***....Γευσου....Γευσεις....***



Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΚΟΛΥΒΑ (NTR)










ΚΟΛΥΒΑ

Πολλοι απο εμας εχουμε χασει καποιους δικους μας.. Θελουμε να τους τιμησουμε οπως και εν ζωη, ηορδοθοξος παραδοση προσταζει κολυβα. Έτσι κανουμε και προσφερουμε εις μνημην τους κολλυβα ευχομενοι να ειναι καπου καλυτερα απο εδω.. 

 
Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, λέγεται -

 «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. 
Τα κόλυβα των Αγ. Θεοδώρων-(το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής). 
Ο λόγος που καθιερώθηκε το Ψυχοσάββατο από την ορθόδοξη Εκκλησία είναι γιατί πολλοί δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνον κι έτσι΄

«οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ' αιώνος ευσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».

Η συνταγή που ακολουθεί πέρασε σε μένα χειρόγραφη από τη γιαγιά μου, που πάντα έλεγε «να φτιάχνεις το κόλυβο για να μνημονεύεις τις ψυχές»…
οτανπεθανε... η Γιαγια μου... εβλεπα που τα εφτιαχνε η μαμα μου.
Τωρα που πεθανε και ..... η μαμα μου τα ετοιμαζω εγω...





-1- ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ


·                                 σιταρι
·                                 γαρυφαλο
·                                 καρυδια
·                                 φουντουκια
·                                 αμυγδαλα
·                                 ροδι
·                                 μαιντανο
·                                 κυμινο
·                                 σουσαμι
·                                 αλευρι
·                                 ζαχαρη αχνη
·                                 μπισκοτα πτι μπερ Η
·                                 φρυγανια τριμμενη




 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

·  βραζουμε το σιταρι εως να βρασει καλα και να σκασει (διογκωθει). Το βγαζουμε, το ξεπλενουμε, το βαζουμε σε ενα τρυπητο για περιπου μια ωρα (αν ειναι καλοκαιρι στο ψυγειο), μετα παίρνουμε καθαρη πετσετα ή τραπεζομαντιλο και το απλωνουμε επανω. Ειναι ετοιμα οταν ξεκολανε πλεον απ το πανι, περιπου 4ωρες.
·  Περναμε απ το τηγανι μας τα αμυγδαλα, τα φουντουκια και το σουσαμι για να παρουν χρωμα, οπως επισης και το αλευρι εως οτου γινει μπεζ.
·  Οταν κανουμε ολα αυτα περνουμε ενα κουβαδακι ή ενα μεγαλο μπολ και ριχνουμε μεσα το σιταρι, τους ξηρους καρπους και τα μπισκοτα (τα οποια ολα αυτα τα εχουμε θρυματισει) η την τριμμενη φρυγανια, καθως και τα αρωματικα.
·  Οταν ανακατευτουν ολα παιρνουμε το δισκο και τα τοποθετουμε μεσα. Ριχνουμε απο πανω χωρις να το ανακατεψουμε το αλευρι το ψημενο και παλι απο πανω την ζαχαρη (προσοχη ποτε την ζαχαρη μεσα στα κολυβα, ζαχαρωνει)
·  Παιρνουμε μια χαρτοπετσετα, την ανοιγουμε και παταμε την ζαχαρη για να 


κατσει ομοιομορφα παντου



 -2- ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Υλικά

1 φακελάκι σιτάρι
1 Kg ζάχαρη
Σταφίδες
Καρύδια
Αμύγδαλα άσπρα (ξεφλουδισμένα)
Σουσάμι
3 Ρόδια
1 Kουπα  αλεύρι
Κουφετάκια χρυσά
Δυόσμο φρέσκο
Μαϊντανό
Κανέλλα
1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι




ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Καθαρίζουμε το σιτάρι και το βάζουμε να μουσκέψει από το βράδυ. Το πρωί, το πλένουμε και το βάζουμε να βράσει, με λίγο αλάτι. 

Να μην είναι ούτε ωμό, ούτε να ανοίξει. 
  
Σε μια λεκάνη, σουρώνουμε τα σιτάρι και του ρίχνουμε λίγο νερό να το ξεβγάλουμε. (όχι πολύ, γιατί το ζουμί μπορούμε να το φυλάξουμε για να φτιάξουμε κολυβοζούμι).(ετσι το ελεγε η Σοφη..Γιαγια μου!!!!!

 Αφού στραγγίξει το στάρι, το απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα (αν το αφήσουμε ολόκληρο το βράδυ να στραγγίξει, το σκεπάζουμε με μια άλλη πετσέτα να μην ξεραθεί).

Όσο βράζει το σιτάρι ετοιμάζουμε τα υλικά μας. 


Βάζουμε σε ένα τηγάνι το σουσάμι να καβουρντιστεί, όχι να σκουρύνει.

 Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και σε λίγο το κοπανίζουμε στο γουδί.η στο μπλεντερ...

 Όπως είναι ζεστό το τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι (περίπου ένα φλιτζανάκι του καφέ). 

Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε στο τηγάνι το αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. 

Το βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο και ρίχνουμε 3-4 κουταλιές ζάχαρη.

 Το αφήνουμε και παίρνουμε τη σταφίδα. Την πλένουμε και τη βάζουμε να στραγγίξει σε μια πετσέτα.

 Στο μεταξύ, καθαρίζουμε και κόβουμε τον μαϊντανό και το δυόσμο σε φυλλαράκια.

 Εν συνεχεία κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα καρύδια και καθαρίζουμε τα ρόδια μας. 

Το ίδιο κάνουμε και με τα αμύγδαλα (αν δεν είναι ξεφλουδισμένα τα βράζουμε και τα ξεφλουδίζουμε) – Τα αμύγδαλα τα χρησιμοποιούμε για να στολίσουμε το πιάτο μας-αν δεν εχουμε κουφετα..αν εχουμε τα κοβουμε και τα ριχνουμε μεσα στα υλικα....

Ανακατεύουμε τα υλικά μας, όλα μαζί, πλην της ζάχαρης του αλευριού και της κανέλλας.


Την επόμενη μέρα το πρωί (δεδομένου ότι τα ετοιμάσαμε αποβραδίς) 


ανάβουμε το καντήλι και ετοιμάζουμε το θυμιατό μας. Σταυρώνουμε με το θυμιατό το πιάτο που θα στολίσουμε και λέμε

 «Εις το όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» 3 φορές. 

Εν συνεχεία λιβανίζουμε τα κόλυβα και λέμε τα ονόματα των νεκρών που θέλουμε να μνημονεύσουμε.

Κατόπιν, παίρνουμε με τις δυο μας χούφτες λίγο σιτάρι και κάνουμε το σημείο του σταυρού στο πιάτο μας. 

Μετά με τη μια μας χούφτα βάζουμε σε μια γωνιά του πιάτου κόλυβα και λέμε «Γι αυτούς που δεν έχουν κανέναν να τους μνημονεύσει».
Συνεχίζουμε βάζοντας κόλυβα και λέγοντας τα ονόματα των πεθαμένων μας. Αφού γεμίσει το πιάτο (όχι πολύ γεμάτο) ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά μαζί με την κανέλα και παίρνουμε ένα χαρτί  κουζινας και πατάμε τα κόλυβα να ισιώσουν.


 Βάζουμε το αλεύρι λίγο-λίγο σε όλη την επιφάνεια του πιάτου και το ξαναπατάμε με το χαρτί.

 Συνεχίζουμε βάζοντας τη ζάχαρη ΑΧΝΗ  σε όλο το πιάτο.

 Ξαναϊσιώνουμε με το χαρτί. 

Στολίζουμε το πιάτο με τα αμύγδαλα και τα κουφετάκια, κάνοντας αρχικά το σημείο του σταυρού....




Λίγα μυστικά ακόμα

Κανουμε το σχεδιο ενα σταυρο και δεξια αριστερα τα αρχικα του νεκρου.(αν Θελουμε).
 Το στολισμα γινεται ή με κουφετα ή σοκολατενιες ελιτσες ή ξηρους καρπους.

Καλη Επιτυχια και ας αναπαυθει...η Ψυχουλα τους!!!!!!!

2 σχόλια: