***....Γευσου....Γευσεις....***



Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Tι να διαλέξω: χυμό πορτοκάλι ή ρόδι...(NTR)








Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;


Χυμός πορτοκαλιού

• Έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, σάκχαρα και θερμίδες συγκριτικά με το χυμό ροδιού, είναι πιο πλούσιος σε βιταμίνη C (50mg ανά 100ml). 
• Είναι πηγή φολικού οξέος, καλίου, φλαβονοειδών, λιμονοειδών και καροτενοειδών. 
• Διαθέτει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία και υψηλό δείκτη ORAC, χαμηλότερη όμως από αυτή του ροδιού. 
• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την αντιοξειδωτική άμυνα και την παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό.
• Δρα κατά των ιών, πλεοναζουσών ελευθέρων ριζών και φλεγμονών. 
• Προστατεύει τα αγγεία συνεισφέροντας στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της LDL-χοληστερίνης και της υψηλής ομοκυστεΐνης στο αίμα. 
• Συμβάλλει στην ελάττωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. 
• Βοηθάει στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία και των ματιών από εκφυλιστικές αλλοιώσεις.
 • Τεκμαίρεται ότι μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό διάφορων καρκινογόνων ενώσεων μέσα στον οργανισμό αλλά και να εξουδετερώσει τη δράση άλλων.

Χυμός ροδιού

• Είναι πηγή βιταμινών Α, C και Ε, καθώς και φυτοθρεπτικών, όπως ανθοκυανίνες, ρεσβερατρόλη, φαινολικά οξέα και τανίνες.
• Περιέχει πουνικαλαγκίνες και ελλαγικό οξύ (ουσία με αντικαρκινικές ιδιότητες). 
• Ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού, μειώνει τις οξειδωτικές βλάβες του DNA, έχει αντιγηραντική δράση. 
• Υπάρχουν ενδείξεις ότι υποβοηθά στην αναστολή ή στην επιβράδυνση της εκδήλωσης ή της μετάστασης καρκινικών όγκων.
• Συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων μονοξειδίου του αζώτου (NO), το οποίο διατηρεί «ανοιχτές» τις αρτηρίες και αυξάνει την αιματική ροή. 
• Μειώνει την οξείδωση της LDL-χοληστερίνης, συμβάλλει στην ελάττωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των φλεγμονών. 
• Δρα ανακουφιστικά σε συμπτώματα εμμηνόπαυσης, οστεοαρθρίτιδων, εποχικών αλλεργιών αλλά και της εγκυμοσύνης, π.χ. πρωινή ναυτία. 
• Πιθανολογείται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες, μπορεί να συνδράμει στη διατήρηση της φυσιολογικής σεξουαλικής δραστηριότητας στους άντρες.
• Ίσως βοηθάει στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Συνεπώς

Και οι δύο αυτοί χυμοί, όπως και ο μεταξύ τους συνδυασμός, είναι εξαιρετικά ευεργετικοί για τον οργανισμό και συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας.

 Όταν όμως το δίλημμα απαιτεί μία και μόνο απάντηση και δεν τίθεται θέμα γευστικής προτίμησης, τότε ο χυμός ροδιού αποτελεί καλύτερη επιλογή, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που επιθυμείτε υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C ή/και χαμηλότερη πρόσληψη σακχάρων.

Συμβουλή:

Όταν επιλέγεις συσκευασμένους χυμούς, να διαβάζεις προσεκτικά τη διατροφική τους ετικέτα και να προτιμάς προϊόντα με την ένδειξη «100% φυσικός χυμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου