***....Γευσου....Γευσεις....***



Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΑΣ!!!!!!ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ!!!!(NTR)





 Σπιτικό ψωμακι!!!!!!!!!!!!!!!!

 






Ποιος δεν λατρεύει το ζεστό ψωμί, την μυρωδιά που γεμίζει τον χώρο και το βούτυρο που λιώνει πάνω του; 
Οι περισσότερες νομίζουμε ότι το να φτιάξεις ψωμί μόνη σου απαιτεί ειδικές γνώσεις, ειδικά εργαλεία, αρτοπαρασκευαστές κτλ κτλ ή ότι είναι μια δουλειά που έκαναν οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες μας και τώρα πια απλά δεν γίνεται, γιατί που να μπαίνουμε τώρα σε μπελάδες...
Μάλλον το να φτιάξουμε σπιτικό ψωμί δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φανταζόμαστε και μη μου πείτε, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε! Ας προσπαθήσουμε λοιπόν.....

 Η πιο.. απλή συνταγή της Γιαγιας(μου) αλλα και η πιο τελεια και γρηγορη!!!!!!

Υλικα

2 κουταλιές της σούπας ξερή μαγιά (υπάρχει σε φακελάκια στο super market)
4-5 κούπες σκληρό αλεύρι (όσο καλύτερης ποιότητας είναι τόσο καλύτερο ψωμί θα φτιάξετε)
2 κούπες νερό
1 κουταλιά της σούπας αλάτι

Εκτελεση
Ξεκινήστε με σκληρό αλεύρι καλής ποιότητας και όσο εξοικειώνεστε με την παρασκευή ψωμιού πειραματιστείτε με διάφορα αλεύρια που θα βρείτε στο εμπόριο (πολύσπορα, ολικής άλεσης, καλαμποκάλευρα κτλ). 
Όταν θα έχετε μαθει , μπορείτε να αναμειγνύεται διαφορετικά αλεύρια, φτιάχνοντας το δικό σας μοναδικό ψωμί.

 Διαλύστε την μαγιά

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε το νερό και την μαγιά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί τελείως.

 Προσθέστε αλάτι και αλεύρι

Προσθέστε το αλάτι και μία κούπα αλεύρι και ανακατέψτε καλά. Συνεχίστε να προσθέτετε λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια ζύμη λίγο σφιχτή, που να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Κάντε την μπαλίτσα.

Αφήστε την να "ξεκουραστεί"

Αφήστε την μπαλίτσα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια βάλτε την σε ένα μεγάλο και βαθύ δοχείο ή λεκανίτσα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει, σκεπασμένη με μια πετσέτα για περίπου μία ώρα.

Tip:

 Αν ψήνετε κάτι στον φούρνο, βάλτε τη λεκανίτσα με τη ζύμη κοντά στο φούρνο, αν λειτουργεί ο υπολογιστής, βάλτε τη ζύμη κοντά του. Γενικά βάλτε την κοντά σε πηγή θερμότητας, η σκεπαστε τη ζυμη με μια κουβερτουλα..εγω σκεπαζω με κουβερτα)

 Πλάστε την ζύμη

Φτιάξτε ό,τι σχήμα σας αρέσει. Φραντζολίτσα , καρβέλι, κουλούρα ή πλεξούδα. Λαδώστε ελαφρά ένα ταψί και βάλτε το ψωμί μέσα.

 Ψήστε το ψωμί

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200o C, όχι με αέρα και ψήστε το ψωμί για περίπου 30 λεπτά.
 Το ψωμί πρέπει να έχει ένα χρυσαφη  χρώμα και να μην βουλιάζει όταν το πιέζετε. 
Βγάλτε το απ' το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει 15-30 λεπτά πριν το κόψετε.
Αυτό ήταν!!!!
 Το σπίτι θα μοσχομυρίσει και όλοι θα το λατρέψουν.
Καλη Επιτυχια......


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου