***....Γευσου....Γευσεις....***



Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΟΥ (NTR)



ΥΛΙΚΑ

-3 κουτ. της σούπας βούτυρο
-2 κουτ. της σούπας αλεύρι
-1 φλιτζάνι γάλα
-2 κουτ. του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
-φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
-αλάτι και πιπέρι
-4 κρόκοι αυγού
-2/3 φλιτζανιού φρεσκοτριμμένη γραβιέρα
-1/3 φλιτζανιού φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
-5 ασπράδια αυγού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 °C. Βουτυρώνουμε ένα σκεύος για σουφλέ, χωρητικότητας 4 φλιτζανιών, και σκεπάζουμε τον πάτο και τα τοιχώματα με λαδόκολλα, η οποία να προεξέχει περίπου 10 εκ. πάνω από τα τοιχώματα του σκεύους.
2. Σε ένα κατσαρόλι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το αλεύρι, χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα, τη μουστάρδα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι, και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, χτυπώντας τακτικά με το σύρμα.
3. Αποσύρουμε το κατσαρόλι από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους, έναν έναν, χτυπώντας καλά με το σύρμα έπειτα από κάθε προσθήκη. Τέλος, προσθέτουμε τη γραβιέρα και 1/4 της ποσότητας της παρμεζάνας.
4. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ ετοιμάζοντας σφικτή μαρέγκα. Ρίχνουμε το 1/4 της μαρέγκας μέσα στο μίγμα των κρόκων, ανακατεύουμε προσεκτικά και, στη συνέχεια, προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας και πάλι με προσοχή.
5. Αδειάζουμε το μίγμα αυτό μέσα στο βουτυρωμένο σκεύος του σουφλέ και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Τοποθετούμε το σκεύος στη χαμηλή θέση του φούρνου και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 °C. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι το σουφλέ να φουσκώσει καλά και να ροδίσει, χωρίς να ανοίξουμε ούτε μία φορά την πόρτα του φούρνου.
6. Για να σερβίρουμε, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και σερβίρουμε αμέσως, γιατί διαφορετικά το σουφλέ θα «κάτσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου