Υλικά
6 Λεμόνια{ Τα δύο λεμόνια για το ξύσμα}
Βούτυρο, 280 γρ., αγελάδος
Ζάχαρη άσπρη, 280 γρ.
2 Αυγα
Γάλα, 240 ml., πλήρες
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 280 γρ.
Αμύγδαλα, 280 γρ., λευκά, αλεσμένα στο μούλτι
Βούτυρο, για το ταψί
Για το σιρόπι
2 Λεμόνια (για το σιρόπι)
Νερό, 150 ml., Για το σιρόπι
Βούτυρο, 65 γρ., αγελάδος
Ζάχαρη άσπρη, 300 γρ.,
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τα δύο λεμόνια σε φέτες. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη (300γρ) το νερό (150ml) και τα λεμόνια. Τα σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα λεμόνια με την τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι το βούτυρο (65γρ.) και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Αδειάζουμε το σιρόπι σε ένα βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 24εκ. και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Για το κέικ
Βάζουμε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό στη φωτιά. Πλένουμε και κόβουμε τα τέσσερα λεμόνια σε ψιλές φέτες. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, ρίχνουμε τις φέτες στο βραστό νερό για 1 λεπτό. Τις στραγγίζουμε, αλλάζουμε το νερό και τις ξαναβάζουμε μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Τις στραγγίζουμε ξανά και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Στη συνέχεια απλώνουμε τις φέτες πάνω από το παγωμένο σιρόπι στο ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου το μείγμα αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και λίγο από το γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, ενσωματώνοντας το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη και το ξύσμα λεμονιού.
Στο τέλος ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί πάνω από τις φέτες λεμονιού και ψήνουμε το γλυκό στο φούρνο για 40 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά περίπου προτού το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
Γαρνιρουμε γυρω-γυρω με λεπτες φλουδες λεμονιου.(αν θελουμε για τουρτα)
Καλη Επιτυχια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου