***....Γευσου....Γευσεις....***



Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2017

Ρολό Γεμιστής Γαλοπούλας Της Γιαγιας(NTR)






Η γαλοπούλα αυτή σε ξαφνιάζει συνεχώς με τις ιδιαίτερες γεύσεις της. Το μοναδικό της ψήσιμο μέσα σε μεμβράνη στον ατμό, κρατώντας τα ζουμιά της κατά το ψήσιμο, τη κάνει ζουμερή καταπολεμώντας το μόνιμο πρόβλημα του πουλερικού. 
Η γέμιση με το λουκάνικο προσθέτει τη λιπαρότητα που χρειάζεται το λευκό κρέας και τα κρεμμύδια τη γλυκαίνουν παρέα με τις σταφίδες ενώ το θρυμματισμένο ψωμί και το καβουρδισμένο κουκουνάρι δίνουν υφή σ’ αυτή.
Η γλυκόξινη σάλτσα από πάνω της δίνει την γεύση της και το crumble συμπληρώνει την γιορτινή γαλοπούλα.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό γαλοπούλα στήθος, ανοιγμένη για ρολό 400 ml βραστό νερό σχοινί, βαμβακερό για το δέσιμο μεμβράνη τροφίμων, για το τύλιγμα

Γέμιση

100 γρ. γέμιση χωριάτικου λουκάνικου 
70 γρ. κρεμμύδια, κομμένα και σοταρισμένα σε ελαιόλαδο, κρύα 25 γρ. ψωμί, θρυμματισμένο 
20 γρ. σταφίδες,
 βρεγμένες με νερό ή μπράντυ 
1 κ. γ. φασκόμηλο, φρέσκο ή ξερό 
1 κ. γ. αλάτι  
½ κ. γ. μαύρο πιπέρι
 ½ κ. γ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο

Σάλτσα επικάλυψης

5 – 6 (50 γρ.) αποξηραμένα δαμάσκηνα, σε κομμάτια 
1 ξινόμηλο, τριμμένο μια πρέζα μοσχοκάρυδο 
1 κ. σ. μέλι 1 κ. σ. ξύδι
50 γρ. χοιρινή πανσέτα, σοταρισμένη 
50 γρ. φρυγανιά, τεμαχισμένη 
50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο 
25 γρ. σταφίδες, σε νερό ή μπράντυ 
1 κ. σ. θυμάρι φλούδα πορτοκαλιού, τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ αναμιγνύω όλα τα υλικά της γέμισης.
Πάνω σε μεμβράνη «ανοίγω» το φιλεταρισμένο στήθος της γαλοπούλας. 
Απλώνω τη γέμιση και τυλίγω προσεκτικά με τη βοήθεια της μεμβράνης σε ρολό.
Συνεχίζω το τύλιγμα με τη μεμβράνη για 2 – 3 φορές μέχρι να καλυφθεί πλήρως το ρολό και από τις δύο πλευρές να περισσεύει μεμβράνη.
Με το σχοινί δένω πρώτα τα άκρα δεξιά και αριστερά. 
Έπειτα δένω περιμετρικά το ρολό στη μέση και συνεχίζω δένοντας ανά 2 – 3 εκ. περιμετρικά όλο το κρέας.
Σε ένα βαθύ ταψί ρίχνω το βραστό νερό, τοποθετώ τη σχάρα με και τη γαλοπούλα από πάνω του( να μην ακουμπάει το κρέας το νερό ). 
Τυλίγω όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο σφιχτά να μην βγαίνει ο ατμός.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 120*C στον αέρα για 1 ½ ώρα.
Όσο ψήνεται η γαλοπούλα φτιάχνω τη σάλτσα επικάλυψης.
 Βάζω όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζω για 15 λεπτά περίπου. 
Το κατεβάζω από τη φωτιά και βάζω ση σάλτσα στo μούλτι να γίνει αλοιφή. 
Την αφήνω να κρυώσει.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά του crumble, εκτός από την φλούδα πορτοκαλιού.
Όταν περάσει η ώρα και βγάλω την γαλοπούλα από το φούρνο, βγάζω το ταψί με το νερό και την αφήνω πάνω στη σχάρα, τυλιγμένη, να κρυώσει λίγο.
Αφαιρώ τη μεμβράνη (προσεκτικά γιατί έχει κρατήσει μέσα υγρά από το ψήσιμο της γαλοπούλας) και κόβω προσεκτικά τα σχοινιά.
Απλώνω την σάλτσα πάνω στο ρολό ....
Καλη Επιτυχια!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου