***....Γευσου....Γευσεις....***



Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Αρνακι Καπαμά (NTR)





ΥΛΙΚΑ

½ αρνάκι μικρό (γύρω στα 3 -4 κιλά)
1 Συκωταριά
1 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ματσάκια άνηθο
2 μαρουλάκια μεσαίου μεγέθους 
2 κολοκυθακια
2 καροτα
1 κοφτή κουταλιά ντοματοπελτέ
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας αλάτι
Πιπέρι  


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ξεπλένουμε καλά την συκωταριά, την βάζουμε σε κατσαρόλα να πάρει μια βράση για πέντε λεπτά, ψιλοκόβουμε τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια με μαχαίρι ή ψαλίδι μαγειρικής. Πλένουμε καλά τα λαχανικά -κρεμμύδια, άνιθο, μαρούλια- και τα ψιλοκόβουμε, γιατί θα μπουν στην γέμιση.
Το αρνάκι το πλένουμε καλά και το αλατίζουμε, κατά προτίμηση με χοντρό αλάτι που στέκεται πάνω στο κρέας.

Γέμιση 

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί τσιγαριζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά για πέντε δέκα λεπτά. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ χωρίς να τον αραιώσουμε. Ανακατεύουμε όσο τα λαχανικά μαγειρεύονται και προσθέτουμε και την ψιλοκομμένη συκωταριά με ένα κουταλάκι αλάτι και ένα κοφτό κουταλάκι πιπέρι.

Γεμίζουμε το αρνάκι στην κοιλιά με όλη τη γέμιση. Με σπάγκο ή γερή κλωστή και μια μεγάλη βελόνα το ράβουμε από την μία άκρη μέχρι την άλλη - προσεκτικότερα στα πλευρά για να μη ξεχειλίσει η γέμιση.

Αφού έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 220 βαθμους  βάζουμε το αρνάκι στη γάστρα μαζί με δυο ποτήρια νερό και το ψήνουμε στους 200οC με αντιστάσεις για 2 ½ ώρες μέχρι να ροδίσει.

Αφού ψηθεί, κάνουμε αυγολέμονο ανακατεύοντας σε ένα μπολ 1 αυγό, λίγο χυμό λεμόνι και μια κουταλιά σούπας από το ζουμάκι του που έχει μείνει στη γάστρα. Το περιχύνουμε και το σερβίρουμε.

Πρέπει να ξέρετε: Από τη συκωταριά χρησιμοποιούμε το πνευμονάκι και τα εντεράκια, αλλά αφαιρούμε ή δεν αγοράζουμε τα συκωτάκια, γιατί δίνουν στο φαγητό μια πικρή γεύση που δεν είναι επιθυμητή στο συγκεκριμένο πιάτο.

***Ο όρος καπαμάς έχει Τούρκικες ρίζες και αναφέρεται σε φαγητό που έχει βράσει σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένο με το καπάκι. Ο κλασσικός καπαμάς γίνεται με μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας***  


Καλη Ορεξη.

Γίδα Φρικασέ (NTR)





ΥΛΙΚΑ 


1 1/2 κιλο γίδα  
2 κιλα άγρια χόρτα  καυκαλίθρες, μάραθο  κ.αλλα αγρια χορτα.
7 φρέσκα κρεμμύδια 
1  ξερό κρεμμύδι 
1 κούπα ελαιόλαδο 
αλάτι 
πιπέρι 

Για το αυγολέμονο 

2 αυγά 
3 φρέσκα λεμόνια 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα 
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας και δεν το αλατίζουμε  και γίνει σκληρό. Πλένουμε τα χόρτα, τα κόβουμε χοντρά και τα στραγγίζουμε πολύ καλά πάνω σε πετσέτα. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια. 

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και περνάμε το κρέας γρήγορα από το ζεστό νερό για πέντε  λεπτά και το ξαφρίζουμε. Στη συνέχεια βάζουμε το ζεματισμένο κρέας στη χύτρα ταχύτητας σε καθαρό νερό . Το βράζουμε για 45 λεπτά περίπου. 

Μόλις βράσει το κρέας, σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κούπα ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και μετά τα χόρτα. Τελευταίο ρίχνουμε το άγριο μάραθο. Όταν τα χόρτα έχουν μαραθεί καλά, τοποθετούμε πάνω τους τα κομμάτια κρέατος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο λίγο το ζωμό του κρέατος μέχρι να βράσουν τα χόρτα. 

Αφού βράσει το φαγητό, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας σε ένα μπολ τα αυγά μαζί με το χυμό των λεμονιών και 1 κουταλιά από το ζωμό του κρέατος. Περιχύνουμε το κρέας, το αφήνουμε 1-2 λεπτά σε σιγανή φωτιά για να πήξει και το σερβίρουμε. 

Καλη Ορεξη.














Κεφτέδες με αυγολέμονο(NTR)





ΥΛΙΚΑ

½ κιλο  κιμά μοσχαρίσιο
1/2  φρατζόλα ψωμί
2 ξερά κρεμμύδια
½ ματσάκι μαϊντανό
λάδι
αλάτι - πιπέρι - ρίγανη
αλεύρι
3 αυγά
χυμός ενός λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουσκεύουμε το ψωμί και κρατάμε μόνο την ψίχα. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα τρίβουμε στο ρεντέ ή στο multi. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα τριμμένα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το λάδι και 1 αυγό. Ανακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε τους κεφτέδες σε ό,τι μέγεθος θέλουμε.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά ελαιόλαδο. Σε ένα μπολ βάζουμε αλεύρι. Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για να καούν. Μόλις πάρουν χρώμα, τους γυρίζουμε. Τους βγάζουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το λάδι τους.

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε ½ ποτήρι λάδι και 3 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό και ανακατεύουμε συνεχώς. Ρίχνουμε 1 κουταλάκι αλάτι και το αφήνουμε να βράσει.

Μόλις βράσει, ρίχνουμε τους κεφτέδες και τους αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα - πρέπει να είναι πηχτή κι όχι σαν σούπα. Ανά διαστήματα ανακινούμε την κατσαρόλα.

Όταν οι κεφτέδες είναι σχεδόν έτοιμοι, σε ένα μπολ χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια των δυο αυγών μέχρι  να φουσκώσουν και ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. 
Σιγά - σιγά ρίχνουμε στα αυγά και το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας παράλληλα. Με μια κουτάλα αφαιρούμε λίγο ζουμί από την κατσαρόλα και το προσθέτουμε με τον ίδιο τρόπο στο αυγολέμονο. 
Περιχύνουμε τους κεφτέδες με το αυγολέμονο και ανακινούμε καλά την κατσαρόλα.Το φαγηυο μας ειναι ετοιμο.
 Καλή όρεξη! 

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ~4~(NTR)



ΥΛΙΚΑ 


1             φακελακι  ΜΑΓΙΑ
1 1/2       ποτηρι χλιαρο νερο
450 γρ.   αλευρι
1             φλυτζανα λαδι
2             κουταλακια αλατι



ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


Σε μια λεκανι τοποθετουμε ολα τα υλικα και ζυμωνουμε καλα
αφηνουμε 15 λεπτα να φουσκωσει η ζυμη μας
επειτα ξαναζυμωνουμε και τοποθετουμε στο ταψακι μας.


Γεμιζουμε επανω την Πιτσα μας  ...οτι μας αρεσει,,τυρια,μπεικον,τοματα,πιπεριες.μελιτζανες....
ψηνουμε στους 175 για 25-30 λεπτα πανω κατω



Καλη Επιτυχια

Πιτσα*ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ****ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ+ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ~10~(NTR)




Η πίτσα ενισχύει τον μεταβολισμό και καίει το λίπος


Το τυρί λιώνει και εγκλωβίζει από κάτω του τα αρώματα και τις γεύσεις όλων των συστατικών που "ξαπλώνουν" πάνω σε αφράτο ζυμάρι. Η πίτσα είναι πειρασμός! Γιατί όμως θα πρέπει να είναι και ο... τελευταίος πειρασμός; Με τις σωστές επιλογές ένα κομμάτι πίτσα μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό, να εμποδίσει τα σημάδια του χρόνου και να προστατεύσει την υγεία...



ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

"Εαν η πίτσα έχει παρασκευασθεί με αγνά υλικά, τότε καταναλώνοντας λογική ποσότητα, αποτελεί ορθή αντικατάσταση γεύματος"
Ποια είναι όμως αυτά τα υλικά; Κάνε τις σωστές επιλογές σε 3 βήματα:

Φρέσκια σάλτσα ντομάτας!

Προτίμησε σάλτσα από τα χεράκια σου για υγεία και αδυνάτισμα. Η σπιτική σάλτσα ντομάτας δεν περιέχει συντηρητικά και αλάτι, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν δρα καταστροφικά ως προς την υγεία του κυκλοφορικού. Αντίθετα, περιέχει την σπουδαίας σημασίας αντιοξειδωτική ουσία, λυκοπένιο. Η δράση του λυκοπενίου, είναι να προστατεύει τα κύτταρα και την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.
    Κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά 




Ο συνδυασμός φρέσκιας ντομάτας και νόστιμου κίτρινου τυριού με χαμηλά λιπαρά βοηθά στην πιο αποτελεσματική απορρόφηση του λυπένιου. Επίλεξε τυρί χαμηλών λιπαρών, έτσι ώστε να δράσει συνεργικά και θετικά με τη σάλτσα ντομάτας αλλά και να μην επιβαρυνθεί το σωματικό βάρος.

 Tip: Συνδύασε το κίτρινο τυρί με μικρή ποσότητα λευκού τυριού, ώστε να δώσεις στη πίτσα πιο έντονη και ξεχωριστή γεύση.

Τα πάντα "παίζονται" στη ζύμη

Το μεγαλύτερο μείον στη πίτσα δεν είναι τα άλλα συστατικά, αλλά το ζυμάρι της. Αυτή είναι που μπορεί να... χαλάσει όλη την "επιχείρηση" αδυνάτισμα με απόλαυση! Με τις σωστές όμως επιλογές μπορείς να είσαι σίγουρη πως θα ετοιμάζεις την πιο γευστικη πίτσα! "Ιδανική επιλογή είναι να φτιάξουμε εμείς τη ζύμη! Aλλά είναι η πεμπτουσία της παρασκευής μίας πίτσα στα ιδανικά πλαίσια της υγιεινής διατροφής"
"Εάν τώρα υπάρχει δυσκολία παρασκευής της ζύμης, τότε διάλεξε το πιο λεπτό φύλλο, έχοντας ελέγξει τα συστατικά του σε νάτριο και σε ζάχαρη"!

 Tip: Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτά τα 3 στοιχεία αποτελούν την πίτσα. Τώρα το αν εσύ επιλέξεις να συμπληρώσεις με διάφορα άλλα στοιχεία την πίτσα, φρόντισε τουλάχιστον να μην είναι κονσερβοποιημένα.

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΕ 5 ΣΗΜΕΙΑ
Αν λοιπόν φτιάξεις την πίτσα με τις παραπάνω οδηγίες τότε θα σου προσφέρει:

1. Επιτάχυνση του μεταβολισμού: Ένα μέτριο κομμάτι πίτσα ως πρωινό μπορεί να αποδώσει ταχύτερο ρυθμό καύσεων και να μας κάνει να αισθανθούμε χορτάτοι στο σύνολο της ημέρας.

2. Προστασία της υγείας: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του ιταλικού σνακ σε κάλιο, βοηθά στην ενίσχυση της διούρησης που αποφορτίζει τους νεφρούς και ανακουφίζει από το πρήξιμο. Επίσης, η σάλτσα χάρη στη ντομάτα και το λυκοπένιο που αυτή περιέχει διώχνει τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει από τον καρκίνο.

3. Ομορφιά και λάμψη: Το λυκοπένιο είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που θα γίνει ο καλύτερος σύμμαχός σου στη μάχη με το χρόνο. Μην ξεχνάς άλλωστε πως βοηθώντας τον οργανισμό να αποβάλει τα υγρά, μειώνεις την κυτταρίτιδα και το φούσκωμα της κοιλιάς.

4. Ανακούφιση και καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος:
Αν κάνεις τη σωστή επιλογή και διαλέξεις ζύμη ολικής άλεσης, τότε θα προσφέρεις στον οργανισμό σου φυτικές ίνες. Αυτές θα σε βοηθήσουν στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου και την ομαλή λειτουργία της πέψης.

5. Καύση λίπους: Σε σωστή ποσότητα και με τα σωστά υλικά, δεν δρα αρνητικά στο ποσοστό σωματικού λίπους. Αντίθετα ένα κομμάτι πίτσα μπορεί να κινητοποιήσει το λίπος, ενεργοποιώντας τις καύσεις του μεταβολισμού.

ΨΩΜΙ (NTR)





Υλικά

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 200 γρ.
Αλεύρι καλαμποκίσιο, 250 γρ.
Ελαιόλαδο, 1 κουταλια  της σούπας
Ξύδι, 3 κουταλ. της σούπας
Αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού
Μαγιά, 25 γρ., νωπή (η φακελακι)

 Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μια μικρή λεκάνη το άλευρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και την μαγιά και σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνουμε το νερό ώστε να γίνει χλιαρό.
 Σιγά - σιγά ρίχνουνε το νερό και παράλληλα ζυμώνουμε. Όταν η ζύμη αρχίζει να μην κολλάει στην λεκάνη σημαίνει ότι είναι έτοιμη.
 Αν κολλάει στα χέρια μας φροντίζουμε να ρίχνουνε λίγο κίτρινο αλεύρι, ζυμώνοντας, ώστε να ξεκολλήσει.
 Στο τέλος ρίχνουμε το αλάτι, βάζουμε την ζύμη σε μια αντικολλητική φόρμα και τη σκεπάζουμε για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 60 βαθμούς και τον κλείνουμε.
 Βάζουμε μέσα τη φόρμα και όταν "γίνει" η ζύμη και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 45 λεπτά, προσοχή όχι στον αέρα. 


Καλή επιτυχία.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ (NTR)





 Υλικά

Κουνουπίδι, 1 τεμαχια.
Κρεμμύδι ξηρό, ½ κιλο
Σκόρδο, 2 - 3 σκελίδες
Ελαιόλαδο, ¾ φλιτζάνια του καφέ
Δάφνη, 2 - 3 φύλλα
Πιπέρι
Αλάτι
Ξύδι, 1 κουταλάκι  του γλυκού
Ντομάτα πελτές, 2 - 3 κουταλάκια του γλυκού
Κανέλα, 1 - 2 ξυλάκια
Γαρύφαλλο, 1 - 2 τεμαχια.

 Εκτέλεση

Χωρίζουμε το κουνουπίδι κλαδί - κλαδί και το τσιγαρίζουμε στο τηγάνι.
 Κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα και τα τσιγαρίζουμε κι αυτά.
 Στη συνέχεια βάζουμε το κουνουπίδι και το κρεμμύδι σε  μία κατσαρόλα και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το ξύδι, το οποίο θα βάλουμε στο τέλος, και αφήνουμε το φαγητό να βράσει.
Καλη Ορεξη.

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ της ΓΙΑΓΙΑΣ *** ~3~(NTR)






ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!!!!

 Υλικα

   6  Αυγα
   6 ποτήρια Καρύδια ψηχα
   3 ποτήρια Φρυγανιά τριμμένη
   Μπέικιν πάουντερ, (1 κουταλάκι του γλυκού )
   2 ½ ποτήρια Ζάχαρη
   2 Βανίλιες
   Λεμόνι, λίγο ξύσμα
   Κανέλα

 Εκτελεση

Χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει το μείγμα. 
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, το μπέικιν-πάουντερ, τις βανίλιες και το λεμόνι. 
Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα αυγά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγη κανέλα. 
Πλάθουμε το μείγμα στο σχήμα που θέλουμε και το τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
 Ψήνουμε την καρυδοπιτα στους  175  βαθμούς κελσίου.(πανω-κατω)
μ ενα μαχαιρι μετα απο 30 λεπτα δοκιμαζουμε ~αν δεν κολλαει~ειναι ετοιμο το γλυκο μας.....

Σιροπι

2 ποτηρια νερου(νερο)
2 ποτηρια ζαχαρη
λιγο λεμονι
(ανακατευουμε πολύ καλα εως δεσει το σιροπι μας και αφηνουμε να κρυωσει).
Εχουμε ετοιμο το σιροπι(κρυο) και το ριχνουμε στο ζεστο γλυκο μας όταν βγει από το φουρνο.

Καλη Επιτυχια

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΝΙΣΕΣΤΕ της Γιαγιας~2~(NTR)








Υλικα

Ελαιόλαδο, 1-2 κουταλ. της σούπας
Νισεστέ, 1 ποτήρι
Ζάχαρη άσπρη, 2 ποτήρια, ή και 1½
Νερό, 3 ¾ ποτήρια
Αμύγδαλα, ½ ποτήρι, καβουρντισμένα ή σταφίδες (προαιρετικά)
Κανέλα, για το πασπάλισμα

 Εκτελεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το νισεστέ, τη ζάχαρη, τρία ποτήρια νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς. 
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και όταν κάψει προσθέτουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε. 
Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα να μην κολλήσει. 
Όταν αρχίσει να πήζει το μείγμα, ρίχνουμε 3/4 ποτηριού νερό στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε γρήγορα, και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Στο σημείο αυτό, προσθέτουμε τα αμύγδαλα ή τις σταφίδες και, στη συνέχεια, αδειάζουμε το γλυκό σε μία φόρμα ή και σε ταψι.

 Τέλος, πασπαλίζουμε με κανέλα και ζαχαρη και τοποθετουμε στο φουρνο εως γινει  μια καραμελα η επιφανεια του ταψιου η της φορμας...

Καλη Επιτυχια.

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ(NTR)




 Υλικά

   Βούτυρο, 250 γρ., Βούτυρο,  Βιτάμ
   ¾ φλιτζάνια του τσαγιού Ζάχαρη άσπρη,
   1 Γάλα,  ποτήρι
   Αμύγδαλα, 2 φλιτζάνια του τσαγιού, τριμμένα
   5 Αυγα,   (τα ασπράδια τους μαρέγκα)
   2 κουταλ. της σούπας Λεμόνι
   Μπέικιν πάουντερ, 1 φακελάκι

   Μελιτζανάκι γλυκό, 5-6 τεμαχια., κομμένο σε μικρά κομμάτια (πριν  τοποθετηθουν στη ζύμη τα αλευρώνουμε)

   Μελιτζανάκι γλυκό, 4-5 τεμαχια, λιωμένο σαν κρέμα (για να τοποθετηθεί στο    μέσο της ζύμης)

   Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει για να είναι η ζύμη μαλακή
   Ζάχαρη άχνη, λίγη
   Γαρύφαλλο, τριμμένο, λίγο





 Εκτέλεση


Σε μια λεκάνη λιώνουμε το βιτάμ.
 Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα, τους κρόκους των αυγών, το αμύγδαλο τριμμένο, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό του λεμονιού, τα ασπράδια μαρέγκα και τα κομματάκια από το γλυκό μελιτζανάκι (αλευρωμένα). 
Ρίχνουμε, στη συνέχεια, το μπέικιν-πάουντερ με το αλεύρι και τα ζυμώνουμε καλά ώστε η ζύμη να είναι μαλακή. 
Ρίχνουμε τη μισή ζύμη στη φόρμα και στη μέση τοποθετούμε λιωμένο σαν κρέμα το γλυκό μελιτζανάκι, και στη συνέχεια την υπόλοιπη ζύμη.
 Το τοποθετουμε στο φούρνο να ψηθεί και όταν το βγάλουμε όπως είναι ζεστό το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλη Επιτυχια.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ –1-(NTR)






Υλικά

Αυγό, 1 τεμαχ.
Ελαιόλαδο, 1 ½ φλιτζάνια του καφέ
Αλάτι, λίγο
Ρίγανη, 1 κουταλ. της σούπας, καλά τριμμένη
Νερό, 1 φλιτζάνια του τσαγιού
Μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλάκι  του γλυκού
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½ κιλ.
Μαγειρική σόδα, ½ κουταλάκι  του γλυκού
Μοσχάρι, ½ κιλ., κιμάς ή αρνίσιος, για τη γέμιση
Κρεμμύδι ξηρό, 3 τεμαχ., ψιλοκομμένα, για τη γέμιση
Δυόσμος, 1 κουταλ. της σούπας, ψιλοκομμένος, για τη γέμιση
Ελαιόλαδο, 1 ½ φλιτζάνι  του καφέ, για τη γέμιση
Αλάτι, για τη γέμιση
Πιπέρι, 1 κουταλάκι  του γλυκού, για τη γέμιση
Αυγό, 6 τεμαχ., βρασμένα, κρύα και κομμένα σε 8 κομμάτια το καθένα, για τη γέμιση


 Εκτέλεση

Ετοιμασία της ζύμης

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη γίνει σχετικά σφιχτή. Τη σκεπάζουμε για να φουσκώσει, όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση.


Ετοιμασία της γέμισης


Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το λάδι, τον κιμά, το κρεμμύδι, το δυόσμο και το αλατοπίπερο και σβήνουμε το μείγμα με δύο ποτήρια νερό. Αφού πιει εντελώς το ζουμί της η γέμιση και έχει μείνει μόνο με το λάδι, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Αμέσως μετά προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.

Με τη μισή ζύμη ανοίγουμε το κάτω φύλλο, το οποίο στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας τις άκρες του να κρέμονται έξω, και ρίχνουμε στον πάτο το υλικό απλώνοντάς το ώστε να πάει παντού. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο μισό της ζύμης ανοιγμένο σε φύλλο, γυρνώντας τις άκρες που κρέμονται προς τα μέσα και πιέζοντας γύρω γύρω την πίτα με τα δόντια ενός πιρουνιού.Ψήνουμε την κρεατόπιτα σε μέτριο φούρνο στους 150 βαθμούς 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της. Τρώγεται και ζεστή και κρύα.

Μπορουμε να φτιαξουμε και σε στρογγυλο πυρεξ την πιτα μας.
Καλη Επιτυχια.

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ –2-(NTR)






 Υλικά

  Μοσχάρι, 2 κιλ., (χτένι)
  Κρεμμύδι ξηρό, 3-4 τμχ., μεγάλα αλλά ψιλοκομμένα
  Αυγό, 4 τεμαχ.
  Φύλλο κρούστας, 4 τεμαχ.
  Ελαιόλαδο, λίγο
  Αλάτι
  Πιπέρι

 Εκτέλεση

Βράζουμε το μοσχάρι με λίγο νερό και με μία κουτάλα το «ξαφρίζουμε». Μόλις το «ξαφρίσουμε» εντελώς, αδειάζουμε το νερό, πλένουμε το κρέας και το ξαναβάζουμε στη κατσαρολα. Προσθέτουμε στη κατσαρολα τα κρεμμύδια, ρίχνουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρέας και τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Καλύπτουμε το κρέας με νερό και το βράζουμε για 30'-45'. Μόλις βράσει, το στραγγίζουμε από το νερό (εάν έχει μείνει καθόλου) και το «κοβουμε» με τα χέρια σε πολλά μακρόστενα κομμάτια.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο κρέας. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα με ξύλινη κουτάλα ώσπου να γίνει ομοιόμορφο. Αλείφουμε με λίγο λάδι την επιφάνεια ενός  ταψιού. Στρώνουμε στο ταψι ένα φύλλο ζύμης και ρίχνουμε μία στρώση από το μείγμα. Σκεπάζουμε τη στρώση με ένα δεύτερο φύλλο και επαναλαμβάνουμε μέχρι να έχουμε τρεις στρώσεις φύλλου και τρεις στρώσεις μείγματος. Μόλις μπει η τρίτη (και τελευταία) στρώση μείγματος, σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο ζύμης το μείγμα.
Ψήνουμε την πίτα σε φούρνο 160-180 βαθμούς Κελσίου για 45'. Μόλις ψηθεί, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο και μετά την κόβουμε σε κομμάτια.

Καλη Επιτυχια.

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΟΠΙΤΑ(NTR)






Υλικά

   Φύλλο κρούστας, για γλυκά,( 1 πακέτο )
    Βούτυρο γάλακτος, 250 γρ.
    Μαργαρίνη, 250 γρ.
    Καρυδόψιχα, 3 φλιτζάνια μεγαλα, για τη γέμιση

    Σιροπι

    Νερό, 3 ποτήρια, για το σιρόπι
    Ζάχαρη άσπρη, 2 ½ ποτήρια, για το σιρόπι
    Μέλι, ½ ποτήρια, για το σιρόπι
    Λεμόνι, 2 κουταλ. της σούπας, για το σιρόπι

 Εκτέλεση

Απλώνουμε ένα-ένα το 1/4 των φύλλων σε ένα βουτυρωμένο ταψί. 
Ενδιάμεσα τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και τη μαργαρίνη. 
Έπειτα πασπαλίζουμε με τη μισή καρυδόψιχα. 
Συνεχίζουμε πάλι με τα μισά από τα υπόλοιπα φύλλα που μας έμειναν, απλώνοντας τα ένα-ένα και αλείφοντας τα με το βούτυρο και τη μαργαρίνη. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη καρυδόψιχα και τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντάς τα με βούτυρο και μαργαρίνη.
 Κόβουμε τον μπακλαβά σε  κομμάτια και τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
 Ψήνουμε το γλυκό για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. 
Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και το αφήνουμε να σιγοψηθεί για άλλα 45 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά. 

Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αλλά διατηρούμε το σιρόπι ζεστό -όχι καυτό-  μέχρι να βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο. 
Μόλις το βγάλουμε, παίρνουμε το σιρόπι με μια μεγάλη κουτάλα της σούπας και περιχύνουμε τον μπακλαβά.
Αφήνουμε το μπακλαβά να πιεί το σιρόπι για μιάμιση ώρα πριν τον σερβίρουμε.

Καλη Επιτυχια.

ΚΟΤΟΠΙΤΑ (NTR)





Υλικά

   1 Κοτόπουλο ολόκληρο, βρασμένο και ξεκοκκαλιασμένο και κοβουμε         
   2 Κρεμμύδια ξηρα μεγάλα
   Κεφαλοτύρι, ¼ κιλο τριμμένο
   Πιπέρι μαύρο
   Βούτυρο
   Ελαιόλαδο
   Ζωμός κοτόπουλου
   Γάλα εβαπορέ, 1 φλιτζάνα
   Αλεύρι σκληρό, ¾ για τη ζύμη
   Ελαιόλαδο, 1 ½ φλιτζάνα, για τη ζύμη
   Αλάτι, για τη ζύμη
   Νερό, όσο πάρει για να γίνει μια μαλακή ζύμη 

  Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης καλά ώστε να γίνει μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Τη μοιράζουμε σε τρία ίσα μέρη και την αφήνουμε ένα τέταρτο να ξεκουραστεί.
Ανοίγουμε ένα φύλλο με το ένα κομμάτι και το απλώνουμε σε ταψί χωρίς να το λαδώσουμε. Το βάζουμε για λίγα λεπτά σε προθερμασμένο και δυνατό φούρνο ώστε να πάρει χρώμα και να ξεραθεί. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το θρυμματίζουμε. Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε τα κομμάτια του κρέατος, τα κρεμμύδια, το κεφαλοτύρι, το πιπέρι, λίγο βούτυρο και τα κομμάτια του ψημένου φύλλου. Ρίχνουμε λίγο ζωμό όσο να τραβήξουν τα κομμάτια του φύλλου και να γίνουν μαλακά. Ανοίγουμε ένα φύλλο και το στρώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψί και από πάνω βάζουμε τη γέμιση.
Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, το οποίο λαδώνουμε πολύ καλά.
Με ένα πινέλο απλώνουμε το γάλα στην επιφάνεια της πίτας και την ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.50 λεπτα περιπου.
Καλη Ορεξη.

Οι Βιταμινες στην κουζινα μας (NTR)





ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ Η ΣΑΦΡΑΝ

Στην Ελλάδα ο κρόκος μάς είναι γνωστός περισσότερο ως σαφράν. Ξέρουμε όμως ότι η χώρα μας είναι ένας από τους τέσσερις μοναδικούς τόπους στον κόσμο, όπου καλλιεργείται ο κρόκος;
Πρωτοέφτασε πριν από τρεις αιώνες στην περιοχή της Κοζάνης, όπου και ξεκίνησε η καλλιέργειά του, με το μεγαλύτερο μέρος της στα κροκοχώρια του Δήμου Ελιμείας. Αλλωστε η έδρα του δήμου λέγεται Κρόκος.
Χρησιμοποιείστε το για να δώσετε ξεχωριστή γεύση στο φαγητό ή στα γλυκίσματά σας. Εκτός από αυτό θεωρείται ότι καταπολεμά τον πονοκέφαλο, ότι τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και ότι φρεσκάρει το νου. Γιατί ο κρόκος είναι και φάρμακο, όπως τουλάχιστον αποδεικνύουν οι έρευνες, αλλά και όπως διαπιστώνεται από αναφορές σε παλαιά κείμενα.



ΜΕΛΙ


Βάζουμε το μέλι στη ζωή μας! Ποιό όμως είναι αυτό το φυτικό και ζωικό προϊόν που κατασκευάζεται στη μοναδική ίσως φυσική βιομηχανία, που είναι το μελίσσι;
Αποτελείται από: υδατάνθρακες, οργανικά οξέα (18 στον αριθμό), πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία (όπως κάλιο, χλώριο,ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.λπ.), ένζυμα δηλαδή συμπλέγματα πρωτεϊνών που είναι η βάση της ζωής, βιταμίνες (όπως Β1, Β6, φολικό οξύ, C, D, Ε, παντοθενικό οξύ κ.λπ.), αρωματικές-χρωστικές ουσίες και άλλα.
Βιοκαταλυτική δύναμη λοιπόν το μέλι, με τα 180 περίπου συστατικά του, προσφέρει στο σώμα όλες  εκείνες τις ουσίες που χρειάζεται για το μεταβολισμό των σακχάρων και τη μετατροπή τους σε ενέργεια. Με τον τρόπο αυτόν αυξάνονται η μυική δύναμη, η αντοχή και οι διανοητικές ικανότητες, καταστέλλονται καταστάσεις κόπωσης και εξάντλησης και ισχυροποιείται ο οργανισμός απέναντι στις ασθένειες.






ΝΤΟΜΑΤΑ


Kατακόκκινη και ζουμερή, πρωταγωνιστεί χρόνια στις σαλάτες μας και φτιάχνει τις πιο νόστιμες σάλτσες. Ωστόσο, η ντομάτα δεν είναι μόνο μία: Οι βοτανολόγοι μετρούν δεκάδες είδη (ροζ ντομάτες, ντομάτες που δεν κοκκινίζουν ποτέ, ντομάτες-τσέρι, ντομάτες μπονσάι, πομοντόρια κλπ.).

Μπορεί μάλιστα να ακούγεται παράξενο, αλλά οι ντομάτες ανήκουν στην ίδια οικογένεια με την πατάτα, τη μελιτζάνα και τον καπνό (των σολανωδών). Στην Ευρώπη, όπου εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα, πάνω από 200 χρόνια θεωρούνταν δηλητηριώδης καρπός και γι’ αυτό χρησιμοποιούνταν μόνο για διακοσμητικούς σκοπούς σε κτήματα και κήπους. Σιγά-σιγά, όμως, κάποιοι τη δοκίμασαν και από τότε άνοιξαν ένα λαμπρό γευστικό, αλλά και θρεπτικότατο πεδίο στον τομέα της γαστρονομίας. Αν και από βοτανολογική άποψη η ντομάτα θεωρείται φρούτο, ωστόσο, επειδή δεν διαθέτει την γλυκύτητα των άλλων φρούτων, αλλά η γεύση της είναι όξινη, δεν καταναλώνεται ως επιδόρπιο. Πρόκειται για «βόμβα» γεύσης και βιταμινών και, όπως θα δούμε, βάσει επιστημονικών ερευνών, «βάλσαμο» για την υγεία μας.





ΑΥΓΑ




Τα αυγά είναι από τα πλέον παρεξηγημένα τρόφιμα της διατροφής μας.
 Από τη μία πλευρά τα αποφεύγουμε λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε χοληστερίνη (ο κρόκος του αυγού περιέχει 215 mg χοληστερίνης, τη στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 300 mg). Από την άλλη μεριά, όμως, το αυγό είναι θρεπτικότατο. Παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης). Επίσης, έχει βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D, ενώ η χολίνη που περιέχει είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.





ΜΠΡΟΚΟΛΟ

Tο μπρόκολο είναι ένα λαχανικό εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, B1, C και η β-καροτίνη, καθώς και σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Επίσης, περιέχει, σε μικρότερη ποσότητα, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες! Το ζωντανό πράσινο χρώμα του αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως εγγύηση της περιεκτικότητάς του σε αυτά τα πολύτιμα συστατικά. Το μπρόκολο έχει μελετηθεί μάλλον περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό, λόγω των εντυπωσιακών αντικαρκινικών, και όχι μόνο, ιδιοτήτων του.

Tο μπρόκολο που παράγεται το χειμώνα περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού, ίσως επειδή το φυτό παράγει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για να αμυνθεί απέναντι στο κρύο.

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, καθώς μασάμε το μπρόκολο, η Ι3C, που περιέχει, μετατρέπεται σε μία άλλη ουσία (3,3΄-diindolylmethane ή απλά DIM), η οποία έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα των λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων - δηλαδή των «φρουρών» του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Nutritional Biochemistry».

Προστατεύει το στομάχι
Το μπρόκολο, χάρη στη σουλφοραφάνη που περιέχει, φαίνεται ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», η σουλφοραφάνη καταπολεμά και τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Ωφελεί τα μάτια
Το μπρόκολο, μαζί με το σπανάκι, έχουν συσχετιστεί με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard.

Συμπέρασμα: O πρωταθλητής των λαχανικών!
Στην κατηγορία των πιο υγιεινών λαχανικών, το μπρόκολο έρχεται αναμφισβήτητα πρώτο! Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά οφέλη του, καλό είναι να τρώτε ένα φλιτζάνι μπρόκολο τρεις φορές την εβδομάδα.

Τι να προσέξετε στο μαγείρεμα
Μην παραβράζετε το μπρόκολο! Εκτιμάται ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι έως και τρεις φορές περισσότερες στο ελαφρά βρασμένο μπρόκολο ή στο μπρόκολο στον ατμό, σε σύγκριση με το παραβρασμένο μπρόκολο, που χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του.





ΤΥΡΑΚΙ …


Τυρί φτιάχνει ο άνθρωπος από τα πανάρχαια χρόνια. Στη μυθολογία μας ο κύκλωπας Πολύφημος αναφέρεται ως ο πρώτος τυροκόμος. Δεν είναι γνωστό από πού βγήκε ετυμολογικά η λέξη τυρί. Αναφέρεται ως τυρός από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, από τον Ευρυπίδη στον Κύκλωπα και από τον Αριστοφάνη στους Βάτραχους.
Ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδης έδωσαν τις πρώτες συνταγές για την παραγωγή τυριού και από αυτούς γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι για να πήξουν το γάλα χρησιμοποιούσαν το άσπρο υγρό που βγάζουν οι συκιές στα κοτσάνια των φύλλων και στα άγουρα σύκα τους. Υπό του Κτησίου αναφέρεται ότι η βασίλισσα Σεμίραμις δεν έτρωγεν άλλον τυρόν ει μη μόνον τον παρασκευαζόμενον από γάλα λευκών αγελάδων, ως και ότι οι
λευκών αγελάδων, ως και ότι οι Έλληνες, οίτινες είχον κατανοήσει τας ωφελίμους ιδιότητας του τυρού, τον έδιδον εις τους παλαιστάς των δια να αυξήσουν την αντοχήν των.
Στο Μεσαίωνα, σε όλα σχεδόν τα μοναστήρια της Ευρώπης, οι μοναχοί έφτιαχναν τυρί. Υπάρχουν πολλές αναφορές για την εκλεκτή παρμεζάνα που γεύονταν στο μοναστήρι της Πάρμας (από όπου προφανώς η ονομασία της). Μέχρι το 19ο αιώνα οι τρόποι τυροκόμησης ήταν καθαρά εμπειρικοί και περνούσαν από γενιά σε γενιά, όπως γίνεται με κάθε παράδοση. το 1848 ο Λουί Παστέρ δείχνει να είναι ο πρώτος που μελέτησε τις ζυμώσεις που γίνονται μέσα στο γάλα: Απέδειξεν ότι αι ζυμώσεις είναι το αποτέλεσμα της επιδράσεως της ζύμης, η οποία μεταβάλλει το σάκχαρον εις οινόπνευμα και διοξείδιον του άνθρακος και ότι η όξυνσις του γάλακτος οφείλεται εις ζώντα σπόρια, ευρισκόμενα εις τον αέρα και ότι η θέρμανσις του γάλακτος εις 112 βαθμούς Κελσίου προκαλεί την καταστροφήν των σπορίων και ούτε αποστειρούται το γάλα.
Το τυρί είναι προϊόν ωρίμανσης, της στερεής ουσίας που διαχωρίζεται από το γάλα, όταν το πήξουμε προσθέτοντας ουσίες που το ξυνίζουν και αποβάλουν το νερό του. Οι παλιοί κτηνοτρόφοι λέγανε: από τις ρόγες του μαστού και στο καζάνι... Αυτό προφανώς ήθελε να επισημάνει ότι το τυρί πρέπει να φτιάχνεται όσο το γάλα είναι φρέσκο. Όταν μείνει, αρχίζουν οι ζυμώσεις (για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω) με αποτέλεσμα το γάλα να ξυνίζει, να χαλάει και να είναι μικροβιολογικά ύποπτο και επικίνδυνο. Όταν λοιπόν δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι για το γάλα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε παστερίωση.







ΣΠΑΝΑΚΙ

Το σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ.
 Επίσης, το σπανάκι είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι λογικό, λοιπόν, που οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία μας.



Αντικαρκινική προστασία
Oι επιστήμονες μελετούν εκτενώς τις αντικαρκινικές ιδιότητες του σπανακιού, κυρίως λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση «International Journal of Cancer» (Νοέμβριος 2007), βρέθηκε ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών που υπάρχουν στο σπανάκι συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη λουτεολίνης (φλαβόνης), καθώς και κεπφερόλης (φλαβονόλης), πηγή των οποίων είναι το σπανάκι, συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου κατά 34% και κατά 40% αντίστοιχα. Επιπλέον, σε μια ακόμη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό το Δεκέμβριο του 2007, διαπιστώθηκε μια ακόμη ιδιότητα του σπανακιού: Ότι προστατεύει σημαντικά από την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.

Φιλικό με την καρδιά
Το σπανάκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά - μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί σε αυτό 13 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το σπανάκι θωρακίζει τα αγγεία και παρέχει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτό επιβεβαιώνεται από ευρύτατες επιδημιολογικές μελέτες του Πανεπιστημίου του Harvard, οι οποίες απέδειξαν ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, μαζί με τα φρούτα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, είναι ιδιαίτερα καρδιοπροστατευτικά. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), τα κραμβοειδή (όπως το μπρόκολο) και τα εσπεριδοειδή συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα σε ποντίκια, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Agriculture and Food Chemistry», έχει διαπιστωθεί ότι το σπανάκι περιέχει 4 πεπτίδια που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.


Προφυλάσσει τα μάτια
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην επιθεώρηση «Archives of Ophthalmology» παρατηρήθηκε ότι η πρόσληψη λουτεΐνης -του αντιοξειδωτικού που το σπανάκι περιέχει σε αφθονία- καθώς και βιταμίνης Ε συσχετίζονται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη στις γυναίκες. Σε παρόμοια συμπεράσματα είχαν καταλήξει παλαιότερα και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard. Oι τελευταίοι διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σπανακιού, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μειώνει στο μισό την πιθανότητα να γίνει επέμβαση καταρράκτη στους άνδρες!

Ωφέλιμο για τα οστά
Το σπανάκι αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ - ένα φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι καλύπτει το 200% των ημερήσιων αναγκών μας. Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Έχει παρατηρηθεί ότι η βιταμίνη Κ επενεργεί θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nutrition in Clinical Practice» προτείνει την αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Κ στο πλαίσιο της προστασίας των οστών.

Δυναμώνει το μυαλό!
Η κατανάλωση σπανακιού φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσει τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων. Αυτό ήταν το συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience» και πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Oι ερευνητές πειραματίστηκαν με το σπανάκι, τη φράουλα και τη βιταμίνη Ε, αλλά παρατήρησαν ότι η δράση του σπανακιού ήταν η πλέον εντυπωσιακή.
3 μυστικά
• O σίδηρος που περιέχει το σπανάκι είναι σε μια μορφή (μη αιμικός σίδηρος) που δύσκολα απορροφάται από τον οργανισμό. Το μυστικό για να διπλασιάσετε την απορρόφησή του είναι να το συνοδεύσετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά).
• Για να αυξήσετε την απορρόφηση της λουτεΐνης (καροτενοειδές αντιοξειδωτικό) που περιέχει το σπανάκι, προσθέστε ελαιόλαδο. Oι έρευνες δείχνουν ότι τα λιπαρά ευνοούν την απορρόφησή του.
• Το σπανάκι είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο το χρόνο. Ωστόσο, οι περίοδοι κατά τις οποίες έχει την καλύτερη σύσταση και γεύση είναι από το Μάρτιο έως το Μάιο και από το Σεπτέμβριο έως τον Oκτώβριο.





















ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ…

Το προϊόν κατατεθέν της πατρίδας μας, το ελαιόλαδο, προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η ουσία ολεοκανθάλη του ελαιολάδου προσφέρει έντονη παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση. Τώρα οι ειδικοί του Monell Chemical Senses Center στην Φιλαδέλφεια διαπίστωσαν και μια ακόμη ευεργετική του επίδραση: αλλάζει τη δομή των χημικών ουσιών που ευθύνονται για την πρόκληση βλαβών στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη της Αλτσχάιμερ.

Οι χημικές αυτές ουσίες πιστεύεται ότι διακόπτουν την ομαλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να οδηγούν σταδιακά σε απώλεια μνήμης, θάνατο εγκεφαλικών κυττάρων και γενικότερη διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Πολ Μπρέσλιν: «Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία αποτελεσματικών θεραπειών για την αντιμετώπιση του  Αλτσχάιμερ».

«Ο εμπλουτισμός της ήδη υπάρχουσας θεραπείας αντισωμάτων για το Αλτσχάιμερ με την ουσία ολεοκανθάλη του ελαιόλαδου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτυχή αποτελέσματα» λεει ο δρ. Μπρέσλιν και προσθέτει ότι «αυτό βέβαια θα επιβεβαιωθεί μόνο μέσα από κλινικές δοκιμές».







ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Σε 88% ανέρχεται η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε λιπαρά, καθιστώντας το έναν ιδιαίτερο καρπό, καθότι, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα φρούτα, είναι το μοναδικό που έχει λιπαρά.
Πρόκειται, ωστόσο, για ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυριότερο εκπρόσωπο το ελαϊκό οξύ. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε, καλίου και φυτικών ινών. Το γεγονός, όμως, ότι το αβοκάντο είναι πλουσιότατο σε λίπος το καθιστά και ιδιαίτερα θερμιδογόνο. Ένα μέτριο αβοκάντο έχει σχεδόν εξαπλάσιες θερμίδες (320) σε σύγκριση με ένα οποιοδήποτε άλλο φρούτο του ίδιου μεγέθους. Γι’ αυτό, εάν προσέχετε τη σιλουέτα σας, φροντίστε να το καταναλώνετε με μέτρο - σκεφτείτε ότι μία φέτα αβοκάντο έχει 50 θερμίδες και 5 γρ. λίπους. Εξαιτίας της ιδιαίτερης σύνθεσής του, αρκετοί ερευνητές έχουν ασχοληθεί με τη επίδραση αυτού του λιπαρού φρούτου στην υγεία μας.







ΚΑΡΥΔΙΑ

Οι ξηροί καρποί, ανάμεσά τους και τα καρύδια, υπήρξαν για πολλά χρόνια μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων λόγω του θερμιδικού τους φορτίου (μια χούφτα καρύδια, περίπου 30 γρ., δίνει 196 θερμίδες).
Τα τελευταία χρόνια, όμως, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την υψηλή διατροφική τους αξία και, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αρκεί η ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 1-2 μερίδες (30-60 γρ.). Πρόκειται για τροφή πλούσια σε φυτικές  ίνες (2 γρ./30 γρ.), μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό) και βιταμίνες (Β6, Ε). Μάλιστα, μια χούφτα καρύδια περιέχει τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Τέλος, δεν έχουν χοληστερίνη, είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες και περιέχουν υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων (2,6 γρ./30 γρ.) και πολυακόρεστων ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων (14 γρ./30 γρ.), που τα καθιστούν πλούσια σε αντιοξειδωτική δράση.





ΣΤΑΦΥΛΙ

Το σταφύλι το οποίο αφθονεί στην Κρήτη είναι ένα θαυμάσιο φρούτο με ποικιλία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων.
Είναι ένα θρεπτικό φρούτο που μπορεί να καλύψει αποκλειστικά τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού αρκετό χρονικό διάστημα. Νωπό, το σταφύλι περιέχει στα 100γρ. 62Kcal (θερμίδες) και τα εξής συστατικά:

- 0,7γρ. Πρωτεΐνες
- 13γρ. Υδατάνθρακες
- 70ΔΜ Βιταμίνη Α
- 16mg Ca (ασβέστιο)
- 0,6mg Fe (σίδηρο)
- 82γρ. (Νερό)
καθώς και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε μικρότερες ποσότητες.
Από τη μεταποίηση του σταφυλιού μπορούμε να έχουμε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης όπως:
Το Κρασί
Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, και όπως είναι γνωστό, η αυξημένη αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού βοηθά στην απομάκρυνση του κινδύνου της αθηροσκλήρωσης - καρδιοπαθειών.
Τη Ρακί ή Τσικουδιά
Στην Κρήτη η τσικουδιά είναι συνδεδεμένη με τη φιλοξενία των κατοίκων της.
Τη Σταφίδα
Η σταφίδα είναι αποξηραμένο προϊόν του σταφυλιού. Είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας, με αξιόλογο ποσοστό Ca 73mg, καθώς και Fe 2,7gr, Βιταμίνης Α και άλλων στοιχείων.
To Χυμό Σταφυλιού
Από το χυμό σταφυλιού μπορούμε να έχουμε το πετιμέζι, το οποίο χρησιμοποιείται όπως και το μέλι, και πολλές φορές το αντικαθιστά. Το πετιμέζι με ρακί θεωρείται ένα πολύ καλό αντιγριπικό.





ΜΑΣΤΙΧΑ


Η παράδοση λέει ότι το 250 μ.Χ. οι Ρωμαίοι θέλησαν να αναγκάσουν τον Αγιο Ισίδωρο να αλλαξοπιστήσει. Τον βασάνισαν και πέταξαν το καταματωμένο σώμα του κάτω από ένα σχίνο, κάπου στη νότια Χίο. Ο σχίνος λυπήθηκε πολύ για το βασανιστήριο του αγίου και... δάκρυσε. Τα δάκρυά του αυτά ευωδίαζαν. Και εγεννήθη η μαστίχα.
Αναρωτιέται κανείς γιατί οι άνθρωποι διάλεξαν αυτήν τη συγκεκριμένη ερμηνεία του φαινομένου που ακούει στο όνομα «μαστίχα»; Ίσως γιατί με τον τρόπο αυτό ήθελαν να τονίσουν ότι κάτι το ξεχωριστό πρέπει να έχει το νότιο τμήμα της Χίου, αφού μόνο εκεί υπάρχουν σχίνοι που «δακρύζουν» μαστίχα. Λίγο βορειότερα οι σχίνοι μοιάζει να μένουν «ασυγκίνητοι».
Αλλά γιατί «δακρύζει» ο σχίνος; Οι άνθρωποι, προκειμένου να πάρουν τον πολύτιμο χυμό του, τον χαράζουν (ή τον «κεντούν») με αιχμηρά εργαλεία. Είναι ο μόνος τρόπος για να βγει από το δένδρο η μαστίχα.
Ο σχίνος
Το μαστιχόδενδρο ή σχίνος (Pistacia lentiscus) είναι θάμνος αειθαλής, ύψους δύο έως τριών μέτρων που ζει περισσότερο από 100 χρόνια. Σχίνοι ή δένδρα αυτής της κατηγορίας βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αλλά σχίνοι, που τα κλαδιά και οι κορμοί τους να «δακρύζουν» και στη συνέχεια τα δάκρυα «να πήζουν» και να δίνουν τη μαστίχα με το υπέροχο και ξεχωριστό άρωμά της, βρίσκονται μόνο στη Χίο και, για να είμαστε απολύτως ακριβείς, μόνο στη νότια Χίο. Παγκόσμια μοναδικότητα! Αλλωστε, σύμφωνα με μία εκδοχή, το όνομα «Χίος» είναι φοινικικής προέλευσης και σημαίνει... -τι άλλο;- μαστίχα!
Η πιθανή προέλευση της λέξης είναι από το ρήμα μασώ, αλλά και από την αρχαία λέξη μάστιγξ (μαστίγιο), επειδή παλιότερα οι άνθρωποι αντί να χαράζουν το δένδρο το μαστίγωναν!




ΡΥΖΙ

Δισεκατομμύρια Κινέζοι δεν μπορεί να κάνουν λάθος. Σ' όλο τον κόσμο τρώμε περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους ρυζιού την ημέρα!
Η Κίνα καλλιεργεί περίπου το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής και καταναλώνει ένα περίπου αντίστοιχο ποσοστό που σημαίνει γύρω στους 132.500.000 τόνους ετησίως, σε σύνολο 438.500.000 τόνων παγκοσμίως. Τα νούμερα ακούγονται «τρελά», αλλά μας δίνουν μια ιδέα για το πόσο σημαντικό προϊόν είναι το ρύζι.
Το ρύζι είναι θρεπτικό, υγιεινό και διαιτητικό. Έχει μόνο 365 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και είναι πλούσια πηγή διατροφικών συστατικών που κάνουν καλό στον οργανισμό μας. Σχεδόν το 80% του περιεχομένου του είναι σύνθετοι υδατάνθρακες που σε αντίθεση με τους απλούς που περιέχουν για παράδειγμα τα γλυκά, δρουν πιο ήπια στην αύξηση της γλυκόζης στο αίμα που βελτιώνει - με μια σειρά αντιδράσεων, αυξάνοντας την σεροτονίνη - και την διάθεση.
Ένα επίσης σημαντικό συστατικό του ρυζιού  είναι οι πρωτεΐνες, ενώ απουσιάζουν απ’ αυτό τα λίπη (περιέχει κάτω από 1%) και το νάτριο – άραγε γι’ αυτό οι Κινέζοι είναι συνήθως τόσο αδύνατοι; Ο συνδυασμός πρωτεϊνών με σύνθετους υδατάνθρακες κυρίως, καθιστά αύτη τη τροφή ιδανική και για αθλητές. Μαζί με τα ζυμαρικά είναι η κύρια πηγή ενέργειας για κάθε μορφή έντονης δραστηριότητας.
Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης, το κάλιο προστατεύει από την ψηλή πίεση και τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο φωσφόρος συμβάλει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, ο σίδηρος ισχυροποιεί τον οργανισμό και αυξάνει την αιμοσφαιρίνη και το μαγνήσιο συμβάλει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Η πλούσια σε βιταμίνες Β (Β1, Β3, Β5, Β6, Β9) σύνθεση του ρυζιού βοηθά το νευρικό σύστημα, τον μεταβολισμό, την ψυχική υγεία, το καρδιαγγειακό σύστημα, τις πνευματική λειτουργία και άλλα.
Το ρύζι από μαγειρικής πλευράς, φτιάχνεται εύκολα και ταιριάζει σε όλες τις κουζίνες. Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται με διάφορες σάλτσες, σαν συνοδευτικό σε πολλά κυρίως πιάτα, αλλά και σαν βασικό υλικό σε πιάτα όπως το σπανακόρυζο ή το γαμοπίλαφο. Τέλος, το χρησιμοποιούμε σε πίτες, ακόμη και σε γλυκά.