***....Γευσου....Γευσεις....***Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016

Tι να διαλέξω: Πατάτα ή Ρύζι; (NTR)
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Πατάτα και ρύζι αποτελούν δύο κατεξοχήν υδατανθρακούχα τρόφιμα, πλούσια σε άμυλο, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ελάχιστη σε νάτριο και χωρίς καθόλου γλουτένη, τα οποία βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας διατροφής, επομένως συστήνεται να τα καταναλώνουμε συχνότερα έναντι κάποιων άλλων τροφίμων.

ΠΑΤΑΤΑ

Θετικά: Αποδίδει σχετικά λίγες θερμίδες όταν βράζεται ή ψήνεται χωρίς επιπρόσθετα λιπαρά.
 Ταυτόχρονα έχει τον υψηλότερο δείκτη κορεσμού της πείνας, που σημαίνει ότι χορταίνει περισσότερο από πολλά άλλα τρόφιμα. 
Είναι επίσης εξαιρετική πηγή ανθεκτικού αμύλου, το οποίο προάγει τις καύσεις, και πηγή πάνω από 60 διαφορετικών φυτοθρεπτικών (φαινόλες, φλαβονοειδή), βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τα οποία όμως βρίσκονται κυρίως στη φλούδα της. 
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε κάλιο και κυκοαμίνες μπορεί να συμβάλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αρνητικά: Η πατάτα συμβατικής καλλιέργειας είναι ένα από τα περισσότερο επιβαρημένα τρόφιμα σε φυτοφάρμακα και ρυπογόνους παράγοντες, που σημαίνει ότι για λόγους ασφαλείας είναι προτιμότερο να τη ξεφλουδίζουμε - αυτό, βεβαίως, μειώνει κατά πολύ τα μικροδιατροφικά στοιχεία που τελικά προσλαμβάνουμε. 
Όταν τηγανίζεται, αυξάνεται σημαντικά η περιεκτικότητά της σε θερμίδες από λιπαρά αλλά και ο σχηματισμός ακριλαμιδίου, ουσίας που θεωρείται ως «μετρίως καρκινογόνα».
 Επιπλέον, λόγω του υψηλού γλυκαιμικού της δείκτη, η υπερκατανάλωση πατάτας συσχετίζεται θετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης ινσουλινοαντίστασης και ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

ΡΥΖΙ

Όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι το ρύζι τόσο πιο πλούσιο είναι σε διατροφικά στοιχεία και τόσο πιο αργά διασπώνται οι υδατάνθρακές του, κάτι που βοηθά στην παροχή παρατεταμένης ενέργειας χωρίς απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα.
 Επομένως, το καστανό ρύζι, το οποίο διατηρεί το περίβλημα του καρπού του, αποτελεί ποιοτικά καλύτερη επιλογή από το λευκό, αφού είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και ανόργανα άλατα όπως φώσφορο, μαγνήσιο και μαγγάνιο, με εξαίρεση τα άτομα που πάσχουν από σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα.

Ποιο από τα δύο;

Εξαρτάται!!!!!


 Αν έχεις να επιλέξεις μεταξύ βραστής πατάτας και λευκού ρυζιού σε θερμιδικά ισοδύναμη ποσότητα, προτίμησε πατάτα, αν γίνεται κρύα και περιχυμένη με λίγο ξίδι. 

Σε κάθε άλλη όμως περίπτωση διλήμματος, π.χ. «πατάτες τηγανητές ή ρύζι», το ρύζι είναι προτιμότερη επιλογή, γιατί αφενός είναι λιγότερο παχυντικό, αφετέρου κατά το βράσιμό του απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού, αυξάνει σημαντικά τον όγκο του και καθίσταται ιδιαίτερα χορταστικό. 

Αν μάλιστα το ρύζι είναι καστανό και το συνδυάσετε με κάποια πηγή πρωτεΐνης, π.χ. αβγό, άπαχο κρέας, φασόλια, φακές, αμύγδαλα και μια πλούσια σαλάτα διαφορετικών λαχανικών, ακόμα καλύτερα και για την υγεία και για τη σιλουέτα σας.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου