***....Γευσου....Γευσεις....***



Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Μαρμελαδα Βερικοκο -1- (NTR)







Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι από τις πιο αγαπημένες ολων μας... Εκτός από τη συνήθη χρήση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά άλλα γλυκά. Σε μπισκότα, στην πάστα φλώρα,σε κέικς και ένα σωρό άλλα…, ταιριάζει κατά προτίμηση η χρυσαφένια μαρμελάδα του καλοκαιριού.

ΥΛΙΚΑ


 

1 κιλό βερίκοκα


Ζάχαρη (οσα κιλα βερικοκο η άλλο φρουτο τοση ποσοτητα ζαχαρης θα βαλουμε)


½ -1 κούπα νερό


Χυμό  1 λεμονιού

(
Προαιρετικά) άρωμα βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Διαλέγουμε ώριμα βερίκοκα ,κατά προτίμηση καΐσια, Διαμαντοπούλου, ή άλλη αρωματική ποικιλία. Τα πλένουμε και τα ανοίγουμε για να βγάλουμε τα κουκούτσια. (Κρατάμε 15 κουκούτσια).



Βάζουμε σε κατσαρόλα τα βερίκοκα, τα δέκα πεντε κουκούτσια και το νερό. Αν είναι σκληρά βάζουμε 1 κούπα νερό, αν είναι πολύ ώριμα βάζουμε μισή κουπα.

 
Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 10 λεπτά. Μετά ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αρχίσουμε να τα πιέζουμε με μια κουτάλα να σπάσουν σε κομματάκια.



Όταν έχουν μαλακώσει αρκετά, και τα έχουμε χωρίσει σε μικρά κομματάκια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Αδειάζουμε τον πολτό σ’ ένα μπολ και τον μετράμε με μια κούπα, αδειάζοντάς τον ξανά στην κατσαρόλα

Αφαιρούμε τα κουκούτσια. Αν θέλουμε απολύτως λεία τη μαρμελάδα μας, αλέθουμε τον πολτό στο multi. Όσες κούπες είναι ο πολτός, τόσες κούπες ζάχαρη προσθέτουμε (ή λίγο λιγότερες) και βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία.


Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να βράζει συνεχώς αλλά να μη μας πιάσει. Χαμηλώνουμε θερμοκρασια..Αφαιρούμε τον αφρό που εμφανίζεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας προσέχοντας να μη παίρνουμε φρούτο.Προσθέτουμε τη βανίλια ή την αμπερόζα, αν τα βερίκοκά μας δεν είναι ιδιαίτερα αρωματικά.
Αφήνουμε τη μαρμέλαδα να βράζει μέχρι να δέσει. Ανακατεύουμε συχνά για να μη πιάσει.
Λίγο πριν την αποσύρουμε προσθέτουμε 2 κουταλιές χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις ακόμη.

Την φυλάσσουμε σε αποστειρωμένα βάζα


(Πλενουμε προσεκτικά τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε να στεγνώσουν ελαφρά. Στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα στη σχάρα του φούρνου και τα τοποθετούμε πάνω σ' αυτή αναποδογυρισμένα. βάζουμε και τα καπάκια τους δίπλα.ανάβουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και τα αφήνουμε για 15 λεπτά άπό την στιγμή που θα σβήσει το φωτάκι της θερμοκρασίας.)


και  τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει τελείως η μαρμελάδα μας.


Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσουμε σύντομα, αρκεί να τη βάλουμε σε καθαρά στεγνά βάζα.

TIPS:
1)Σε ένα κιλό βερίκοκα εγώ έβαλα ¾ κούπας νερό. Τελικά είχα 3,5 κούπες πολτό και πρόσθεσα 3 κούπες ζάχαρη.


2)Ο χρόνος που περνει μέχρι να δέσει - από τη στιγμή που άρχιζει  να βράζει με τη ζάχαρη - ήταν 40 λεπτά. Αν βάλουμε 3,5 κούπες ζάχαρη μάλλον θα δέσει πιο γρήγορα.


3)Βάζω σε πολλές μαρμελάδες λίγα από τα κουκούτσια του φρούτου. Ειδικά στο βερίκοκο, αφήνουν μια υπόνοια αρώματος πικραμύγδαλου που πηγαίνει πολύ.

Έχουν και πηκτίνη ,απαραίτητη στο πήξιμο της μαρμελάδας…
Καλη Επιτυχια.




4 σχόλια:

  1. Μου αρέσουν τα βερίκοκα, άρα θα μου αρέσει και η μαρμελάδα τους. Προτιμώ τις μαρμελάδες σε πολτό, άρα θα την αλέσω. Πολύ χρήσιμα κι ενημερωτικά τα tips, ειδικά το τελευταίο!
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επισης και σ εσενα κι εγω στο μπλεντερ τα πολτοποιησα εγινε μια μαεμελαδα θαυμα!!!!!!τελεια!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως κάνει και το ραβδομπλέντερ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή