***....Γευσου....Γευσεις....***



Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Αρνακι Καπαμά (NTR)





ΥΛΙΚΑ

½ αρνάκι μικρό (γύρω στα 3 -4 κιλά)
1 Συκωταριά
1 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ματσάκια άνηθο
2 μαρουλάκια μεσαίου μεγέθους 
2 κολοκυθακια
2 καροτα
1 κοφτή κουταλιά ντοματοπελτέ
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας αλάτι
Πιπέρι  


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ξεπλένουμε καλά την συκωταριά, την βάζουμε σε κατσαρόλα να πάρει μια βράση για πέντε λεπτά, ψιλοκόβουμε τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια με μαχαίρι ή ψαλίδι μαγειρικής. Πλένουμε καλά τα λαχανικά -κρεμμύδια, άνιθο, μαρούλια- και τα ψιλοκόβουμε, γιατί θα μπουν στην γέμιση.
Το αρνάκι το πλένουμε καλά και το αλατίζουμε, κατά προτίμηση με χοντρό αλάτι που στέκεται πάνω στο κρέας.

Γέμιση 

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί τσιγαριζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά για πέντε δέκα λεπτά. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ χωρίς να τον αραιώσουμε. Ανακατεύουμε όσο τα λαχανικά μαγειρεύονται και προσθέτουμε και την ψιλοκομμένη συκωταριά με ένα κουταλάκι αλάτι και ένα κοφτό κουταλάκι πιπέρι.

Γεμίζουμε το αρνάκι στην κοιλιά με όλη τη γέμιση. Με σπάγκο ή γερή κλωστή και μια μεγάλη βελόνα το ράβουμε από την μία άκρη μέχρι την άλλη - προσεκτικότερα στα πλευρά για να μη ξεχειλίσει η γέμιση.

Αφού έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 220 βαθμους  βάζουμε το αρνάκι στη γάστρα μαζί με δυο ποτήρια νερό και το ψήνουμε στους 200οC με αντιστάσεις για 2 ½ ώρες μέχρι να ροδίσει.

Αφού ψηθεί, κάνουμε αυγολέμονο ανακατεύοντας σε ένα μπολ 1 αυγό, λίγο χυμό λεμόνι και μια κουταλιά σούπας από το ζουμάκι του που έχει μείνει στη γάστρα. Το περιχύνουμε και το σερβίρουμε.

Πρέπει να ξέρετε: Από τη συκωταριά χρησιμοποιούμε το πνευμονάκι και τα εντεράκια, αλλά αφαιρούμε ή δεν αγοράζουμε τα συκωτάκια, γιατί δίνουν στο φαγητό μια πικρή γεύση που δεν είναι επιθυμητή στο συγκεκριμένο πιάτο.

***Ο όρος καπαμάς έχει Τούρκικες ρίζες και αναφέρεται σε φαγητό που έχει βράσει σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένο με το καπάκι. Ο κλασσικός καπαμάς γίνεται με μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας***  


Καλη Ορεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου