***....Γευσου....Γευσεις....***



Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ~7~ (NTR)

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
 

Υλικά
·  1/2 κιλό φύλλο κρούστας ή 1 δόση ζύμη για φύλλο
·  3/4 του κιλού τυρί φέτα τριμμένο
·  2 κούπες μπεσαμέλ αραιή
·  4 αυγά
·  λίγο πιπέρι
·  λίγο μοσχοκάρυδο
·  1 κουταλιά λιωμένο κρεμμύδι
3/4 κούπας μαργαρίνη λιωμένη

για τη ζύμη για φύλλο:
· 
·  1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·  2 κουταλιές λάδι
·  1 κουταλιά ξίδι
·  2 κουταλάκια αλάτι
·  2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ (προεραιτικά)
·  1 κούπα χλιαρό νερό

για την αραιή μπεσαμέλ:
·  1 κούπα γάλα
·  2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·  2 κουταλιές βούτυρο
·  αλάτι, πιπέρι άσπρο
·  μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάστε 2 κούπες μπεσαμέλ. ΄Οταν την κατεβάσετε από τη φωτιά, αφήστε τη να κρυώσει λίγο, ρίξτε μέσα κι ανακατέψτε το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το λιωμένο κρεμμύδι. Ρίξτε τ' αυγά ελαφρά χτυπημένα και τέλος το τριμμένο τυρί. Στρώστε σε μεγάλο ταψί τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα κι απλώστε επάνω τη γέμιση. Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και πάλι. Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια, χωρίς να φθάνετε μέχρι κάτω. Αλείψτε τη με το υπόλοιπο βούτυρο (στο στάδιο αυτό, μπορείτε να τη φυλάξετε στην κατάψυξη), ραντίστε τη με λίγο νερό και ψήστε τη στους 1800C, 40'-50', να ροδίσει επάνω-κάτω. Αν χρησιμοποιήσετε σπιτικό φύλλο, βάλτε 1/4 κούπας βούτυρο περισσότερο. Σερβίρετε την πίτα ζεστή και φρεσκοψημένη.

 



Εκτέλεση ζύμης για φύλλο:
Μια δόση αντιστοιχεί με 1/2 κιλό έτοιμο φύλλο.

Χρόνος ετοιμασίας: 2-3 ώρες.

Κοσκινίστε το αλεύρι σε λεκανίτσα κι ανοίξτε στο κέντρο μια λακκούβα. Βάλτε μέσα το λάδι, το ξίδι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το νερό. Ανακατέψτε το μίγμα, παίρνοντας μέσα λίγο λίγο το αλεύρι. Μαζέψτε τη ζύμη σε μπάλα και ζυμώστε τη, προσθέτοντας όσο ακόμη νερό χρειασθεί, για να γίνει λεία και απαλή. Χωρίστε τη σε μπαλάκια, ανάλογα με τα φύλλα που χρειάζεστε. Βάλτε τα σε ταψάκι αλευρωμένο, το ένα πλάι στο άλλο και σκεπάστε τα με υγρή πετσέτα. Αφήστε τα να σταθούν 1-2 ώρες. Ανοίξτε με λεπτή μακριά βέργα τα μπαλάκια ένα ένα, σε πολύ λεπτά φύλλα, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, αλευρώνοντάς τα συχνά, για να μην κολλάει η βέργα. Τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα, αν πασπαλίζετε την επιφάνεια με νισεστέ. Για να γλυτώσετε κόπο και χρόνο, ανοίξτε πρώτα τα μπαλάκια σε μικρά φυλλαράκια. Στοιβιάστε τα τρία - τρία, αλείφοντας ενδιάμεσα με μπόλικο λάδι ή λιωμένο μαγειρικό λίπος κι ανοίξτε τα σε μεγαλύτερα φύλλα τρία - τρία μαζί. Στο ψήσιμο, τα φυλλαράκια ξεχωρίζουν. Μπορείτε να τ' ανοίξετε επίση πέντε - πέντε μαζί και να στρώσετε ένα πενταπλό φύλλο κάτω κι επάνω από τη γέμιση. ΄Ετσι γίνεται η βλάχικη πίτα. Στην περίπτωση αυτή, το επάνω φύλλο ανοίξτε το αρκετά μεγαλύτερο από την επιφάνεια του ταψιού και στρώστε το σουρώνοντάς το.

Εκτέλεση για την αραιή μπεσαμέλ:


 ΜΠΕΣΑΜΕΛ


Βράστε το γάλα. Σε μικρή κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο. Ρίξτε μέσα το αλεύρι H σιμιγδαλι και σοτάρετέ το 5'. Ρίξτε μεμιάς το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας ζωηρά. (Εάν σβολιάσει το αλεύρι, περάστε τη σάλτσα από λεπτή σίτα). Ανακατέψτε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να πήξει. Κατεβάστε την από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε λίγο αλάτι, λίγο άσπρο πιπέρι και αν θέλετε, λίγο μοσχοκάρυδο....

(ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ...θα σας χρειασθει και σε αλλες Συνταγες)
Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου