***....Γευσου....Γευσεις....***



Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

ΚΕΙΚ ΜΑΜΠΡΕ(NTR)


 




 

   Υλικα

250 γρ. αλεύρι

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου, + λίγο ακόμη για τη φόρμα

200 γρ. ζάχαρη

5 κρόκοι αυγών

5 ασπράδια αυγών

100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες

ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

100 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων

Εκτελεση

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα αφήνουμε κατά μέρος.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα  το βούτυρο με 150 γρ. από τη μετρημένη ζάχαρη, ώστε να μαλακώσει καλά το βούτυρο και να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, εναλλάξ με ποσότητες από το μείγμα
αλευριού - μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας.
 Ρίχνουμε το γάλα και το ξύσμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα, τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (50 γρ.) σε μαρέγκα.
Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα που έχουμε φτιάξει ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Χωρίζουμε το μείγμα του κέικ στα δύο.
Στο ένα ενσωματώνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ (μακρόστενη ή στρογγυλή με τρύπα στη μέση).
Αδειάζουμε μέσα τη μισή δόση από το λευκό μείγμα, συνεχίζουμε με τη μισή δόση από το σοκολατένιο μείγμα Ψήνουμε το κέικ για 50 - 60 λεπτά.
Το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.
Καλη Επιτυχια.....

TIPS: {ΓΙΑ ΚΕΙΚ}

Αν η φόρμα μας είναι από σιλικόνη, δεν χρειάζεται να τη βουτυρώσουμε και να την αλευρώσουμε.

Για να είμαστε σίγουροι ότι το κέικ έχει ψηθεί, κάνουμε το εξής κόλπο: βυθίζουμε στο κέντρο του καθέτως ένα μαχαίρι και το ξαναβγάζουμε· αν βγει με υπολείμματα νωπής ζύμης επάνω του, συνεχίζουμε το ψήσιμο για μερικά λεπτά και ξαναδοκιμάζουμε μέχρι να βγαίνει καθαρό.

Το βουτύρωμα της μεταλλικής φόρμας

 

Το βουτύρωμα και το αλεύρωμα των μεταλλικών φορμών γίνεται ως εξής: Λιώνουμε λίγο βούτυρο και αλείφουμε όλη τη φόρμα ομοιόμορφα με ένα πινέλο. Τη βάζουμε στην κατάψυξη, ώστε να παγώσει λίγο το βούτυρο· με αυτόν τον τρόπο, δεν θα απορροφήσει το αλεύρι. Ρίχνουμε 4 - 5 κουτ. σούπας αλεύρι και κουνάμε τη φόρμα, ώστε να πάει παντού. Την αναποδογυρίζουμε και τη χτυπάμε με δύναμη πάνω στον πάγκο δυο-τρεις φορές, ώστε να απομακρύνουμε το περιττό αλεύρι. Θα πρέπει να μείνει μόνο μια λεπτή στρώση πούδρας.

Αν χρησιμοποιήσουμε φόρμα σιλικόνης, δεν χρειάζεται να τη βουτυρώσουμε.

 

Τα κεικ που δεν φουσκωνουν

 
Συμβαίνει και στους καλύτερους οικιακούς ζαχαροπλάστες να μην φουσκώσει κατά πώς πρέπει το κέικ. Όμως το «πατικωμένο» αυτό σκεύασμα δεν το πετάμε. Το κόβουμε σε κομμάτια τα οποία τρίβουμε στο μούλτι, λίγα-λίγα, μέχρι να γίνουν ψίχουλα. Αυτά τα ψίχουλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως βάση για ένα τσιζκέικ ή για μια γρήγορη μους στο ποτήρι, ακόμα και για να γαρνίρουμε το γιαούρτι μας μαζί με το πατροπαράδοτο γλυκό του κουταλιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου