Ζύμη με γιαούρτι (τύπου «κουρού») ιδανική επιλογή για
πεντανόστιμα τυροπιτάκια με μόλις τρία υλικά!
Η ζύμη γιαουρτιού είναι η ιδανική επιλογή για
πεντανόστιμα τυροπιτάκια.Φτιάχνεται δε πολύ εύκολα και με μόλις τρία υλικά, που
σίγουρα υπάρχουν σε κάθε ψυγείο και ντουλάπι.
Υλικά για τη ζύμη
500γρ. αλεύρι που
φουσκώνει μόνο του
8 κουτ. σούπας
βούτυρο λιωμένο
440γρ. γιαούρτι
στραγγιστό
1 ½ κουτ. γλυκού
αλάτι
1 κρόκο αβγού
ανακατεμένο με 2 κουτ. γλυκού νερό για το ψήσιμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ
ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο και τρίβετε το μίγμα
με τα δάκτυλα, μέχρι να ποτιστεί το αλεύρι με το βούτυρο.
Προσθέτετε το
γιαούρτι και ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
Βάζετε τη ζύμη στο
ψυγείο για 1 ώρα, πριν τη χρήση.
Για να ετοιμάσετε τα
πιτάκια, χωρίζετε τη ζύμη σε 2 – 3 μέρη και τα πλάθετε σε μπάλες.
Παίρνετε μία – μία
τις μπάλες και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, τις ανοίγετε με τη βοήθεια ενός
πλάστη σε φύλλα πάχους 1/4εκ.
Με το στόμιο ενός
ποτηριού, ή με κουπ πατ διαμέτρου 7εκ. κόβετε στρογγυλούς δίσκους η με το χερι σας κοβετε τετραγωνα κομματια (οπως σας αρεσει)....
Στο τέλος μαζεύετε τη
ζύμη που μένει μετά το κόψιμο, την ξαναπλάθετε σε μπάλα και την ανοίγετε ξανά
σε φύλλο, για να κόψετε και άλλους στρογγυλούς δίσκους.
Συνεχίζετε την
διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Παίρνετε ένα-ένα τα
κομμάτια της ζύμης και βάζετε από 1 κοφτό κουτ. γλυκού γέμιση στη μέση.
Ύστερα διπλώνετε τη
ζύμη έτσι ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο η τετραγωνα κομματια και πιέζετε τις άκρες με πιρούνι
βουτηγμένο σε νερό.
Τοποθετειτε τα
πιτάκια σε λαδωμένο ταψί, µε ένα πινέλο τα αλείφετε με το µίγµα του αβγού και
ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους εως ροδισουν.
Επισης μπορειτε να τα τηγανισετε(αν θελετε)
Επισης μπορειτε να τα τηγανισετε(αν θελετε)
Καλη Επιτυχια και
Καλη Ορεξη……
Tip:
Εκτός από πιτάκια, μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη
στα 2 και την ανοίξετε δυο φύλλα, για να φτιάξετε μία μέτρια πίτα με την γέμιση
της αρεσκείας σας.
Επίσης, εάν ανοίξετε όλη την
ζύμη σε ένα φύλλο μπορείτε να κάνετε τάρτα ή ανοιχτή πίτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου