***....
Γευσου....Γευσεις....
***
Υλικά
Για τη ζύμη
600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
κοσκινισμένο + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
10γρ. ξηρή μαγιά
½ κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ξίδι
25ml γάλα
25ml νερό
50γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη,
λιωμένο + λίγο επιπλέον για το ταψί
150ml ελαιόλαδο
Για την επιφάνεια της πίτας
1 φλιτζάνι γιαούρτι
2 κρόκους αβγών
½ φλιτζάνι παπαρουνόσπορο
Για τη γέμιση
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
400γρ. κιμά από μοσχαρίσια σπάλα
300γρ. συκωτάκια πουλερικών ψιλοκομμένα με το μαχαίρι
1 πράσο μέτριο, ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια,ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι κονιάκ
4 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
200γρ. κασέρι τριμμένο
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι, καβουρδισμένο για λίγα λεπτά στο γκριλ
στη μύτη του κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη
Σε μια λεκάνη ανακατεύετε με τα χέρια σας το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξίδι. Ζεσταίνετε το γάλα και το νερό σε ένα μπρίκι. Κάνετε μια λακκούβα στο μείγμα αλευριού και ρίχνετε εκεί το γάλα με το νερό, καθώς και το μετρημένο βούτυρο με το ελαιόλαδο.
Ανακατεύετε με τα χέρια σας με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και στη συνέχεια τα ζυμώνετε μέχρι να φτιάξετε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη. Εναλλακτικά, ρίχνετε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες.
Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 35-40 λεπτά.
Για τη γέμιση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τον κιμά για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αλλάξει εντελώς χρώμα και να γίνει σπυρωτός.
Προσθέτετε τα συκωτάκια πουλερικών, ανακατεύετε και μετά από 4 λεπτά βάζετε το πράσο, σοτάρετε για 2-3 λεπτά και ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρετε και αυτά για 2-3 λεπτά, νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι και σοτάρετε 1-2 λεπτά επιπλέον, μέχρι το μείγμα να στεγνώσει από τα υγρά που θα βγάλει. Σβήνετε με το κονιάκ και ανακατεύετε καλά.
Προσθέτετε τις σταφίδες, χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύετε για 10 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι το μείγμα να στεγνώσει και πάλι, αλλά να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το κασέρι, τα κουκουνάρια και το κύμινο.
Για την πίτα
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη – σκεπάζετε το ένα κομμάτι με μια πετσέτα για να μην ξεραθεί, μέχρι να ανοίξετε το άλλο.
Αλευρώνετε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και ανοίγετε με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης σε φύλλο περίπου μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε .
Βουτυρώνετε ελαφρώς ένα ταψί και στρώνετε εκεί το φύλλο ζύμης, καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα – η ζύμη πρέπει να εξέχει λίγο από τα χείλη του ταψιού. Αδειάζεται εκεί το μείγμα τη γέμισης και το απλώνετε ομοιόμορφα.
Ανοίγετε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο όση και του ταψιού.
Με το φύλλο αυτό σκεπάζετε τη γέμιση και στριμώχνετε τις άκρες του στα τοιχώματα του ταψιού.
Φέρνετε προς τα μέσα και τις άκρες του κάτω φύλλου και τις στριμώχνετε και αυτές στα τοιχώματα.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά το γιαούρτι με τους κρόκους και αλείφετε καλά όλη την επιφάνεια της πίτας.
Τη χαράζετε βαθιά σε ρόμβους ή σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με τον παπαρουνόσπορο.
Ψήνετε την πίτα για 40-45 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Τ
η σερβίρετε ζεστή .
Καλη σας Ορεξη!!!
Η γαλοπούλα αυτή σε ξαφνιάζει συνεχώς με τις ιδιαίτερες γεύσεις της. Το μοναδικό της ψήσιμο μέσα σε μεμβράνη στον ατμό, κρατώντας τα ζουμιά της κατά το ψήσιμο, τη κάνει ζουμερή καταπολεμώντας το μόνιμο πρόβλημα του πουλερικού.
Η γέμιση με το λουκάνικο προσθέτει τη λιπαρότητα που χρειάζεται το λευκό κρέας και τα κρεμμύδια τη γλυκαίνουν παρέα με τις σταφίδες ενώ το θρυμματισμένο ψωμί και το καβουρδισμένο κουκουνάρι δίνουν υφή σ’ αυτή.
Η γλυκόξινη σάλτσα από πάνω της δίνει την γεύση της και το crumble συμπληρώνει την γιορτινή γαλοπούλα.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό γαλοπούλα στήθος, ανοιγμένη για ρολό 400 ml βραστό νερό σχοινί, βαμβακερό για το δέσιμο μεμβράνη τροφίμων, για το τύλιγμα
Γέμιση
100 γρ. γέμιση χωριάτικου λουκάνικου
70 γρ. κρεμμύδια, κομμένα και σοταρισμένα σε ελαιόλαδο, κρύα 25 γρ. ψωμί, θρυμματισμένο
20 γρ. σταφίδες,
βρεγμένες με νερό ή μπράντυ
1 κ. γ. φασκόμηλο, φρέσκο ή ξερό
1 κ. γ. αλάτι
½ κ. γ. μαύρο πιπέρι
½ κ. γ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
Σάλτσα επικάλυψης
5 – 6 (50 γρ.) αποξηραμένα δαμάσκηνα, σε κομμάτια
1 ξινόμηλο, τριμμένο μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ. σ. μέλι 1 κ. σ. ξύδι
50 γρ. χοιρινή πανσέτα, σοταρισμένη
50 γρ. φρυγανιά, τεμαχισμένη
50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
25 γρ. σταφίδες, σε νερό ή μπράντυ
1 κ. σ. θυμάρι φλούδα πορτοκαλιού, τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ αναμιγνύω όλα τα υλικά της γέμισης.
Πάνω σε μεμβράνη «ανοίγω» το φιλεταρισμένο στήθος της γαλοπούλας.
Απλώνω τη γέμιση και τυλίγω προσεκτικά με τη βοήθεια της μεμβράνης σε ρολό.
Συνεχίζω το τύλιγμα με τη μεμβράνη για 2 – 3 φορές μέχρι να καλυφθεί πλήρως το ρολό και από τις δύο πλευρές να περισσεύει μεμβράνη.
Με το σχοινί δένω πρώτα τα άκρα δεξιά και αριστερά.
Έπειτα δένω περιμετρικά το ρολό στη μέση και συνεχίζω δένοντας ανά 2 – 3 εκ. περιμετρικά όλο το κρέας.
Σε ένα βαθύ ταψί ρίχνω το βραστό νερό, τοποθετώ τη σχάρα με και τη γαλοπούλα από πάνω του( να μην ακουμπάει το κρέας το νερό ).
Τυλίγω όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο σφιχτά να μην βγαίνει ο ατμός.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 120*C στον αέρα για 1 ½ ώρα.
Όσο ψήνεται η γαλοπούλα φτιάχνω τη σάλτσα επικάλυψης.
Βάζω όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζω για 15 λεπτά περίπου.
Το κατεβάζω από τη φωτιά και βάζω ση σάλτσα στo μούλτι να γίνει αλοιφή.
Την αφήνω να κρυώσει.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά του crumble, εκτός από την φλούδα πορτοκαλιού.
Όταν περάσει η ώρα και βγάλω την γαλοπούλα από το φούρνο, βγάζω το ταψί με το νερό και την αφήνω πάνω στη σχάρα, τυλιγμένη, να κρυώσει λίγο.
Αφαιρώ τη μεμβράνη (προσεκτικά γιατί έχει κρατήσει μέσα υγρά από το ψήσιμο της γαλοπούλας) και κόβω προσεκτικά τα σχοινιά.
Απλώνω την σάλτσα πάνω στο ρολό ....
Καλη Επιτυχια!!!!!
Υλικά
500-600 γραμ. πατάτες μικρές ή 6 κανονικές κομμένες σε κύβους
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1.5-2 κ.σ. βούτυρο (στο τέλος)
σκόρδο: 2-3 σκελίδες καθαρισμένες, σπασμένες(Εγω δεν βαζω)
άλλα αρωματικά: δενδρολίβανο 1-2 κλωναράκια, θυμάρι 1-2 κλωναράκια
αλάτι (min. 1/2 κ.γ.), φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αν είναι οι μικρές, τις πλένετε. Αν είναι μεγαλύτερες, τις καθαρίζετε και τις κόβετε. Τις βάζετε να βράσουν σε νερό βρύσης που να τις σκεπάζει, προσθέτοντας λίγο χοντρό αλάτι. Ξεκινάτε πάντα από κρύο νερό. Το αλάτι προστίθεται όταν αρχίσει ο βρασμός. Βράζετε για 10-15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους (ο χρόνος μετράει απ΄το σημείο βρασμού). Στραγγίζετε. Αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσουν.
Σε τηγάνι ή γουόκ ζεσταίνετε το ελαιόλαδο να κάψει.
Προσθέτετε το σκόρδο, τις πατάτες και τα αρωματικά. Σοτάρετε «χοροπηδώντας» τες και γυρίζοντας απ’ όλες τις μεριές. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε, σκεπάζετε και μαγειρεύτε για 3 λεπτά.
Προσθέτετε το βούτυρο, χαμηλώνετε τη φωτιά (μέτρια), ανακατεύετε. Μπορείτε και να τις ξανασκεπάσετε, χωρίς να είναι απαραίτητο. Μαγειρεύετε για 7 λεπτά περίπου ελέγχοντας και γυρίζοντας κατά διαστήματα. Αποσύρετε και διατηρείτε ζεστές.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Δίπλα σε κόκκινα κρεατικά με σάλτσα ή χωρίς, σε πουλερικά, κυνήγι, ψαρικά και θαλασσινά σε αυγά κάθε είδους. Αλλά και μόνες τους. Ή μαζί με άλλα λαχανικά.
Προσθέστε τους μια πρέζα απ’ το πράσινο που σας αρέσει.
Οι πατάτες βουτύρου είναι απλώς τέλειες.......
Καλη ας Ορεξη!!!!!!
Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα
(Η Γαλοπουλα Της Γιαγιάς)
Μια σχεδόν κλασική συνταγή είναι αυτή που μ΄αρέσει στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι: γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα. Διαφέρει από την πλειονότητα, γιατί δεν έχει κιμά ούτε ρύζι και το ψήσιμό της είναι -με λίγη προσοχή στις οδηγίες- μάλλον απλό.
Η γαλοπούλα, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται και από λάθος συμβαίνει τις περισσότερες φορές, πρέπει να βγαίνει στο τέλος ζουμερή και με τραγανό ροδοψημένο το δέρμα της.
Η γέμιση δίνει έμφαση στους καρπούς και στα κάστανα, που είναι αυτής της εποχής, αλλά η χρήση τους συνήθως εξαντλείται στο ψήσιμο ή βράσιμο-ξεφλούδισμα-τσιμπολόγημα… Εδώ όμως τα φτωχά κάστανα έχουν την τιμητική τους και αν σας αρέσουν πολύ, αυξήστε τον αριθμό τους. Μπορείτε επίσης, να αντικαταστήσετε το κουκουνάρι με καρύδι σε χοντροκομμένα κομματάκια (όχι τριμένο) ή να τα βάλετε και τα δύο.
Η πλούσια γλυκιά γέμιση και η σάλτσα για την ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ γεμιστή με κάστανα αρκούν για συνοδεία του λευκού κρέατος.
Η ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
Προετοιμασία
1. Για την γέμιση
1 ώρα και 30 λεπτά, αν βράσετε και καθαρίσετε τα κάστανα, ή 30 λεπτά περίπου, αν χρησιμοποιήσετε τα έτοιμα βρασμένα.
2. Για την γαλοπούλα
15 λεπτά.
3. Συνολικός χρόνος ψησίματος
2 ώρες και 50 λεπτά.
4. Για τη σάλτσα
10 λεπτά.
Υπολογίστε επίσης 1 ώρα για την ‘ξεκούραση’ της ψημένης γαλοπούλας.
Όλη η προετοιμασία τόσο για την γαλοπούλα όσο και για την γέμιση γίνονται την προηγουμένη μέρα.
To γέμισμά της επίσης μπορεί δεν συστήνεται (για λόγους ανάπτυξης βακτηριδίων) να γίνει την προηγουμένη και να μπει ολόκληρο το πτηνό έτοιμο στο ψυγείο.
Γεμίστε την την ίδια μέρα.
Προχωρήστε στο ψήσιμο, αφού έρθει το πτηνό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ετοιμάστε τη σάλτσα επίσης την ίδια μέρα, όσο η ψημένη γαλοπούλα ξεκουράζεται.
Σύνθετη συνταγή -όχι πραγματικά δύσκολη.
Ακολουθείστε τις οδηγίες για να κάνετε την τέλεια ζουμερή εσωτερικά και με τραγανή πέτσα γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και κουκουνάρι.(η Γιαγια μου εβαζε και καρυδια)
Υλικά
1 γαλοπούλα 3,5-4 κιλά
για την γέμιση
8-10 συκωτάκια κοτόπουλου
το συκώτι της γαλοπούλας (αν δεν υπάρχει αυξήστε τα συκωτάκια κατά 2)
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
8-10 ξερά δαμάσκηνα σε μικρά κομματάκια
24 κάστανα
150γρ. βούτυρο
2 κ.σ. λάδι
200γρ. μαύρη και λευκή σταφίδα
200γρ. κουκουνάρι
50ml κονιάκ
1,5 φλ. κρασί
αλάτι
πιπέρι
Για τη Σάλτσα
νερό
1-2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι – πιπέρι
Eτοιμάζετε την γαλοπούλα
Πλύντε την καλά, αφαιρέστε τα πνευμόνια και το πάνω μέρος της ουράς. Αφαιρέστε το κόκκαλο του λαιμού και το εσωτερικό λίπος αλλά κρατήστε την πέτσα γύρω του. Αφήστε την γαλοπούλα να στραγγίξει και σκουπίστε την με χαρτί κουζίνας. Κάντε της επίσης διατάσεις και μασάζ με αλάτι και πιπέρι.
Ετοιμάστε τα κάστανα
Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα κάστανα, τα χαράζετε και τα βράζετε για 30-40 λεπτά σε 2 λίτρα νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει 1 κ.σ. ζάχαρη και 1κ.γ. αλάτι. Τα κρυώνετε λίγο με δροσερό νερό (για να μην καείτε όταν τα πιάνετε) και τα ξεφλουδίζετε.
Κρατάτε 12 ολόκληρα και κόβετε τα υπόλοιπα 12 σε μικρά κομματάκια.
Σημείωση
Αν βρίσκετε πως το να ετοιμάσετε εσείς τα φρέσκα κάστανα είναι μπελάς -αφήστε που πολλές φορές τα μισά σχεδόν είναι για πέταμα και το ανακαλύπτετε αφού έχουν βράσει -προμηθευτείτε τα έτοιμα ολόκληρα σε συσκευασία.
Φτιάξτε την γέμιση
Βάλτε τις σταφίδες να μουλιάσουν στο κονιάκ για μισή ώρα. Σουρώστε και κρατήστε το κονιάκ.
Σε τηγάνι βάλτε 2 κ.σουπας βούτυρο να ζεσταθεί καλά και σοτάρετε για 2 λεπτά όλα τα συκωτάκια.
Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήστε λίγο να κρυώσουν και ψιλοκόψτε τα. Ξαναβάλτε τα στο τηγάνι, αλατοπιπερώστε, σοτάρετε για άλλα 2 λεπτά και σβήστε τα με το κονιάκ.
Κάψτε 2 κ.σ. βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διαφανή. Προσθέστε τα συκωτάκια, τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα, τα κομματάκια κάστανα, τα κουκουνάρια, αλάτι, πιπέρι και το μισό κρασί.
Ψήστε σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό και μετά χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα για 5 λεπτά.
Διορθώστε σε αλάτι πιπέρι και αφήστε να κρυώσουν.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C.
Γεμίστε και ψήστε την γαλοπούλα
Βάλτε στο λαιμό της γαλοπούλας όση γέμιση μπορεί να χωρέσει και κλείστε την φέρνοντας το δέρμα του λαιμού προς το σώμα της. Στερεώστε το με οδοντογλυφίδες.
Σπρώξτε την υπόλοιπη γέμιση στην κοιλιά της γαλοπούλας και κλείστε την με τον ίδιο τρόπο.
Αλατοπιπερώστε καλά το εξωτερικό της όσο βρίσκεται πάνω στην επιφάνεια εργασίας σας (μην το κάνετε στο ταψί, γιατί τότε η σάλτσα μπορεί να βγεί αλμυρή).
Ψιλοκόψτε τον λαιμό και τοποθετείστε τα κομμάτια κατά μήκος του ταψιού, εκεί όπου θα καθίσει η γαλοπούλα.
Ρίξτε τους λίγο λάδι και ακουμπήστε την γαλοπούλα. Αλείψτε την με το βούτυρο παντού, ιδιαίτερα στα πόδια, ρίξτε το υπόλοιπο κρασί και καλύψτε την με αλουμινόχαρτο.
Bάλτε την γαλοπού
λα στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε συνολικά για 2 ώρες και 50 λεπτά. Μετά τα πρώτα 40 λεπτά, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και κατεβάστε το φούρνο στους 190 βαθμούς και στα επόμενα 60 λεπτά ψήστε περιχύνοντας ανά 10 λεπτά το πουλί με τα ζουμιά του.
Στα τελευταία 10 λεπτά προσθέστε στο ταψί τα ολόκληρα κάστανα.
Όταν είναι έτοιμη, βγάλτε την από τον φούρνο, τοποθετείστε σε δίσκο, σκεπάστε με διπλό αλουμινόχαρτο και αφήστε την σε ζεστό μέρος, μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί και τουλάχιστον για 1 ώρα.
Σημείωση
Όταν σκεπάζετε την γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο για να τη βάλετε στο φούρνο πρέπει να της αφήσετε αρκετό χώρο γύρω της ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας.
Αν το αλουμινόχαρτο είναι πολύ κοντά στο σώμα του πουλιού, αυτό θα μαγειρευτεί στον ατμό και δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
Πάρτε λοιπόν δύο μεγάλα φύλλα αλουμινόχαρτου και ενώστε τα κάνοντας μεταξύ τους μια πιέτα. Τώρα χρησιμοποιήστε αυτό το μεγαλύτερο φύλλο για να καλύψετε τη γαλοπούλα, σφραγίζοντάς το καλά στις επαφές του με το ταψί ώστε να μην υπάρχουν διαρροές.
Ετοιμάστε τη σάλτσα
Αδειάστε τη σάλτσα από το ταψί σε μπολ-δοσομετρητή και μόλις το υγρό ηρεμήσει πετάξτε το περισσότερο λίπος.
Μετρήστε την, αδειάστε την σε κατσαρολάκι, προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς σε πολύ χαμηλή φωτιά για να δέσει.
Προσθέστε ζεστό νερό ανακατεύοντας μέχρι να έχετε 750ml σάλτσα, φέρτε το περιεχόμενο σε σημείο βρασμού και μετά χαμηλώστε στο ελάχιστο τη φωτιά και μαγειρέψτε για 3 περίπου λεπτά.
Σουρώστε τη σάλτσα, δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι – πιπέρι, αν χρειάζεται.
Σημείωση
Μην ανησυχείτε για τον χρόνο παρασκευής της σάλτσας.
Ψημένη η γαλοπούλα και σκεπασμένη καλά με αλουμινόχαρτο σε ζεστό μέρος μπορεί να μείνει 1-2 ώρες.
Έχετε λοιπόν πολύ χρόνο για να επιμεληθείτε τη σάλτσα.
Σερβίρισμα
Κόψτε την γαλοπούλα, δίνοντας σε όλους και κόκκινο και άσπρο κρέας. Γαρνίρετε τα πιάτα με την γέμιση και τα ολόκληρα κάστανα. Σερβίρετε τη σάλτσα χωριστά.
Σημείωση
Η μεγαλύτερη ανησυχία όλων σε σχέση με την γαλοπούλα είναι το ψήσιμο. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φούρνο αλλά κυρίως, αν έχει έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν την βάλετε μέσα σ’ αυτόν, πράγμα που συνιστώ. Αν η γαλοπούλα είναι παγωμένη γιατί μόλις την βγάλατε απ’ το ψυγείο, θα αργήσει λόγω του όγκου της, να πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία μέσα στον φούρνο. Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες διαθέτουν συνήθως θερμόμετρο με οδηγίες. Αν έχετε αγοράσει νωπή και διαθέτετε δικό σας θερμόμετρο, αυτό θα πρέπει να δείξει 77-79.5 βαθμούς C στα πόδια, τα οποία θα πρέπει να κινούνται πάνω – κάτω εύκολα, 72-74.5 βαθμούς C στο στήθος και 74 βαθμούς C στη γέμιση.
Διαφορετικά μπορείτε να ελέγξετε το ψήσιμο, τρυπώντας την στο πιο παχύ της τμήμα.
Αν το υγρό που βγαίνει είναι καθαρό και διαφανές χωρίς αίμα, τότε είναι έτοιμη. Είναι επίσης σημαντικό και μην το παραλείψετε στην γεμιστή γαλοπούλα: μετά το ψήσιμο επιτρέψετε να «ξεκουραστεί» το κρέας σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για (τουλάχιστον) μια ώρα....
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ...ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ....ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!!