Υλικά
για τη γέμιση:
· 1,5 κιλό γάλα
· 1,5 φλιτζάνα ζάχαρη
· 1 φλιτζάνα ρύζι
· 4 φλιτζάνες νερό
· 2 βανίλιες
· 2 αυγά
για το φύλλο:
· 1 φλιτζάνα νερό
· 3 φλιτζάνες αλεύρι
· 2 κουτ. σούπας σπορέλαιο
· 1 κουτ. σούπας ξίδι
· ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Kατασκευη
Αρχικά ετοιμάζουμε τη γέμιση της πίτας. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι, ανακατεύοντας συχνά, για να μην κολλήσει.
Αμέσως μετά, ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε το βρασμένο ρύζι. Ανακατεύουμε καλά για να μην κολλήσει, μέχρι να γίνει πηχτό. Επίσης, ρίχνουμε την βανίλια και την ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει.
Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το νερό, 2 κουταλιές της σούπας λάδι, 1 κουταλιά της σούπας ξίδι και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατώνουμε. Ζυμώνουμε με υπομονή, μέχρι να φτιάξουμε μια εύπλαστη ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά περίπου.
Ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη πολύ πολύ μεγάλο ίσα με το τραπέζι. Το βουτυρώνουμε και το χωρίζουμε με το μαχαίρι σε κομματάκια ως εξής:
Φτιάχνουμε 2 ομόκεντρους κύκλους και μετά κόβουμε τους έξω κύκλους σε ίσια κομμάτια, στην ακτίνα τους. Τοποθετούμε τα κομμάτια αυτά το ένα πάνω στο άλλο, με βούτυρο ανάμεσά τους. Ξανα-ανοίγουμε με τον πλάστη τα φύλλα αυτά, στο μέγεθος του ταψιού, και λίγο πιο μεγάλα. Βουτυρώνουμε το ταψί, στρώνουμε το φύλλο, και κολλάμε το περίσσευμα στα τοιχώματά του.
Χτυπάμε 2 αυγά και τα ρίχνουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τη γέμιση στο ταψί, αφού ραντίσουμε το φύλλο με λάδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου