***....Γευσου....Γευσεις....***



Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Λαχανοντολμάδες (NTR)



Λαχανοντολμάδες ...........
Υπέροχο φαγητό που μου θυμίζει οικογενειακά γιορτινά τραπέζια. Η αλήθεια είναι πως άρχισα να το τρώγω αρκετά μεγάλη, ενώ η μητέρα μου προσπαθούσε να με πείσει έστω να τους δοκιμάσω. Ήταν να μην κάνω την αρχή. Τώρα τους λατρεύω και προσπαθώ να πείσω τα δικά μου παιδιά να τους φάνε..........

Υλικά

 1 λάχανο 1 ½ κιλό περίπου όχι πολύ σφιχτό
2 κούπες ζεστό ζωμό κρέατος
½ κούπα λάδι ελιάς
Για την γέμιση
600 γρμ κιμά ανάμικτο μοσχαρίσιο και χοιρινό
½ κούπα ρύζι καρολίνα
½ κούπα μαιντανό ψιλοκομμένο
½ κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Για το αυγολέμονο

2 αυγά
Χυμό από 2-3 λεμόνια
1  κούπα ζωμό από τους ντολμάδες 


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Καθαρίζεις το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα και με μυτερό μαχαίρι αφαιρείς το μεσαίο εσωτερικό κοτσάνι.
Βουτάς ολόκληρο το λάχανο, με το άνοιγμα προς τα κάτω σε μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό και μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν τα φύλλα, τα αφαιρείς ένα ένα. Τα σουρώνεις και τα αφήνεις να κρυώσουν.
Στρώνεις τα χοντρά φύλλα στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας.
Ετοιμάζεις την γέμιση ζυμώνοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί και αλατοπιπερώνεις.
Κόβεις τα σκληρά μέρη από τα φύλλα και τα κόβεις στο ίδιο περίπου μέγεθος. Γεμίζεις το κάθε φύλλο με μια κουταλιά γέμιση και το τυλίγεις σε ντολμά. Στρώνεις τους ντολμάδες στον πάτο της κατσαρόλας ξεκινώντας από τα τοιχώματα και προχωρώντας προς την μέση.
Κάνεις στρώσεις από ντολμάδες μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Σκεπάζεις με τα φύλλα που έχουν περισσέψει και βάζεις από πάνω ένα βαρύ πιάτο για να μην σκορπίσουν όταν θα βράζουν. Περιχύνεις με τον ζωμό κρέατος και το λάδι. Αν χρειαστεί προσθέτεις ζεστό νερό για να καλυφθούν οι ντολμάδες μέχρι την μέση.
Σκεπάζεις την κατσαρόλα και βράζεις σε μέτρια φωτιά για 40 - 45 λεπτά. Όταν βράσουν οι ντολμάδες βγάζεις 1 κούπα ζωμό και τον αφήνεις να κρυώσει ελαφρά.
Ετοιμάζεις το αυγολέμονο χτυπώντας τα αυγά με ένα μίξερ χειρός. Προσθέτεις το λεμόνι και τον ζωμό που φύλαξες, κουταλιά κουταλιά συνεχίζοντας το χτύπημα. Μην ρίξεις απότομα τον ζωμό γιατί θα κόψει το αυγό. Όταν το αυγολέμονο ζεσταθεί αρκετά από το ζωμό, προσθέτεις 3 - 4 κουταλιές από τον ζωμό στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνεις το αυγολέμονο σιγά σιγά πάνω στους ντολμάδες και ανακινείς την κατσαρόλα για να πάει παντού. Συνεχίζεις το μαγείρεμα για 3-4 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μην πάρει βράση γιατί θα κόψει. Σερβίρεις τους ντολμάδες και τους περιχύνεις με την σάλτσα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου