***....Γευσου....Γευσεις....***



Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ.....ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ~4~.(NTR)




 


Υλικα

1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο
2 κουταλάκια γλυκού μαγιά
4 αυγά
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
1 κιλό αλεύρι
Λίγα αμύγδαλα η Καρυδοψιχα χοντροκομμενα


Εκτελεση

Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε μισό φλιτζάνι γάλα χλιαρό και μέσα διαλύουμε τη μαγιά.

Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε για να γίνει μείγμα.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει ( 1 ώρα περίπου ).
Οταν φουσκώσει, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κροκούς.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τ΄ ασπράδια μαρέγκα, το βούτυρο λιωμένο, το μαχλέπι και το ξύσμα λεμονιού.

 Ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι, ώστε η ζύμη να μη γίνει πολύ σφιχτή.
Πλάθουμε σε μπάλες και βάζουμε μέσα σε λεκάνη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου, ώστε να γίνει διπλάσια σε όγκο.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο μέσα σε ταψί στρογγυλό μεγάλο ή σε δύο μικρά.

 Αφήνουμε σε χλιαρό μέρος 2 ώρες περίπου, σκεπασμένα ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Πριν βάλουμε στο φούρνο, χτυπάμε 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλάκι νερό και αλείφουμε ελαφρά με πινέλο.
Από πάνω με ασπρισμένα αμύγδαλα σχηματίζουμε τη νέα χρονολογία.*2017* η... ριχνουμε ζαχαρη Αχνη.η τοποθετουμε καραμελιτσες η φτιαχνουμε τους δεικτες ρολογιου με την ωρα....

Καλη Επιτυχια και Καλη ΧΡΟΝΙΑ!!!!!

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ (NTR)


 

 


 

Υλικα

 

Για τη γέμιση

700 γρ. κιμά μισό χοιρινό μισό μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
2 κρασοπότηρα λευκό κρασί
60 γρ. Βούτυρο
2 κ.σ.  Ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του καφέ κουκουνάρια καβουρδισμένα
2 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι
1 φλιτζάνα  και περισσοτερο ψωμακια σε κυβους
2-6 κάστανα καθαρισμένα βρασμενα
3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
½ κ.γ. κανέλα τριμμένη
½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.σ. ζάχαρη
Αλάτι

 φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μίγμα για το άλειμμα


1 φλιτζάνι τσαγιού  Βούτυρο
1 φλιτζάνι του καφέ μέλι
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
Πιπέρι
Γλυκιά πάπρικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    Ετοιμάζετε τη γέμιση.

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο.

Μόλις ζεσταθούν καλά ρίχνετε το λιωμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει.

Ρίχνετε τον κιμά και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να διαλυθεί και να ανακατευθεί με το κρεμμύδι.

Σβήνετε με το κρασί και τα αφήνετε να πάρουν βράση.

Ρίχνετε τις σταφίδες, προσθέτετε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το ψωμακι.(σε τετραγωνα κυβακια)

Αφήνετε να βράσει με ανοικτή την κατσαρόλα για 5 λεπτά και προσθέτετε τα κάστανα και το κουκουνάρι.
Ρίχνετε τον άνηθο και ανακατεύετε.
Να θυμάστε ότι η γέμισή σας δεν πρέπει να είναι στεγνή, ούτε όμως και νερουλή.
Πρέπει να είναι μελωμένη σαν αραιό μέλι!

Γεμίζετε τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα με χοντρή βελόνα και φυτικό σπάγκο για να μην χυθεί η γέμιση.
 Αν δεν έχετε τέτοια αξεσουάρ τότε τοποθετειτε στην οπή με ένα πορτοκάλι αφού πρώτα το βράσετε για 5 λεπτά.

Ετοιμάζετε το άλειμμα και ψήσιμο

Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα μπρικάκι μέχρι να λιώσει.

Το αδειάζετε σε ένα μπολ και ρίχνετε μέσα το μέλι, το κόκκινο κρασί , το πιπέρι και την πάπρικα.

Χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι και αλείφετε τη γαλοπούλα παντού.

Βάζετε το ταψί στο φούρνο και σκεπάζετε τη γαλοπούλα με λαδοχαρτο μετα με αλουμινόχαρτο καλα για να μην αρπάξει.

Ψήνετε για 2 ½ ώρες και κάπου -  κάπου την αλείφετε με το μίγμα που έχετε ετοιμάσει. Δεν θα πρέπει να την κουνάτε και να την τρυπάτε με το πιρούνι για να μην χάσει τα υγρά της και να ψηθεί ομοιόμορφα.

Αφαιρείτε το λαδοχαρτο και αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμα 1 ώρα περίπου.

Στο τέλος μπορείτε να τρυπήσετε στο στήθος με μυτερό μαχαιρι για να βεβαιωθείτε ότι ψήθηκε καλά.

    Σίγουρα θα το λατρέψουν οι επισκέπτες σας!και θα το           φτιαχνετε καθε χρονο!!!!!!
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και καλες ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!!!

ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ…(NTR)





 

Σήμερα θα σας κάνω μια συνταγή με μοσχαράκι πολύ νόστιμη που πάει με όλα και γίνεται κόλαση με χοντρά μακαρόνια και τριμμένο κεφαλοτύρι…Δοκιμάστε το ….
Ετσι το μαγειρευε η (μαμα μου)....

Υλικα

1 κιλό Μοσχαρακι  σε κομμάτια (σπαλα)
3 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι  μπελτε
1 κουταλιά ξύδι βαλσαμικό
1/3 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
θυμάρι, ρίγανη, μπούκοβο, δενδρολίβανο,( 1 κουταλιά όλα μαζί)
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι


 Πιπέρι
 
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκι ψιλοκομμένο
1 καρότο


Εκτελεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλατοπίπερο και τα μυρωδικά.

 Βάζουμε τα κομμάτια το μοσχαρακι και αλευρώνουμε από όλες τις πλευρές.

Βγάζουμε τα κομμάτια από το μπολ, τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι ….{ αλλά κρατάμε το αλεύρι. }

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε το κρέας και το βγάζουμε σε ένα μέτριο ταψί.

 Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μπελτε, το ξύδι, το κρασί, τη ζάχαρη, το αλεύρι που κρατήσαμε και τα ντοματάκια.

Ρίχνουμε στο τηγάνι την άλλη κουταλιά το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το μείγμα με τις ντομάτες.

Το βράζουμε για ένα λεπτό περίπου ανακατεύοντας μέχρι να πήξει λίγο και το απλώνουμε επάνω από το κρέας.

 Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 160 βαθμους  περίπου 1 ½ ώρα ή και 2 μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με μια ωραία σαλτσούλα….(κολαση…)
Καλη Επιτυχια!!!!!

ΧΟΙΡΙΝΟ ΡΟΛΟ(NTR)


 

 

 

ΥΛΙΚΑ

 

1 κιλό χοιρινό γάλακτος σε ρολό
4
σκελίδες σκόρδο(αν θελετε)
250
γρ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
3   
μηλα
2
κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1
κουταλιά της σούπας μέλι
½
φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
8
φλιτζάνια του τσαγιού νερό
8
φλιτζάνια του τσαγιού πορτοκαλάδα
1
φλιτζάνι του τσαγιού Ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ανοίγουμε το ρολό, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και στρώνουμε από πάνω τα δαμάσκηνα, τα σκόρδα ψιλοκομμένα και τα μηλα κομμένα σε λεπτές φέτες. Τυλίγουμε και τοποθετούμε πάλι το δίχτυ.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο Ελαιόλαδο μέχρι να κάψει και τσιγαρίζουμε το ρολό από όλες τις πλευρές.

Όταν πάρει χρώμα, σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά.

Βάζουμε το ρολό σε γάστρα μαζί με το ζωμό του, αλείφουμε την επιφάνεια με το μέλι και τη μουστάρδα, προσθέτουμε την πορτοκαλάδα και σκεπάζουμε με το καπάκι.

Ψήνουμε στους 200C για 2 ½ ώρες γυρνώντας το ρολό κάθε ½ ώρα για να μείνει ζουμερό.

Όταν το βγάλουμε, το αφήνουμε για 10 λεπτά και, αφού αφαιρέσουμε το δίχτυ, το κόβουμε σε φέτες.
       Καλη Επιτυχια…

cheese cake...(NTR)


 
 
 
 
cheese cake .....απλο και ευκολο

 

Ένα πραγματικά πολύ νόστιμο γλυκό...
 
Υλικα

Για τη βάση

    12 μπισκότα Digestive (200 γρ.) τριμμένα
    100 γρ.  βούτυρο
    1 αυγό χτυπημένο
    1 ασπράδι αυγού
    1 καψούλι βανίλιας
    60 γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση

    225 γρ. τυρί μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
    80 ml κρέμα γάλακτος

Για την επικάλυψη

    100 ml κρέμα γάλακτος 
    60 ml ξινόγαλο
    Λίγη τριμμένη καννέλα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160  ο  C.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της βάσης σε ένα μπολ.

Τοποθετούμε το μίγμα μπισκότου σε μία βαθιά στρογγυλή φόρμα ή σε τσέρκι ζαχαροπλαστικής με διάμετρο 20 εκ. και ύψος 8 εκ. στη βάση του οποίου έχουμε τοποθετήσει μια λαδόκολλα, και πιέζουμε πολύ καλά.

Ψήνουμε τη βάση στο φούρνο για 10-12 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή και να ροδίσει.

Μόλις ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά καλά.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να δέσει ελαφρά, προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε το μίγμα της γέμισης μέσα στο τσέρκι.

Τοποθετούμε το τσέρκι στη μεσαία θέση στο φούρνο μας και ψήνουμε για 30-40 λεπτά έως ότου η γέμιση ψηθεί και σφίξει.

Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει καλά και τότε αφαιρούμε το τσέρκι.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος χτυπάμε τα υλικά της επικάλυψης έως ότου ομογενοποιηθούν και σφίξουν.

Αλείφουμε την επιφάνεια του γλυκού και πασπαλιζουμε με την κανέλα.

Καλη Επιτυχια

ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΜΟΥΣ....(NTR)


 
 
 
 

Κ… αραμέλες μους... Απολαύστε σπιτικές καραμέλες, χωρίς συντηρητικά, με σοκολάτα και μέλι.

 

Υλικα

250 γρ. ζάχαρη

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

250 γρ. βούτυρο

100 γρ. μέλι

 
Εκτελεση

 

Τρίβετε τη σοκολάτα και τη βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι.

Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και τα αφήνετε να βράσουν για 8′.

Απλώνετε το μείγμα πάνω σε λαδοχαρτο. Το κόβετε, αφού κρυώσει, σε τετραγωνάκια.

 
     Καλη  Επιτυχια!

ΜΑΦΙΝ με ΚΑΚΑΟ και ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ(NTR)








Ευκολα και Γρηγορα!!!!

Υλικα

1/2 φλ. τσαγ. κακάο

1/2 φλ. τσαγ. χυμός πορτοκάλι

1 πορτοκάλι (ξύσμα)

1/4 φλ. τσαγ. βούτυρο

1 φλ. τσαγ. καστανή ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

1/2 φλ. τσαγ. ξινόγαλα

1 αυγό

1 βανίλια

1 φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Εκτελεση

Σε βαθύ μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, το κακάο, τη βανίλια.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και την καστανή  ζάχαρη για να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε το αυγό.
 Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και το ξινόγαλα μέχρι να φτιάξουμε έναν ομοιογενή χυλό.
 Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι φορμάκια για μάφιν.
Μοιράζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 25 λεπτά.
Καλη Επιτυχια....
 
 
 

ΝΟΥΤΕΛΛΑ η ΜΕΡΕΝΤΑ… απολαυση……(NTR)


 

 

Η λατρεία μου γι’ αυτή τη φοβερή πραλίνα φουντουκιού δεν έχει όρια! Φτιάξτε και σεις την Σοκολατένια απόλαυση σε βάζο στο σπίτι σας με την παρακάτω εύκολη συνταγή:

ΥΛΙΚΑ

     1 κούπα φουντούκια

      340 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη

       2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι

       3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

       1 κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο χωρίς γλυκαντικά

       1/2 κουταλάκι του τσαγιού βανίλια

       3/4 κουταλάκια του τσαγιού αλάτι, ανάλογα τις προτιμήσεις σας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

 Απλώστε τα φουντούκια σε μία στρώση επάνω σε μία λαδόκολλα και ψήστε τα στο φούρνο για περίπου 12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να έχει αρχίσει να φουσκώνει η φλούδα τους. Τυλίξτε τα σε μία πετσέτα και τρίψτε τα καλά ώσπου να φύγει όσο περισσότερη φλούδα γίνεται (δεν θα φύγει όλη και δεν πειράζει). Αφήστε τα να κρυώσουν.

 Λιώστε τη σοκολάτα σε ένα κατσαρολάκι επάνω από νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί) ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει λεία. Αφήστε τη να κρυώσει.

Στο μπλεντερ , αλέστε τα φουντούκια μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέστε το λάδι, τη ζάχαρη, τη σκόνη κακάο, τη βανίλια και το αλάτι και συνεχίστε να αλέθετε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο – όσο λείο θέλετε. Προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα, ανακατέψτε καλά και έπειτα στραγγίξτε το μείγμα για να αφαιρέσετε όσα κομμάτια φουντουκιού περίσσεψαν.

Η Nutella η Η Μερεντα σας θα είναι λεπτή και κάπως υδαρή και ζεστή, αλλά θα πήξει καθώς κρυώνει. Βάλτε τη σπιτική σας Nutella η Μερεντα  σε ένα βαζάκι και αφήστε τη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το μείγμα διατηρείται εκτός ψυγείου έως και 2 εβδομάδες.

Είμαι σίγουρη  πως θα τη λατρέψετε και σεις και τα παιδιά σας (αν σας περισσέψει δηλαδή και προλάβουν να δοκιμάσουν κι αυτά!)

Μπορειτε ν αντικαταστησετε τα ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ με Καρυδια η ΑΜΥΓΔΑΛΑ ετσι θα κανετε τη ΔΙΑΦΟΡΑ,,
Καλη Επιτυχια!!!!!

ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ με ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ(NTR)







 

 

 

Υλικά 

       

1 κιλό πατάτες ακαθάριστες καλά πλυμένες 

4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 

3 ντομάτες ψιλοκομμένες

4 σκελίδες σκόρδο αλεσμένο

1 κουταλιά σούπας φρέσκο θυμάρι ή μισή ξερό

2 φύλλα δάφνης

Πάπρικα

2 πιπεριές κόκκινες καυτερές ψιλοκομμένες

αλάτι-πιπέρι

ελαιόλαδο

3 κουταλιές σούπας μουστάρδα

 

Εκτέλεση

 
Πλένουμε τις πατάτες καλά. Τις κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια, τις βάζουμε σε ένα ταψί. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί. Ανακατεύουμε και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 50λεπτα περίπου
Καλη Επιτυχια....

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ από καλαμαρακι (NTR)


 

 

 

Υλικά

½ κ. καλαμάρια

100 γραμμ. φρυγανιά τριμμένη

1 αυγό

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

½ ματσάκι μαϊντανό

½ ματσάκι δυόσμο

1 φλιτζάνι ξύδι

½ σφηνάκι ούζο

αλάτι

 πιπέρι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα


Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα καλαμαράκια. Χρησιμοποιούμε όλα τα μέρη του και πλοκάμια και κοιλιά. Στο τελευταίο ξέπλυμα τα αλείφουμε με λίγο ξυδάκι. Το ξύδι βοηθάει για να μην σκάει το καλαμάρι στο τηγάνισμα. Αλέθουμε τα καλαμαράκια στο μούλτι, με λίγο ξύδι και λίγο ούζο. Το υγρό θα τα βοηθήσει να πολτοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα πράσινα μυρωδικά. Προσθέτουμε και το αυγό χωρίς να το χτυπήσουμε. Οι πρωτεΐνες του αυγού θα κολλήσουν τα υλικά μεταξύ τους. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και προσθέτουμε την φρυγανιά για να σφίξει το μείγμα. Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια. Δεν χρησιμοποιούμε αλεύρι για να μην μαυρίσει το λάδι μας. Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού και μαϊντανό.

ΤΙΡ: Δεν προσθέτουμε ελαιόλαδο. Αρκεί το ότι θα τηγανίσουμε τους κεφτέδες μας σε ελαιόλαδο.
Μπορούμε να παραλείψουμε το αυγό για να γίνουν οι κεφτέδες μας νηστίσιμοι.

ΦABA με καραμελωμένα κρεμμύδια και ρόκα (NTR)


 

 

 
 
 

Υλικά

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κουταλιές επιπλέον ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι

1 φλιτζάνι φάβα

5-7 φλιτζάνια νερό

αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο


Για τη γαρνιτούρα

2 μεγάλα κρεμμύδια

3 κουταλιές ελαιόλαδο

2 ματσάκια ρόκα

1-2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη

3-4 κουταλιές σέρι ή ξίδι μπαλσάμικο


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1/3 του φλιτζανιού λάδι. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το μαραίνουμε για 6-8 λεπτά. Προσθέτουμε τη φάβα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε αρκετό νερό ώστε να καλυφθεί η φάβα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ξεσκεπάζουμε και την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με σύρμα για να μη κολλήσει. Χρειάζεται περίπου 1½ ώρα μέχρι η φάβα να διαλυθεί τελείως. Όσο μαγειρεύουμε, προσθέτουμε λίγο νερό. Όταν η φάβα αποκτήσει υφή ρευστού πουρέ, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι. Τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε για 1 ώρα. Το μείγμα θα είναι αρκετά πηχτό.

Καθαρίζουμε τα 2 κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες. Σε ένα μεγάλο, κατά προτίμηση, μαντέμι ή αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 3 κουταλιές λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 5-10 λεπτά, μέχρι να βαθύνει περισσότερο χρώμα τους. Πλένουμε τη ρόκα και την χοντροκόβουμε. Την προσθέτουμε στο τηγάνι, το σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθεί, περίπου 6-7 λεπτά. Αλατίζουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το ξίδι. Σερβίρουμε τη φάβα σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με το μείγμα κρεμμυδιού και ρόκας.

Καλη Επιτυχια.