***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΣΑΡΑΓΛΙ (NTR)




ΥΛΙΚΑ
1κιλό Καρυδόψιχα
¾ -1 κιλό Φύλλο Χωριάτικο ή του εμπορίου
12 Φρυγανιές μικρές τριμμένες
1 κουτ. γλυκού Κανέλα
½ κουτ. γλυκού Γαρύφαλο
½ ποτήρι νερού Ζάχαρη
6 κουτ. σούπας Κονιάκ
1-1 ½ φλιτζ. τσαγιού Λάδι για άλειμμα φύλλων

Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερού Ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1 ποτήρι νερού Μέλι
1 Λεμονόφλουδα
1 κουτ. γλυκού χυμό Λεμόνι

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ



Κτυπαμε το καρύδι και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, τη ζάχαρη και τα κανελογαρυφαλα. Ραντίζουμε το μίγμα με το κονιάκ και το ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε 1 χωριάτικο φύλλο ή 2-3 φύλλα του εμπορίου, τα αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με αρκετό από το μίγμα της καρυδόψιχας. Τυλίγουμε στριφογυριστά το φύλλο. Τοποθετούμε τη μία άκρη του φύλλου στο κέντρο του ταψιού σχηματίζοντας σαλίγκαρο. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα, έχοντας υπολογίσει πόσα χωράει το ταψί μας. Περιχύνουμε με λάδι και τα ψήνουμε στους 200 oC για 30-40 λεπτά.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το μέλι να βράσουν και προσθέτουμε τη λεμονόφλουδα και το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 10 λεπτά. Αφού κρυώσει το σαραγλί, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου