ΔΙΠΛΕΣ
ΥΛΙΚΑ
6 αυγά
ξύσμα πορτοκαλιού, πολύ λεπτό, λιωμένο
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κούπες μέλι
1 1/2 κούπα νερό
2 κούπες καρύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλάκια κανέλα
λάδι για το τηγάνισμα
Kατασκευη
Χτυπήστε ελαφρά τ' αυγά σ' ένα μπολ. Ρίξτε το ξύσμα και όσο αλεύρι χρειαστεί ζυμώνοντας, ώσπου να επιτύχετε μια ζύμη πολύ σφιχτή. Χωρίστε τη ζύμη σε 8 μέρη και πλάστε 8 μπαλάκια. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τα να σταθούν 1 ώρα. Ανοίξτε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι σε φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορείτε. Αλευρώνετε την επιφάνεια συχνά, για να μην κολλάει η ζύμη. Χρησιμοποιήστε καλύτερα νισεστέ αντί για αλεύρι. ΄Ετσι, τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα. Αν έχετε μηχανή για λαζάνια, περάστε τη ζύμη λίγη λίγη από τη μηχανή κι ανοίξτε τα φύλλα, γλιτώνοντας έτσι πολύ κόπο. Κόψτε τα φύλλα σε λωρίδες με 3 εκ. πλάτος και 25-30 εκ. μήκος. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάλτε μπόλικο λάδι. Βάλτε το επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει. Περάστε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πηρουνιού και στερεώστε την τυλίγοντάς τη λίγο γύρω από το πηρούνι. Με το άλλο σας χέρι, κρατήστε την άλλη άκρη της λωρίδας. Βουτήξτε το πηρούνι μαζί με τη ζύμη μέσα στο καυτό λάδι και περιστρέφοντάς το, τυλίξτε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη λίγη, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πηρούνι. Τηγανίστε τις δίπλες, ώσπου να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Μόλις τις βγάλετε, ακουμπήστε τες σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το λάδι τους. Βάλτε σε βαθουλή κατσαρολίτσα το μέλι με το νερό να βράσουν. Αφαιρέστε τον αφρό και ρίξτε μέσα τις δίπλες λίγεσ λίγες, αφήνοντάς τες να βράσουν λίγα λεπτά. ΄Οταν τις βγάλετε από το μέλι, πασπαλίστε τες με τα καρύδια και την κανέλα, που έχετε ανακατέψει προηγουμένως. Διατηρούνται εκτός ψυγείου 15-20 μέρες
ΥΛΙΚΑ
6 αυγά
ξύσμα πορτοκαλιού, πολύ λεπτό, λιωμένο
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κούπες μέλι
1 1/2 κούπα νερό
2 κούπες καρύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλάκια κανέλα
λάδι για το τηγάνισμα
Kατασκευη
Χτυπήστε ελαφρά τ' αυγά σ' ένα μπολ. Ρίξτε το ξύσμα και όσο αλεύρι χρειαστεί ζυμώνοντας, ώσπου να επιτύχετε μια ζύμη πολύ σφιχτή. Χωρίστε τη ζύμη σε 8 μέρη και πλάστε 8 μπαλάκια. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τα να σταθούν 1 ώρα. Ανοίξτε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι σε φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορείτε. Αλευρώνετε την επιφάνεια συχνά, για να μην κολλάει η ζύμη. Χρησιμοποιήστε καλύτερα νισεστέ αντί για αλεύρι. ΄Ετσι, τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα. Αν έχετε μηχανή για λαζάνια, περάστε τη ζύμη λίγη λίγη από τη μηχανή κι ανοίξτε τα φύλλα, γλιτώνοντας έτσι πολύ κόπο. Κόψτε τα φύλλα σε λωρίδες με 3 εκ. πλάτος και 25-30 εκ. μήκος. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάλτε μπόλικο λάδι. Βάλτε το επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει. Περάστε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πηρουνιού και στερεώστε την τυλίγοντάς τη λίγο γύρω από το πηρούνι. Με το άλλο σας χέρι, κρατήστε την άλλη άκρη της λωρίδας. Βουτήξτε το πηρούνι μαζί με τη ζύμη μέσα στο καυτό λάδι και περιστρέφοντάς το, τυλίξτε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη λίγη, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πηρούνι. Τηγανίστε τις δίπλες, ώσπου να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Μόλις τις βγάλετε, ακουμπήστε τες σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το λάδι τους. Βάλτε σε βαθουλή κατσαρολίτσα το μέλι με το νερό να βράσουν. Αφαιρέστε τον αφρό και ρίξτε μέσα τις δίπλες λίγεσ λίγες, αφήνοντάς τες να βράσουν λίγα λεπτά. ΄Οταν τις βγάλετε από το μέλι, πασπαλίστε τες με τα καρύδια και την κανέλα, που έχετε ανακατέψει προηγουμένως. Διατηρούνται εκτός ψυγείου 15-20 μέρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου