Μπαίνει σε κρύο φούρνο και όχι προθερμασμένο όπως το κέικ. Στην κάτω θέση του φούρνου, όχι να ακουμπάει κάτω κάτω. Ανάβουμε στους 180 το πολύ, γιατί αρπάζει εύκολα. Ο χρόνος μετράει από την στιγμή που ανάβουμε το φούρνο.
- Το παγωμενο βουτυρο ειναι ιδανικο για τη ζυμη αυτη γιατι δεν προλαβαινει να ζεσταθει πολυ κατα τη διαρκεια του τριψιματος με το αλευρι.Το βουτυρο σε θερμοκρασια περιβαλλοντος θα δωσει στο μιγμα λασπωμενη και οχι ψιχουλιαστη υφη ενω θα ταλαιπωρησει και μας.
- Διαλεγουμε απλο βουτυρο η μαργαρινη και οχι τυπου <σοφτ>(soft)το οποιο παγωνει γρηγορα αλλα ξεπαγωνει επισης γρηγορα.Στη διαρκεια του ανακατεματος με το αλευρι αν το βουτυρο ζεσταθει (ειναι καλοκαιρι ακομη)τοποθετουμε το μπολ στο ψυγειο για μερικα λεπτα και συνεχιζουμε αργοτερα.
- Εκτος απο το βουτυρο αλλα υγρα που τυχον θα χρησιμοποιησουμε στη ζυμη(νερο,ποτο,χυμος)πρεπει να ειναι παγωμενα αλλιως θα λιωσουν αυτα το βουτυρο.
- Οταν προσθετουμε νερο η αλλο υγρο ριχνουμε τη μικροτερη δυνατη ποσοτητα που αναγραφεται στη συνταγη αλλα μεμια κινηση.Αν χρειαστει και αλλο υγρο το προσθετουμε στη συνεχεια και αυτο με μια κινηση.
- Οταν τυλιγουμε τη ζυμη σε μπαλα το κανουμε με τις λιγοτερες δυνατες κινησεις για να μην τη ζεστανουμε.Τελος καλο ειναι να τοποθετησουμε τη ζυμη στο ψυγειο για τα προτεινομενα λεπτα και οχι παραπανω.Δηλαδη μετα το παγωμα καλο ειναι να συνεχιζουμε επι τοπου την παρασκευη του γλυκου και οχι την επομενη μερα η μετα απο ωρες.Ετσι η ζυμη θα παραμεινει ψιχουλιαστη και δε θα γινει<λαστιχενια>μετα απο πολυωρη παραμονη στο ψυγειο.
- Τα κέικ, τα παντεσπάνια ή άλλα ανάλογα γλυκίσματα, τοποθετούνται συνήθως μέσα στο φούρνο χαμηλά, στο κάτω ράφι έτσι, ώστε η επιφάνειά τους να φθάνει στη μέση του φούρνου. Τα κουλουράκια, οι κουραμπιέδες ή άλλα ανάλογα γλυκίσματα, τοποθετούνται στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τα μπισκότα στο πιο ψηλό. Το φαγητό τοποθετείται μέσα στο φούρνο χαμηλά έτσι, ώστε η επιφάνειά του να φθάνει στη μέση του φούρνου. Θα τοποθετήσετε το φαγητό λίγο ψηλότερα, μόνο όταν πρέπει να ροδίσει γρήγορα η επιφάνεια, και πολύ ψηλά κάτω από το γκριλ, όταν αυτό θα χρησιμοποιηθεί, για να ψηθεί το φαγητό.
- Καθαρό βούτυρο, είναι το ζωικό βούτυρο λιωμένο, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί οι πρωτεΐνες και το νερό. Για να το πετύχετε αυτό, λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Αφαιρείται τους αφρούς που μαζεύονται στην επιφάνεια και πετάτε το νερό που μένει στον πάτο. Το λίπος που θα πάρετε, είναι το καθαρό βούτυρο.
- Το τζίντζερ είναι φρέσκια ρίζα που χρησιμοποιήται κυρίως σε κινέζικα φαγητά και μπορείτε να το βρείτε σε μανάβικα ή super market. Υπάρχει επίσης το τζίντζερ σε σκόνη, το οποίο μπορείτε να το βρείτε στα super market .
- Το κρεμόριο χρησιμοποιείται, για να στέκονται καλύτερα οι μαρέγκες και για να γίνονται οι ζύμες πιο τριφτές. ΄Οσον αφορά τις μαρέγκες, μπορεί να αντικατασταθεί με λίγες σταγόνες λεμονιού.
- Για να διατηρήσετε τις μελιτζάνες στην κατάψυξη, τις τηγανίζετε πρώτα ελαφρά ή τις ζεματίζετε. Στην περίπτωση που θέλετε οι μελιτζάνες να χρησιμοποιηθούν για μελιτζανοσαλάτα, τις ψήνετε πρώτα και μετά τις βάζετε στην κατάψυξη.
- Πριν βάλετε τις μπάμιες στην κατάψυξη, πρώτα τις καθαρίζετε και τις ζεματίζετε ελαφρά ή απλώς τις καθαρίζετε και χωρίς να τις ζεματίσετε τις βάζετε στην κατάψυξη.
- Ξεχάσατε για λίγο το σίδερο πάνω στο ρούχο; Το κιτρίνισμα θα φύγει αν το τρίψετε ελαφρά με ένα πανάκι βουτηγμένο στο οξυζενέ.
- Αν έχετε σκουριασμένα κλειδιά , βάλτε τα σε ένα δοχείο λάδι και αφήστε τα για ένα 24ωρο. Έπειτα τρίψτε τα με ένα στεγνό πανί.
- Για να καθαρίσετε ανοιχτόχρωμα μάρμαρα προσθέστε στη σαπουνάδα λίγο οξυζενέ
- Οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού διατηρούνται καλύτερα σε αποστειρωμένα βαζάκια. Έτσι όταν ετοιμάζετε κάποιο γλυκό, σαπουνίστε τα βαζάκια, βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα καλύψτε τα με νερό και βράστε τα για 15 λεπτά.
- Για να καθαρίσετε ένα ρούχο από λαδομπογιά τρίψτε το με καθαρό οινόπνευμα. Το χρώμα θα φύγει ευκολότερα αν είναι φρέσκο.
- Το ασετόν μπορεί να βγάλει λεκέδες λαδομπογιάς από πλακάκια ή μάρμαρα. Προσέξτε όμως να ξεβγάλετε αμέσως μετά το σημείο με αρκετό νερό.
- Ένα μπουκάλι αμμωνία είναι απαραίτητο. Αμμωνία αραιωμένη σε αρκετό νερό καθαρίζει λεκέδες από ιδρώτα στα ρούχα καθώς και λεκέδες σε καστόρινα παπούτσια. Ένα μείγμα από αλεύρι και αμμωνία μπορεί να καθαρίσει τις ταπετσαρίες τοίχου. Αφήστε για μια ώρα σε χλιαρό νερό με λίγη αμμωνία τις βρώμικες βούρτσες και τσατσάρες , θα καθαρίσουν χωρίς κόπο.
- Για να εξαφανιστούν τα άλατα από τις κατσαρόλες, βράστε μέσα νερό με ξύδι. Για το βραστήρα χρησιμοποιήστε λευκό ξύδι.
- Η μυρωδιά του ψαριού ή του σκόρδου εξαφανίζεται από ένα μαχαίρι αν περάσετε τη λάμα από τη φλόγα ενός κεριού. Οι λεκέδες στα μαχαίρια, ιδίως αν είναι φρέσκοι εξαφανίζονται αν τα τρίψετε καλά μα λεμόνι.
- Για να καθαρίσετε το χαλάκι της εξώπορτας από τη σκόνη, σκορπίστε πάνω ψιλό αλάτι και μετά 1-2 ώρες σκουπίστε με σκληρή βούρτσα και τινάξτε καλά. Μαζί με το αλάτι θα φύγει η σκόνη και τα χρώματα θα ζωντανέψουν.
- Για να κάνετε τα ασημένια σκεύη να αστράφτουν, ανακατέψτε ένα κουταλάκι της σούπας θρυμματισμένη κιμωλία με δυο κουταλιές καθαρό οινόπνευμα. Περάστε τα με το μείγμα και μετά ξεβγάλετε.
- Για να αποκτήσουν ξανά λάμψη τα ασημένια κοσμήματα σας, βάλτε τα σε οινόπνευμα για 12 ώρες. Έπειτα καθαρίστε και σκουπίστε τα. Μπορείτε επίσης να τα τρίψετε καλά με μαγειρική σόδα ή στάχτη από το τζάκι. Καλό είναι να τα φυλάτε μέσα σε πριονίδι.
- Η έντονη μυρωδιά που έχει μείνει από την προηγούμενη χρήση σε ένα δοχείο θα εξαφανιστεί αν ανάψετε για 1-2 δευτερόλεπτα μέσα του ένα σπίρτο.
- Οι λεκέδες από καφέ σε συνθετικά υφάσματα, μπορούν να καθαριστούν με το εξής μείγμα: μια κουταλιά της σούπας οινόπνευμα σε πέντε κουταλιές νερό. Έπειτα, ξεπλύνετε το με νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει αμμωνία
- Αν έχετε ψάθινες πολυθρόνες και καρέκλες, καθαρίστε τις τρίβοντάς τες με νερό στο οποίο έχετε διαλύσει αλάτι. Θα αποκτήσουν ξανά το ζωηρό τους χρώμα.
- Λεκέδες από νερό πού έχουν στεγνώσει στα ξύλινα έπιπλά σας μπορούν να αφαιρεθούν αν τους πασπαλίσετε μια στάχτη και τους τρίψετε με φελλό ή αν χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από οδοντόκρεμα και μαγειρική σόδα.
- Για να κάνετε την κουρτίνα ου μπάνιου σαν καινούργια, βάλτε την σε μια λεκάνη με χλωρίνη. Το πρωί θα έχει φύγει κάθε ίχνος μούχλας.
- Λίγο αλατόνερο μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε έναν λεκέ που έγινε από κακάο σε κάποιο χρωματιστό ύφασμα.
- Για να αφαιρέσετε λεκέ από μακιγιάζ, π. χ. κραγιόν η μεικάπ, τρίψτε τον απαλά με υγρό απορρυπαντικό, πλύνετε το ύφασμα αμέσως στη μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπει η ετικέτα του ρούχου. Αν ο λεκές παραμένει τοποθετήστε τη λεκιασμένη περιοχή μέσα σε υδατικό διάλυμα αμμωνίας για 3-5 λεπτά και αμέσως μετά πλύνετε με υγρό απορρυπαντικό.
- Κάποιος έγραψε στο χαλί με μελάνι. Χρησιμοποιήστε καθαρό οινόπνευμα και τρίψετε με απορροφητικό πανί. Αν όμως ο λεκέ επιμένει, απευθυνθείτε σε ταπητοκαθαριστήριο.
- Για να αφαιρέσετε τη μυρωδιά της χλωρίνης από τα ρούχα βάλτε στο τελευταίο ξέβγαλμα μια κουταλιά οξυζενέ για κάθε λίτρο νερού.
- Για να καθαρίσετε τον πάτο της κατσαρόλας από κολλημένο καμμένο φαγητό βάλτε μέσα νερό με λίγη χλωρίνη σκεπάστε την κι αφήστε να βράσει για δέκα λεπτά περίπου. Για κάθε λίτρο νερού αναλογούν 4 κουταλιές χλωρίνη.
- Για να καθαρίσετε από τον τοίχο μικρούς λεκέδες από μούχλα,σκουπίστε τους πρώτα με ένα καθαρό πανί, μετά περάστε τους με ένα υγρό πανί με χλωρίνη και μετά σκουπίστε τους με ένα στεγνό
- Όταν η χρυσή κορνίζα ενός κάδρου έχει θαμπώσει από τη σκόνη για να της δώσετε ξανά τη λάμψη της, χτυπήστε σε σφιχτή μαρέγκα 1 ασπράδι αυγού προσθέστε 1 κουταλάκι χλωρίνη και περάστε το μείγμα με ένα πινελάκι στην κορνίζα. Σκουπίστε τη και γυαλίστε την με ένα πανί από μετάξι.
Για αυτό, αν χρησιμοποιείτε χώρους όπως πισίνες ή σάουνες να κάθεστε πάντα πάνω σε πετσέτα και κυκλοφορείτε με σαγιονάρες. Καλό είναι επίσης να μην κάνετε πολλά ποδόλουτρα, καθώς βλάπτουν τη χλωρίδα του δέρματος περισσότερο από ότι βοηθούν.
- Για να απολυμάνετε τα σφουγγάρια, βάλτε τα υγρά στον φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 1 λεπτό ή πλύνετε τα μαζί με τα σκεύη στο πλυντήριο πιάτων.(Τα σφουγγάρια του μπάνιου τα αλλάζουμε μετά από χρήση ενός μήνα).
- Καθαρίστε με ατμό!! Εξαφανίζει τα μικρόβια χωρίς τρίψιμο και κόπο.
- Επιλέξτε ΄΄έξυπνες΄΄ συσκευές, όπως μια ηλεκτρική σκούπα με ενσωματωμένο ιονιστή, για ατμόσφαιρα καθαρή και ευχάριστη.
- Ξεκινήστε το καθάρισμα από το τραπέζι του φαγητού και προχωρήστε προς τα σημεία όπου μαζεύεται πιο εύκολα η βρωμιά (π χ. πάγκος προετοιμασίας φαγητών).
- Δράστε εναλλακτικά: για λάμψη στα ντουλάπια , βρέξτε ένα πανί με ½ φλιτζάνι ξύδι διαλυμένο σε 4 λίτρα νερό.
Μερικές φορές συμβαίνει ένα πλαστικό δοχείο στο οποιό είχαμε αποθηκεύσει φαγητό να μυρίζει αν και πλύθηκε πολύ καλά.
- Στη περίπτωση αυτή γεμίζουμε το πλαστικό δοχείο (τάπερ)με εφημερίδες κλείνουμε καλά και το αφήνουμε κλειστό με τις εφημερίδες μέσα για 4 ημέρες.
- Μετά αφαιρούμε τις εφημερίδες και το πλαστικό δοχείο είναι τελείως άοσμο
Η μυρωδιά εξαφανίζεται ως δια μαγείας !
- Όταν ψήνουμε στη σχάρα φιλέτα ψαριού, όπως γλώσσας, πέρκας κλπ., πολλές φορές σπάνε σε πολλά σημεία και δυστυχώς συχνά διαλύονται. Για να το αποφύγετε, φροντίστε πριν τα βάλετε στη φωτιά να τα λαδώσετε ελαφρά και να τα πασπαλίσετε με τριμμένη φρυγανιά.
- Όταν χρησιμοποιείτε ωμό φρέσκο σπανάκι στις σαλάτες σας, προσέχετε τα φύλλα του να έχουν έντονο πράσινο χρώμα και να είναι γερά και τρυφερά χωρίς τρύπες, που συνήθως προκαλούνται από έντομα και κάμπιες. Όταν τα φύλλα αρχίζουν να χάνουν τη φρεσκάδα τους, θα το καταλάβετε, γιατί αποκτούν μια ελαφρά ξινή και δυσάρεστη γεύση.
- Αν οι σαρδέλες που ετοιμάζεστε να αγοράσετε έχουν μια κιτρινωπή ρίγα στα πλάγια, τότε να τις αποφύγετε. Δεν πρόκειται για κάποιο φυσικό χαρακτηριστικό τους. Αντίθετα, είναι σοβαρή ένδειξη ότι έχουν μείνει στο ιχθυοπωλείο περισσότερο καιρό από όσο πρέπει.
- Το ρύζι διατηρείται καλύτερα και περισσότερο καιρόμέσα σε πάνινο σακουλάκι, για να «αναπνέει». Φροντίστε όμως να ρίξετε σε αυτό και μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι. Η μυρωδιά του θα απομακρύνει όλους τους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς, όπως τα παράσιτα που πιθανόν να δημιουργηθούν, τα οποία μπορεί να αλλοιώσουν το ρύζι.
- Για να γίνονται τα κεφτεδάκια ή τα μπιφτέκια σας πιο αφράτα και πιο πικάντικα, μη μουσκεύετε το ψωμί σε νερό, όπως συνηθίζεται, αλλά σε ξίδι.
- Aν κατά λάθος σας έπεσε πολύ πιπέρι και το φαγητό σας έγινε πολύ πικάντικο, προσθέστε λίγο λεμόνι ή λίγη ζάχαρη.Aυτά τα «αντίδοτα»θα μειώσουν αρκετά την καυτερή του γεύση
- Λίγες σταγόνες ξίδι ή λεμόνι κάνουν το ριζότο ή το πιλάφι σας κάτασπρο και πιο σπυρωτό.
- Oι μελιτζάνες έχουν την ιδιότητα να απορροφούν κατά το μαγείρεμα, σοτάρισμα ή τηγάνισμά τους πολύ λάδι, με αποτέλεσμα να γίνονται δύσπεπτες και αρκετά παχυντικές. Aν, όμως, αφού τις ξεπικρίσετε, τις βουτήξετε 6 λεπτά μπίρα, θα απορροφήσουν λιγότερο λάδι και θα γίνουν πιο ελαφριές.
- Για να διαπιστώσετε αν τα όσπρια που αγοράσατε ή θα αγοράσετε είναι φρέσκα -ειδικά αν είναι χύμα- δαγκώστε τα ελαφρά. Aν η σάρκα τους είναι σχετικά μαλακή και υποχωρεί, είναι φρέσκα, αν όμως σπάει σαν καραμέλα, τότε είναι πολυκαιρισμένα.
- Για να μη φουσκώνει και χύνεται το γάλα που ζεσταίνετε, φροντίστε την επόμενη φορά να αλείψετε το χείλος του σκεύους που θα το βράσετε με λίγο βούτυρο. Tο «κόλπο» αυτό δεν θα το αφήσει να ξεχειλίσει.
- O αρακάς, τα παντζάρια, τα κολοκυθάκια, το κουνουπίδι και τα περισσότερα φρέσκα λαχανικά διατηρούν ζωντανό το χρώμα τους αν τα μαγειρεύετε χωρίς να τα σκεπάζετε με το καπάκι της κατσαρόλας και αν προσθέτετε λίγες σταγόνες ξίδι στην αρχή του μαγειρέματος.
- Oι ξηροί καρποί συντηρούνται καλύτερα στο ψυγείο. H ζέστη και η υγρασία τούς κάνει να μουχλιάζουν και να ταγκίζουν. Γι’ αυτό, βάλτε τους ανά είδος σε γυάλινα δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς και φυλάξτε τους στη συντήρηση. Bγάζετε κάθε φορά όσους θέλετε 10 λεπτά πριν τους καταναλώσετε.
- Tα πορτοκάλια, τα λεμόνια και γενικά τα εσπεριδοειδή διατηρούνται περισσότερο καιρό στο ψυγείο αν τους αφαιρέσετε τα κοτσάνια. Aυτό συμβαίνει γιατί τα κοτσάνια και τα φύλλα είναι ζωντανοί οργανισμοί που προσπαθούν να... επιβιώσουν τραβώντας υγρά από τον καρπό με αποτέλεσμα να τον αφυδατώνουν.
- Tο λάχανο διατηρείται περισσότερο καιρό και δεν χάνει μεγάλο μέρος των θρεπτικών του συστατικών αν, τη στιγμή που θα το κόψετε, αλείψετε το κομμένο μέρος με χυμό φρέσκου λεμονιού και το τυλίξετε με μια διαφανή μεμβράνη. Στη συνέχεια, διατηρήστε το στο ψυγείο μέχρι και μία εβδομάδα
- Xρησιμοποιείτε ξύλινες κουτάλες και πιρούνες κατά το μαγείρεμα, γιατί οι μεταλλικές μειώνουν τη θερμοκρασία του βρασμού.
- Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να πλένονται καλύτερα τα λαχανικά είναι να γεμίζετε μια λεκάνη με νερό, να ρίχνετε αλάτι και ξίδι και να τα βυθίζετε μέσα για 5 λεπτά. Tο μείγμα αυτό απομακρύνει πιο γρήγορα τα χώματα και τα μικρά έντομα που βρίσκονται συνήθως πάνω στα φύλλα τους.
- Aν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ζάχαρη στη σπιτική μαρμελάδα σας, ώστε να γίνει πιο υγιεινή και πιο διαιτητική, αλλά φοβάστε ότι δεν θα δέσει, μπορείτε μόλις ολοκληρώσετε την παρασκευή της να την αδειάσετε σε ένα ταψί και να τη βάλετε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Mε αυτό τον τρόπο, θα δέσει και θα αποκτήσει ωραίο χρώμα, αλλά και θα διατηρηθεί περισσότερο καιρό.
- Aν θέλετε τα ζυμαρικά σας να μην κολλάνε και να είναι ευπαρουσίαστα, βράστε τα σε ευρύχωρη κατσαρόλα με αρκετό νερό. Όταν τα ζυμαρικά κολλάνε, δεν έχουν μόνο άσχημη όψη και γεύση, αλλά δυσκολεύουν και τη χώνεψη.
- Σύμφωνα με την Yπηρεσία Tροφίμων και Φαρμάκων του FDA των HΠA, το φαγητό που μόλις μαγειρέψατε και είναι ακόμα ζεστό πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο εντός δύο ωρών και όχι να μένει με τις ώρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κρυώσει καλά - κάτι που μέχρι τώρα οι περισσότεροι από εμάς κάναμε, θεωρώντας ότι το ζεστό φαγητό δεν πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο γιατί χαλάει. Oι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάθε 30 έως 40 λεπτά μπορεί να διπλασιάζονται τα επίπεδα των βακτηρίων που έχουν τα τρόφιμα. Όταν μάλιστα έχετε να φυλάξετε στο ψυγείο μεγάλη ποσότητα φαγητού, καλό είναι να τη μοιράζετε σε μικρότερα γυάλινα δοχεία που σκεπάζουν, για να γίνεται πιο γρήγορα και πιο σωστά η ψύξη τους.
- Για να μη μυρίζει άσχημα το σπίτι όταν τηγανίζετε ή βράζετε λαχανικά, βάλτε ένα μπαμπάκι εμποτισμένο με ξίδι πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας ή πάνω στη φριτέζα την ώρα που μαγειρεύετε ή τηγανίζετε. Γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι οι δυσάρεστες μυρωδιές δεν είναι πια τόσο έντονες.
- Aν θέλετε το σουφλέ σας να μη φουσκώσει περισσότερο από τη μία πλευρά και λιγότερο από την άλλη, το μυστικό είναι απλό. Bυθίστε ένα βρεγμένο μαχαίρι στο πυρίμαχο σκεύος ή στο ταψί που το έχετε βάλει και σχηματίστε έναν κύκλο στη μέση του μείγματος.
- Aν θέλετε να αυγοκόψετε τη σούπα σας, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλετε να την κάνετε βαριά, μπορείτε να παραλείψετε τους κρόκους των αυγών και να χρησιμοποιήσετε μόνο τα ασπράδια.
- Όταν τηγανίζετε λαχανικά (κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, πατάτες κλπ.), φροντίστε να τα αλατίζετε λίγο πριν το τηγάνισμα και όχι μετά, γιατί το αλάτι δεσμεύει μέρος της υγρασίας τους, με αποτέλεσμα το λάδι να πιτσιλάει λιγότερο.
- Tέσσερα είναι τα μυστικά για να πετύχετε τέλειο ψήσιμο στο κοτόπουλο και να μη στεγνώσει: ΅ Aφήνετε τη σχάρα να κάψει καλά. ΅ Γυρίζετε τα κομμάτια με λεπίδα και δεν τα τρυπάτε με πιρούνι. ΅ Δεν τα ραντίζετε με λεμόνι κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γιατί σκληραίνει το κρέας. ΅ Δεν τα αλατίζετε ποτέ πριν το ψήσιμο, γιατί το αλάτι στεγνώνει το κρέας, επειδή απορροφά τους χυμούς του.
- Tα μπιφτέκια και τα σουβλάκια γίνονται ακόμα πιο νόστιμα αν τα περάσετε πριν το ψήσιμο με ένα μείγμα που θα φτιάξετε από ταχίνι αραιωμένο με χυμό λεμονιού.
- Oι βραστές πατάτες αποκτούν ξεχωριστό άρωμα, γεύση και εμφάνιση αν στο νερό που βράζουν ρίξετε λίγο γάλα και λίγο δεντρολίβανο.
- Όταν βράζετε ζυμαρικά ή ρύζι, συχνά φουσκώνουν και χύνονται έξω από την κατσαρόλα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με άλλα φαγητά. Για να το αποφύγετε, φροντίστε την επόμενη φορά να λαδώσετε το στόμιο της κατσαρόλας πριν τη βάλετε στη φωτιά.
- Για να φτιάξετε ένα δροσερό και υγιεινό γλυκό, ψήνετε κάποιο φρούτο που σας αρέσει (π.χ. ροδάκινο, βερίκοκο, μήλο, αχλάδι κλπ.) στο φούρνο, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα και γαρίφαλο και με ένα κουταλάκι μέλι ανά μερίδα. Συνδυάζεται υπέροχα με γιαούρτι.
- Αν φτιάχνετε μόνοι σας παγωτό, δοκιμάστε την επόμενη φορά να βάλετε άχνη ζάχαρη αντί για κρυσταλλική.
- Η άχνη κάνει το μείγμα του παγωτού πιο λείο και του δίνει βελούδινη υφή. Αν δεν έχετε άχνη ζάχαρη, χτυπήστε στο μίξερ κρυσταλλική, η οποία θα μετατραπεί σε άχνη σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.
- Για να διατηρηθούν τα μυρωδικά σας (μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος κλπ.) πιο φρέσκα, βάλτε τα σε ένα βάζο με νερό, όπως θα κάνατε και με ένα μπουκέτο λουλούδια. Aλλάζετε το νερό τους καθημερινά και κόβετε λίγο τις άκρες τους. Mε αυτό τον τρόπο, διατηρούνται πιο δροσερά και περισσότερες ημέρες από ό,τι αν τα βάζατε στο ψυγείο.
- Όταν διαβάζετε τα συστατικά ενός προϊόντος στην ετικέτα, να θυμάστε πάντα ότι αυτά που αναφέρονται πρώτα περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο προϊόν που πρόκειται να αγοράσετε και αυτά που αναγράφονται τελευταία περιέχονται σε μικρότερες ποσότητες. Αν, δηλαδή, στο κουτί με τα δημητριακά που θέλετε να αγοράσετε η ζάχαρη αναφέρεται π.χ. δεύτερη, μετά τις νιφάδες καλαμποκιού, τότε είναι προτιμότερο να διαλέξετε έναν άλλον τύπο δημητριακών, όπου η ζάχαρη θα αναγράφεται προς το τέλος της σύστασης του προϊόντος.
- Τα φρούτα που έχουν ωριμάσει πολύ μπορούν να γίνουν μια υπέροχη σος που θα γαρνίρει το γιαούρτι ή το παγωτό σας. Απλώς χτυπήστε τα στο μπλέντερ. Είναι μάλιστα πολύ πιο υγιεινή επιλογή από τα διάφορα τυποποιημένα σιρόπια που κυκλοφορούν στην αγορά και τα οποία σας επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες, χρωστικές και αρωματικές ουσίες.
- Αν θέλετε να φτιάξετε μια ντοματοσαλάτα, αλλά οι ντομάτες που θα χρησιμοποιήσετε είναι πολύ ώριμες και μαλακές, δεν έχετε παρά να τις βυθίσετε για μισή ώρα σε παγωμένο και αλατισμένο νερό. Με αυτό τον τρόπο, οι ντομάτες θα σφίξουν.
Νερό στην ντοματοσαλάτα; Ποτέ!
Αν ο χρόνος πιέζει, ετοιμάστε την ντοματοσαλάτα από πριν και βάλτε την στο ψυγείο. Μην αλατίζετε τις τομάτες από πριν, παρά μόνο όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε. Όταν αλατίζουμε τις τομάτες το αλάτι σιγά-σιγά τραβάει το νερό τους, με αποτέλεσμα να μαραζώνουν και να νερώνει η ντοματοσαλάτα.Μυρωδιά κουνουπιδιού!
Για να μην μυρίζει άσχημα το σπίτι όταν μαγειρεύετε κουνουπίδι, βάλτε σε ένα κομμάτι βαμβάκι λίγο ξύδι και βάλτε πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας που το μαγειρεύετε. Εναλλακτικά, κόψτε ένα κομμάτι φλούδας από λεμόνι και βράστε την μαζί με το κουνουπίδι. Θα εξαφανίσει κάθε μυρωδιά!Περίσσεψε ντομάτα από την κονσέρβα;
Αν ανοίξατε κονσέρβα ντομάτας και δεν την χρησιμοποιήσατε όλη, μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε παγοκύστες δημιουργώντας εύχρηστα παγάκια τοματοχυμού έτοιμα προς χρήση.Μπάρμπεκιου
Το κρέας, τα ψάρια, τα λαχανικά, τα πουλερικά που σκοπεύετε να ψήσετε πρέπει να τα βγάλετε τουλάχιστον 1 ώρα πριν από το ψυγείο. Η σχάρα θα πρέπει να καθαριστεί και να λαδωθεί. Κάψτε την καλά και ακουμπήστε τα υλικά σας επάνω.Μυρωδιά Κρεμμυδιού :
Αν κόψετε κρεμμύδια ή σκόρδα και μυρίζουν τα χέρια σας, πάρτε μια πρέζα ελληνικό καφέ και τρίψτε καλά τα χέρια σας. Επίσης, μπορείτε να τρίψετε τα χέρια σας με μια λεμονόκουπα! Θα εξαφανίσει κάθε ανεπιθύμητη μυρωδιά.Μοσχομυρίζει καφές!
Αν θέλετε να αλλάξετε λίγο την ατμόσφαιρα στο σπίτι σας, βάλτε λίγο ελληνικό καφέ σκόνη σε ζεστό μάτι της κουζίνας. Όλες οι δυσάρεστες μυρωδιές θα απομακρυνθούν και μια υπέροχη ευωδιά ελληνικού καφέ θα πλημμυρίσει το χώρο.Μαλακές πατάτες φούρνου
Για να μην ξεραίνονται οι πατάτες στο φούρνο, προσθέστε μισό ποτήρι νερό ή και περισσότερο (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού). Θα γίνουν μαλακές και βελούδινες σαν να έχουν πάρει βράση στο … ζουμί τους!Τρυφερές πατάτες φούρνου:
Για να μην ξεραθούν οι πατάτες κατά το ψήσιμο, τις αλείφουμε πριν με λάδι.Για να μην… εκρήγνυται το λάδι στο τηγάνι:
Φροντίστε τα υλικά που θα τηγανίσετε να είναι όσο πιο στεγνά γίνεται. Αξίζει να περιμένετε λίγο να στεγνώσουν οι πατάτες από το πλύσιμο, να στραγγίξουν τα καλαμαράκια κ.λπ. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ειδική πυκνή σίτα για το τηγάνι. Αν δεν την έχετε διαθέσιμη, λίγο αλάτι (μια κουταλιά περίπου) στην μέση του τηγανιού την ώρα που ζεσταίνεται το λάδι κάνει αρκετά καλή δουλειά.Τέρμα οι "εύθραυστες" φρυγανιές
Κατά τη διάρκεια του αλείμματος καλό είναι να τοποθετείτε τις φρυγανιές πάνω σε μια φέτα του τοστ ή τη μία πάνω στην άλλη, για να μην θρυμματίζονται κάτω από την πίεση του μαχαιριούΒελούδινος πουρές
Άσπρος και βελούδινος θα γίνει ο πουρές αν χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή του ζεστό αντί για κρύο γάλα.Η επιτυχία μιας σφιχτής μαρέγκας:
Αν θέλετε να γίνει πολύ σφιχτή η μαρέγκα δοκιμάστε την ώρα που χτυπάτε τα ασπράδια να ρίξετε δύο-τρεις σταγόνες λεμόνι ή ξύδι.Για να φύγει η τηγανίλα από το σπίτι:
Τα τηγανιτά εκδικούνται με τον χειρότερο τρόπο: ΤΗΓΑΝΙΛΑ παντού! Ανοίξτε τα παράθυρα και κάψτε μέσα σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού. Τα πιο φυσικά και αποτελεσματικά αποσμητικά χώρου!Άοσμο καθάρισμα σκόρδου
Για να καθαρίσετε εύκολα και άοσμα σκελίδες σκόρδου, ζεματίστε τες για λίγα λεπτά. Θα ξεφλουδιστούν σχεδόν μόνες τους. Καθαρίστε πολλές σκελίδες και καταψύξτε τες στην κατάψυξη, για να μην χρειαστεί να το ξανακάνετε σύντομα! Διατηρούνται άψογα.Πόσο φρέσκιες είναι οι σαρδέλες;
Η ζωντάνια των ψαριών φαίνεται από τα βράγχια, τα χρώματα και τα μάτια. Αν δείτε όμως μια κιτρινωπή ρίγα στα πλάγια της σαρδέλας, μην απορήσετε… Δεν είναι νέο είδος ψαριού που σας διαφεύγει… έχει μείνει στο ψαράδικο λίγο παραπάνω καιρό!Οι περισσότεροι από εσας ίσως γνωρίζουν τον τρόπο αυτό που γίνετε το αλεύρωμα, όμως μπορεί να υπάρχουν αναγνώστες της ιστοσελίδας που να μην τον γνωρίζουν.
Έτσι λοιπόν.....
Ξεχάστε το αλεύρι στο πιάτο !!
Τώρα υπάρχει η σακούλα !
Τώρα υπάρχει η σακούλα !
- Βάζετε αλεύρι σε μια κοινή σακούλα απο τα σούπερ μάρκετ (συνήθως αυτή από το τμήμα μαναβικής που είναι μικρή και μαλακή)
- Ρίχνετε μέσα ότι θέλετε να αλευρώσετε όπως καλαμαράκια, ψάρια κολοκυθάκια κ .α. και ανακατεύετε κουνώντας την σακούλα
Ελπίζω να βοήθησα, καλή επιτυχία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου