***....Γευσου....Γευσεις....***



Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΝΕΡΑΤΖΑΚΙ(NTR)


 



 

 
ΥΛΙΚΑ

50 µικρά πράσινα νερατζάκια
1 1/2 κιλό ζάχαρη
4 κουταλιές γλυκόζη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουµε καλά τα νερατζάκια και τα βάζουµε σε νερό,
για 3/4 της ωρας,προσέχοντας να µαλακώσουν και να τρυπιούνται
εύκολα µε πιρούνι.
Τα κατεβάζουµε από τη φωτιά και τα ξεπλένουµε πολλές φορές
µε κρύο νερό.
Τρυπάµε µε ένα καρφί τα νεράτζια από την πλευρά του κοτσανιού µέχρι την αντίθετη πλευρά ώστε να φύγουν οι σπόροι.
Τα ξεπλένουµε πολλές φορές.Τα βάζουµε σε κατσαρόλα µε κρύο νερό
και τα αφήνουµε 8 µέρες περίπου, αλλάζοντας το νερό
2-3 φορές την ηµέρα.
Όταν ξεπικρίσουν τελείως, ετοιµάζουµε το σιρόπι:
Βράζουµε τη ζάχαρη µε 2 1/2 ποτήρια νερό.
Την ξαφρίζουµε και την αφήνουµε να πάρει 2-3 βράσεις.
Κατεβάζουµε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουµε να κρυώσει τελείως.
Ρίχνουµε τα νερατζάκια στο σιρόπι και τα αφήνουµε 24 ώρες.
Έπειτα,ρίχνουµε τη γλυκόζη και βάζουµε το γλυκό στη φωτιά
µέχρι να δέσει.
Το σιρόπι, όταν το κατεβάσουµε, πρέπει να είναι ακόµη αραιό,
χωρίς κόµπους στη ζάχαρη.
Αφήνουµε το γλυκό να κρυώσει τελείως και το βάζουµε στα βαζάκια.


Καλη Επιτυχια!!!!!!

{{Τα γλυκά κουταλιού είναι τα αγαπημένα μου. Φτιαγμένα από τα χεράκια μας, μοσχομυριστά, με μοναδικές γεύσεις και λίγες θερμίδες. Τα περισσότερα είναι εύκολα και γρήγορα}}

Νεράντζια συνήθως μου χαρίζουν. Και τα κάνω με τον παραδοσιακό τρόπο που τα κάναμε στο σπίτι μου. Βράσιμο, ξεπίκρισμα κλπ.
 Εδώ θα πρέπει να τονίσω, ειδικά για τις νέες νοικοκυρές που δεν έχουν ασχοληθεί πολύ με τα γλυκά κουταλιού, το εξής: τα φρούτα που θέλουν ξεπίκρισμα, θα πρέπει να ξεπικρίσουν καλά πριν τα βράσουμε με ζάχαρη. Σε πολλούς αρέσει να έχουν μια ελαφριά πικράδα τέτοιου είδους γλυκά, αλλά αν είστε από αυτούς που δεν τους αρέσει αυτό, τότε θα πρέπει να ξεπικρίσετε πολύ καλά τα φρούτα σας. Αν δεν έχει ξεπικρίσει καλά το φρούτο, όση ζάχαρη και να βάλετε μετά, η πικράδα δεν θα φύγει! Αυτός είναι κανόνας! Το ίδιο ισχύει και για τις μαρμελάδες......
(Όταν ήμουν μικρή, η μαμα μου έφτιαχνε κάθε χρόνο νεράντζι και άλλα γλυκά του κουταλιού.
Ποτέ δεν έλειπαν τα γλυκά κουταλιού από το σπίτι. Ένα γλυκάκι υπήρχε πάντα για να κεράσουμε μια ξαφνική επίσκεψη, ή για να μας γλυκάνει σε κάποια κρίση...υπογλυκαιμίας!
Τα βάζα με τα γλυκά δεν φτιάχνονταν μόνο για να υπάρχουν στο σπίτι για κέρασμα, αλλά και για χάρισμα. Η μαμα πάντα είχε κατά νου κάποιους που θα τους έδινε το βαζάκι τους και το περίμεναν. Είναι γνωστό, ότι τα παιδιά επηρεάζονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον σε όλους τους τομείς. Έτσι κι εγώ! Κάθε φορά που θα φτιάξω μαρμελάδα, λικέρ ή γλυκό κουταλιού, θα ετοιμάσω και τα βαζάκια/μπουκαλάκια για τα φιλαράκια μου....που τα λατρευουν!!!!!!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου