***....Γευσου....Γευσεις....***



Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ(NTR)









Συμβουλες της Γιαγιας....

Το γουρουνόπουλο στο φούρνο είναι από τα πιο δύσκολα φαγητά η προετοιμασία όχι με μασάζ κι άλλες τεχνικές αλλά με ζεστό νερό και... σεσουάρ για τα μαλλιά!....
Το ζεστό νερό από το βραστήρα προετοιμάζει την πέτσα ενώ το πιστολάκι για τα μαλλιά απορροφά όλη την υγρασία! Όσο πιο ξηρή γίνει η πέτσα, τόσο πιο ΄κριτσανιστό το αποτέλεσμα. Και φυσικά ο φούρνος σας πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος και το χοιρινό να ψηθεί σε δυνατή φωτιά.

Βάλτε το χοιρινό πάνω από το νεροχύτη και  ρίξε ζεστό νερό με το βραστήρα πάνω στην πέτσα.

Με μια πετσέτα πάρτε τα νερά και μετά χρησιμοποίησε το σεσουάρ για τα μαλλιά για να το στεγνώσετε....(ετσι εκανε η Γιαγια μου...)
Μόλις πάρει κάθε ίχνος υγρασίας, βάλτε το στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν το ψήσιμο. 
Η ψύξη θα στεγνώσει ακόμη περισσότερο το δέρμα.

Προθέρμανετε  το φούρνο στους 220 βαθμούς. Άλειψτε την πέτσα με ελαιόλαδο, αλάτι και τρίψτε το να πάει παντού., σε κάθε γωνία και σχισμή. Βάλτε το χοιρινό σε ταψί.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία για περιπου 30 λεπτά ή μέχρι να δειτε φουσκαλίτσες και η πέτσα να σκληρύνει.

 Μόλις δειτε  να σκληραίνει χαμήλωσε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήσε γι ακόμη 40 -45 λεπτά ανά κιλό κρέατος.

Θυμήθειτε ν΄αφήσετε  το χοιρινό να "ξεκουραστεί" για τουλάχιστον 10 έως 20 λεπτά μετά το μαγείρεμα πριν το κόψετε....




Υλικα

Χοιρινό κότσι με το δέρμα του περίπου 2 κιλά
 (τα δύο κιλά είναι για 6-8 άτομα)
Χοντρό αλάτι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 καρότα
λίγο σέλερι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

Εκτελεση

Βγάλτε το χοιρινό από το ψυγείο και αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Χαράξτε με ένα μαχαιράκι το δέρμα και τρίψτε το με λάδι και μπόλικο χοντρό αλάτι. 
Αφήστε για 30 λεπτά. Ο χρόνος αυτός θα επιτρέψει στην πετσούλα του να γίνει τραγανή.
Βάλτε τον φούρνο σας στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Μέσα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσετε βάλτε το κρεμμύδι σε ροδέλες, το σέλερι και το καρότο που θα έχετε κόψει σε μικρότερα κομμάτια. Προσθέστε λίγο νερό ή ζωμό κρέατος. 
Έπειτα από πάνω τους ακουμπήστε το χοιρινό σας, με το δέρμα προς τα επάνω.
Ψήστε για 25 λεπτά και μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς Κελσίου. 
Υπολογίστε ότι χρειάζεται 30 λεπτά μαγειρέματος για κάθε μισό κιλό κρέατος. 
Οπότε για 2 κιλά χοιρινό θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες μαγειρέματος.
Όταν το χοιρινό σας είναι έτοιμο, βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Του ζουμάκι που θα έχει το ταψί μπορείτε να το κάνετε μία ωραία συνοδευτική σάλτσα..με πατατουλες του φουρνου η τηγανιτες...
Καλή επιτυχία και και με τις συμβουλές και τη συνταγή μας την έχετε σίγουρη!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου