***....Γευσου....Γευσεις....***



Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΠΙΤΑ (NTR)



ΥΛΙΚΑ

2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
.1 κουταλάκι μαγιά σκόνη
.2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι ολικής αλέσεως
.1 κουταλιά της σούπας αλάτι
.1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
.2 1/2 με 3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Βάζετε σε μία Λεκάνη το νερό και διαλύετε την μαγιά χρησιμοποιώντας ξύλινο κουτάλι περιστρέφοντας μόνο στην ίδια φορά
-Προσθέτετε το αλεύρι ολικής αλέσεως 1 φλιτζάνι την φορά -Συνεχίζετε να ανακατεύετε με το κουτάλι κάνοντας τον κύκλο 100 φορές
-Καλύψτε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί τουλάχιστον για μισή ώρα.
-Το καλύτερο είναι να την αφήσετε για 8 ώρες σε δροσερό μέρος , έτσι θα έχει η πίτα πιο πλούσια γεύση
-Μόλις βγάλετε την μεμβράνη πασπαλίστε την ζύμη σας με αλάτι και ανακατεύοντας πάντα στην ίδια φορά προσθέστε και το λάδι
-Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι 1 φλιτζάνι την φορά και αρχίζετε να ζυμώνετε όταν πια δεν μπορείτε με το κουτάλι σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική. Πρέπει να είναι κάπως σφικτή
-Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο μπολ και  την φέρνετε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζετε σφιχτά το μπολ με πλαστική μεμβράνη
-Αφήνετε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου δύο με τρεις ώρες
-Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζετε και την ζυμώνετε ελαφρά να ξεφουσκώσει
-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C
-Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, όσο δουλεύετε το ένα κρατήστε το άλλο καλυμμένο
-Χωρίστε τώρα τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και με ελαφρά αλευρωμένα χέρια κάντε τα μπάλες
-Ανοίξτε με τον πλάστη την κάθε μπάλα σε μία πίτα
-Βαλτέ τις πίτες σε ταψί και ψήστε μέχρι να μοιάζουν με μπαλόνια η 3 με 5 λεπτά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου