Υλικα
5 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
¾ φλιτζανιού γάλα (χλιαρό)
45 γραμμάρια μαγιά (νωπή)
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
3 αυγά χτυπημένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¾ φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
2 κρόκοι αυγών
Κόκκινα αυγά(προαιρετικα)
Φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε βαθύ σκεύος τη μαγιά και τη διαλύουμε με το μισό γάλα. Προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και λίγο αλεύρι, έτσι ώστε να φτιάξουμε έναν πηχτό χυλό. Αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το ρίχνουμε σε βαθιά λεκάνη. Κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνουμε το προζύμι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε παίρνοντας από γύρω, λίγο – λίγο το αλεύρι ώσπου να ενσωματωθεί με τα υγρά υλικά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και αφράτη. Αφού πλάσουμε τη ζύμη αρκετά, την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
Στη συνέχεια την ζυμώνουμε ξανά και τη χωρίζουμε σε όσα κομμάτια θέλουμε, ανάλογα με τα σχέδια και τα μεγέθη που θα φτιάξουμε. Πλάθουμε κορδόνια και πλέκουμε κοτσίδες ή κάνουμε κουλούρες. Βάζουμε 1 ή περισσότερα κόκκινα αυγά πιέζοντάς τα λίγο μέσα στη ζύμη και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα ή σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τα αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα μέσα στο ταψί.Όταν φουσκωσουν τα ψηνουμε.
¾ φλιτζανιού γάλα (χλιαρό)
45 γραμμάρια μαγιά (νωπή)
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
3 αυγά χτυπημένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¾ φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
2 κρόκοι αυγών
Κόκκινα αυγά(προαιρετικα)
Φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε βαθύ σκεύος τη μαγιά και τη διαλύουμε με το μισό γάλα. Προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και λίγο αλεύρι, έτσι ώστε να φτιάξουμε έναν πηχτό χυλό. Αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το ρίχνουμε σε βαθιά λεκάνη. Κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνουμε το προζύμι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε παίρνοντας από γύρω, λίγο – λίγο το αλεύρι ώσπου να ενσωματωθεί με τα υγρά υλικά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και αφράτη. Αφού πλάσουμε τη ζύμη αρκετά, την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.
Στη συνέχεια την ζυμώνουμε ξανά και τη χωρίζουμε σε όσα κομμάτια θέλουμε, ανάλογα με τα σχέδια και τα μεγέθη που θα φτιάξουμε. Πλάθουμε κορδόνια και πλέκουμε κοτσίδες ή κάνουμε κουλούρες. Βάζουμε 1 ή περισσότερα κόκκινα αυγά πιέζοντάς τα λίγο μέσα στη ζύμη και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα ή σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τα αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα μέσα στο ταψί.Όταν φουσκωσουν τα ψηνουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου