***....Γευσου....Γευσεις....***



Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ της ΓΙΑΓΙΑΣ (NTR)







   ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

   1 Βιταμ (Βουτυρο 250 γραμ.

   3 κουπες ζεστο Νερο

   2 κουπες Τυρι Κεφαλοτυρι τριμμενο

   1 κιλο αλευρι (ΜΠΛΕ)
   1 κουταλακι ξιδι
         λίγο λάδι για το ταψί & τα φύλλα
         λίγο αλέυρι για το άνοιγμα των φύλλων

    
 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

       1 κιλό σπανάκι
       4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
       1 ματσάκι άνιθο
       1/2 κιλό φέτα τριμμένη
        3-4 αυγά
        Αλάτι.Πιπερι

  




    ΕΚΤΕΛΕΣΗ



Βάζουμε σε μία λεκάνη όλο το αλέυρι, σχηματίζοντας ένα βουναλάκι με μιά τρύπα στη μέση. Μέσα στην τρύπα ρίχνουμε το αλάτι,το βουτυρο , το ξιδι και ζυμώνουμε.
Στην αρχή φαίνεται μια τριφτή ζύμη σαν της τάρτας, αλλά προσθέτοντας το νερό σταδιακά ομογενοποιείται και καταλήγει σε μία μέτρια ζύμη.
Αφού την ετοιμάσουμε τη χωρίζουμε σε  μικρότερες μπαλες και τις αφήνουμε μισή ώρα στη λεκάνη να ξεκουραστούν
Ανοίγουμε την κάθε μπαλα σε φυλλο  λεπτό με λεπτο πλαστη.
Κατα προτίμηση βάζουμε 2 φύλλα κάτω, 1 στη μέση και 2 για σκέπασμα. Όλα τα φύλλα τα τοποθετουμε σε  λαδωμένο ταψί , και το κάθε ένα το αλείφουμε με λάδι.
Βαζουμε 2 φυλλα κατω  στη μεση τη γεμιση και επανω  αλλα δυο φυλλα. Κλεινουμε την πιτα μας χαρασουμε σε τεμαχια και την ραντιζουμε με ΣΟΥΡΩΤΗ για να είναι το φυλλο μας τραγανο
{η Γιαγια+Μαμα μου τα ραντιζαν(τα φυλλα επανω της πιτας) με υγρη ΣΟΔΑ }
Ψηνουμε στους 220-250 βαθμους για  45 λεπτε με 1 ωρα.
       Καλη Επιτυχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου