***....Γευσου....Γευσεις....***



Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ(NTR)


 





 

Υλικα

 

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
αλάτι
500 γρ. μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 πακέτο σφολιάτα 

1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
1 αυγό χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα γαι την επάλειψη




 

Εκτελεση

 

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στα 6-7 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πιουν όλο το υγρό τους.

 Προσθέτουμε την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο και το μαϊντανό, ανακατεύουμε λίγο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Κόβουμε το πρώτο φύλλο της σφολιάτας στη μέση και σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα μισό σε παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 30 Χ 36 εκ. Κόβουμε 2 λωρίδες των 2,5 εκ. φάρδος από τη μακριά μεριά της σφολιάτας και άλλες 2 των 2,5 εκ φάρδος από την κοντή μεριά της σφολιάτας. Επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο φύλλο.

 Έτσι θα έχουμε 2 βάσεις, 4 μακριές λωρίδες, 4 κοντές και 2 κομμάτια φρέσκιας σφολιάτας, που θα μπουν από πάνω, για να σκεπάσουν τις πίτες.

Τοποθετούμε τις 2 βάσεις σε 2 ξεχωριστά ρηχά ταψιά. Αλείφουμε τις 4 πλευρές με το αυγό και τοποθετούμε τις μακριές λωρίδες κατά μήκος και τις μικρότερες στις μικρότερες μεριές της κάθε σφολιάτας.

 Απλώνουμε τη γέμιση σε ίσες ποσότητες μέσα στη σφολιάτα.

Ανοίγουμε τα 2 μισά κομμάτια της φρέσκιας σφολιάτας σε παραλληλόγραμμα, τα οποία χωράνε για να σκεπάσουν τις πίτες.

Αλείφουμε τις άκρες των 2 πιτών και σκεπάζουμε με τη σφολιάτα.

Με ένα μαχαίρι, χαράζουμε την επιφάνεια σε 2-3 μέρη και ψήνουμε, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει, γύρω στα 20 λεπτά.

Αφήνουμε τις πίτες να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Καλη Επιτυχια….

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετική φαίνεται Νίκη μου. Τα μανιτάρια είναι από τα πολύ αγαπημένα μου και τα τρώω και σκέτα. :)
    Να έχεις μια όμορφη μέρα. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σφολιάτα την κανει τραγανη ειναι πεντανοστιμη και γρηγορη συνταγη ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!φιλακια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή